Statistiska test Flashcards
(159 cards)
Skalnivåer
anger vilka värden vi kan få och vilka transformeringar/beräknignar som är möjliga på en viss datatyp
Sampling bias
= när stickprovet inte är representativt för hela populationen.
Observer bias
= tendens hos observatören att förnimma och registrera förväntade beteenden och missa oförväntade beteenden.
Beroende variabel
= mått på beteende som används för att kunna bedöma om den oberoende variabeln har haft någon effekt, t.ex. behandlignsutfall
Oberoende variabel
= den variabel vi i vår undersökning varierat/manipulerat och som vi vill veta gör någon skillnad i den beroende variabeln
Felkällor / Ovidkommande variabler / Extraneous variables / Control variables
= en annan variabel än den oberoende variabeln (OBV) som kunde ha en effekt på den mätta beroende variabeln (BV). Man önskar hålla dessa variabler konstanta så att alla förändringar i BVn kan tillskrivas förändringar i OBVn. Om de kontrolleras kallas de för ”kontrollvariabler”.
Störvariabler / Confounding variables
= En variabel som sytematiskt varierar tillsammans med OBV som är ens huvudintresse, och som då orsakar systematiska fel som gör att man inte vet om det var störvariabeln eller OBV som orsakade skillnaden. T.ex. förväntanseffekter eller social önskvärdhet.
Operationalisering
Operationalisering
= Att konkretisera psykologiska konstrukt/variabler till något direkt observerbart. Operationaliseringar till många konstrukt finns ofta definierade forskningslitteraturen i form av olika skalor. Men vi måste alltid förhålla oss till dess operationaliseringar: Ibland kan de visa sig vara felaktiga eller att de överlappar med andra begrepp som vi egentligen inte vill undersöka.
Medierande variabler
?
Modererande variabler
?
Kvasiexperiment
= Innebär ingen randomisering av deltagare till experiment- och kontrollgrupper vilket innebär att vi inte kan knotrollera för gruppskillnader. Detta gör sambanden mellan BV och OBV minder än i äkta experiment. Däremot är det inte alltid möjligt att göra äkta experiment.
Slumpmässiga fel / Random error
= fel orsakade av ovidkommande variabler som påverkar alla betingelser likadant. En komponent av mätfelet som varierar slumpmässigt om upprepade mätningar görs av samma objekt men som i genomsnitt tenderar att ta ut varandra.
Systematiska fel
= fel orsakade av störvariabler som påverkar vissa betingelser mer än andra.
Reliabilitet
= Hur noggrann eller tillförlitlig (pålitlig) mätningen är. Om vi får samma resultat vid olika tidpunkter och i olika situationer (mätresultat kan replikeras). Hur litet det påverkas av slumpmässiga mätfel. Hög reliabilitet innebär låg grad av slumpmässig variation (låg andel mätfel). Värden över ca 0,8 betraktas som bra.
Validitet
= Giltighet, om mätinstrumentet (t.ex. ett minnestest) mäter det begrepp (egenskap) som det är avsett att mäta, att det mäter rätt saker. Hög validitet innebär låg grad av systematiska mätfel.
Reichenbachs princip (om korrelation)
= Om vi enbart vet att händelserna A och B är statistiskt korrelerade, så kan vi endast sluta oss till att
(1) A är en orsak till B eller
(2) B är en orsak till A eller
(3) A och B har en gemensam (en tredje variabel) orsak.
Intern validitet
= huruvida vi kan dra säkra slutsatser om kausalitet utifrån vår data. Vid hög intern validitet så är det OV som gett effekten på BV och inget annat t.ex. dåligt urval/individuella skillnader hos deltagarna, mätfel, eller regression mot medelvärdet.
Extern/Ekologisk validitet
= Kan vi generalisera resultaten till att gälla andra situationer/platser, andra personer, andra tidpunkter eller andra utfall och mått. Dvs om vi gör om studien men ändrar något av ovanstående skulle resultaten fortfarande hålla?
Testvaliditet: Innehållsvaliditet
= Hur väl täcker de beroende variablerna det man vill mäta i bredd och djup?
Testvaliditet: Begreppsvaliditet
= En form av kriterievaliditet som grundar sig på teoretiska antaganden om hur olika variabler bör förhålla sig till varandra. När innehållet av ett test motsvarar innehållet av konstruktet den var tänkt att avbilda.
Vilka är de 3 hörnstenarna i ett sant experiment?
- Manipulering: Bra möjligheter att kontrollera och manipulera variabler - Forskaren manipulerar / ingriper i skeendet (I icke-experiment ingriper forskaren inte)
2.Randomisering: Försökspersonerna slumpas till experiment- eller kontrollgrupp - Kontroll: Forskaren kontrollerar störande faktorer genom att göra experiment- och kontrollgrupp så homogena som möjligt, hålla störande faktorer konstanta , eller korrigera för dem statistiskt.
- Man kan uttala sig om orsak/verkan (kausaliet)!!!!
Vad är korrelationsstudie för typ av experimentdesign?
= en icke-esperimentell design (och egentligen mer en analysmetod än ett forskningsupplägg)
Syftet med deskriptiv statistik
= Att summera, organisera och förenkla information.
Syftet med inferentiell statistik
= Hypotesprövande statistik. Att dra slutsatser om hur troligt det är att stickprovet av en av ren slump skulle kunna komma från en och samma population, eller om vi kan anta att det är skilda populationer med gott samvete, dvs. är det vi ser i stickproven förenligt med slumpen eller kan det tänkas gälla för hela populationen. Metoder t.ex. t-test och ANOVA .