Psykiatri Flashcards

1
Q

Vad är skillnaden på psykiatri och psykologi?

A

Psykologi är vetenskapen kring hur hjärnan fungerar. Det inkluderar allt ifrån mentala processer t.ex. kognition, perception och så vidare till hjärnans biologiska funktioner. Denna vetenskapliga disciplin ämnar förklara hur vi människor fungerar, dvs vad som driver oss, vad som motiverar och påverkar våra känsloliv, hur specifika mentala processer som minnet fungerar eller hur saker som extern stimulans påverkar vårt beteende på olika sätt.

Psykiatri är lärandet kring hjärnans sjukdomar. Det innefattar allt från undersökning, diagnostisering till behandling. Psykiatri är då applikationen av kunskapen från psykologin. Man använder här t.ex. kunskaperna i psykologi för att utforma olika sorters psykoterapier eller läkemedelsbehandlingar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vilken personal finns inom psykiatrin?

A
  • Neurologer – Specialist utbildad läkare inom symptom och besvär relaterat till nervsystemet eller muskler.
  • Psykologer – Undersöker, diagnostiserar, och behandlar psykiska sjukdomar
  • Psykiatriker – specialistutbildad läkare inom psykiska sjukdomar. Har till skillnad från psykologer rätten att skriva ut läkemedel.
  • Psykoterapeuter – Liknande psykolog men kan ha olika bakgrunder i sin utbildning. Kan vara allt ifrån en legitimerad psykolog till en socionom eller en präst som studerat
  • Samtalsterapeuter – Arbetar med samtalsterapi i personliga möten.
  • Psykiatrisjuksköterskor – Omvårdnad i både sluten- och öppenvård.
  • Specialistundersköterskor- Omvårdnad i både sluten- och öppenvård
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka behandlingsmetoder fanns det förr?

A

Isolering och inlåsning på mentalsjukhus:
Personer med psykiska sjukdomar inlåstes på mentalsjukhus och hölls ofta isolerade från samhället.

Åderlåtning:
Denna behandling innebar att personer fick blod tappat i en mängd som ansågs vara tillräcklig för att bota deras psykiska tillstånd.

Lobotomi

Roterande stol:
Personer med psykiska sjukdomar placerades på en stol som roterade snabbt för att orsaka yrsel och kräkningar, vilket ansågs kunna lindra symtom.

Hydroterapi:
Vattenbehandling, t.e.x. varma/kalla bad eller massage strålar användes för att lugna och minska spänningar hos personer med psykiska sjukdomar.

Chock terapier
Så som ECT, insulin chock, isbad osv.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vilka behandlingsmetoder finns det nu?

A

Psykoterapi:
Olika former av av samtalsbehandlingar som kan hjälpa personer att förstå och hantera sina känslor och beteenden. T.ex KBT, DBT, ACT

Medicinering:
Psykiatriska sjukdomar kan behandlas med olika typer av mediciner, inklusive antidepressiva, antipsykotiska (neuroleptika) och stämningsstabiliserande medel.

Elektrokonvulsiv terapi (ECT):
ECT används fortfarande idag för allvarliga former av depression och andra psykiatriska sjukdomar.

Transkraniell magnetstimulering (TMS):
TMS är en behandlingsmetod som använder magnetiska fält för att stimulera hjärnan och används främst för depression.

Rehabilitering;
Rehabiliteringsprogram (t.ex. för personer med missbruk eller schizofreni)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Beskriv en Psykiatrisk behandlingsmetod utförligt.

A

Elektrokonvulsiv terapi (ECT), även känd som “chockterapi”, är en psykiatrisk behandlingsmetod som används för att behandla allvarliga former av depression, bipolär sjukdom och vissa andra psykiska sjukdomar.

Under ECT behandling, sövs patienten med narkos och får muskelavslappnande medel för att förhindra kramper. EKG kontrolleras under behandlingen. Elektrisk ström skickas genom hjärnan i en kort puls genom elektroder som placeras på patientens skalp. Denna ström framkallar ett krampanfall i hjärnan, som kan variera i längd och styrka beroende på patientens behov. Behandlingen varar oftast bara några minuter, och patienten vaknar snabbt efter att narkosen har släppt.

ECT behandlingar upprepas vanligtvis under en period av flera veckor eller månader, och antalet sessioner varierar beroende på patientens behov. Efter ECT behandling kan patienten känna sig förvirrad eller ha en viss minnesförlust under en kort tid, men dessa biverkningar går oftast över inom några timmar efter behandlingen.

ECT behandling har visat sig vara mycket effektiv för behandling av allvarliga depressioner som inte har svarat på andra behandlingsmetoder, och det anses vara en relativt säker behandling. Det är dock inte utan risker, och vissa patienter kan uppleva biverkningar som huvudvärk, muskelsmärta och illamående. ECT används idag med större försiktighet och endast i vissa situationer där andra behandlingsalternativ inte har varit framgångsrika.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vilka lagar finns inom psykiatrin?

A

Hälso- och sjukvårdslagen:
En s.k ramlag med mål och riktlinjer för regioner och kommuner och gäller alla som vårdas inom dessa.

Lagen om Rättspsykiatrisk vård:
En lag som gäller dem personer med allvarlig psykisk störning. Den riktas mot personer som begår ett brott, en domstol kan då som del av din dom bestämma att du ska genomgå psykiatrisk vård istället för en fängelsedom. Detta är då inte frivilligt till skillnad från annan vård som alltid genomförs på personens egna fria vilja.

Lagen om Psykiatrisk tvångsvård:
I vanliga fall, och som definierat i Hälso- och sjukvårdslagen, ska all vård vara frivillig. Det finns dock undantagssituationer där en person utgör en fara för sig själv eller andra och andra runt sig. I dessa undantagsfall ska andra alternativ ha förbrukats.

