Tekst jeugddelinquentie Flashcards

(8 cards)

1
Q

Het gevaar voor reductie

A

De reductie van de discussie over jeugdhulp als een vorm van handelen naar een vorm van behande- len, en dus de reductie van delinquentie als een sociaal probleem naar jeugddelinquentie als een gedragsprobleem

De aanleiding voor de conferentie was de vaststelling dat sociaal werk actueel onder druk staat wegens maatschappelijke ontwikkelingen waarbij de nadruk meer en meer ligt op eigen verantwoordelijkheid, conditionalisering van rechten en individualisering van problemen, met daarbij een sterke managerialistische inslag ge- richt op beheersbaarheid en voorspelbaarheid van sociale processen.

Deze ontwikkelingen zorgen ervoor dat sociaal werk praktijken dreigen te worden gereduceerd tot instrumentele antwoorden op problemen van maatschappelijke overlast, eerder dan als praktijken waarin ruimte is om te onderzoeken wat de betekenis is van sociale problemen, zoals armoede, de- linquentie, burn out…

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

De pasteurisatie van de samenleving

A

Het gaat erom dat we eigenlijk de samenleving proberen te reduceren tot de kenmerken waaraan de testruimte voldoet, of met andere woorden dat we problemen zodanig definiëren tot ze passen binnen het bestaande aanbod, of dat we de juiste cliënten zoeken voor ons werkzame aanbod. Met andere woorden, evidence-based wer- ken werkt, zolang die vervelende realiteit maar niet in de weg zit.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Verantwoordelijkheid in Evidence-informed praktijk

A

Nadenken over de wijze waarop we interventies onderbouwen. o zien we dat in de ontwikke- ling naar evidence-based kennis de nadruk vaak ligt op ‘gedragsverandering’ van jongeren. Methodieken worden vaak geënt op zeer individualistische interventiemethoden, waarbij de aandacht voor de ruimere maatschappelijke problematiek die aan bod komt mogelijk naar de achtergrond verdwijnt.

Dit betekent niet dat met de context van de jongere geen rekening wordt gehou- den of niet zou worden gewerkt (contextgericht werken is de mantra in alle jeugdhulp nu), maar wel dat deze context en de ruimere sociale situatie waarin feiten tot stand komen enkel worden gezien als een faciliterende dan wel remmende factor op de problematiek en de behandeling, en niet noodzakelijk als probleem op zich.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Verantwoordelijkheid als eigenschap van de jongere en zijn context

A

Het wordt in deze benadering begrepen als een vaardigheid/eigenschap van de minderjarige en zijn ouders/
opvoeders. Jongeren zijn niet enkel individueel verantwoordelijk voor hun daden, maar ze kunnen ook op hun verantwoordelijkheid worden aangesproken en desnoods gestraft. Positief betekent dit dat jongeren gezien worden als ‘capable to respond’. Zo wordt vaak vanuit de erkenning van de rechten van het kind verwezen naar het feit dat kinderen moeten worden gezien als aanspreekbaar op verantwoordelijkheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Verantwoordelijk als contextueel

A

Het gevolg hiervan is dat verantwoordelijkheid niet als neutraal mag worden beschouwd, aangezien het een verhouding tussen mensen installeert. Tevens zijn delic- ten tussen verschillende partijen geen geïsoleerde gebeurtenissen. Ze spelen zich af in een bredere maatschappelijke context. De maatschappij wordt als concrete gemeenschap nauwer betrokken bij het gebeuren en dit niet alleen bij de rol van de slachtoffers, maar ook in haar “medeverantwoordelijkheid als criminaliteit genererende en in stand houdende context” . erantwoordelijkheid is in die zin de mogelijkheid hebben om de situatie te begrijpen en te beoordelen in functie van een grotere gelijkheid in handelingsmogelijkheden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Nood aan zingeving

A

Deze hulpverlening reduceren tot ‘vermijden van recidive’ met methoden die succesvol moeten zijn, houdt het risico in dat deze zingevingsprocessen worden afgeknipt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Sociale jeugdzorg

A

Een jeugdzorg die de verbinding tot stand brengt tus- sen sociale en pedagogische dimensies in zowel de benadering van de problemen waarop een antwoord wordt gezocht, als in het tot stand komen van antwoorden op die problemen.

We pleiten in dat verband ook voor de vervlechting van sociale en pedagogische dimen- sies in het tot stand brengen van de antwoorden op problemen die aanleiding geven tot jeugdhulpinterventies of reacties op jeugddelicten. Nood aan subjectieve zingeving ook.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Subjectieve zingeving

A

Het pedagogische doel van jeugdhulpinterventies en reacties op jeugddelicten ligt in de uitnodiging aan jon- geren en andere betrokkenen een subjectieve zin te geven aan de interventies en reacties, en hier ook voor uit te komen en er verantwoordelijkheid voor op te nemen.

Subjectieve zingeving is nochtans een noodzakelijke voorwaarde om van interventies of reacties ook hulpbron- nen te kunnen maken. Ontbreekt die zingeving dan eindigt de pedagogie van jeugdhulp en reactie op jeugddelicten bij het uiterlijk voldoen aan de verwachtingen van wie de macht heeft tussen te komen in je leven, of in het beste geval bij het opdoen van vaardigheden om zich een weg te banen in het samenleven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly