Mood Flashcards

1
Q

Forklar affekt som informativ funksjon og direktiv funksjon

A

Affekt som informativ funksjon: humøret kan påvirke bedømming som en del av informasjonen, vi bruker humør som en informasjonsbit i bedømmelser. F.eks. «Hvor tilfreds er du med livet generelt?» - vi tar utgangspunkt i vårt nåværende humør for å svare.

Affekt som direktiv funksjon: humør kan determinere hvilken informasjon vi vendes mot/prøver å finne. F.eks. «hvor tilfreds er du med livet generelt?» - er vi i dårlig humør prøver vi å forklare det vekk, om dette ikke går bruker vi humør som informasjon for å svare på spm – er vi i et godt humør bruker vi informasjonen til å svare på spørsmålet uten å forklare bort (fleksibel bruk av humør).

Bower og Izen’s gamlere teori om mood-kongruente tanker holder ikke mål og er for statisk, da Schwarz og Clore sine resultater viser at vi kan bruke humør fleksibelt. Mood-kongruent modellen sier at positivt humør leder til positive tanker, og dårlig humør leder til negative tanker – dette er ikke tilfelle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Beskriv studien til Schwarz & Clore (1983) humør og attribusjon

A

Studie 1:
Deltagerne ble satt i et godt eller dårlig humør: noen kunne misattribuere deres humør til eksterne årsaker. Uavhengig variabel 1: faktisk humør (negativ vs positiv), uavhengig variabel 2: humørforventning (anspent vs oppstemt vs ingen (kontrollgruppe)). Avhengig variabel: generell lykke og livstilfredshet.
Faktisk humør: deltagerne skrev en tekst om en livshendelse som hadde skjedd, og teksten var enten om en hendelse som hadde gjort at de følte seg dårlig eller bra (+kontroll som ikke skrev noe essay). Skrev de om noe negativt kom de i dårlig humør, noe positivt = godt humør.
Humørforventning: deltagerne ble så fortalt at labratoriet påvirket humøret, og fortalte at det fikk enten folk til å føle seg anspent (misattribuering av negativt humør til rommet mulig) eller oppstemt (misattribuering av positivt humør mulig) (+kontroll som ikke ble fortalt noe).
Så ble de spurt om å rangere livskvalitet generelt, 2 spm: Hvor glad er du i livet ditt i sin helhet, Hvor tilfreds er du med livet ditt i sin helhet?
Resultater: Deltagerne brukte deres nåværende humør til å svare på spørsmål om livstilfredshet generelt. Mennesker i dårlig humør (men ikke godt humør) prøvde å forklare vekk deres humør først (ved å attribuere det til rommet), humøret avgjorde om deltagerne tok i betraktning rommet eller ignorerte informasjonen om rommet.

Studie 2:
Her ble deltagerne ringt når de var i godt humør eller i dårlig: noen kunne misattribuere deres humør til eksterne årsaker. Uavhengig variabel 1: faktisk humør (negativ vs. positiv), uavhengig variabel 2: priming av ekstern årsak (direkte vs indirekte vs ingen priming/kontroll). Avhengig variabel: generell lykke og livstilfredshet + deres ønske om å endre livet sitt.
Faktisk humør: deltagerne ble ringt på en «rainy day» = negativt humør, eller på en «sunny day» = positivt humør.
Priming: «Været» ble enten nevnt direkte (som en mulig årsak til humør), indirekte (i forbifarten), eller ikke i det hele tatt.
Så ble de spurt om å rangere livstilfredshet, livslykke og hvor mye de ville endret livet sitt.
Resultater: Samme resultater som i studie 1 under andre operasjonaliseringer. Informative og direktive funksjoner av humør ble replikert. Resultatene viser fleksibel bruk av humør, og er dermed ikke i tråd med endre statiske teorier om humøreffekter (mood-kongruent).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly