Osa 1 Flashcards

1
Q
  1. PS preambul. Kas Eesti PS preambulil on juriidiline tähendus?
A

On tõstatatud küsimus, kas preambulil on juriidiline tähendus? Kahtlustele annavad alust preambuli sätete üldine formuleering, nende laialivalguvus, mis paistab tema teksti otsese rakendamise konkreetsel juhul võimatuks tegevat. Eitades aga sel põhjusel preambuli õigusjõudu, tuleks kahelda ka konstitutsiooni ülejäänud tekstis leiduvate üldiselt formuleeritud sätete ning ka üldise sõnastusega nn. raamseaduste õiguslikus kehtivuses. Kui üldiselt formuleeritud normitekstist ei saaks tuleneda norme, siis ei saaks ka öelda, et neid eesmärke järgivad seadused konkretiseerivad preambuli üldisi sätteid ning omistavad neile õigusjõu, sest põhiseadusest madalamalseisev akt ei saa omistada konstitutsiooni tekstis sisalduvale sättele konstitutsioonilist õigusjõudu. Lisaks on preambulil kui põhiseaduse eessõnal veel üks oluline aspekt. Teda tuleb käsitleda Eesti ühiskonna baaskokkuleppena, mis tähendab seda, et need väärtused, mis preambulis on kirja pandud, ei ole vaidlustatavad ühe või teise poliitilise jõu poolt. Seda aspekti võib nimetada preambuli integratiivseks väärtuseks. Kokkuvõttes on seega “ka põhiseaduse preambulal … juriidiline kaal. Ta fikseerib need põhiprintsiibid, millele rajaneb antud riigikorraldus” (L.Hänni, teoses: Põhiseadus ja Põhiseaduse Assamblee, Tallinn 1997, lk. 943 viitega ekspertide selgitustele).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q
  1. Mitu PS on Eestil olnud? 1920, selle 1933 a muudatuste ja 1937 a PS lühiiseloomustus
A

Eestil on olnud 3 põhiseadust: 1920.a põhiseadus (parlamentaarne), 1938.a põhiseadus(presidentaalne) ja 1992.a põhiseadus(parlamentaarne). Lühiiseloomustused: Asutav Kogu võttis Eesti riigi esimese põhiseaduse vastu 15. juunil 1920 ja see oli pealkirjastatud „Eesti vabariigi põhiseadus”. Selle ametlik tekst avaldati 9. juuli 1920. a Riigi Teatajas (RT 1920, 113/114). Põhiseadus jõustus 21. detsembril 1920. Esimest põhiseadust võib iseloomustada kui demokraatliku rahvusliku õiguskorra tippakti. Selles põhiseaduses on esile tõstetud õigusriigi idee.

1933.a põhiseaduse muudatus: Riigikogu kosseisu vähendati 50 liikmeni, valimisperioodi pikendati 4 aastani, varasema puhta nimekirjavalimise asemel ette oli nähtud teatud isikuvalimise momendid. Riigipeaks jäi nimetuse järgi küll riigivanem, kelle pidanuks valima rahvas viieks aastaks, valitsuse etteotsa pidid saama peaminister. Riigivanema õigusi suurendati märgatavalt sai õiguse riiklikel kaalutlustel parlament laiali saata, piiratud kujul vetoõiguse, valitsuse moodustamise õiguse, seadluste vastuvõtmise õiguse ning kohtunike ametisse nimetamise õiguse. Riigivanem kutsus 1936. a detsembris valitud Rahvuskogu kokku 1937. a veebruaris ja kokkutulnud Rahvuskogule esitas riigivanem uue põhiseaduse eelnõu. Rahvuskogu võttiski vastu uue põhiseaduse, esitades töö tulemused riigivanemale. Riigivanem kuulutas põhiseaduse ja selle elluviimise seadused 17. augustil 1937 Kadrioru lossis pidulikult välja ja uus põhiseadus jõustus 1. jaanuaril 1938. 1937. a põhiseadus oli tublisti mahukam seni kehtinust. Nimelt sisaldas 1920. a põhiseadus 89 paragrahvi, aga 1937. a põhiseadus 150 paragrahvi. Põhiseaduses oli ulatuslik peatükk „Eesti kodanikkude õigused ja kohustused” 27 paragrahviga, samas kärbiti oluliselt rahva osalemist riigivõimu teostamisel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q
  1. Millal ja kuidas võeti vastu kehtiv PS?
A

Kehtiv PS võeti vastu 1938. aastal jõustunud põhiseaduse § 1 alusel 28. juuni 1992. a rahvahääletusel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q
  1. mitu korda ja mis asjus on 1992. a PS muudetud?
A

3 korda. 2003.a muudatus puudutas kohalikke omavalitsusi. Nimelt pikendati KOV volikogu valimisperioodi neljale aastale ja pani sisse nn vahevalimiste võimaldamine. See võeti vastu kiirloomulisena. See jõustus 2005.a. 2003.a põhiseaduse täiendamise seadus. See ei olnud formaalselt küll muutmine, aga põhimõtteliselt sisuliselt oli. Sellega anti Riigikogule võimalus Euroopa Liiduga ühinemise leping ratifitseerida. Eesti riigiorganitele anti võimalus arvestada Eestile kui EL liikmesriigile kohustuslikku EL õiguse ülimuslikkuse põhimõtet. Riigiorganitele pandi kohustus jälgida rakendatava EL õiguse vastavust Õphiseaduse aluspõhimtetele ning alustada EL-st lahkumiseks vajalike toimingute tegemist aluspõhimõtete rikkumise tuvastamisel. Otsustati rahaühikuna euro käibelevõtt. 2007.a preabula muudatus. See oli mittevajalik muudatus, sest sel pole regulatiivset sisu. Selle muutatusega öeldi, et riik peab tagama eesti rahvuse, keele ja kultuuri säilimise läbi aegade. Tegelikult oli juba varem Riigikohus otsustanud, et eesti keel on eesti kultuuri lahutamatu osa. Võeti vastu kahe järjestikuse Riigikogu koosseisu poolt. 2011.a põhiseaduse muutus. Kaitseväe juhtimiskorraldust käsitlevate sätete muutmine. Selles muudatuses nähakse ette kaitseväe juhataja ja ülemjuhataja väljajätmine Põhiseaduse tekstist, allutamaks kaitseväe juhtimise selgemalt Vabariigi Valitsusele. Muudeti kahe järjestikkuse Riigikogu koosseisu poolt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q
  1. PS muutmise viisid Eestis (otsustamiseks vajalikke häälteenamuse nõudeid ei pea peast teadma, aga peab teadma, kust need leida)
A

1) - põhiseaduse muutmise seaduse vastuvõtmine rahvahääletusel;

2) - põhiseaduse muutmise seaduse vastuvõtmine Riigikogu kahe järjestikuse koosseisu poolt;

3) - põhiseaduse muutmise seaduse vastuvõtmine Riigikogu poolt kiireloomulisena (§ 163).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q
  1. PS aluspõhimõtted: näitlik loetelu
A

1) R. Merusk (Eesti kohtunik Euroopa Inimõiguste „Põhiseadus ja selle järelvalve” Tallinn 1997 „Konstitutsionalism ja põhiõiguste ja vabaduste kaitse” Tallinn 2004
* Demokraatia
* Vabariiklus/ parlamentaarne vabariiklus
* Riigi ühtsus e unitaarriiklus
* *Seaduslikkus e legaalsus (demokratlik õigusriik)
* Rahvusvahelise õiguse üldtunnustatud põhimõtete ja normide Eesti õigussüsteemi integreerituse ja rahvusvahelise õiguse ülimuslikkuse põhimõte
* Võimude lahusus ja tasakaalustatus
* Sotsiaalriiklus ( ja demokraatlik õigusriik)
* Inimväärikus
2) H.Schneider (põhiseaduse järelvalve kolleegiumi nõunik) „Põhiseaduse preambula: tema tähtsus ja õguslik loomus” Juridica nr 9, 1996
* Õiguslik järjepidevus
* Seadusandlikkus
* Vastutus
* Vastastikune usaldus
* Vabadus
* Võrdsus
* Vendlus
3) K. Merusk ( TÜ õigusteaduskonna dekaan) „Eesti konstitutsiooniõigusest” Tallinn 1998 lk 11 jj
* Õigusriigi põhimõte
* Võimude lahusus
* Rahva suveräänsus
* Vabariiklus
* Unitaarriiklus
4) U. Lõhmus „Rahvusvahelise õiguse üldtunnustatu põhimõte Eesti õigussüsteemi osana” 1999, 9
* Õiguspärase ootuse põhimõte
* Õiguskindluse põhimõte
* Proportsionaalsuse põhimõte
* Võrdse kohtlemise põhimõte
* Legaalsuse põhimõte
5) T.Annus „Riigiõigus” 2001 lk 51 jj
* Demokraatia
* Parlamentaarne riigikord
* Õigusriiklus
* Sotsiaalriiklus
* Muud vabariik, unitaarriik, rahvusriik, põhiõiguste kaitse
6) R.Alexy „Põhiõigused Eesti põhiseaduses” lk 89 põhiseaduse § 10
* Inimväärikus
* Võrdsus
* Demokraatia
* Õigusriik
* Sotsiaalriik
* Eesti identiteet e rahvusriik
7. Aluspõhimõtete rikkumise tagajärjed (seostud vastusega küsimusele nr 16) Sanktsioon
8. Rahvasuveräänsus ja riigi suveräänsus
1) Riigi suveräänsus ehk kõrgeim riigivõim on rahva ja territooriumi kõrval üks riigi kolmest elemendist. Riigi suveräänsust võib vaadelda kahes mõõtmes. Riigisisestes suhetes tähendab suveräänsus avaliku võimu teostamise monopoli. Avaliku võimu teostamine väljendub täitmiseks kohustuslike reeglite kehtestamises riigi poolt ja nende alusel isikutele kohustuste panemises.
2) Demokraatia alusidee on rahvasuveräänsus – kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q
  1. de facto; de iure
A

faktiliselt; juriidiliselt

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q
  1. Õigluse ja võrdsuse kontseptsioonid
A

Ius distributiva - jaotav õigus Ius commutativa -võrdsustav õigus

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
  1. Kas preambuli muutmisel on sisuline tähtsus?
A

Küsimus põhiseaduse sissejuhatava osa, s.o preambuli vajalikkusest, tähtsusest ja õiguslikust loomusest on kindla vastuseta veel tänapäevalgi. Seda ühelt poolt seetõttu, et on riike, mille

põhiseadustes preambul puudub. See kehtib eeskätt Euroopa vanemate põhiseaduste kohta. Siia kuuluvad Norra 1914., Belgia 1831. ja Luksemburgi 1868. a põhiseadus. Seevastu Euroopa hilisemad, nn teise ja kolmanda laine põhiseadused, mis võeti vastu pärast II maailmasõda, on reeglina preambuliga varustatud. Erandiks on vaid Kreeka 1975. ning Rumeenia 1991. aasta põhiseadused. Teiselt poolt raskendab ühtse seisukoha kujundamist asjaolu, et olemasolevad põhiseaduse preambulid on sisu, ülesehituse ja vormi poolest omanäolised ning erineva regulatiivse toimega. Ajaloolises plaanis võib aga täheldada preambuliga põhiseaduste arvu pidevat kasvu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q
  1. PS-ste tüübid maailmas, näiteid (mis mõttes erinevad nt Rootsi, Prantsuse, USA, UK, Eesti, Saksa, Iiri, Šveitsi PS)
A
  • Rootsi põhiseadus koosneb neljast osast ehk aktist:
  • Valitsemiskorra Akt (ingl k the Instrument of Government),
  • Troonipärimise Akt (the Act of Succession),
  • Ajakirjandusvabaduse Akt (the Freedom of the Press Act) ja
  • Väljendusvabaduse Akt (the Fundamental Law on Freedom of Expression).

Lisaks põhiseadusele on Rootsis Riigipäeva Akt (Riksdag Act), mis on põhiseaduse ja tavaliste seaduste vahelüli. Muuhulgas sätestab see õigusakt Rootsi Riigipäeva töökorra.

Nagu ka Eesti põhiseaduse puhul on Rootsi konstitutsioon ülimuslik õigusakt – ükski teine seadus ei või olla vastuolus põhiseadusega.

  • Saksamaa Suures pildis on PS jaotatud kahte suuremasse ossa, ning hõlmab endas 181 seadusartiklit. Esimene osa ( Art. 1 – 108 ) keskendub riigile, selle institutsioonidele ning üldiselt nende struktuuri, organisatoorse ning funktsionaalse toimimise korrale. Teine osa ( Art. 109 – 181 ) on pühendatud kodanikele ning nende omavahelistele suhetele. Siin kajastuvad ka tuntuimad ning tähtsaimad inim- ja põhiõigused.
  • USAs on kodeeritud põhiseadus
  • UKs on kodeerimata põhiseadus
  • Šveitsis osaleb rahvas õigusloomes keskmiselt 4 korda aastas. Põhiseaduse muudatuste tegemisel valib rahvas, kas võtta muudatus vastu või mitte.
  • Prantsusmaa/Iirimaa: Erinevalt Prantsuse põhiseadusest, ei sätesta Iirimaa konstitutsioon parlamendi õigusi Euroopa Liidu õigusaktide eelnõude suhtes. Samuti ei käsitle Iiri

konstitutsioon Euroopa vahistamiskäsku nagu artikkel 88-2 Prantsusmaa põhiseaduses. Samas ei kinnita Prantsusmaa põhiseadus oma kohasust Lissaboni leppega nagu artikkel 29.4.6 Iirimaa konstitutsioonis.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q
  1. Kas USA president valitakse otse?
A

USA president valitakse valijameeste poolt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q
  1. Kas K. Päts valiti otse?
A

Konstantin Päts kasutas oma võimupositsiooni ära peaministrina riigivanema ülesannetes. Enne kui jõudsid toimuda uue põhiseaduse kohased valimised, võttis Päts 12. märtsil 1934 vastu dekreedi kaitseseisukorra kohta ning haaras võimu. Kuni uue põhiseaduse rakendumiseni valitses Päts dekreetide abil.

  1. jaanuaril 1938 jõustus uus põhiseadus, mille alusel toimusid Riigikogu valimised, samuti valis Riigivolikogu, Riiginõukogu ja kohalike omavalitsuste esinduskogu ühiskoosolek presidendi, kelleks sai Päts.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q
  1. Subsidiaarsuse põhimõte EL õiguses.
A

Subsidiaarsuse põhimõte (ka lähimuspõhimõte) on ELi üks keskseid printsiipe, mille kohaselt ELi poliitilised otsused tuleb alati teha madalaimal võimalikul haldus- ja poliitilisel tasandil ning võimalikult lähedal kodanikele. Kui välja arvata ELi ainupädevuse valdkonnad, tähendab see, et EL saab tegutseda üksnes juhul, kui kõnesolevat õigusakti on parem rakendada ELi kui riigi, piirkondlikul või kohalikul tasandil.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q
  1. PSTS olemus (muutmise kord, asend normihierarhias, seos preambuli ja aluspõhimõtetega)
A

Põhiseaduse täiendamise seaduse § 2 kohaselt kohaldatakse küll jätkuvalt põhiseadust, kuid seda arvestades liitumislepingust tulenevaid õigusi ja kohustusi.

Põhiseaduse täiendamise seaduse vastuvõtmisel ei delegeeriud Eesti rahvas riigivõimuvolitusi EL-le piiramatu ulatuses.

§ 3 sätestab, et seadust saab muuta vaid rahvahääletusega.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q
  1. Kas Eestis on rahvahääletuse tulemus riigiorganeile siduv?
A

Eesti põhiseaduse paragrahv 105 alusel on rahvahääletuse tulemus riigiorganeile siduv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q
  1. Rahvaalgatuse sisu ja tüübid, näiteid
A

Rahvaalgatus võib seisneda nii teatava arvu kodanike nõudes arutada mingit küsimust, eelkõige seaduseelnõu, parlamendis, kui ka nõudes viia mingis küsimuses läbi rahvahääletus. Rahvaalgatuse instituuti PS ette ei näe, kuid pärast PS jõustumist on Riigikogu korduvalt arutanud eelnõu, millega on algatajad soovinud rahvaalgatuse sätestamist põhiseaduses. Üldiselt eristatakse kahte tüüpi rahvaalgatusi. Esimene neist võib tagasilükkamise korral tuua kaasa seadusandliku kogu tagasiastumise ja erakorralised valimised. Teine ehk initsieeriv rahvaalgatus selliseid fataalseid arenguid ei põhjusta. Initsieerida võib nii uue seaduse kui mõne seaduse muutmise kui ka mõne seaduse kehtetuks tunnistamise eelnõu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q
  1. Kes saab Eestis algatada rahvahääletuse?
A

Eestis saab rahvahääletuse algatada riigikogu. Rahvaalgatus võib nõuda rahvahääletust, aga kuulutab selle välja riigikogu.

18
Q
  1. Riigielu küsimuse ja seaduseelnõu vahe rahvahääletusel (olemus, tagajärjed RK-le)
A

Põhiseaduse järgi kui riigielu küsimus ei saa rahvahääletusel poolthäälte enamust, siis president ei kuuluta välja riigikogu erakorralist valimist, aga kui seaduseelnõu ei saa rahvahääletusel poolthäälte enamust, siis president kuulutab välja riigikogu erakorralised valimised.

19
Q

Milliseid küsimusi ei tohi rahvahääletusele panna?

A

RaHS (rahvahääletuse seadus)
§ 1. (2) Rahvahääletusele ei saa panna eelarve, maksude, riigi rahaliste kohustuste, välislepingute ratifitseerimise ja denonsseerimise, erakorralise seisukorra kehtestamise ja lõpetamise ning riigikaitse küsimusi.

20
Q

Kas Euro kasutuselevõtu oleks saanud panna rahvahääletusele?

A

Ei oleks, sest oli seotud välislepinguga.

21
Q

Kas ESM (Euroopa Stabiilsusmehhanism) asutamislepingu ratifitseerimise seaduse oleks saanud panna rahvahääletusele?

A

Ei oleks, sest välislepingute ratifitseerimise seadusi ei saa panna rahvahääletusele.

22
Q

Kas rahvahääletuse võib määrata ajale pärast järgmisi Riigikogu valimisi?

A

§ 3. (3). Rahvahääletust ei korraldata ajal, mil Riigikogu valimisteni on jäänud vähem kui 90 päeva. Põhiseaduse muutmise seaduse eelnõu või muu riigielu küsimuse rahvahääletuse võib määrata ajale pärast järgmisi Riigikogu valimisi. Muu seaduseelnõu rahvahääletust ei määrata ajale pärast järgmisi Riigikogu valimisi.

23
Q

Kas RK juhatusel on õigus tagastada ilmselgelt põhiseadusvastane rahvahääletuse korraldamise seaduse eelnõu algatajale juhtivkomisjoni määramata ja eelnõu menetlusse võtmata?

A

Ei ole

24
Q

Õiguskantsleri ja Riigikohtu roll rahvahääletusele pandava küsimuse põhiseaduspärasuse kontrollimisel

A

Õiguskantsleril- on õigus tühistada Riigikogu otsus seaduseelnõu või muu riigielu küsimuse rahvahääletusele panemise kohta, kui rahvahääletusele pandav seaduseelnõu, välja arvatud põhiseaduse muutmise seaduse eelnõu, või muu riigielu küsimus on vastuolus põhiseadusega või Riigikogu on rahvahääletuse korraldamise otsuse vastuvõtmisel oluliselt rikkunud kehtestatud menetluskorda.
Riigikohtul- on õigus tühistada Riigikogu otsuse seaduseelnõu või muu riigielu küsimuse rahvahääletusele panemise kohta;

25
Q

kuidas saab tekkida topeltkodakondsus? ius soli ja ius sanguinis

A

Ius soli- e päikeseõigus, inimene saab ius soli kodakondsuse, kui on riigi territooriumil sündinud. (Nt. USA, Prantsusmaa)
Ius sanguinis- e vereõigus, laps saab selle kodakondsuse, mis kondakondsus on ta vanematel. (Nt. Eesti)
Eesti seaduste järgi topeltkodakondsust olla ei tohi. Kui alaealisel isikul see siiski on, siis peab ta 18-aastaseks saamisest kolme kuu jooksul valima ühe.
Topeltkodakondsus saab tekkida näiteks, kui muu kodakondsusega vanematel sünnib laps USA territooriumil.

26
Q

Inimväärikuse mõiste

A

Inimväärikus e. vabadusõiguste alus. Inimväärikus kui põhiseaduslik põhimõte kaitseb igaüht selle eest, et teda käsitatakse vahendina riiklike eesmärkide saavutamisel – igaühe eksistents iseenesest on ühiskonna jaoks oluline väärtus. Riigikohus on selgesõnaliselt öelnud, et “inimväärikus on isiku kõigi põhiõiguste alus ning põhiõiguste ja vabaduste kaitse eesmärk .”

27
Q

. Näiteid kehalise puutumatuse, inimväärsete elutingimuste, inimeste õigusliku võrdsuse, inimese vaba enese üle otsustamise õiguse ja privaatsfääri kaitse piiridest ja rakendumisest praktikas

A

Kehaline puutumatus- Füüsiline vägivald on keelatud ja karistatav seadustes ettenähtud korras. Näiteks Eesti Karistusseadustiku §113 Teise inimese tapmise eest karistatakse 6-15 aastase vangistusega. Igasugune loavastane füüsiline tegevus eksib selle põhimõtte vastu sh. piinamine, enesetapp, lapse karistamine (vitsa andmine, tutistamine), katsumine …
Inimväärsed elutingimused- Inimväärseks ei ole elu tänavatel kerjates, kus pole võimalik igapäevaselt süüa, juua puhast vett, pesta, magada jne. Riigiti on inimväärsuse piir mingiti erinev, kuid rahvusvaheliselt on välja kujunenud miinimum. Inimesel peab olema koht kus magada ja süüa saada kui tal endal puuduvad selleks vahendid peab riik selliseid inimesi toetama. Nt: sotsiaalkorterid, supiköögid jne.
Inimeste õiguslik võrdsus- PS § 12 Kedagi ei tohi diskrimineerida rahvuse, rassi, nahavärvuse, soo, keele, päritolu, usutunnistuse, poliitiliste või muude veendumuste, samuti varalise ja sotsiaalse seisundi või muude asjaolude tõttu. Võrdsuspõhiõigus kaitseb võrdseid ebavõrdse kohtlemise eest. Näites: on kõigil õigus tegeleda ettevõtlusega. Või näiteks ei tohi selle põhimõtte järgi keelata ära mustanahaliste ja valgete suhtlemist, koos õppimist jms. Inimese vaba enese üle otsustamise õigus - http://pohiseadus.ee/ptk-2/pg-19/ Mitte kellelegi ei tohi midagi, mis on selle isikule vastumeelne uskumuste vastu, peale suruda.

28
Q

Õigusriigi tunnused :

A
  1. Võimude lahususe põhimõte. Selle kohaselt peavad seadusandlik võim, täidesaatev võim ja kohtuvõim olema teostatavad erinevate riigiorganite/ subjektide poolt.
  2. Üksikisik ja riik esinevad õigussuhetes võrdsete subjektidena see tähendab, et riigi õigused ei ole prioriteetseteks üksikisiku õigustega võrreldes.
  3. Riik on allutatud põhiseadusele ja tema enda poolt kehtestatud seadustele. See on selline õigusriigi põhimõte, mis nõuab riigilt lugupidavat suhtumist oma õigusloomesse. See põhimõte peaks ära hoidma õigusriigis kergekäelised seaduste vastuvõtmised, samuti nende seaduste muutmise või kehtetuks muutmise.
  4. Põhiseaduses väljakuulutatud õiguste ja vabaduste, aga ka inimõiguste reaalne tagamine ja rahvusliku õiguse üldpõhimõtete täitmine.
  5. Õigusele rajaneva seaduse ülimlikkuse nõude elluviimine ehk kõik seadusest madalama õigusliku jõuga õigusaktid peavad olema kooskõlas seadusega.
  6. Seaduslikkuse põhimõtete realiseerimine, riigiorganite, ametiasutuste ja kodanike käitumises- nende käitumise vastavus õigusnõuete normidele.
  7. Demokraatliku õiguse mõistmine sõltumatu kohtu poolt.
  8. Inimväärikuse austamine.
29
Q
  1. Võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõte: horisontaalne ja vertikaalne võimude lahusus, isikuline ja institutsionaalne võimude lahusus
A

Võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõttel nähakse tänapäeval kahte eesmärki. Esiteks väldib võimude lahusus ja tasakaalustatud võimutäiuse kontentreerumist ning aitab kaasa riigivõimu seaduslikkusele ning põhiõiguste tagamisele. Teiseks eesmärgiks on tagada eri võimuorganite efektiivne tööjaotus. Võimude lahususe põhimõtte kohaselt on seadusandlik, täitev- ja kohtuvõim seatud üksteist tasakaalustama ning on seega teatud mõttes vastandlike huvidega. See on vajalik riigivõimu jaotamiseks ja seeläbi demokraatia ja seaduslikkuse printsiibi kindlustamiseks.
Horisontaalne võimude lahusus väljendub võimude traditsioonilises kolmikjaotuses üksteise kõrval tegutsevateks seadusandliku-, täidesaatva- ja kohtuvõimu harudeks.
Vertikaalne võimude lahusus tähendab, et üksteisest põhimõtteliselt lahutatud peavad olema ka riigi keskvõimu, föderaalriikide puhul föderatsiooni subjektide ja kohalike omavalitsuste poolt teostatavad võimufunktsioonid, -organid ja võimu teostavad isikud.
Institutsionaalne võimude lahusus tähendab riigivõimude jaotamist erinevate riigivõimuorganite vahel. Eesti põhiseaduses on organisatsioonilise võimude lahususe põhimõte väljendatud põhiseaduse §-s 4, mille kohaselt on Riigikogu, Vabariigi Presidendi, Vabariigi Valitsuse ja kohtute tegevus korraldatud võimude lahususe ja tasakaalustatuse põhimõttel.
Isikuline võimude lahusus eeldab, et ühes võimuharus töötavad isikud ei kuuluks teise võimuharu juurde. Näiteks on selle põhimõtte väljenduseks põhiseaduse § 63 lg 1, mis keelab Riigikogu liikmetel teises riigiametis olemise.

30
Q

Aluspõhimõtete rikkumise tagajärjed (seostud vastusega küsimusele nr 16)

A

Sanktsioon

31
Q

Rahvasuveräänsus ja riigi suveräänsus

A

1) Riigi suveräänsus ehk kõrgeim riigivõim on rahva ja territooriumi kõrval üks riigi kolmest elemendist. Riigi suveräänsust võib vaadelda kahes mõõtmes. Riigisisestes suhetes tähendab suveräänsus avaliku võimu teostamise monopoli. Avaliku võimu teostamine väljendub täitmiseks kohustuslike reeglite kehtestamises riigi poolt ja nende alusel isikutele kohustuste panemises.
2) Demokraatia alusidee on rahvasuveräänsus – kõrgeima riigivõimu kandja on rahvas

32
Q
  1. PS muutmine EL asjades: mis mõttes on Iiri PS eripärane?
A

x

33
Q
  1. EL liikmesriigid (küsimused, millele vastamine eeldab teadmist, millised on EL LRd)
A

x

34
Q
  1. Rahvahääletuse tüübid
A

x

35
Q
  1. rahvahääletuse, rahvaalgatuse ja rahvaküsitluse vahe
A

x

36
Q

Õiguskindluse põhimõte, mh: kas tohib kehtestada tagasiulatuvalt isikule soodsamat normi? Aga ebasoodsat normi?Millise seaduse järgi mõistetakse karistus: kas alati teo toimepanemise ajal kehtinud seaduse järgi?

A

jah; ei; (Kui enne oli rangem, siis nüüd mõistetakse hetkel kehtivate seaduste järgi (leebemad))
Õiguskindluse ja õiguspärase ootuse põhimõte
Õiguspärase ootuse põhimõtte järgi peab isikul olema õigus realiseerida oma õigusi mõistlikus ootuses, et talle lubatu ka kehtima jääb (näiteks kui isikule on määratud mingiks ajaks teatud soodustus, siis antud põhimõte aitab vältida soodustuse ennetähtaegset äravõtmist). Vastavalt õiguskindluse põhimõttele on isikul õigus näiteks vaidlus läbi vaadata selle esemeks olnud sündmuse toimumise ajal kehtinud seaduse alusel ning tagasiulatuvate isiku olukorda halvendavate normide rakendamine on kriminaalõiguses keelatud.

37
Q

Halduse seaduslikkus

A

Halduse seaduslikkusel on kaks avaldumisvormi:
− Seaduse prioriteet nõuab, et ükski täitevvõimu meede ei tohi minna vastuollu seaduse ega õigusega. See eeltingimus kehtib kõikehõlmavalt ja rangelt; erandid on välistatud.
− Seadusreservatsioon nõuab, et täitevvõimu meetme aluseks oleks tegutsevale haldusorganile antud seaduslik volitus; seadusandjale on reserveeritud otsus volitada täitevvõimu teatud kindlal viisil tegutsema.

38
Q

Kohtute sõltumatus

A

Põhiseadus sätestab selgelt Riigikogu, presidendi, valitsuse ja kohtute vahelise võimude lahususe ja tasakaalu. Põhiseadus sisaldab ka mõningaid kohtute sõltumatuse garantiisid, nagu eluaegne ametiaeg ja kaitse ametist tagandamise vastu
Kohtuvõim ei allu täidesaatva ega seadusandliku võimu kontrollile, tema ülimuslikkuse rõhutamine aitab kindlustada õigusriigi põhimõtet ja veenda kõiki tema otsustele kuuletuma.
Kui kohtunik langetab otsust, siis peab olema ta sõltumatu. Peab olema sõltumatu ka enne otsuse tegemist ja ka pärast seda. PS § 147; KS §§ 2, 3, 49

39
Q

Sotsiaalriigi põhimõte

A

Sotsiaalriigi põhimõtte eesmärgiks on tagada, et majandusareng, sealhulgas konkurentsivõime edendamine oleks ühiskonna vajadusi arvestades tasakaalustatud. Liberaalsemate käsitluste kohaselt võivad avaliku võimu kandjad seejuures piirduda üksnes nende ühiskonna gruppide toetamisega, kes turumajandusliku konkurentsi tingimustes oma eluga üldse toime ei tule (nn vaestehoolekanne kodututele, töötutele). Sotsiaalsemad käsitlused aga näevad avaliku võimu rolli enamas: tagada tuleb inimväärne elatusstandard, mis võimaldab isikul ühiskondlikust elust täiel määral osa võtta ning luua parimad võimalused isiku eneseteostuseks.
Kuldsele keskteele asudes võib leida, et sotsiaalriigi põhimõtte eesmärgiks on igal juhul luua eeldused selleks, et põhiõiguste kandjad saaksid võimalikult suurel määral kõiki oma põhiõigusi realiseerida ja täisväärtusliku liikmena ühiskondlikust elust osa võtta. Sotsiaalriigi põhimõtte ülesandeks on ka sotsiaalse sidususe (ühtekuuluvustunde ja solidaarsuse) edendamine.

40
Q

Majoritaarse ja proportsionaalse valimissüsteemi vahe

A

Marjoritaarsuse põhimõtte kohaselt jaotatakse kogu valijaskond valimisringkondadesse, mille arv võrdub valitavate esindajate arvuga. Igas ringkonnas osutub sellisel juhul valituks üks isik, üldjuhul see, kes kogub absoluutse maksimumi (üle 50% häältest). Kui keegi enamust ei kogu, korraldatakse tavaliselt uus valimisvoor kahe enim hääli saanud kandidaadi vahel. Igast ringkonnast valitakse sellisel juhul esinduskogusse kindel esindaja.
Proportsionaalsuse põhimõtte puhtal rakendamisel antakse hääl üleriigilisele nimekirjale, mis on tavaliselt koostatud erakondade poolt. Iga nimekiri saab mandaate vastavalt üleriigiliselt saadud häälte arvule (protsendile). Proportsionaalsuse põhimõte aitab tagada olukorda, kus parlamendi koosseis kajastab võimalikult tõepäraselt kogu valijaskonna poliitilisi tõekspidamisi.
Majoritaarsus:
• Enamuslikkus
• Enamuse võim vähemuse üle
• Ühemandaadilised ringkonnad (või M4)
• Nimekirjavalimisüsteemid
• Parteiline esindatus (mandaatesindatus)
• Multipolaarsus, konsensuslikkus
• Killustatus

41
Q

Valimiskünnise mõte

A

Valimiskünnis on sisse seatud selleks, et valitud parlament ei oleks liiga killustatud paljudest väikestest erakondadest, mis muudaks riigi valitsemise keeruliseks.

42
Q

. Riigikogu valimise süsteemi põhimõtted:

A

a. Kes tohib esitada kandidaatide nimekirja?
Kõigil valimistel esitavad erakonnad valimisteks kandidaatide nimekirjad, volikogu valimistel on see õigus ka valimisliitudel. Nimekirjade alusel jaotatakse ringkonnamandaadid ja üleriigilise või ülevallalise või -linnalise nimekirja alusel kompensatsioonimandaadid, samuti määratakse asendusliikmed ja registreeritakse lisamandaadid.
Riigikogu valimistel esitab erakond iga valimisringkonna kohta kandidaatide ringkonnanimekirja. Järjestuse nimekirjas määrab erakond.
Kandidaatide arv nimekirjas võib ületada mandaatide arvu ringkonnas kuni kahe kandidaadi võrra.
b. Mis on kautsjon? Miks kautsjonit vaja on?
Valimiskautsjon tagastatakse vaid juhul, kui kandidaat või kandedeeriv nimekiri kogub teatud arvu hääli. Kautsjoni eesmärk on vältida kandidaatide kergekäelist ülesseadmist ning ebatõsiste kandidaatide osalemist.
c. Valimiskünnis
Eestis on 5% valimiskünnis, mis tähendab et Riigikogusse pääseb vaid erakond, kes kogub üleriigiliselt vähemalt 5% häältest.
d. Isikumandaat
Kõigepealt arvutatakse ringkonnas välja ega keegi kandidaatidest ei ole kogunud isikumandaadi jagu hääli.
Isikumandaadi jaoks vajalike häälte arv arvutatakse kvoodi kaudu. Kvoot = ringkonnas kehtivate häälte arv / ringkonna mandaatide arv.
e. Ringkonnamandaat
Järgenevalt arvutatakse välja 5% üleriigiline künnis, liites kõikide ringkondade kehtivate häälte arvu ja korrutades 0,05ga. Need erakonnad, mis ületasid valimiskünnise võivad loota enamat. Ringkonnamandaatide jaotamiseks minnakse ringkondade juurde tagasi. Arvutatakse välja igale erakonnale antud kehtivate häälte arv ringkonnas kokku ja järjestatakse erakonna ringkonnanimekiri kandidaadile antud häälte arvu järgi. Ringkonnas arvutatakse välja mitu kvooti saab erakonna nimekiri (ehk erakonnale antud häälte arv ringkonnas jagatakse ringkonnas kehtiva kvoodiga). Ja kui kvoodi ülejääk moodustab 75% kvoodist, siis liidetakse mandaat juurde. Ringkonnamandaadi puhul saab mandaadi tingimusel, et kandidaat nimekirjas korjab vähemalt 10% kvoodi jagu hääli. Kui niimoodi peaks juhtuma mitu võrdse häältehulga kandidaati, siis on eespool kandidaat, kes on üleriiklikus nimekirjas eespool.
f. Kompensatsioonimandaat
Kompensatsioonimandaatide jaotamisel kehtib 5% künnis. Järgnevalt arvutatakse välja igale kandidaadile võrdlusarvud kasutades modifitseeritud D’Hondti meetodit.
võrdlusarv = üleriigi erakonnale antud kehtivate häälte arv / (kandidaadi positioon üldriiklikus nimekirjas astmel 0,9).
Seejuures jäetakse iga erakonna võrdlusarvude arvutamisel vahele nii mitu jada esimest elementi, kui mitu mandaati sai erakond valimisringkondades kvootide põhimõttel. Võrdlusarvud reastatakse suuremast alustades. Kohtade jaotusel jäetakse vahele need kandidaadid, kes said ringkonnas sisse. Kandidaat peab korjama ringkonnas vähemalt 5% kvoodist ringkonnas, kus ta kandideeris. Kui üleriiklikus nimekirjas ei ole piisaval arvul kandidaate, kes ületasid 5% kvoodi nõude, saab kompensatsioonimandaadi oma valimisringkonna lihtkvoodist suurima häälteprotsendi kogunud sama nimekirja kandidaat. Häälte võrdsuse korral saab kompensatsioonimandaadi kandidaat, kes on esitatud üleriigilises nimekirjas eespool.
g. Eelhääletamine
Riigikogu ja Euroopa Parlamendi valimistel ning rahvahääletusel saab hääletada kõigepealt välisriikides. Seal on võimalus hääletada nii kirja teel kui kindlaksmääratud päevadel välisesinduses. Eestis viibivale hääletajale tekib esimene hääletamisvõimalus elektroonilise hääletamise näol, mis algab kümnendal päeval enne valimispäeva kell 9.00. Valimisjaoskonnad avatakse eelhääletamiseks kõikidel valimistel ja rahvahääletusel kuuendal päeval enne valimispäeva (so valimiseelse nädala esmaspäeval). Hääletamine toimub kolme päeva jooksul kell 12.00 kuni 20.00. Valimispäeva eelsel neljapäeval, reedel ja laupäeval hääletada ei saa.
h. Kas ja mis tingimustel on lubatud kirja teel hääletamine
Hääletamise õigus on nii alaliselt välisriigis elavatel Eesti kodanikel kui ka seal ajutiselt viibivatel valijatel. Riigikogu valimistel peab alaliselt välisriigis elav valija määratlema oma endise Eestis asuva elukoha või vanemate või esivanemate elukoha alusel Riigikogu valimiste valimisringkonna. Kui üks kord on ringkond määratletud, saab seda muuta ainult erandkorras vastavate dokumentide esitamisel. Kirja teel hääletamise korral peate Te esitama välisesindusele taotluse kirja teel hääletamiseks. Taotlusele tuleb lisada koopia isikut tõendavast dokumendist. Taotlus peab olema välisesindusele laekunud hiljemalt kolmekümnendal päeval enne valimispäeva. Taotluse alusel saadetakse Teile hääletamissedel, kaks ümbrikku ja kandidaatide koondnimekiri. Pärast hääletamissedeli täitmist panete sedeli Teile saadetud sisemisse (väiksemasse) ümbrikku, mille panete välimisse (suuremasse) ümbrikku. Välimisele ümbrikule kirjutate nime, isikukoodi ja Riigikogu valimistel valimisringkonna numbri (ilma selle märkimiseta teie hääl arvesse ei lähe). Välisesindus võib Teile saata ka eeltäidetud välimise ümbriku. Lisaks tuleb Teil märgistada ümbrikul ristiga lahter välisriigis hääletamisel. Ümbrikes olev hääletamissedel tuleb saata välisesindusele ja see peab olema laekunud välisesinduse määratud päevaks, kuna sedel peab valimispäevaks jõudma Eestisse.
i. Kas toimub häälte ülekandmine?
Eestis seda ei rakendata.
Üksiku ülekantava hääle süsteem on isikuvalimine eelistuste järgi, kombineerides isikuvalimiste ja võrdelise valimise põhimõtted. Valija märgib oma sedelile nii mitu eelistust kui valimisreeglid ette näevad ja järjestab need. Hääled kanduvad üle siis, kui kandidaadi häälte arv on suurem kvoodist või kui kandidaat on ebapopulaarne. Et valituks osutuda, peab kandidaat saama kindla hulga hääli, mis on määratud valimismeetodis. Tuntuimad valimismeetodid on Hare’i kvoot, Droopi kvoot ja Imperiali kvoot. Seda kasutatakse Iirimaal, Maltal ja Põhja-Iirimaal eurovalimistel. Anglosaksi maailmas peetakse võrdeliseks esindatuseks üksiku ülekantava hääle süsteemi.
j. Kuidas mõjutab valija hääl Riigikogu kohtade jaotust erakondade vahel ja erakonna nimekirja sees
Vastavalt jagatud mandaatide arvule ringkonna kohta, proportsionaalse süsteemi alusel, jaotatakse ära mandaadid erakondade vahel. Erakonnad esitavad igasse ringkonda oma nimekirjad. Erakonnad ise seavad pingeread erakonnasiseselt.
k. Hääletamistulemuse ja valimistulemuse vahe
NB! Pole kindel, et, kas on mõeldud:
a. Kehtetute valimissedelite mahaarvamist.
b. Hääletamistulemus = mitu % hääleõiguslikest hääletas ja valimistulemus siis kes osutus valituks.
c. Hääletamiste tulemuste järgi oleks pidanud mandaadid ühte pidi minema aga lõplike valimistulemuste alusel läks teisiti.