Sosyal Zeka Flashcards

1
Q

1.1

A

Eleştirmeyin, kınamayın ve şikayet etmeyin!

Başkalarını kınamayın, dedikodu yapmayın, tatlara saygı duyun, birisi kötü ve mantıksız bir şey de yapsa empati yeteneğinizi koruyun.

İnsanlar mantıksız yaratıklardır.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

1.2

A

Dürüst ve içten övgüyü esirgemeyin!

“Bana yardım ettiğin için teşekkürler, senin gibi iyi bir arkadaş herkese lazım.” dediğinizde karşınızdakine koruması gereken bir unvan vermiş olursunuz. O kişi artık iyi arkadaş olmayı kendi rolleri arasına eklemiştir, çünkü eğer iyi arkadaş olmazsa o zaman kendisiyle çelişmiş olur.

Yani dolayısıyla o kişi kendi ile çelişmemek için size yardımcı olma isteği ortaya çıkarır.

Bunda önemli olan tek cümle ile değil de öz ve en az birkaç cümle ile bireye bir rol yüklemektir. Tabi bu rol pozitif ve bireyin kendisi ilişkilendirebileceği bir rol olmalıdır.

“Sen çok ders çalışıyorsun, matematik ödevini biliyorsundur yani. Verirmisin bana?” —> İneklil rolu yakışmadı, birey olumsuz tepki vericek çünkü eğer ödevi verirse “çok ders çalışıyor” olucak.

“Sen çok düzenli birisisin, matematik ödevini bir yere yazmışsındır. Verebilir misin?” —> Eğer birey gerçekten düzenli ise o zaman vermek zorunda, eğer veremezse düzenli değil demek ki. Birey bu durumu kendisine yediremez o zaman ne yapıp edip ödevi verir, hatta yoksa bile başkasından alabilir. Ama bunda düzenli olması vardır, eğer birey dağınık olmayı seviyorsa bu durum da geri tepebilir.

Gözlem gereklidir, eğer övgü ile verilen rol bireye uyumsuzsa o zaman geri teper ve samimiyetsiz olursunuz. Bu durumda sizi değersiz yapar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

1.3

A

Karşınızdakinde bir istek uyandırın!

Kendinizi karşınızdakinin yerine koyun ve onun ne isteyebileceği konusunda bir fikir sahibi olun.

Kazan kazan durumlar yaratın ve isteğiniz bir takas gibi olsun.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly