Social Påverkan Flashcards

1
Q

Nämn dem 7st grundläggande psykologiska beteenden som har en påverkan.

A
  1. Reciprocity (återgäldning)
  2. Social proof ( social bekräftelse)
  3. Liking
  4. Authority
  5. Commitment & Consistency, (överensstämmelse principen)
  6. Unity (samhörighet/ enighet)
  7. Scarcity (knapphetsprincipen)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Scarcity (knapphetsprincipen)

A

Möjligheten eller saker anses mer värdefulla om de är mer ovanliga.

två utgåvor av en ex skiva: att begränsa en upplaga. vilken vill man ha, den limited edition. Det kostar mer, har lite skillnader, något speciellt. Det finns bara ett visst antal.
alla utnyttjar denna princip, för att sälja mer.

det är inte en sak utan en upplevelse, i och med det är en ombyggnad kan man få se hemliga rum. bara chansen att få se något unikt och

Hur försvara jag mig: bryr jag mig ens om detta. tar det lugnare, värdera, blir det mer värdefullt för oss, handlar det om att det bara är unikt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Unity (samhörighet/ enighet)

A

Dem vi har ett vi förhollande till, det har vi en tendens att säga ja till. Gynnar oss, då vi har något gemensamt.

Ingruppsfavorisering, dem vi delar grupp med favoriserar vi.
Två kategorier:
De som får oss att känna att vi hör ihop: genetiskt släktskap kan ha betydelse, geografisk plats kan få oss att känna att vi hör ihop, kan ha samband med genetiskt släktskap (asså vi alla är svenskar)(jag och kurder).

De som får oss att agera tillsammans: upptäcker vi känslan, dansar gemensamt, sjunger gemensamt, samhörighet med dem man gör det med, pluggar tillsammans, dricker tillsammans. Detta ökar gilladet utav dessa personer.

Hur försvara man sig:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Commitment & Consistency, (överensstämmelse principen)

A

Den tendens när vi tagit ställning: personlig press att agera i denna ställningstagande. Vi behöver inte tänka igen alternativ, utan i linje med det tidigare beslutet. skyddar oss emot att se att vi kanske gjort ett dumt beslut. Vi kan agera på ett icke rationellt sätt på grund av detta. Man har tagit ställning, jobbigt med konsekvenser. Starkast om det är egen övertygelse.

Ett aktivt ställningstagande: ex skrivit under en lista. Ökar om man gjort ett offentligt inför andra. Mycket kraft och energi.
Man kan utnyttja detta: ex: säga när jag fyller 50 år ska jag sluta röka, säger till alla detta. Ett löfte till andra hjälper en lyckas.

“foot-in-the-door”: övertalningsteknik: gå med på en liten sak först och sedan ber om en större sak i linje med detta.
ett experiment: en dekal blev frågad att sätta upp i bilen, kan ni placera en stor plakat för att minska snabb körning. Utan 17%, 75% hos dem som fick den lilla dekalen.

Throwing-a-low-ball: Erbjuder något väldigt fördelaktigt, sedan drar man bort det fördelaktiga. Ex: bilförsäljning: säljer en bil till ett pris, drar bort vissa delar. Lite missvisande. då det inte stämmer överens med det första priset.

Hur försvara man sig: singlar på att man håller på att gå med på något man inte borde. Vill man gå med på de faktiska.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Authority:

A

Man lyder experter, leder till bättre beslut, minskar alternativen. ex: tandkrämsreklamen: måste ha vita tänder, för att spegla reklamen bra. Många produkter vill få en att tro att man är en expert, ett sätt för dem att få en att känna att de vet bäst.

Ex: dem låter läkare en ordination på en öronmedicin, det blir fel när sköterskan läser, och då sköterskan tror att läkaren vet bäst så kvarstår felet.

Hur kan vi försvara oss; öka vår medvetenhet i att vi blir påverkade av auktoriteten. vi kan ställa oss två frågor: är denna experten en riktig expert, den andra: kan vi en anledning att lita på denna experten. kan man besvara begge frågor med Ja så kan man nog lite på experten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Liking

A

Går med på saker för någonting/någon vi gillar gör det. ex bilförsäljare, bilhandlare som hade flera säljare, men EN säljare var mer framgångsrik. anledningen var att en utgift var högre, frimärken och kort. han hade ett register över alla sina kunder, han skickade ut kort, var mer personlig, uppmuntrande kort. Han förlorade aldrig en kund. Ett sätt för honom att få kunderna att gilla honom.

så vad gillar vi: vackra människor, dem som är lika oss, ex personlighetsdrag, dem som säger att dem gillar oss, det vi är vana vid och varit i kontakt med tidigare, personer vi har samarbetat med, och dem som associerar med bra saker.

Hur kan vi försvara oss: vi ska vara uppmärksamma på när vi får en känsla av att gilla någon, snabbare än vad vi hade förväntat oss. Mentalt separerar personen från transaktionen. Är den fördelaktig för oss eller inte.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Social proof, (social bekräftelse)

A

Vi avgör vad som är riktigt utifrån hur andra reagerar. Ex: Burkskratt: serier har skratt i bakgrunden för att vi ska känna att det är roligt, funkar så länge man tycker det är roligt.

ett experiment från Milgram: bad några i New York kolla upp, fler runt omkring började kolla upp. Fungerar starkast när vi är osäkra på vårt eget beteende. Starkast inflytande har dem som är lik oss själva. Vid nödlägen ska man försöka få ögonkontakt eller peka på någon. vertereffekten: när en bok om självmord kommer ut, fler tar självmord.

Vad kan vi göra för att inte missledast: inte använda andras beslut för vårt eget handlande.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Reciprocity (återgäldning)

A

Vi ska ge tillbaka någonting om någonting har blivit givet, det är väldigt vanligt i alla kulturer. Grundförutsättning till varför vi är där vi är idag.

ex: ger present får present tillbaka, säger hej får hej tillbaka, ger komplimang, får komplimang tillbaka. fri provperiod, ex på gym, maträtt. skickar små gratisprodukter ex smink,parfym. Man ber inte om denna tjänst. Har man bett om den första tjänsten ökar kraften i principen. Vissa gör något litet för att sedan be om något stort. Denna princip är starkare än gillande principen.

Övertalningstecknicken → Rejection-then-retreat, Door-in-the-face; båda betyder samma sak:
ex: jag behöver hundvakt: Ringer vän och frågar om den kan vakta mellan torsdag och söndag, vännen säger nej, säger istället kan du helgen, blir svårt att säga nej nu. Eftergift: går ner i din förfrågan.

Kontrastprincipen: vi upplever den mindre frågan mindre än vad den är för vi ställt en större fråga först. ex: säljare försöker först sälja en dyr sak och sedan nämner något billigare, alltså förstärkaren och sedan det billigare.
Barn lär sig snabbt→ först föreslår de att de vill köpa en påse godis, sedan säger dem kan jag få en klubba, lättare att säga ja till.
Det finns en gräns för skillnaden, man kan inte överdriva liksom, det måste finnas rimlig koppling/ relation.
Båda personerna mår bra efter, då det är rimligt för båda.

Hur kan vi försvara oss från att bli utnyttjade:
Han tycker man ska ta emot för att se om det är genuint.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q
A
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly