MR, Røntgen, massespektrometer og lignende Flashcards

1
Q

Hvordan fungerer røntgenstråling?

A

Hvis vi “reverserer” den fotoelektriske effekten og i steden skyter elektroner mot en metallplate, vil overskuddsenergien bli frigjort som fotoner. Radiologer har maskiner som skyter elektroner med riktig kinetisk energi slik at frekvensen til fotonene tilsvarer røntgenstråling. Røntgenstråling penetrerer bløtt vev, men ikke bein. Derfor er bildeplata mørk, eller “brent”, der fotonene traff.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er PET-skanning

A

PET -> positron emisjons tomografi. Positron emisjons tomografi (PET eller PET-scan) er en diagnostisk undersøkelse som gjør det mulig å fremstille bilder som viser aktivitet i celler og vev, gjennom påvisning av gammaglimt som sendes ut når et positron treffer et elektron. Positroner er ørsmå partikler som sendes ut av radioaktive stoffer som er tilført pasienten.

For å kunne se eksempelvis kreftceller, så får pasienten tilført/får i seg radioaktivt stoff, som sender ut positroner. Når positronene treffer et elektron i vevet rundt seg, skjer det en annihilering. De to gammafotonene sendes ut i motsatte retningerog treffer en sirkulær detektor rundts pasienten. En datamaskin regner ut hvor i kroppen fotonene kom i fra, basert på hvor mye seinere og på hvilket sted det ene fotonet traff detektoren, sammenlignet med det andre fotonet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly