Sanasto Flashcards
(28 cards)
Hyve?
Eettisesti ja moraalisesti arvokas luonteenpiirre; keskeinen käsite etenkin antiikin moraalifilosofiassa; vastakohta pahe.
Theosis (deifikaatio, jumalallistuminen)?
Ortodoksisessa teologiassa ihmisten pyhittymistä Jumalan armolla takaisin alkuperäiseen olemukseensa Jumalan kuvaksi ja kaltaiseksi.
Vanhurskauttaminen?
Kuvaa pelastumista etenkin protestanttisissa kirkoissa; Vanhurskauttamisopissa kyse siitä, miten ihminen pääsee takaisin Jumalan yhteyteen, on sovinnossa Jumalan kanssa ja vapautuu elämää tuhoavista turmiovalloista.
Symboli?
Uskontunnustus, esimerkiksi apostolinen uskontunnustus.
Konsiili?
Kirkolliskokous; monissa kirkoissa ylin päättävä elin. Varhaisen kirkon kirkolliskokouksilla keskeinen merkitys kristilliselle opinmuodostukselle.
Teodikea?
Pahan ongelma; selitys sille, millä oikeudella Jumala sallii tai aiheuttaa ihmisten kärsimyksen
Sananmukaisesti suomennettuna “Jumalan osoittaminen syyttömäksi”.
Ortodoksia?
“Oikea usko”; auktoritatiivisesti määritelty normatiivisesti oikea opetus. Määrittyy usein heresian käsitteen kautta,
Deismi?
Käsitys, jonka mukaan Jumala luonut maailman ja vastuussa kaikkeuden järjestelmällisistä piirteistä, muttei vaikuta tapahtumien kulkuun luomisen jälkeen; korostaa jumalauskon järkiperäisyyttä; uskonnon ytimessä nähdään olevan joukko rationaalisesti todistettavia uskomuksia.
Heresia?
Harhaoppi, “teologinen tai uskonnollinen mielipidetai opposition ylläpitämä väärä (uskon)oppi”; määrittyy usein ortodoksian käsitteen kautta.
Doketismi?
Varhaisen kirkon aikana esitetty kristologinen käsitys, että Kristuksen jumalallisuus on vain näennäistä; Kristuksen katsotaan olleen näennäisruumis, kärsineen ja kuolleen näennäisesti. Inkarnaation todellisuus kielletään.
Monarkismi?
Yksi alku tai yksi valta. Jumalan ykseyttä korostava näkemys, josta seuraa, että Kriststa pidetään a) ihmisenä, joka saanut Jumalan voiman, b) ihmisenä, jonka Jumala adoptoi, tai Jumalan ymmärretään ilmenevän kolmessa eri muodossa.
Kolminaisuusopin vahvistuttua tulkittiin harhaopiksi.
Inkarnaatio?
Lihaksi, ihmiseksi tuleminen. Jumalan toinen persoona tuli ihmiseksi. Inkarnaatio-opista seuraa, että Kristus on yhtä aikaa tosi Jumala ja tosi ihminen.
Areiolaisuus?
Kolminaisuutta koskenut oppi, jonka mukaan Kristus, Jumalan toinen persoona, ei ole samaa olemusta kuin Jumalan ensimmäinen persoona, Isä, vaan Jumalan ensimmäinen luomus. Tämä opetus hylättiin Nikean ensimmäisessä kirkolliskokouksessa.
Ekslusivismi, uskontoteologiassa?
Näkemys, jonka mukaan yhden uskonnon käsitys jumalasta tai pelastuksesta on ainoa oikea. Muissa uskonnoissa ei ole uskonnon näkökulmasta mitään arvokasta.
Inklusivismi, uskontoteologiassa?
Näkemys, jonka mukaan jumalanyhteyden/pelastuksen täyteys tai koko todellisuus on saavutettavissa vain yhden uskonnon kautta, mutta myös muissa uskonnoissa arvokkaita piirteitä tai elementtejä, jotka kuitenkin suuntautuvat tai “taipuvat” kohti tietyn uskonnon kuvaamaa todellisuutta.
Postkolonialismi?
Siirtomaajärjestelmän purkautuminen ja sen jälkeinen aika. Tämä lähestymistapa kiinnittää erityistä huomiota valtasuhteisiin; tarkastelu voi kohdistua esimerkiksi etnisyyteen, kulttuureihin, kieliin ja niin edelleen.
Asketismi?
“Harjoittaa”, “toistaa”, käsitteellä voidaan tarkoittaa elämäntapaa ja valintoja, joihin liittyy jonkinlainen (hengellinen) diskurssi, kuten katumus, pyhitys, jumalallistuminen ja niin edelleen.
Eudaimonia?
Onnellisuus, kukoistus. Antiikin filosofiassa “onnistunut elämä” tarkoitti hyveellistä elämää, oikeanlaista elämäntapaa. Aristoteleen ajatus, että ihmisen toiminta tähtää “onnistumiseen”, joka voidaan saavuttaa elämällä täydellisen hyveen mukaan. Onnellinen elämä on hyveellistä elämää.
Telos/teleologia?
Päämäärähakuisuus; teleologia kuvaus- tai selitystapa, jossa tapahtuman tai prosessin olemassaoloa ja luonnetta selitetään viittaamalla sen tulokseen, päämäärään.
Subordinationismi?
Poika ja Henki asetetaan Isän alapuolelle jumaluudessa.
Monofysitismi?
“Yksiluonto”; näkemys, jonka mukaan Kristuksessa on yksi luonto, jumalallinen luonto; ihmisyys näennäistä.
Duofysitismi?
“Kaksiluonto”; näkemys, jonka mukaan Kristuksessa on kaksi luontoa, inhimillinen ja jumalallinen.
Ekklesiologia?
Kristillisen teologian alue, joka tarkastelee kirkko-oppia.
Eukaristia?
Kiitosrukous ja kiitosateria, eli ehtoollinen.