Prekrški Flashcards

1
Q

Načela

A
NAČELO ZAKONITOSTI
NAČELO PRAVNE VARNOSTI
NAČELO PRIZNAVANJA PREKRŠKOV KOT DELA KAZNOVALNEGA PRAVA
NAČELO LEGITIMNOSTI OZIROMA OMEJENOSTI REPRESIJE
NAČELO PRAVICE DO IZJAVE
NAČELO MATERIALNE RESNICE
Načelo kontradiktornosti
Načelo pouka prava neuki stranki
NAČELO SUBJEKTIVNE ODGOVORNOSTI
NAČELO SODNEGA VARSTVA
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

NAČELO ZAKONITOSTI

A

Za kaznovanje za prekrške velja enako kot kaznovanje za kazniva dejanja. Dovoljeno jih je sankcionirati, torej
kaznovati v mejah načela zakonitosti iz 29. člena Ustave RS (Ustava). Za zagotovitev zakonitosti postopka o
prekrških so v ZP-1 določbe o zakonitosti iz Ustave uresničene v določbah, ki opredeljujejo definicijo prekrška (6. člen) ter zahtevajo njegovo določenost v zakonu (3. člen), opredeljujejo razmejitev z dejanji, ki niso prekršek (8. člen) ter določbe o izbiri in odmeri sankcij za prekršek (26. člen).
Bistvo načela zakonitosti v postopku o prekršku je, da je mogoče prekrške določati le z zakonom ali predpisom, ki temelji na zakonu in da je sankcijo za prekršek dopustno izreči samo za dejanje, ki je bilo vnaprej določeno kot prekršek in je bila zanj določena sankcija.
Načelo zakonitosti se v kazenskem pravu izraža z latinskim izrazom nullum crimen nulla poena sine lege (ni zločina in ni kazni, če ta ni predpisan z zakonom). Prekrški se po določbi 3. člena ZP-1 lahko določijo z zakonom, uredbo Vlade RS ali odlokom samoupravne lokalne skupnosti. Načelo zakonitosti prepoveduje tudi retroaktivnost veljavnosti predpisa, ki bi določal prekršek. To pomeni, da določenega dejanja, ki je že bilo storjeno, ni dovoljeno sankcionirati kot prekršek, če v času ko je bilo dejanje storjeno, ni bilo določeno kot prekršek. Poleg tega načelo zagotavlja, da se ob vsaki spremembi materialnopravnih določb posameznega zakona ali predpisa, ki določa prekršek, vedno uporabi tisti predpis, ki je (če se je predpis spremenil večkrat od storitve prekrška do odločitve o prekršku) najmilejši, in sicer ne zgolj na abstraktni ravni, temveč za konkretnega storilca.
Na kratko. V postopku o prekršku torej velja, da mora biti dejanje, preden je storjeno, predpisano kot prekršek ter zanj predpisana ena izmed sankcij, ki jih za prekrške določa ZP-1, pri čemer se pri odločitvi vedno upošteva tisti predpis, ki je za konkretnega storilca prekrška najugodnejši.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

NAČELO PRAVNE VARNOSTI

A

Načelo pravne varnosti pomeni varnost ljudi pred samovoljnimi in nezakonitimi posegi državnih organov v pravni položaj posameznika. Tako mora zakonodajalec predpisovati pravila ravnanj na splošni oziroma abstraktni ravni tako, da so ta jasna in nedvoumna, z natančno določitvijo prepovedanih in zapovedanih ravnanj. Prepovedana dejanja in zapovedi morajo biti tudi objavljena zato, da se lahko tisti, ki jim je določeno pravilo namenjeno (imenujemo jih naslovniki pravne norme), pravočasno (torej preden določeno pravilo začne veljati), seznanijo, kaj se sme oziroma ne sme in kaj se mora storiti. Načelo pravne varnosti preprečuje, da bi se kot prepovedana ravnanja obravnavala dejanja, ki kot taka niso določena, so pa drugim prepovedanim dejanjem podobna. Načelo pravne varnosti zajema torej tudi prepoved analogije. Predvsem načelo pravne varnosti zajema zelo pomemben element, in sicer predvidljivost odločitev oblastnih organov, saj njegovo upoštevanje zagotavlja, da oblastni organ v enakih primerih odloča enako, v različnih pa različno. Povedano drugače, načelo pravne varnosti zagotavlja, da odločitve oblastnih organov niso samovoljne in arbitrarne.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

NAČELO PRIZNAVANJA PREKRŠKOV KOT DELA KAZNOVALNEGA PRAVA

A

Slovensko kazensko pravo deluje kot dihotomija (dvojnost) dveh vrst deliktov: kaznivih dejanj in prekrškov. O dihotomiji govorimo takrat, ko delikti (prepovedana ravnanja) glede na značilno strukturo kazenskopravnih norm, s katerimi se določajo protipravna dejanja in kazni zanje, sicer tvorijo celoto, vendar se po pravnem pomenu dobrine, ki jo varujejo, tako zelo razlikujejo, da jih je treba upravičeno obravnavati ločeno. Najpomembnejša dobrina je človekovo življenje, zato je človekovo življenje v vsaki pravno urejeni družbi tudi najvišje varovana dobrina z najstrožjimi sankcijami. Z določenostjo določenega ravnanja kot kaznivega dejanja ali kot prekrška izrazi zakonodajalec pravni pomen tako zavarovane dobrine, znotraj posameznih opredelitev pa razvrsti pomen varovanja posamezne dobrine še z višino predpisane kazenske sankcije. Razlikovanje med obema vrstama prepovedanih dejanj mora biti zelo natančno, zato mora biti zakonodajalec ob določanju vsakega prepovedanega dejanja pozoren, da istega dejanja ne predpiše hkrati kot prekršek in kot kaznivo dejanje.
Kaznovanje za prekršek ima določene pravne posledice, ki so sicer (praviloma) milejše kot so pravne posledice obsodbe za kazniva dejanja, vendar je pomembno, da jih ima. In prav zato se morajo tudi v postopku zaradi prekrškov kot delu kaznovalnega prava spoštovati ustavnopravni standardi in standardi EKČP, če naštejemo le najpomembnejše: načelo nedolžnosti, načelo zakonitosti, načelo pravice do izjave, načelo sodnega varstva, itd.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

NAČELO LEGITIMNOSTI OZIROMA OMEJENOSTI REPRESIJE

A

Pravičnost v osnovi tvorita zakon (legalnost) in njegova vrednost (legitimnost). Zakonitost v formalnem pomenu določa obvezno vedenje in ravnanje, legitimnost pa temelji na vrednostnih merilih moralno-etične upravičenosti poseganja v pravice posameznika. S praktičnega stališča je ločevanje med legalnostjo in legitimnostjo teoretična fikcija (domneva), ki služi boljšemu razumevanju obeh načel. Načelo legitimnosti oziroma omejenosti represije dovoljuje uporabo prisilnih sredstev, in sicer le kot skrajni ukrep in le v obsegu, ki je nujno potreben za zagotavljanje varstva temeljnih pravic človeka in temeljnih družbenih vrednot (načelo sorazmernosti).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

NAČELO PRAVICE DO IZJAVE

A

Pravica do izjave predstavlja uresničitev ustavne pravice do izjave, ki nalaga organu, ki odloča o prekršku, da pred odločitvijo daje storilcu možnost, da se izreče o dejstvih oziroma okoliščinah, pomembnih za odločitev o prekršku. Zahteva tudi, da organ storilca v jeziku, ki ga razume, seznani česa je obdolžen in mu tako omogoči, da se izjavi o okoliščinah prekrška ter predlaga dejstva in dokaze v svojo korist.
V hitrem postopku ima prekrškovni organ pred izdajo odločbe o prekršku dve možnosti: da ustno obvesti in pouči kršitelja o prekršku ali ga pisno obvesti in pouči o njegovih pravicah in posledicah, če ne sodeluje v postopku o prekršku. Storilec ima že po Ustavi pravico, da se mu zagotovi primeren čas za obrambo, zato mu mora prekrškovni organ vselej omogočiti, da izjavo poda v roku petih dni, razen če jo kršitelj sam želi podati takoj. Ustno obvestilo prekrškovni organ uporabi predvsem tedaj, ko je kršitelj navzoč pri ugotovitvi prekrška ali kakšnem drugem dejanju v postopku, ali je vabljen k prekrškovnemu organu v okviru inšpekcijskega nadzora, pri katerem se ugotovi sum storitve prekrška. Pisni poziv kršitelju, da poda izjavo, pride v poštev vselej, če se kršitelj ne more osebno izjaviti o prekršku, ker ni navzoč na kraju prekrška ali mu ni mogoče dati obvestila in pouka že na kraju samem.
V rednem sodnem postopku se to načelo zagotavlja z dolžnostjo sodišča, da storilcu omogoči, da se seznani z obdolžilnim predlogom in vsemi obremenilnimi dokazi in mu hkrati omogoči, da v primernem roku poda izjavo. Sodišče lahko storilca pozove, da poda pisni zagovor, vendar ga je hkrati dolžno poučiti, da sme zahtevati ustno zaslišanje (šesti odstavek 114. člena ZP-1). Sodišče mora osebno zaslišati storilca. Zagovornik je strokovni pomočnik storilca, ne njegov zastopnik, zato ne more namesto obdolženca podati zagovora, priznati prekrška in se udeleževati procesnih dejanj tako kot lahko pooblaščenec oškodovanca opravlja procesna dejanja stranke, ki jo zastopa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

NAČELO MATERIALNE RESNICE

A

Cilj postopka o prekršku je tako v hitrem kakor v rednem sodnem postopku pravno pravilna in zakonita odločitev o obstoju ali neobstoju prekrška. Organ, ki odloča o prekršku, mora v postopku o prekršku ugotoviti pravno relevantna dejstva do takšne stopnje zanesljivosti, da je izključen vsakršen dvom o dejanju in storilcu. Dolžan je torej raziskati tako okoliščine, ki so storilcu v korist kot tudi okoliščine, ki ga obremenjujejo.
Odmik od načela materialne resnice predstavlja jasno in popolno priznanje obdolženca, zato sodišče drugih dokazov ni dolžno zbirati. Jasno in popolno priznanje pomeni, da je obdolženec v svojem zagovoru dejanje, ki se mu očita v objektivnem in subjektivnem smislu, v celoti priznal in je priznal tudi svojo odgovornost za storjeni prekršek. Običajno kot tako štejemo priznanje z navedbo vseh dejanskih okoliščin, ki so lahko znane oziroma morajo biti znane neposrednemu storilcu. Priznanje obdolženca mora biti izraz njegove svobodne volje in odločitve, ne da bi kdorkoli vplival na njegovo odločitev. Sodišče pri odločanju o prekršku ne more upoštevati priznanja obdolženca, ki ni bil poučen, da se ni dolžan zagovarjati in ne odgovarjati na vprašanja ali izpovedati zoper sebe in svoje najbližje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Načelo kontradiktornosti

A

Načelo kontradiktornosti pomeni pravico kršitelja, da v postopku o prekršku pred prekrškovnim organom in sodiščem
navaja dejstva in predlaga dokaze, se izjavi o navedbah in dokazih ter sodeluje pri izvajanju dokazov. Katere od
ni dolžan izvesti vseh predlaganih dokazov, temveč le tiste, za katere sam oceni, da so za presojo v konkretnem primeru pravno relevantni (pomembni). Vendar pa velja, da v primeru, ko predlaganega dokaza ne izvede, mora svojo odločitev o dokaznem predlogu v odločitvi argumentirano obrazložiti ter pojasniti, zakaj dokaza ni izvedel. Uresničevanje tega načela omogoča predvsem načelo proste presoje dokazov, ki pomeni skrbno tehtanje vsakega dokaza posebej in vseh
dokazov skupaj ter na takšni podlagi sklepanje, ali je določeno dejstvo dokazano ali ne.
Eno od jamstev poštenega postopka je tudi pravica do zaslišanja obremenilnih prič. V skladu s tem jamstvom je treba storilcu omogočiti, da izpodbija obremenilne izjave in v zvezi z njimi neposredno zaslišuje njihovega avtorja. Drugače, kot velja glede predlogov za zaslišanje razbremenilnih prič ali izvedbo drugega razbremenilnega dokaza, predloga za zaslišanje obremenilne priče obrambi ni treba posebej utemeljevati. To velja tudi tedaj, kadar storilec svoje pravice do zaslišanja obremenilnih prič v postopku ni mogel uveljaviti. Zato se obsodilna odločba ali sodba ne sme izključno ali v odločilni meri opreti na njihove izjave. Za dokaz, ki je bil v pomembni meri podlaga za obsodbo, gre tudi tedaj, kadar organ, ki odloča o prekršku, presoja ostale dokaze predvsem z vidika, ali potrjujejo sporne izjave obremenilnih prič.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Načelo pouka prava neuki stranki

A

Organ, ki odloča o prekršku, mora poskrbeti, da nevednost ali nepoučenost storilca in drugih udeležencev v postopku ni v škodo pravicam, ki jim gredo v postopku. Pomeni pa izpeljavo načelo varstva pravic strank v postopku o prekršku. Organ, ki odloča o prekršku, je tako dolžan seznaniti storilca:
predlaganih dokazov bo organ, ki odloča o prekršku, izvedel, je stvar organa, pri čemer
–z vsebino nanj naslovljenega očitka ali vsebino obdolžilnega predloga in predlaganimi dokazi;
-o dolžnosti seznanitve organa, ki odloča o prekršku o vsaki morebitni nameravani spremembi naslova bivališča in o posledicah, če tako ne bo ravnal;
-da ima možnost podati izjavo o prekršku oziroma je ustno zaslišan pred sodiščem, ki bo o zadevi odločilo ter ga seznaniti o posledicah, če se na vabilo sodišča ne bo odzval;
-da se ni dolžan zagovarjati, odgovarjati na posamezna vprašanja ter ga opozoriti na posledice svojega ravnanja;
na pravico do uporabe jezika;
-na pravico do zagovornika;
-da sme zahtevati, da ga organ, ki odloča o prekršku, povabi k izvajanju posameznih dokazov;
-s pravico do vložitve pravnih sredstev;
-da sme predlagati plačilo globe in stroškov postopka na obroke ali predlagati nadomestitev plačila globe in stroškov postopka z deli v splošno korist, ki sta bili -izrečeni z odločbo o prekršku ali sodbo;
-da sme v postopku odreditve nadomestnega zapora predlagati nadomestitev plačila globe z deli v splošno korist ne glede na vrsto odločbe (sodba, odločba o prekršku, plačilni nalog) s katero je bila izrečena globa.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

NAČELO SUBJEKTIVNE ODGOVORNOSTI

A

V pravu o prekrških je uveljavljeno načelo subjektivne odgovornosti z določenimi izjemami, saj so subjekti prekrškov lahko tudi pravne osebe, samostojni podjetniki posamezniki (podjetniki) in posamezniki, ki samostojno opravljajo dejavnost (zasebniki). Načelo temelji na individualni odgovornosti subjekta prekrška in je temelj za izrek sankcije za prekršek. Načelo zagotavlja, da se za prekršek sankcionira le storilec, ki je objektivno izpolnil znake prekrška in ima do te kršitve določeno zavest in voljo, ki se izraža v obliki malomarnosti do dejanja oziroma posledic dejanja ali v obliki naklepa. Praviloma se kot oblika odgovornosti za prekršek ugotavlja malomarnost, zakon pa lahko določi tudi strožje pogoje in kot obliko odgovornosti določi naklep.
Nasprotje subjektivni odgovornosti je objektivna odgovornost, ki pomeni odgovornost ne glede na storilčev odnos do lastnega ravnanja (torej odgovornost v vsakem primeru, tudi brez krivde). Zakon za določene vrste prekrškov izključuje uporabo procesnih pravil ZP-1 in s tem daje zakonodajalcu možnost, da s posebnimi predpisi uredi administrativno sankcioniranje pravnih oseb, pri čemer zakonodajalcu dopušča drugačno ureditev le za določena natančno določena področja. Izključitev procesnih pravil določenih v ZP-1 je tako dopuščena le za ureditev administrativnega sankcioniranja za kršitve predpisov, ki so v pristojnosti osrednjih regulatornih organov v državi, t. j. Agencije za varstvo konkurence (AVK), Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP), Agencije za zavarovalni nadzor (AZN), Banke Slovenije in Urada za preprečevanje pranja denarja (UPPD), ki ga bo lahko urejal področni predpis, ki ga regulatorni organ nadzira ( četrti odstavek 1.člena ZP-1. Administrativna sankcija pomeni kompenzacijo oziroma odškodnino ali nadomestilo družbi za kršitev, katere namen je, da se zagotovi spoštovanje pravil, brez presoje stopnje odgovornosti pravnih oseb z izrekom denarnega zneska v evrskih zneskih ali v odstotkih od določenega zneska.
Na vseh drugih področjih, ki niso posebej določena, pa velja, da se obvezno presojajo pogoji prekrškovne odgovornosti pravnih oseb, podjetnikov in zasebnikov, ki zaposlujejo druge osebe, saj je njihova odgovornost pridružitvena (akcesorna). Ti subjekti namreč odgovarjajo za prekršek, ki ga izvrši (praviloma) neposredni storilec. Zapomniti si velja, da pravna oseba ne more biti storilec prekrška, temveč pod določenimi pogoji odgovarja za prekršek, ki ga je izvršila druga oseba (storilec), ki je po naravi stvari lahko le fizična oseba. Enako velja tudi glede odgovornosti podjetnika in zasebnika, ki zaposlujeta druge osebe. Odgovarjata za prekršek, ki sta ga storila sama, kadar pa je prekršek storila druga (fizična) oseba, odgovarjata pod določenimi pogoji za prekršek, ki ga je storila ta druga (fizična) oseba.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

NAČELO SODNEGA VARSTVA

A

Pravica do učinkovitega sodnega varstva zagotavlja varstvo pravic posameznikov zoper odločitve oblastnih organov pred sodišči in je zagotovljena tudi v postopku o prekršku. Po ustaljeni praksi Ustavnega sodišča RS je pravica do učinkovitega pravnega sredstva zagotovljena, če je pravni akt, ki se izpodbija, obrazložen tako, da lahko pritožnik izpodbija vsebinske razloge odločitve. Tako je v obrazložitvi organ, ki je določeno odločitev sprejel, dolžan z zadostno jasnostjo opredeliti razloge, na podlagi katerih je sprejel svojo odločitev. Zato je konkretno obrazložena odločba tudi neločljiv del poštenega postopka, ali drugače povedano, če obrazložitve ni, ali je ta pavšalna, brez konkretne navedbe dokazov, ki so bili pri odločitvi odločilni, govorimo o nepoštenem postopku, ki ne zagotavlja učinkovitega sodnega varstva.
Pravica do pravnega sredstva je lahko učinkovita, če je odločba oblastnega organa v vsaki bistveni točki obrazložena na tako konkreten (ne na pavšalen, abstrakten, splošen) način, da omogoča na eni strani njenim naslovnikom učinkovito „napadanje“ odločitve, na drugi strani pa presojo utemeljenosti odločitve. Vse navedeno velja tudi za odločbe izdane v postopku o prekršku.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Veljavnost predpisov

A

Prepoved retroaktivne veljave predpisov

Uporaba milejšega predpisa

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Zastaranje

A

Zastaranje je institut, s katerim zakonodajalec časovno omejuje državne organe glede dopustnosti pregona posameznih storilcev prepovedanih dejanj in daje naslovnikom pravne norme pričakovanja, v kakšnem času bo o določenem prekršku pravnomočno odločeno oziroma če v tem času ni odločeno, ne bo nikoli.
Poleg zastaranja pregona, na katerega je dolžan organ, ki odloča o prekršku, paziti pred pravnomočno odločitvijo, ZP-1 ureja tudi zastaranje izvršitve sankcije, izrečene za prekršek in stroškov postopka, na katerega je organ, ki odloča o prekršku, dolžan paziti po uradni dolžnosti po pravnomočni odločitvi.
Zastaranje pregona
Zastaranje pregona zaradi prekrška je institut, ki preprečuje izvedbo postopka o prekršku po preteku določnega časa. Pomembno za vodenje in odločanje v prekrškovnem postopku torej je, da mora biti organ, ki vodi postopek, ves čas postopka o prekršku pozoren tudi na to, ali je glede na čas storitve prekrška pregon za prekršek sploh še dopusten. Zaradi poteka rokov se postopek za prekršek ne more več začeti, če pa se je že začel, se ne sme nadaljevati in se mora ustaviti po uradni dolžnosti.
Roki za zastaranje
ZP-1 določa različne zastaralne roke za pregon, in sicer dve, tri in pet let. Zapomniti si velja, da je splošni zastaralni rok za prekrške dve leti.
Ločimo absolutni in relativni zastaralni rok.
Posebna relativna zastaralna roka sta:
1. tri leta od dneva storitve za prekrške s področja davkov, trošarin in carin ter javnega naročanja, za katere je
z zakonom predpisana globa v večkratniku davka, trošarine, carine ali vrednosti naročila skladno s četrtim
odstavkom 17. člena ZP-1 ter
2. pet let od dneva storitve prekrška:
- za prekrške s področja varstva konkurence ter trga z električno energijo ali zemeljskim plinom, za katere je z zakonom predpisana globa v višini do 10% letnega prometa skladno s petim odstavkom 17. člena ZP-1 in - za najhujše prekrške iz področij, navedenih v šestem odstavku 17. člena ZP-1, za katere je predpisana trikrat višja globa od splošnih maksimumov, določenih v drugem in tretjem odstavku 17. člena ZP-1.
Posebej velja poudariti, da daljša zastaralna roka za zgoraj navedene prekrške veljata le, če je za posamezni prekršek z zakonom predpisana posebna oziroma višja globa, kar pomeni, da je daljši zastaralni rok vezan na težo prekrška, ki se odraža v predpisani globi za prekršek.
Posebni relativni zastaralni rok 30 dni je določen le za tiste prekrške zoper varnost cestnega prometa, ki so bili ugotovljeni s tehničnimi sredstvi. Posebni relativni zastaralni rok pomeni, da se mora postopek začeti v roku 30 dni od dneva storitve prekrška. V tem času mora biti lastniku vozila, ki je fizična oseba izdan plačilni nalog, oziroma v primerih, ko je lastnik vozila pravna oseba, je potrebno slednji poslati zahtevo za posredovanje podatkov o uporabniku vozila ali imetniku uporabe, v primerih vozila, registriranega v tujini, pa je potrebno v istem roku pristojnemu organu poslati zahtevo za posredovanje podatkov o lastniku vozila.
Postopek o prekršku v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o prekršku (absolutni zastaralni rok). Relativni zastaralni rok pa je čas, ki poteče med posameznimi dejanji postopka, ki merijo na pregon storilca. Relativni zastaralni rok se lahko pretrga. Zastaranje pretrga vsako dejanje organa, pristojnega za postopek, ki meri na pregon storilca prekrška, vključno z vsemi dejanji, opravljenimi za potrebe vložitve obdolžilnega predloga:
– za zakonita dejanja organov, ki odločajo o prekršku, ki merijo na pregon storilca; zato zastaranja ne morejo pretrgati procesna dejanja, ki so namenjena formalnim odločitvam v postopku in niso neposredno usmerjena h končnemu cilju (npr. izločitev pooblaščene uradne osebe, izrekanje globe za nedostojno obnašanje) ali
– če stori storilec v času, ko teče zastaralni rok, enako hud ali hujši istovrstni prekršek; kot istovrstni prekršek je mogoče šteti prekršek iz iste skupine prekrškov (npr. davčni prekršek, carinski prekršek, cestnoprometni prekršek), ni pa potrebno, da gre za prekršek iz iste vrste kazenske določbe.
Vendar velja, da po vsakem pretrganju začne teči zastaranje znova, vendar postopek o prekršku v nobenem primeru ni več mogoč, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje postopka o prekršku.
Glede na povedano je torej jasno, da je pravilna ugotovitev časa (datuma) storitve prekrška zelo pomembna ne le zaradi pravilne uporabe predpisa, temveč tudi za ugotovitev, ali je pregon za določen prekršek sploh še dopusten.
Zastaranje pregona prične teči tistega dne, ko je bil prekršek storjen, torej z dnem, ko je storilec delal, ali bi moral delati, kar je treba razumeti tako, da je za začetek teka zastaranja pregona odločilen samo konec tega dne oziroma časa. Tako je ne glede na smiselno rabo določb KZ-1 glede časa storitve prekrška (podrobneje je ta institut opredeljen v poglavju o temeljnih elementih prekrška) treba šteti, da teče pri posledičnih prekrških zastaralni rok za pregon od trenutka dokončanja prekrška, se pravi od trenutka, ko je nastala prepovedana posledica.
Pogosto so kot prekršek določena ravnanja, ki pomenijo le golo kršitev predpisa, kar pomeni, da pri teh teče zastaralni rok od dne, ko je kršitev prenehala (npr. ker je bilo dejanje odkrito s strani pooblaščenih uradnih oseb prekrškovnih organov) oziroma pri opustitvenih prekrških od dne, ko je potekel rok za izpolnitev obveznosti (npr. če storilec ne izpolni svoje obveznosti v zakonsko določenem roku, zastaranje pregona za ta prekršek prične teči naslednji dan po dnevu, ko je obveznost še bilo mogoče izpolniti).
Zastaranje pregona preneha teči s pravnomočnostjo odločbe in tudi v primeru razveljavitve pravnomočne odločbe z izrednimi pravnimi sredstvi rok za zastaranje pregona ne oživi. Slednje pa ne pomeni, da sme ponovljeni postopek trajati nerazumno dolgo, temveč je potrebno o prekršku pravnomočno odločiti v razumnem roku, saj zakon za te primere ne določa nobenega roka.
Zastaranje izvršitve sankcije
Zastaralni rok za izvršitev sankcije začne teči tistega dne, ko postane odločba oziroma sodba o prekršku pravnomočna. To pomeni, da je ni mogoče več izpodbijati z rednim pravnim sredstvom. Relativni zastaralni rok za pričetek izvrševanja izrečene sankcije je dve leti in začne teči z dnem, ko je odločba, s katero je bila sankcija izrečena, postala pravnomočna oziroma ko je bila pravnomočna odločba odpremljena na naslov storilca (npr. ko je prekrškovni organ odposlal na naslov storilca sodbo, s katero je sodišče odločilo o zahtevi za sodno varstvo zoper katero ni dovoljena pritožba).
Roki za zastaranje
Relativni zastaralni rok izvršitve se lahko prekine. Zastaranje izvršitve sankcije ne teče v času, ko se posamezna sankcija po zakonu ne sme izvršiti. V takih primerih se zastaranje prekine, ko prenehajo zakonske ovire za izvršitev sankcije, pa zastaranje teče dalje, in sicer od točke, na kateri se je prekinilo.
Relativni zastaralni rok izvršitve sankcije se pretrga z vsakim dejanjem organa, pristojnega za postopek o prekršku ali za izvršitev sankcije, ki meri na izvršitev sankcije. Dejanja, ki pretrgajo zastaranje, morajo biti torej usmerjena proti končnemu cilju izvršitve izrečene sankcije. Po vsakem pretrganju zastaranje začne teči znova, torej ne teče dalje od trenutka, ko se je pretrgalo, marveč znova od začetka. Postopek za izvršitev globe ali druge sankcije se mora torej začeti najkasneje pred potekom absolutnega zastaralnega roka, ni pa nujno, da je ob izteku tega roka tudi dokončan.
ZP-1 določa roke za zastaranje tako, da določa, da se mora glede denarnih terjatev (globa, stroški postopka, odvzem premoženjske koristi) postopek prisilnega izvrševanja z izdajo sklepa o prisilni izterjavi začeti najkasneje v roku dveh (relativno zastaranje) oziroma štirih let (absolutno zastaranje). Z dnem izdaje sklepa o prisilni izterjavi pa glede zastaranja denarnih terjatev veljajo določbe zakona, ki ureja davčno izvršbo (torej pet oziroma absolutno deset let). Za druge sankcije, ki se izrekajo po ZP-1 (kazenske točke, prepoved vožnje motornega vozila, izgon tujca, odvzem predmetov) zastaralne roke glede izvrševanja določa ZP-1, ki zanje določa, da jih ni dopustno izvrševati po poteku štirih let od začetka njihovega izvrševanja.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

PRISTOJNOST PREKRŠKOVNIH ORGANOV

A

O prekrških v RS odločajo prekrškovni organi in sodišča. Govorimo o stvarni pristojnosti, ki je med posameznimi prekrškovnimi organi, pa tudi med sodišči različnih vrst in stopenj spet deljena. V nadaljevanju bomo govorili predvsem o stvarni pristojnosti med prekrškovnimi organi.
Uvodoma povejmo, da razmejitev pristojnosti za obravnavanje prekrškov med sodišči in prekrškovnimi organi določa ZP-1.
Pristojnost obsega tako pravico in kot tudi dolžnost točno določenega organa, da v določeni zadevi vodi postopek o prekršku in v njem tudi odloča. Na pristojnost odločanja v posamezni zadevi je prekrškovni organ ves čas dolžan paziti po uradni dolžnosti. Kršitev pravil o pristojnosti pomeni po ZUP absolutno kršitev določb postopka, in sicer, če gre za kršitev stvarne ali personalne pristojnosti. Če so kršena pravila o krajevni pristojnosti, pa je podana relativna kršitev določb postopka.
Ločimo stvarno in krajevno pristojnost, ki ju določa področna zakonodaja. Pristojnost mora biti v zakonu nedvoumno in natančno določena, kar velja zlasti za stvarno pristojnost. Zakon mora določiti organ, ki nadzoruje izvrševanje posameznega predpisa, ki določa prekršek, s čimer zakonodajalec določi tudi stvarno pristojni prekrškovni organ. ZP-1 določa pristojnost celovito. Stvarno pristojnost mora prekrškovni organ vselej preizkusiti v postopku o zahtevi za sodno varstvo po uradni dolžnosti, kar velja tudi za sodišče, ko odloča o zahtevi za sodno varstvo. Prav tako jo mora preizkusiti v okviru uveljavljenih kršitev.
Ločimo več vrst pristojnosti:
– stvarno,
– krajevno in
– personalno.
Glede določitve pristojnosti prekrškovnih organov in glede sporov o pristojnosti ZP-1 v prvem odstavku 49. člena ZP- 1 napotuje na neposredno rabo določb ZUP.
Krajevno pristojnost tako določa ZUP

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

PRISTOJNOST SODIŠČ

A

Za odločanje o prekrških v rednem sodnem postopku so pristojna okrajna sodišča kot sodišča za prekrške prve stopnje in višja sodišča kot sodišča za prekrške druge stopnje. V zadevah, za katere je z ZP-1 določena njihova pristojnost, sodijo sodniki teh sodišč.
Okrajna sodišča kot sodišča za prekrške prve stopnje so pristojna:
– za odločanje o zahtevi za sodno varstvo zoper odločbe, izdane v postopku o prekršku pred prekrškovnim
organom (odločbo o prekršku ali plačilni nalog, sklepi);
– za odločanje o prekrških na prvi stopnji (na podlagi obdolžilnega predloga upravičenih predlagateljev);
– za opravljanje zadev pravne pomoči v zadevah prekrškov ter
– za opravljanje drugih zadev, ki jih določa ZP-1.
Na okrajnih sodiščih odločajo in vodijo postopek sodniki posamezniki, posamezna dejanja pa lahko opravljajo tudi strokovni sodelavci.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Krajevna pristojnost

A

ZP-1 pozna več načinov določanja krajevne pristojnosti. Krajevna pristojnost se lahko določi:
– po kraju storitve prekrška (forum delicti commissi);
– po kraju prebivališča (forum domicilii);
– krajevna pristojnost se lahko tudi odredi (forum ordinatam);
– se določi s prenosom pristojnosti (forum delegationis).
Določitev krajevne pristojnosti po kraju storitve prekrška je pravilo in v praksi tudi najpogostejši način določitve krajevne pristojnosti. Krajevna pristojnost se po tem pravilu lahko določi le, če je kraj prekrška znan. ZP-1 napotuje glede kraja storitve prekrška na smiselno rabo določb KZ-1, ki določa, da je kaznivo dejanje storjeno tako na kraju, kjer je storilec delal ali bi bil moral delati, kakor tudi na kraju, kjer je nastala prepovedana posledica (ubikvitetna teorija). Če kraj, kjer je storilec delal ali bi moral delati in kraj, kjer je nastala prepovedana posledica, nista na območju istega sodišča (distančni delikt), se krajevna pristojnost določa po kraju sodišča, ki je prvo začelo postopek oziroma pri katerem je bila najprej zahtevana uvedba postopka.
Za odločanje o zahtevi za sodno varstvo je krajevno pristojno sodišče prve stopnje, ki je pristojno za odločanje o prekršku po določbah rednega sodnega postopka.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Definicija

A

Prekršek je dejanje, ki pomeni kršitev zakona, uredbe vlade, odloka samoupravne lokalne skupnosti, ki je kot tako določeno kot prekršek in je zanj predpisana sankcija za prekršek.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Razmejevanje med prekrškom in KD

A

Postopka zaradi prekrška ni dopustno voditi in izreči sankcije, če je bil storilec v kazenskem postopku pravnomočno spoznan za krivega kaznivega dejanja, ki ima tudi znake prekrška (11a.člen) Namen te določbe je v tem, da se preprečuje dvakratno kaznovanje storilca za isto dejanje oziroma opustitev. Enako velja tudi v primeru zavrženja kazenske ovadbe na podlagi poravnavanja ali odloženega pregona.
Postopek zaradi prekrška pa je vendarle možno voditi kljub izdani pravnomočni oprostilni sodbi ali ustavitvi postopka ali zavrženju obtožnega akta ali kazenske ovadbe, če so podane okoliščine, ki ne izključujejo postopka zaradi prekrška. Ali so podane take okoliščine, mora presoditi prekrškovni organ oziroma sodišče, ki vodi postopek o prekršku. Gre za primere, ko storilec z določenim dejanjem ali opustitvijo ni izpolnil poleg (vseh) zakonskih znakov kaznivega dejanja še nekaj znakov prekrška, ki niso zajeti v kazenski normi in v tem delu pomenijo izpolnitev zakonskih znakov prekrška. V tem primeru je mogoče začeti postopek o prekršku v hitrem postopku ali na podlagi obdolžilnega predloga redni sodni postopek, če ni dovoljen hitri postopek oziroma ga nadaljevati, saj bi se sicer storilec izognil odgovornosti za prepovedano dejanje v celoti (npr. storilcu se očita krivdna oblika storitve kaznivega dejanja, tekom postopka pa se ugotovi, da to dejanje nima znakov kaznivega dejanja, so pa v tem ravnanju podani znaki prekrška).
Pri tem je treba posebej poudariti, da v primeru, ko je storilec pravnomočno kaznovan za prekršek, ki se v celoti prekriva z določenim kaznivim dejanjem, postopka za kaznivo dejanje, ni več dovoljeno voditi, zato morajo biti pooblaščene uradne osebe pri odločanju o prekrških, ki bi lahko pomenili kaznivo dejanje, posebej previdne in morajo nujno prekiniti postopek odločanja o prekršku do dokončne odločitve o sumu storitve kaznivega dejanja.
V času, ko se obravnava kazenska ovadba oziroma ko teče kazenskih postopek, zastaranje pregona zaradi dejanja, ki ima tudi znake prekrška, ne teče. Državni tožilec je v teh primerih dolžan obveščati organ, ki odloča o prekršku o svoji odločitvi glede vodenja kazenskega postopka, ki vpliva na prekrškovni postopek (npr. o vložitvi obtožnega akta ali zavrženju ovadbe).
odstavek 11.a člena ZP-1 določa, da zoper storilca, ki je bil v kazenskem postopku pravnomočno spoznan za krivega kaznivega dejanja, ki ima tudi znake prekrška, ali je bila zaradi takega dejanja kazenska ovadba zoper njega zavržena na podlagi postopka poravnavanja ali odloženega pregona, se ne vodi postopek o prekršku in se mu ne izrekajo sankcije za prekršek.
2. odstavek 11.a člena ZP-1 določa, da če je bil kazenski postopek za kaznivo dejanje, ki ima tudi znake prekrška, pravnomočno ustavljen, ali je bila izdana pravnomočna oprostilna sodba, ali je bil obtožni akt pravnomočno zavrnjen ali zavržen, ali je bila kazenska ovadba zavržena, se postopek za prekršek zoper storilca vodi le, če ga razlogi za navedeno odločitev ne izključujejo (gre za primer, ko storilec z določenim dejanjem ali opustitvijo ni izpolnil vseh znakov kaznivega dejanja, je pa izpolnil vse znake prekrška, ali pa ni podana zadostna stopnja krivde za kaznivo dejanje, kot npr. pregon za kaznivo dejanje se preganja le zaradi naklepa, za prekršek pa tudi zaradi storitve prekrška iz malomarnosti, zadostna stopnja krivde pa je podana za prekršek. V takšnih primerih je mogoče začeti postopek o prekršku, saj bi se sicer storilec izognil odgovornosti za dejanje v celoti).
3. odstavek 11.a člena ZP-1 določa, da če je bila zoper storilca vložena kazenska ovadba zaradi kaznivega dejanja, ki ima tudi znake prekrška, ali zaradi takega dejanja zoper njega teče kazenski postopek, se postopek o prekršku ne more začeti, če se je začel, pa se prekine in se ne sme nadaljevati, dokler ni postopek v zvezi s kaznivim dejanjem pravnomočno končan. V tem času zastaranje pregona zaradi prekrška ne teče in se nadaljuje po pravnomočnosti odločitve iz drugega odstavka 11.a člena ZP-1 (torej v času, ko se obravnava kazenska ovadba oz. ko teče kazenski postopek, zastaranje pregona zaradi dejanja, ki ima tudi znake prekrška ne teče, nastopi zadržanje ali prekinitev zastaranja v skladu z drugim odstavkom 42. člena ZP-1. Tek zastaralnega roka se nadaljuje po pravnomočnosti odločitve o kaznivem dejanju iz 2. odstavka 11.a člena ZP-1, vendar pa je potek absolutnega zastaralnega roka absoluten, ne glede na zadržanje ali prekinitev poteče, ko poteče dvakrat toliko časa, kolikor ga zahteva zakon za zastaranje prekrška – 3. odstavek 42. člena ZP-1).
(1) narava dejanja in teža prepisane sankcij za prekršek kažeta na to, da je šlo v resnici za kaznivo ravnanje, ki ima naravo „kaznivega dejanja“ (ESČP: pravila Engel)
(2) isti historični dogodek
(3) pomemben je opis dejanja v prekrškovni odločbi in kazenski obtožbi: gre za enak opis oz. identična ali v bistvenem enaka dejstva (ESČP, Sergey Zolotukhin proti Rusiji, 2009: odločilna je „materialna identiteta dejanja“ in ne identiteta pr. kvalifikacij)
US RS je določilo ustavnoskladno razlago 49.čl. KZ (56/III KZ-1) v odločbi U-I-24/10 (19.5.2012):
„Obd. se sankcija, ki jo je prestal oziroma plačal za prekršek, všteje v kazen, izrečeno za kaznivo dejanje, katerega znaki imajo tudi znake prekrška, pod pogojem, da ne gre za ponovno sojenje o bistveno istem kaznivem ravnanju.“
- če gre za bistveno isto kaz. ravnanje, kazenski postopek ni dopusten (ne bis in idem)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Kazenski zakonik

A

Na smiselno uporabo KZ-1 napotuje 8. člen
ZP-1

(silobran, skrajna sila, prisiljenost, neprištevnost, naklep, malomarnost, dejanska in pravna zmota, storilec in sostorilec, napeljevanje in pomoč, kraj in čas storitve kaznivega dejanja)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

ZUP

A

Na smiselno in subsidiarno uporabo ZUP v hitrem postopku napotuje 58. člen ZP-1
(pristojnost, zastopanje, jezik, vloge, vabila, zapisniki, odločbe, pregledovanja in prepisovanja spisov, rokov in narokov, vročanje, izločitve uradnih oseb)

redni postopek – vročanje 2. odstavek 67. člena ZP-1

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

ZKP

A

Na smiselno uporabo ZKP napotuje določba 1. odstavka 67. člena ZP-1 in 2. odstavek 58. člena ZP-1

22
Q

Prekršek neznatnega pomena

A

Za prekršek neznatnega pomena šteje prekršek, ki je bil storjen v okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega in pri katerem ni nastala oziroma ne bo nastala škodljiva posledica, ali je ta neznatna.

23
Q

Odgovornost pravne osebe

A

Če storilca ni mogoče odkriti ali če za prekršek ni odgovoren, je pravna oseba odgovorna za prekršek, če je njen vodstveni ali nadzorni organ ali njena odgovorna oseba opustila dolžno nadzorstvo, s katerim bi se prekršek lahko preprečil
Če dokaže, da je bil prekršek storjen z namenom škodovanja tej pravni osebi
Ali z zavestnim kršenjem pogodbe, na podlagi katere storilec opravlja delo ali storitev za pravno osebo
Ali s kršenjem navodil ali pravil pravne osebe, ki je v okviru dolžnega nadzorstva pravočasno izvedla vse ukrepe, potrebne za preprečitev prekrška

24
Q

Krivda

A

Za prekršek je odgovoren storilec, ki je prekršek storil z naklepom ali iz malomarnosti,

pri tem pa se je zavedal ali bi se moral in mogel zavedati, da ravna v nasprotju s pravom, če niso podani razlogi, ki izključujejo krivdo.

25
Q

Sankcije za prekršek

A

ZP-1 uvaja enotni pojem sankcije, ki jih deli na:

glavne (globa, opomin, vzgojni ukrepi) in

stranske (izrečejo se poleg globe oz. opomina ali vzgojnega ukrepa)
GLAVNE SANKCIJE: globa /opomin namesto globe/
vzgojni ukrepi
STRANSKE SANKCIJE se izrečejo poleg globe oz. opomina
kazenske točke s prenehanjem veljavnosti VD in prepovedjo uporabe vozniškega dovoljenja: izreče se tujcem
prepoved vožnje motornega vozila
odvzem predmetov
izgon tujca iz države
izločitev iz postopkov javnega naročanja
izguba ali omejitev pravice do sredstev iz proračuna RS in
proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti

26
Q

Globa

A

Globa je lahko predpisana:

V DOLOČENEM ZNESKU
V RAZPONU

  • z zakonom ali uredbo Vlade RS v razponu ali v določenem znesku – 2. in 3. odstavek 17. člena ZP-1
  • z odlokom samoupravne lokalne skupnosti samo v določenem znesku – 7. odstavek 17. člena ZP-1
    Za najhujše kršitve s področja varstva naravnih bogastev, okolja in ohranjanja narave, s področja varstva kulturne dediščine, varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami, varnosti in zdravja pri delu, dela in zaposlovanja na črno ter delovnih razmerij, s področja socialnega varstva, davkov, trošarin, financ, carin, javnega naročanja, varstva konkurence in državnih blagovnih rezerv in omejevalnih ukrepov, katerih narava je posebno huda zaradi višine škode, pridobljene protipravne premoženjske koristi ali storilčevega naklepa oz. koristoljubnosti – lahko se predpiše do trikrat višja globa od tiste, ki je predvidena v 2. in 3. odstavku 17. člena ZP-1.
    za prekrške s področja davkov, trošarin in carin ter javnega naročanja, se lahko z zakonom globa predpiše v večkratniku oz. odstotku od davka, trošarine ali carine, ki bi jo bilo treba plačati oz. od vrednosti predmeta oz. naročila, v zvezi s katerim je bil storjen prekršek – 4. odstavek 17. člena ZP-1 (ne sme biti višja od najvišjega zneska določenega z 2.,3. oz. 6. odstavkom 17. člena ZP-1)
    za prekrške s področja varstva konkurence ter s področja trga z električno energijo ali zemeljskim plinom se lahko za pravno osebo, samostojnega podjetnika ali posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost z zakonom predpiše globa v višini do 10% njihovega letnega prometa ali njihovega letnega prometa v skupini v predhodnem poslovnem letu – ni omejitev splošnega maksimuma – 5. odstavek 17. člena ZP-1

Z zakonom se lahko za posameznika, za prekrške s področja dela in zaposlovanja na črno, predpiše dvakrat višja globa od tiste, ki je predvidena v drugem odstavku 17. člena ZP-1.

27
Q

Opomin

A

se lahko izreče namesto globe:

če je prekršek storjen v takih olajševalnih okoliščinah, ki ga delajo posebno lahkega
ali
če je bila povzročena škoda, pa jo je storilec popravil ali povrnil pred izdajo odločbe oz. sodbe oz. če je prekršek v tem, da ni izpolnil predpisane obveznosti, pa jo je izpolnil še pred izdajo odločbe oz. sodbe

28
Q

Opozorilo

A

namesto uvedbe postopka o prekršku ali izdaje odločbe o prekršku
če gre za prekršek neznatnega pomena in PUO oceni, da je glede na pomen dejanja to zadosten ukrep

Praviloma se izreče ustno – če to ni možno lahko tudi pisno
Prekrškovni organ lahko vodi evidenco, ne sme pa obdelovati osebnih podatkov
- ne velja za že razsojeno stvar (sklep Vrhovnega sodišča RS IV Ips 142/2010)

29
Q

Uklonilni zapor

A
  • Odločba Ustavnega sodišča RS U-I-12/12 z dne 11.12.2014 razveljavi prvi, drugi, tretji in četrti odst. 19. člena, sedmi odst. 19. člena, kolikor se nanaša na izvršitev uklonilnega zapora ter 202.b člen ZP-1.
  • Postopki odločanja o uklonilnem zaporu, ki do dneva objave ustavne odločbe v Uradnem listu RS še niso končani, se ustavijo.
  • V zadevah, kjer je postopek do dneva objave končan, se uklonilni zapor ne izvrši oziroma se njegovo izvrševanje ustavi.
30
Q

Družbeno koristno delo

A

Če storilec zaradi premoženjskega stanja ne more plačati globe, lahko predlaga nadomestitev globe z opravo določene naloge v splošno korist ali v korist samoupravne lokalne skupnosti.
Obseg in vsebino del določi sodišče na podlagi seznama, ki ga vodi sodišče.
Trajanje: od 40 do 400 ur
Rok izvršitve: od 1 do 3 mesecev

Če storilec opravi določene naloge v celoti se globa ne izterja.
Storilec lahko poda predlog za nadomestitev globe z deli v splošno ali v korist samoupravne lokalne skupnosti

  • od prejema odločbe prekrškovnega organa ali sodbe sodišča, najpozneje v 8. dneh po poteku roka za plačilo globe.
31
Q

Prisilna izterjava

A

Neplačana oz. globa, ki je storilec ni nadomestil z družbenokoristnim delom, se izterja prisilno.

Storilcu, ki ne plača globe ali stroškov postopka se ne izda potrdila iz uradne evidence s tistega področja, na katerem je bil storjen prekršek

zakon lahko določi, da se storilcu, ki ne plača globe ali stroškov ne izda ali podaljša dovoljenje v upravnem postopku ali ne izda potrdilo iz uradne evidence s tistega upravnega področja, na katerem je bil storjen prekršek

Prepoved ne velja za evidence na področju osebnih stanj!

32
Q

KAZENSKE TOČKE V CESTNEM PROMETU S PRENEHANJEM VELJAVNOSTI VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA/PREPOVEDJO UPORABE VD

A

lahko se predpišejo v višini od 1 do 18
predpišejo se v določenem številu – za prekrške s področja varnosti cestnega prometa
izrečejo se le vozniku, ki ima veljavno vozniško dovoljenje oz. osebi, ki ji je začasno odvzeto vozniško dovoljenje
Če voznik v 2 letih doseže 18 KT (voznik začetnik 7 KT) – prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja za vse kategorije

Pojem voznika začetnika določa 2. tč. 1. odstavka 2. člena ZVOZ
Z zakonom se lahko določi, da se posameznim vrstam voznikov izreče PVVD pri večjem ali manjšem številu doseženih kazenskih točk
(26. člen ZPrCP – vozniki začetniki – 7 kazenskih točk – PVVD)
Odložitev izvršitve; pogoji v ZP-1 in ZVoz – 202.d člen ZP-1
Dopolnjen pravni pouk z obvestilom o možnosti, pogojih in postopku izbrisa kazenskih točk (9. in 10. odstavek 22. člena ZP-1) je sestavni del pravnega pouka v vsaki odločbi, s katero se izrečejo kazenske točke v cestnem prometu

33
Q

PRENEHANJE VELJAVNOSTI

tujega VOZNIŠKEGA DOVOLJENJA

A

Če ima storilec tuje vozniško dovoljenje se izreče kot prepoved uporabe tujega vozniškega dovoljenja na ozemlju RS za dobo enega leta

34
Q

PREPOVED VOŽNJE MOTORNEGA VOZILA

A

predpiše se za prekršek zoper varnost cestnega prometa, s katerim je povzročena nevarnost za nastanek hude posledice ali je nastala škodljiva posledica
izreče se v trajanju od 1 meseca do 1 leta
povratnikom in storilcem hujših prekrškov pa v trajanju od 3 mesecev do 2 let
ne izreče se storilcu, če so izrečene kazenske točke v številu, ki ima za posledico PVVD
možnost odpustitve te sankcije po 4. odstavku 23. člena ZP-1 samo za storilca, ki ni povratnik

35
Q

IZGON TUJCA IZ DRŽAVE

A

Sme izreči le sodišče tujcu, če:
je bila z dejanjem povzročena nevarnost nastanka hude posledice oziroma
je z dejanjem nastala škodljiva posledica

Izreče se v trajanju od 6 mesecev do 5 let
Izvršitev se zagotavlja z ukrepi pridržanja ali privedbe po 108. do 113. členu ZP-1
Omejitev za državljane Evropske unije: Upoštevati DIREKTIVO EVROPSKEGA PARLAMENTA in SVETA 2004/38/ES, z dne 29. aprila 2004 o pravici državljanov Unije in njihovih družinskih članov do prostega gibanja in prebivanja na ozemlju držav članic (v poštev pride le v primeru prekrška zoper javni red in mir)

36
Q

Odvzem predmetov

A

uporabljenih pri prekršku
namenjenih za prekršek
nastalih s prekrškom,
če so storilčeva last ali z njimi razpolaga pravna oseba, ki je storila prekršek
smejo se vzeti tudi, če niso storilčeva last, če to terjajo razlogi splošne varnosti, varovanja življenja in zdravja ljudi, varstvo okolja in ohranjanje narave, gospodarska razmerja ali razlogi morale kot tudi v drugih primerih, ki jih določa zakon.
načeloma je fakultativna sankcija
z zakonom se lahko predpiše kot obvezna sankcija – pristojnost prekrškovnih organov

RAVNANJE Z ODVZETIMI PREDMETI:
z odločbo (sodbo) se odloči, ali naj se uničijo, prodajo ali izročijo ustreznemu organu ali inštituciji
lahko se po predhodnem delnem uničenju vrnejo lastniku

37
Q

IZLOČITEV IZ POSTOPKOV JAVNEGA NAROČANJA

A

Sankcijo lahko izreče le sodišče za prekršek na področju javnega naročanja, če je sankcija predpisana v zakonu, ki ureja področje javnega naročanja.

Trajanje sankcije – za čas, ki ga določa zakon, ki ureja področje javnega naročanja, Zakon o javnem naročanju (ZJN-2), Zakon o javnem naročanju na vodnem, energetskem, transportnem področju in področju poštnih storitev (ZJNVETPS).
- izreče se za prekršek zavestnega dajanja neresnične izjave ali dokazila v ponudbi ponudnika (za dobo 3 let od pravnomočnosti odločbe oz. 5 let; odvisno od predmeta javnega naročila: blago ali storitev, oz. gradnja).
Sme izreči sodišče storilcu prekrška, ki je upravičenec do sredstev iz proračuna RS oziroma proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti za prekrške s področja političnih strank ter volilne in referendumske kampanje.

Izreče se za obdobje, kot določa zakon, vendar največ do dveh let.

38
Q

Omilitev

A

SAMO SODIŠČE !!!!
če tako določa zakon ali
če so ugotovljene posebne olajševalne okoliščine (obrazložiti, zakaj so posebne olajševalne okoliščine)
globa – do najnižje predpisane v ZP-1

39
Q

Odmera sankcije v steku

A

Najprej se za vsak prekršek posebej DOLOČI sankcija po splošnih pravilih za odmero sankcije in nato IZREČE ENOTNA SANKCIJA kot seštevek posamezno določenih istovrstnih sankcij, pri čemer enotna sankcija ne sme presegati dvakratne največje mere posamezne vrste sankcije po ZP-1.

40
Q

Odvzem premoženjske koristi

A

nihče ne sme obdržati premoženjske koristi, ki jo je pridobil s prekrškom ali zaradi njega
odvzame se s sodbo oz. odločbo, s katero je bil storilec spoznan za odgovornega oz. je bil postopek ustavljen
odvzem denarja, predmetov – če ni možno se mu naloži, da mora plačati določen denarni znesek, ki ustreza premoženjski koristi
možnost obročnega plačila; rok plačila ne sme biti daljši od 1. leta,
odvzame se po vrednosti v času storitve prekrška; če zakon, s katerim je določen prekršek, to predpisuje, se lahko namesto premoženjske koristi odvzame razlika v ceni. Glede odvzema premoženjskih koristi, ki so jo druge osebe pridobile s prekrškom, se uporabljajo določbe KZ-1

41
Q

Sankcije za mlajše mladoletnike

A

samo vzgojni ukrepi in sicer:

ukor
navodila in prepovedi:
redno obiskovati šolo
opraviti delo v korist humanitarne organizacije ali v korist lokalne skupnosti
opraviti preizkus znanja prometnih predpisov
prepoved vožnje motornega vozila
obvezno obiskovanje vzgojne, poklicne, psihološke ali druge posvetovalnice
nadzorstvo (staršev, posvojiteljev, rejnika, skrbnika ali organa socialnega varstva)
in stranska sankcija odvzema predmetov in kazenskih točk s prenehanjem veljavnosti vozniškega dovoljenja ter prepoved uporabe vozniškega dovoljenja

42
Q

Sankcije za starejše mladoletnike

A

POLEG NAVEDENIH VZGOJNIH UKREPOV IN STRANSKIH SANKCIJ

tudi GLOBA – izjemoma le zaradi hujših posledic prekrška ali večje stopnje odgovornosti, če ne bi bilo upravičeno izreči vzgojni ukrep:

če je glede na svojo duševno razvitost mogel razumeti pomen prekrška,
če so podani drugi pogoji za odgovornost
če je po svojih premoženjskih razmerah zmožen plačati – 39. člen ZP-1
mladoletniku se lahko ob vzgojnem ukrepu ali globi izrečeta tudi stranski sankciji odvzema predmetov in kazenskih točk v cestnem prometu s prenehanjem veljavnosti vozniškega dovoljenja ter prepoved uporabe vozniškega dovoljenja

43
Q

Prekrškovni organi

A

Prekrškovni organi so upravni in drugi državni organi in nosilci javnih pooblastil, ki izvajajo nadzorstvo nad izvrševanjem zakonov in uredb, s katerimi so določeni prekrški in organi samoupravnih lokalnih skupnosti, ki so s posebnimi predpisi pooblaščeni za odločanje o prekrških

44
Q

Hitri postopek

A

Postopek pred prekrškovnim organom vodi in v njem odloča z zakonom ali podzakonskim aktom pooblaščena uradna oseba tega organa – 2. odstavek 49. člena ZP-1

Postopek o prekršku se začne po uradni dolžnosti, ko opravi prekrškovni organ v okviru svoje pristojnosti v ta namen kakršnokoli dejanje, ali z vložitvijo pisnega predloga oškodovanca, državnega tožilca ali državnega organa, nosilca javnih pooblastil ali samoupravne lokalne skupnosti (predlagatelji) – 50. člen ZP-1
O prekrških se odloča po hitrem postopku, razen v primerih, ko ZP-1 določa drugače – 52. člen ZP-1

V skladu z drugim odstavkom 52. člena ZP-1 hitri postopek ni dovoljen:

  • če predlagatelj rednega sodnega postopka glede na naravo kršitve oceni, da so podani pogoji za izrek stranske sankcije po ZP-1,
  • če je predpisana stranska sankcija prepovedi vožnje motornega vozila,
  • če je predpisana stranska sankcija izločitve iz postopka javnega naročanja,
  • proti mladoletnim storilcem prekrškov,
  • za prekrške s področja obrambnih dolžnosti,
  • za prekrške zoper varnost cestnega prometa, za katere je predpisana stranska sankcija kazenskih točk v številu, zaradi katerega se po zakonu storilcu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenjaPrvi odstavek 58. člena ZP-1 – če v tem ali drugem zakonu ni drugače določeno, se v hitrem postopku glede pristojnosti, zastopanja, jezika v postopku, vlog, vabil, zapisnikov, odločb, pregledovanje in prepisovanja spisov, rokov in narokov, vročanja in izločitve uradnih oseb smiselno uporabljajo določila Zakona o splošnem upravnem postopku
    Vrste odločb:
    odločba o prekršku v hitrem postopku
    plačilni nalog
    posebni plačilni nalog, ki se izda za kršitve predpisov o ustavljanju in parkirnju v cestnem prometu
    V hitrem postopku se storilcu izreče globa v znesku, v katerem je predpisana, če je predpisana v razponu, pa se izreče najnižja predpisana mera globe, če z zakonom ni določeno drugače

Stranska sankcija kazenskih točk se izreče v številu, kot je predpisana in ne sme predstavljati števila, zaradi katerega se po zakonu storilcu izreče prenehanje veljavnosti vozniškega dovoljenja

Odvzem predmetov: kadar je predpisan po zakonu obvezen odvzem

Opomin: namesto sankcije

45
Q

IZGUBA ALI OMEJITEV PRAVICE DO SREDSTEV IZ PRORAČUNA RS IN PRORAČUNOV SAMOUPRAVNIH LOKALNIH SKUPNOSTI

A

Tudi stransko sankcijo s področja političnih strank ter volilne in referendumske kampanje lahko izreče le sodišče v rednem sodnem postopku. Sodišče sme to sankcijo izreči storilcu prekrška, ki je upravičenec do sredstev iz proračuna RS oziroma proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti. Omejitev pravice do sredstev iz proračuna RS in proračunov samoupravnih lokalnih skupnosti se lahko predpiše v deležu sredstev, do katerih je storilec prekrška upravičen. Sankcija se izreče v višini in trajanju, ki ju določa področna zakona na podlagi Zakona o volilni in referendumski kampanji in Zakona o političnih strankah, vendar največ do dveh let.
Zakon določa nastop te sankcije, in sicer v mesecu, ki sledi mesecu, v katerem je postala pravnomočna odločba o prekršku, s katero je izguba ali omejitev izrečena, pri čemer se lahko izgubijo ali omejijo le sredstva, ki ob nastopu izgube ali omejitve še niso izplačana.

46
Q

PRAVICA DO IZJAVE KRŠITELJA

A

Kadar prekrškovni organ ugotovi, da so podani zakonski pogoji za izvedbo postopka o prekršku v hitrem postopku, je dolžan izvesti postopek ugotavljanja odločilnih dejstev in dokazov, ki so potrebni za odločitev o prekršku brez odlašanja, hitro in enostavno.
Povedali smo že, da morajo biti kršitelju v postopku o prekršku ne glede na to kakšne vrste odločitve sprejme prekrškovni organ, dane ustrezne in zadostne možnosti, da zavzame stališče tako glede dejanskih kot glede pravnih vidikov nanj naslovljenega očitka, s čimer je zagotovljen pošten postopek. Eno izmed temeljnih jamstev poštenega kaznovalnega postopka je tudi pravica kršitelja, da ni dolžan izpovedati zoper sebe ali svoje bližnje ali priznati krivde.
ZP-1 obvezuje prekrškovni organ, da kršitelja pozove, da poda izjavo, ne predpisuje pa posebnih pogojev za izdajo odločbe o prekršku ali plačilnega naloga, izdanega na podlagi osebne ugotovitve, če kršitelj izjave ni podal, čeprav mu je bila dana možnost, da se izjavi o prekršku niti ne predvideva kršiteljeve prisilne privedbe zaradi podaje izjave. ZP-1 torej predpisuje le dolžnost prekrškovnega organa, da je kršitelju dana možnost izjaviti se o dejstvih oziroma okoliščinah prekrška ob ugotovitvi oziroma obravnavanju prekrška, kar seveda mora biti razvidno iz dokumentov v spisu.

47
Q

Plačilni nalog

A

Plačilni nalog je tako kot odločba o prekršku ena od oblik odločitve in vrste odločbe prekrškovnega organa, ki se izda, če hitri postopek ni izključen. Velja kot pisna odločba in se lahko izda le polnoletnim kršiteljem prekrškov. Zato tudi plačilnega naloga ni mogoče izdati mladoletni osebi, saj kot smo že povedali v poglavju o odločbi o prekršku, se proti njej vedno vodi redni sodni postopek pred sodiščem po kraju stalnega ali začasnega prebivališča po posebnih določbah ZP-1.
Posebej velja poudariti, da se plačilni nalog lahko izda in vroči tudi v primeru, če postopek za izdajo plačilnega naloga vodi druga pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa in ne le tista, ki je prekršek osebno zaznala, torej vsaka pooblaščena uradna oseba, ki sodeluje pri odkritju prekrška oziroma sodeluje pri odkritju prekrška v okviru organizirane akcije več pooblaščenih uradnih oseb znotraj istega prekrškovnega organa.
ZP-1 razlikuje več oblik plačilnih nalogov, ki jih lahko izdajajo pooblaščene uradne osebe prekrškovnih organov:
– plačilni nalog, izdan na podlagi osebne zaznave ali na podlagi ugotovitve s tehničnim sredstvom (prvi
odstavek 57. člena);
– plačilni nalog, izdan na podlagi osebne ugotovitve (drugi odstavek 57. člena);
– plačilni nalog za kršitve predpisov o ustavljanju in parkiranju vozil v cestnem prometu (57.b člen).
Zakon pred izdajo plačilnega naloga na podlagi prvega odstavka 57. člena in 57.b člena ZP-1 ne predpisuje obvezne pridobitve pisne ali ustne izjave kršitelja. Kot smo že povedali, to sicer pomeni opustitev posebnega dokaznega postopka in tudi za (začasni) odstop od ustavne pravice do izjave (obrambe) kršitelja, ker je pooblaščena uradna oseba prekršek sama zaznala. Vendar pa se ta pravica lahko v nadaljevanju uresniči z vloženim pravnim sredstvom ter se lahko po potrebi glede na navedbe upravičenega vlagatelja v zahtevi za sodno varstvo dopolni dokazni postopek v skladu s četrtim odstavkom 63. člena ZP-1.
Posebnost v postopku o prekršku je predvidena za kršitelja, ki bi se lahko z odhodom zaradi prebivanja v tujini izognil plačilu globe. Taka oseba mora dejansko plačati globo takoj na kraju prekrška. Osemdnevni rok po pravnomočnosti plačilnega naloga, v katerem bi lahko plačal polovico izrečene globe, v tem primeru ne velja. Pri tem pa kršitelju ni odvzeta pravica kršitelja, da poda zahtevo za sodno varstvo. Dejansko plačana globa se dokazuje s potrdilom, ki ga mora izdati pooblaščena uradna oseba.
Pooblaščena uradna oseba prekrškovnega organa lahko zaradi zavarovanja izvršitve tako izrečene globe s sklepom še odloči, da se kršitelju začasno vzamejo potna listina in drugi dokumenti in ne le v primeru, če bi se kršitelj med postopkom skril ali odšel neznano kam ali v tujino, ampak tudi v primeru oseb, ki lahko prehajajo državne meje na podlagi različnih dokumentov za osebno identifikacijo. Sam postopek zavarovanja izvršitve je natančneje opisan v poglavju o izvrševanju odločb in sankcij.

48
Q

Zahteva za sodno varstvo

A

Za lažje razumevanje instituta zahteve za sodno varstvo je treba pojasniti, da je zahteva za sodno varstvo po svoji naravi pravno sredstvo zoper odločitve prekrškovnega organa, izdane v postopku o prekršku. Zahteva za sodno varstvo je izključno pravno sredstvo zoper vse odločitve prekrškovnega organa, razen kadar ZP-1 (ne pa kakšen drug predpis) namesto tega pravnega sredstva določa drugo redno pravno sredstvo (pritožba ali ugovor).

Zahtevo za sodno varstvo lahko vloži oseba, ki ji je bila izrečena sankcija, njen zakoniti zastopnik oziroma zagovornik ter lastnik odvzetih predmetov – prvi odstavek 59. člena ZP-1. Vloži se zoper odločbo o prekršku in zoper plačilni nalog iz 57. člena ZP-1

Ugovor v hitrem postopku se vloži zoper plačilni nalog iz 57.b člena ZP-1, šteje tudi za izjavo storilca v hitrem postopku o prekršku
Zahteva za sodno varstvo zadrži izvršitev odločbe o prekršku

V postopku z zahtevo za sodno varstvo se smiselno uporabljajo določbe pritožbenega postopka v rednem sodnem postopku

V postopku z zahtevo za sodno varstvo ni mogoče izdati sodbe brez obrazložitve

Zahteva za sodno varstvo mora vsebovati podatke in navedbe, ki so v ZP-1 določeni za pritožbo zoper odločbo o prekršku (153. člen ZP-1) - prvi odstavek 61. člena ZP-1
O ugovoru zoper plačilni nalog odloča prekrškovni organ tako, da plačilni nalog odpravi in o ugovoru odloči z odločbo o prekršku ali postopek ustavi – 57.b člen ZP-1

Zahtevo za sodno varstvo preizkusi in o njej v skladu z določbo 63. člena ZP-1 najprej odloči prekrškovni organ, nato pa, če izpodbijane odločbe ni odpravil ali nadomestil, jo s spisom in morebitnimi dodatnimi dokazi posreduje v odločitev pristojnemu sodišču
Sodišče s sodbo zavrne zahtevo za sodno varstvo kot neutemeljeno, če spozna, da ni podana nobena izmed uveljavljenih kršitev (kršitve, ki jih je mogoče uveljavljati, so naštete v 62. členu ZP-1), kot tudi ne kršitve, na katere se pazi po uradni dolžnosti – 62.a člena ZP-1

  1. S sodbo ugodi zahtevi za sodno varstvo in odpravi odločbo prekrškovnega organa, ali jo odpravi po uradni dolžnosti, če ni odločil pristojni organ, ali če ugotovi, da je pri odločanju ali vodenju postopka sodelovala oseba, ki bi po zakonu morala biti izločena
  2. S sodbo ugodi zahtevi in spremeni odločbo prekrškovnega organa ali jo spremeni po uradni dolžnosti (v primeru materialnih in procesnih kršitev)
  3. Če sodišče spozna, da dejansko stanje ni popolno ali pravilno ugotovljeno, ponovi ali dopolni dokazni postopek po pravilih rednega sodnega postopka in po izvedenem dokaznem postopku odloči o dejanskem stanju.
    Če sodišče iz podatkov v spisu ugotovi dejstva, glede katerih se storilec v postopku pred prekrškovnim organom oziroma v zahtevi za sodno varstvo ni mogel izjaviti, obvesti o tem storilca, če dejstva izhajajo iz opisa dejanskega stanja, pa mu opis posreduje, hkrati pa storilca seznani, kje in kdaj lahko pregleda spise zadeve, ga pouči po četrtem odstavku 114. člena ZP-1 ter mu določi rok, v katerem lahko poda svoje navedbe, predloge in zahteve. Če se sodišče odloči, da bo ponovilo oziroma dopolnilo dokazni postopek, storilca o tem obvesti in ga hkrati seznani, da je lahko navzoč pri izvajanju dokazov, in da ga bo povabilo k posameznim procesnim dejanjem, če bo to sodišču pisno predlagal v petih dneh po prejemu obvestila.

Zoper odločbo o prekršku, izdano v hitrem postopku je storilcem prekrškov kot redno pravno sredstvo dovoljena zahteva za sodno varstvo, vendar pod pogojem, da je upravičenec do zahteve, vložitev zahteve za sodno varstvo pravočasno napovedal.

49
Q

Redni sodni postopek

A

Če z ZP-1 ni drugače določeno, se v rednem sodnem postopku smiselno uporabljajo določbe ZKP o:

  • jeziku v postopku, vlogah in zapisnikih, rokih, zaslišanju obdolženca, zasliševanju prič, izvedenstvu, hišni in osebni preiskavi, zasegu in preiskavi elektronskih in z njimi povezanih naprav ter nosilcev elektronskih podatkov, razen če gre za poseg v tajnost pisem in drugih občil, zasegu in odvzemu predmetov, glavni obravnavi v skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem, hrambi in upravljanju zaseženih predmetov in začasnem zavarovanju zahtevka za odvzem premoženjske koristi, prenosu krajevne pristojnosti.
    68. člen ZP-1 – načelo materialne resnice
  1. člen ZP-1 – zaslišanje obdolženca: preden se izda sodba o prekršku, mora biti obdolženec zaslišan o tistem, česar je obdolžen (izjema 2. odstavek 69. člena ZP-1 in 129.a člen ZP-1)
  2. člen ZP-1 – prosta presoja dokazov
  3. člen ZP-1 – prepoved zlorabe pravic

Obdolženec ima pravico, da se zagovarja, predlaga dokaze in daje druge predloge, da vloži pritožbo in uporablja druga pravna sredstva

Obdolženca je treba pred prvim zaslišanjem poučiti, da ima pravico vzeti si zagovornika, in da je zagovornik lahko navzoč pri njegovem zaslišanju

Za zagovornika se sme najeti samo odvetnik, ki ga lahko nadomešča odvetniški kandidat

Zagovornik mora predložiti organu, pred katerim teče postopek, pooblastilo
Oškodovanec ima pravico, da uveljavlja premoženjskopravni zahtevek, da predlaga dokaze in daje druge predloge, ter da izvršuje druge pravice, ki jih določa ZP-1

Če je oškodovanec mladoletnik, ki še ni dopolnil 16 let, ali oseba, ki ji je popolnoma odvzeta poslovna sposobnost, daje zanj izjave in opravlja vsa dejanja njegov zakoniti zastopnik

Oškodovanec oz. njegov zakoniti zastopnik smeta svoje pravice izvrševati tudi po pooblaščencu
103. člen ZP-1 – predlagatelj postopka:

  • prekrškovni organ
  • državni tožilec
    Ko sodišče prejme obdolžilni predlog, oceni, ali so podani pogoji za postopek:
  • nepristojni predlagatelj – sodišče obdolžilni predlog zavrže s sklepom
  • nepopolni ali nerazumljiv obdolžilni predlog – sodišče zahteva od predlagatelja, naj ga v 15. dneh dopolni ali popravi, sicer ga sodišče s sklepom zavrže

če sodišče oceni, da so izpolnjeni pogoji za začetek postopka, izvede postopek o prekršku po uradni dolžnosti
če sodišče ob obdolžilnem predlogu spozna, da ni pogojev za začetek postopka, s sodbo zavrne predlog, oškodovanca pa napoti, da lahko svoj premoženjskopravni zahtevek uveljavlja pred pristojnim sodiščem
Pogojev za začetek postopka ni:
- če dejanje ni prekršek,
- če je podana okoliščina, ki izključuje odgovornost za prekršek,
- če zaradi zastaranja postopek o prekršku ni več mogoč,
- če gre za prekršek neznatnega pomena, posebne okoliščine, nizka stopnja odgovornosti ali storilčeve osebne okoliščine pa kažejo, da postopek ne bi bil smotrn,
- če je podan kakšen drug razlog, zaradi katerega po zakonu ni mogoče začeti postopka o prekršku
108. člen ZP-1 – pridržanje:
če je podan utemeljen sum, da je obdolženec storil prekršek, sme sodnik do izdaje sodbe o prekršku odrediti njegovo pridržanje, če ni mogoče ugotoviti njegove istovetnosti, ali če nima prebivališča v Republiki Sloveniji, in je upravičen sum, da bo zbežal, ali če bi se z odhodom zaradi prebivanja v tujini lahko izognil odgovornosti za hujši prekršek

  1. člen ZP-1:
    sodnik sme odrediti, da se pridrži storilec, ki ga pod vplivom alkohola ali drugih psihoaktivnih snovi zalotijo pri prekršku, če je nevarnost, da bo še naprej delal prekrške. Pridržati se sme do iztreznitve, vendar največ 12 ur (to pridržanje lahko odredi tudi policist)
    Čas, ko je bil obdolženec pridržan, preden je bila izdana sodba o prekršku, se obdolžencu všteje v globo izrečeno za prekršek. Če je pridržanje trajalo 12 ur ali manj, se všteje v globo v višini 20 EUR, če pa je trajalo več kot 12 ur, pa se všteje v višini za 40 EUR globe.

Všteje se tudi čas pripora ali hišnega pripora v globo, izrečeno za prekršek, če obdolženec ni bil obsojen za kaznivo dejanje, za isto dejanje pa mu je bila izrečena globa v postopku o prekršku, pri čemer se 1 dan pripora ali hišnega pripora šteje za 40 EUR.
114. člen ZP-1 - zaslišanje obdolženca
Obdolženec se zasliši praviloma ustno.

  1. odstavek 114. člena ZP-1:
    Pouk o privilegiju zoper samoobtožbo.
  2. odstavek 114. člena ZP-1:
    Obdolženca se pouči, da mora navesti vsa dejstva in dokaze v svojo korist do odločitve o prekršku, sicer jih pozneje v postopku ne bo mogel uveljavljati, da je lahko navzoč pri izvajanju dokazov, in da ga bo sodišče na njegovo zahtevo povabilo k posameznim procesnim dejanjem.
  3. odstavek 114. člena ZP-1:
    Sodnik lahko zahteva od obdolženca, naj poda svoj zagovor pisno, če spozna, da glede na pomen prekrška in podatke, ki so navedeni v predlogu, ni potrebno neposredno ustno zaslišanje, pri čemer lahko obdolženec odkloni pisni zagovor in zahteva ustno zaslišanje.
  4. odstavek 96. člena ZP-1:
    Kdor mora biti osebno navzoč pri postopku, se povabi praviloma pisno.
  5. odstavek 114. člena ZP-1:
    Obdolženca je treba v vabilu poučiti o njegovih pravicah in dolžnostih iz 1., 3., 4. in 6. odstavka 114. člena ZP-1.
    Če obdolženec prizna storitev prekrška in je priznanje jasno ter popolno, sodišču ni potrebno zbirati še drugih dokazov.
    Sodnik, ki vodi postopek o prekršku določi ustno obravnavo, če je to potrebno za razjasnitev stvari.

V kolikor ZP-1 ne določa drugače, se uporabljajo določbe ZKP o glavni obravnavi v skrajšanem postopku pred okrajnim sodiščem (1. odstavek 67. člena ZP-1)
Postopek o prekršku na prvi stopnji se konča z izdajo sodbe o prekršku

Sodba o prekršku se sme nanašati samo na osebo, ki je obdolžena in samo na dejanje, ki je predmet obdolžilnega predloga

S sodbo o prekršku se obdolženec spozna za odgovornega in se mu izreče sankcija za prekršek, ali se postopek o prekršku ustavi; če teče postopek zaradi več prekrškov, se v sodbi o prekršku navede, glede katerih prekrškov se postopek ustavi, za katere pa se obdolženec spozna za odgovornega in se mu izreče sankcija za prekršek (2. odstavek 134. člena ZP-1)
Sodišče ni vezano na predlog predlagatelja postopka glede pravne kvalifikacije prekrška.

50
Q

Ugovor

A

Proti sodbi, izdani v skrajšanem postopku, lahko vložijo obdolženec, njegov zakoniti zastopnik oz. zagovornik ter predlagatelj postopka v osmih dneh od vročitve ugovor v korist obdolženca. Predlagatelj lahko vloži ugovor tudi v škodo obdolženca. Ugovor se lahko poda tudi v primeru plačilnega naloga

Ugovor se vloži pisno.

Obdolženec in predlagatelj postopka se lahko odpovesta pravici do ugovora po prejemu sodbe izdane v skrajšanem postopku do konca roka za vložitev ugovora, vložen ugovor pa lahko umakneta do odločitve o ugovoru.

Odpovedi pravici do ugovora in umika ugovora ni mogoče preklicati.

51
Q

Izredna pravna sredstva

A

Ločimo dve izredni pravni sredstvi, in sicer zahtevo za varstvo zakonitosti ter odpravo ali spremembo odločbe na predlog prekrškovnega organa. Za izredni pravni sredstvi velja, da sta dopustni le zoper pravnomočne odločitve, izdane v postopku o prekršku in praviloma nimata suspenzivnega učinka. Lahko pa se organ, pristojen za izvršitev odloči, da se do odločitve o izrednem pravnem sredstvu, odločba ne izvrši, vendar le v primeru, če bi imela izvršitev nepopravljive škodljive posledice in je pričakovati, da bo izredno pravno sredstvo uspešno.

Z zahtevo za varstvo zakonitosti se lahko izpodbija vsaka pravnomočna odločba, izdana v postopku po ZP-1, ne le odločba o prekršku in ne glede na to, ali je bila izdana v postopku na prvi stopnji ali v postopku z rednimi pravnimi sredstvi.
Povedali smo že, da lahko zahtevo za varstvo zakonitosti vloži le državni tožilec, in sicer le vrhovni državni tožilec, saj le ta lahko nastopa pred Vrhovnim sodiščem RS. Državni tožilec ima v postopku zahteve za varstvo zakonitosti vlogo varuha zakonitosti in ne nastopa v korist nobene od strank postopka in je torej objektiven. Zahtevo državni tožilec vloži po uradni dolžnosti ali na pobudo osebe, ki ima pravico do pritožbe zoper sodbo o prekršku sodišča prve stopnje.
Prekrškovni organ vloži predlog za odpravo ali spremembo svoje pravnomočne odločbe po uradni dolžnosti, lahko pa tudi na pobudo upravičenca do vložitve pravnega sredstva, državnega tožilca ali sodišča. Za delo prekrškovnega organa v zvezi s pobudo je pomembno, da ugotovi, kdo je vlagatelj pobude, saj na pobudo upravičenca do vložitve pravnega sredstva (kršitelj, zakoniti zastopnik, zagovornik, lastnik odvzetih predmetov) ni vezan, kar pomeni, da predloga ni dolžan podati, medtem ko je v primerih, ko je vlagatelj pobude državni tožilec ali sodišče, predlog dolžan vložiti. Predlog za spremembo ali odpravo odločbe prekrškovnega organa se poda na sodišče, ki je pristojno za odločanje o zahtevi za sodno varstvo.
Prekrškovni organ lahko vloži predlog za odpravo ali spremembo odločbe, če niso minila več kot tri leta od pravnomočnosti odločbe o prekršku oziroma do izteka trajanja stranske sankcije in se ne vlaga iz razloga, o katerem je sodišče že odločilo v postopku z zahtevo za sodno varstvo (formalni pogoj).
Ko prekrškovni organ ugotovi, da sta izpolnjena navedena formalna pogoja, vloži predlog:
– če se ugotovi, da je izdal odločbo o prekršku organ, čeprav ni bil stvarno pristojen: pristojno je bilo npr. sodišče, ki bi moralo odločati v rednem sodnem postopku na podlagi obdolžilnega predloga;
– kadar se odločba opira na drugo odločbo o prekršku ali na kakšno drugo odločbo, pa je bila ta odločba pravnomočno spremenjena, razveljavljena ali odpravljena: gre za odločbe, ki so glede na njihovo vsebino predstavljale temelj za prekrškovno odločbo (npr. o pravilni višini oziroma odmeri davčne obveznosti ali drugem predhodnem vprašanju) in so bile kasneje spremenjene, odpravljene ali razveljavljene v zvezi z rednim ali izrednim pravnim sredstvom in je tako odpadla tudi podlaga prekrškovne odgovornosti;
– če so bile z odločbo v škodo storilca očitno prekršene materialne določbe ZP-1 ali predpisa, ki določa prekršek: kršitev je očitna, če jo je glede na z odločbo ugotovljeno dejansko stanje mogoče ugotoviti neposredno, ne pa tudi v primeru, če jo je mogoče ugotoviti posredno, s preverjanjem pravilnosti dejanskega stanja, na katero se odločba opira; če je do napačne uporabe materialnega prava prišlo zaradi napačno ali nepopolno ugotovljenega dejanskega stanja, kršitev materialnega predpisa ni očitna; prav tako ne gre za očitno kršitev materialnega predpisa, kadar je mogoče zaradi nejasnosti predpis različno tolmačiti, prekrškovni organ pa je svojo odločitev oprl na eno od možnih razlag;
– če se ugotovijo nova dejstva in predložijo novi dokazi, iz katerih očitno izhaja, da storilec ni storil prekrška in da tudi ni imel možnosti sodelovati v postopku, v katerem je bila zoper njega izdana odločba o prekršku, ker o njegovi istovetnosti niso bili predloženi resnični osebni podatki.