Särskilda bestämmelser om vård av unga:
En lag som ger myndigheter rätt att omhänderta unga om deras hemförhållande eller egna beteende ger upphov för det. Vården skall då bedömas inte kunna frigöras frivilligt.

Lagen om vård av missbrukare i vissa fall.
Likt lagen om rättspsykiatrisk vård kan du bli dömd för vård gällande ditt missbruk av t.ex. alkohol eller droger

Utöver dessa lagar täcks psykiatrin också av diverse andra lagar precis som alla annan sjukvård. Dessa inkluderar t.ex. patientdatalagen, patientsäkerhetslagen, tystnadsplikt- och sekretesslagen och så vidare.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad är Psykos?

A

Psykos är en psykiatrisk term som beskriver ett tillstånd där man inte längre har kontakt med verkligheten. Personer som lider av psykos kan ha svårt att skilja mellan vad som är verkligt och vad som är inbillat eller hallucinerat.

Symptom vid psykos kan inkludera hallucinationer, vanföreställningar, desorganiserat tänkande eller tal, beteendeförändringar så som ilska eller rädsla, och man kan också bli misstänksam eller paranoid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad är KBT

A

KBT är en form av psykoterapi som fokuserar på att identifiera och förändra negativa tankemönster och beteenden som kan leda till psykiska problem. Under behandlingen hjälper terapeuten patienten att utmana negativa tankar och utveckla nya, hälsosamma beteenden för att bryta en ond cirkel av problem.

KBT är evidensbaserad och används för att behandla depression, ångest, fobier, OCD och PTSD. Det är vanligtvis en kortvarig behandling, som kan utföras i enskilda sessioner eller i grupp, och har visat sig vara effektiv för många människor.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad är ACT?

A

ACT står för Acceptance and Commitment Therapy, en form av psykoterapi som handlar om att acceptera det som inte kan kontrolleras och istället fokusera på det som kan. ACT innefattar mindfulness, en meditativ teknik som hjälper människor att vara medveten om sina känslor och tankar. Genom att öva på att acceptera till exempel smärta och obehag kan man lära sig att hantera negativa tankar och känslor på ett mer effektivt sätt. ACT används för att behandla ångest, depression, PTSD och kronisk smärta, och kan utföras i en-til-en-sessioner eller i grupp

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vad är DBT?

A

Dialektiskt beteendeterapi är en form av psykoterapi som fokuserar på att lära personer nya färdigheter för att hantera starka känslor och emotionell instabilitet. DBT kombinerar kognitiv beteendeterapi med mindfulness och dialektiskt tänkande för att öka personens förmåga att reglera känslor, hantera stress och förhindra självskadebeteende. Terapeuten hjälper personen att utveckla självmedkänsla och en positiv självbild. DBT används för att behandla en rad psykiska tillstånd, inklusive borderline personlighetsstörning, ångest och depression. Det kan utföras i en-til-en-sessioner eller i grupp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad menas med att hjärnan är formbar?

A

“Hjärnan är formbar” hänvisar till hjärnans förmåga att förändra och anpassa sig baserat på våra erfarenheter, inlärning och beteenden. Detta fenomen kallas också “neuroplasticitet”.

Tidigare ansågs hjärnan vara statisk och oföränderlig, men forskning har visat att hjärnan kan förändras på både strukturell och funktionell nivå genom inlärning och erfarenhet. Denna förmåga till neuroplasticitet gör det möjligt att förbättra och förändra hjärnans funktion genom olika behandlingsmetoder, såsom psykoterapi, medicinering och andra interventioner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Förklara vikten av att som vårdpersonal anpassa kommunikation och bemötande.

A

Som vårdpersonal är det viktigt att anpassa kommunikation och bemötande för att skapa en positiv och tillitsfull relation med patienten. Detta görs genom att anpassa sitt sätt att kommunicera till patientens behov och förutsättningar. Detta kan bidra till ökad patienttillfredsställelse, förbättrad behandlingseffektivitet och en ökad vilja från patienten att fortsätta sin behandling. Anpassad kommunikation och bemötande kan också bidra till att minska risken för missförstånd, konflikter och andra kommunikationsproblem. Exempel på detta kan vara att använda lågaffektivt bemötande för att lugna ner en person i en känslosam situation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Ge exempel på vanliga Psykiatriska sjukdomar.

A

Depression -
En stämningsstörning som kännetecknas av nedstämdhet, minskad energi och intresse för aktiviteter som vanligtvis ger glädje.

ADHD -
En neuropsykiatrisk störning som påverkar koncentrationen och förmågan att kontrollera impulser och beteende. Symtom inkluderar hyperaktivitet, impulsivitet och bristande uppmärksamhet.

Bipolär sjukdom -
En stämningsstörning som kännetecknas av skiftande perioder av mani (överdriven glädje och energi) och depression.

Schizofreni -
En allvarlig psykisk sjukdom som påverkar en persons tankeprocesser, perception och känslor. Symtom inkluderar vanföreställningar, hallucinationer och nedsatt social funktion.

Borderline personlighetsstörning -
En personlighetsstörning som kännetecknas av instabilitet i humör, självbild och relationer. Personer med borderline personlighetsstörning kan uppleva intensiv rädsla för övergivenhet och har en tendens att ha impulsiva beteenden och självskadebeteende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Vad är NPF diagnoser?

A

NPF står för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och är en samling av diagnoser som orsakar svårigheter med social interaktion, kommunikation, beteende och inlärning. De vanligaste NPF-diagnoserna inkluderar ADHD (attention deficit hyperactivity disorder), autismspektrumstörningar (ASD) och Tourette’s syndrom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly