TESTAMENT DE TUDOR ARGHEZI Flashcards

ESEU

1
Q

IN CE AN A FOST PUBLICATA POEZIE?

A

1927

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

CARE ESTE CONTEXTUL POEZIEI?

A

POEZIA TESTAMENT DE T.ARGHEZI FACE PARTE DIN SERIA ARTELOR POETICE MODERNE ALE LITERATURII ROMANE DIN PERIOADA INTERBELICA.
POEZIA ESTE ASEZATA IN FRUNTEA PRIMULUI VOLUM ARGHEZIAN “CUVINTE POTRIVITE” , SI ARE ROL DE PROGRAM LITERAR , REALIZAT INSA CU MIJLOACE ARTISTICE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

INCADRAREA TEXTULUI INTR-UN CURENT LITERAR

A

REVENDICAT DE CLASICI SI MODERNI DEOPOTRIVA, ARGHEZI ESTE UN INNOITOR AL LIMBAJULUI POETIC, PRIN INCALCAREA CONVENTIILOR SI A REGULILOR.
PARTICULARITATI ALE MODERNISMULUI IN POEZIA LUI SUNT: ESTETICA URATULUI “ DIN BUBE , MUCEGAIURI SI NOROI/ISCAT-AM FRUMUSETI SI PRETURI NOI”, LIMBAJUL SOCANT, CU NEASTEPTATE ASOCIERI LEXICALE SI SEMANTICE, TERMENI ARGOTICI, ARHAISME, RELIGIOSI, NEOLOGISME, EXPRESII POPULARE, FANTEZIA METAFORICA, INNOIRILE PROZODICE.
TIN DE TRADITIONALISM IDEEA LEGATURII DINTRE GENERATII SI OPTIUNEA PENTRU TEMATICA SOCIALA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

DE CE ESTE TESTAMENT O ARTA POETICA?

A

DEOARECE AUTORUL ISI EXPRIMA PROPRIILE CONVINGERI DESPRE ARTA LITERARA , MENIREA LITERATURII, DESPRE ROLUL ARTISTULUI IN SOCIETATE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

DE CE POEZIA ESTE O ARTA POETICA MODERNA?

A

PENTRU CA IN CADRUL EI APARE O TRIPLA PROBLEMATICA SPECIFICA LIRICII MODERNE:
-TRANSFIGURAREA SOCIALULUI IN ESTETIC
-ESTETICA URATULUI
-RAPORTUL DINTRE INSPIRATIE SI TEHNICA POETICA

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

DE CE POETUL ESTE UN MESTESUGAR?

A

IN TESTAMENT , POETUL ESTE PREZENTAT CA UN MESTESUGAR AL CUVINTELOR, POEZIA PRESUPUNAND TRUDA POETULUI: “SI FRAMANTATE MII DE SAPTAMANI/FACUI DIN ELE MUGURI SI COROANE.”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

CE SUGEREAZA METAFORA SLOVA DE FOC/FAURITA?

A

PE DE ALTA PARTE , CREATIA ARTISTICA ESTE ATAT PRODUSUL INSPIRATIEI DIVINE, SUGERATE DE METAFORA “SLOVA DE FOC”, CAT SI AL TEHNICII POETICE, REDATE DE METAFORA” SLOVA FAURITA”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

CARE ESTE TEMA POEZIEI?

A

TEMA POEZIEI O REPREZINTA CREATIA LITERARA IN IPOSTAZA DE MESTESUG , CREATIE LASATA CA MOSTENIRE UNUI FIU SPIRITUAL.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

CUM ESTE CONCEPUT TEXTUL?

A

TEXTUL POETIC ESTE CONCEPUT CA UN MONOLOG ADRESAT DE TATA UNUI FIU SPIRITUAL CARUIA II ESTE LASATA DREPT MOSTENIRE “ CARTEA”, METONIMIE CARE SUGEREAZA OPERA LITERARA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

CARE SUNT CELE DOUA IPOSTAZE LIRICE?

A

CELE DOUA IPOSTAZE LIRICE SUNT DESEMNATE DE PRONUMELE “EU”, TATAL SPIRITUAL, POETUL SI “TU” FIUL, CITITORUL, URMASII, IAR IN FINALUL POEZIEI, DE METONIMIILE “ROBUL” SI “DOMNUL”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

CE TIP DE LIRISM ESTE IN POEZIE?

A
  • LIRISMUL SUBIECTIV SE JUSTIFICA PRIN ATITUDINEA POETICA TRANSMISA IN MOD DIRECT, PRIN MARCILE EULUI LIRIC; PRONUME SI VERBE DE PERSOANA 1 SINGULAR “ EU AM IVIT”, “AM PRESCHIMBAT”, ADJECTIVE POSESIVE “CARTEA MEA”, DAR SI PRONUME SI VERBE DE PERSOANA 2 SINGULAR “ TE, URCI, TINE”, SAU SUBSTANTIVE IN VOCATIV “FIULE”, CARE DESEMNEAZA INTERLOCUTORUL IMAGINAR.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

CARE ESTE SEMNIFICATIA TITLULUI?

A

TITLUL POEZIEI ARE 2 SENSURI, UNUL DENOTATIV SI ALTUL CONOTATIV.
IN SENS PROPRIU, DENOTATIV, CUVANTUL TITLU DESEMNEAZA UN ACT JURIDIC PRIN CARE O PERSOANA ISI EXPRIMA DORINTELE CE URMEAZA A-I FI INDEPLINITE DUPA MOARTE, CU PRIVIRE LA TRANSMITEREA AVERII SALE.
TITLUL AMINTESTE SI DE CARTILE BIBLIEI, VECHIUL TESTAMENT SI NOUL TESTAMENT, CARE CONTIN INVATATURI RELIGIOASE ADRESATE OMENIRII.
DE AICI DERIVA SENSUL FIGURAT, CONOTATIV AL TITLULUI , CREATIA ARGHEZIANA , “CARTEA”, ESTE O MOSTENIRE SPIRITUALA LASATA DE POET URMASILOR.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

CUM ESTE STRUCTURAT TEXTUL POETIC?

A

-TEXTUL POETIC ESTE STRUCTURAT IN 5 STROFE CU NUMAR INEGALE DE VERSURI, GRUPATE IN 3 SECVENTE POETICE.
-PRIMA SECVENTA. FORMATA DIN STROFA 1 SI STROFA 2, CARE SUGEREAZA LEGATURA DINTRE GENERATII, STRABUNI , POET SI CITITORII.
-SECVENTA 2 , FORMATA DIN STROFA 3 SI 4, REDA ROLUL ETIC, ESTETIC SI SOCIAL AL POEZIEI.
-SECVENTA 3, FORMATA DIN ULTIMA STROFA, REPREZINTA CONTOPIREA DINTRE HAR SI TRUDA IN POEZIE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

CARE ESTE INCIPITUL?

A

INCIPITUL , CONCEPUT CA O ADRESARE DIRECTA A EULUI LIRIC CATRE UN FIU SPIRITUAL “NU-TI VOI LASA DREPT BUNURI DUPA MOARTE /DECAT…”, EVIDENTIAZA SENSUL TITLULUI , IDEEA MOSTENIRII SPIRITUALE “UN NUME ADUNAT PE-O CARTE”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

CARE ESTE IDEEA CENTRALA DIN STROFA 1?

A

-IN PRIMA STROFA, SECVENTA “RAPI SI GROPI ADANCI/ SUITE DE BATRANII MEI PE BRANCI” SUGEREAZA DRUMUL DIFICIL AL CUNOASTERII SI AL ACUMULARILOR STRABATUT DE INAINTASI.
-IN VERSUL “ CARTEA MEA-I FIULE , O TRAPTA”, FORMULA DE ADRESARE “FIULE” DESEMNEAZA UN POTENTIAL CITITOR, POETUL IDENTIFICANDU-SE , IN MOD SIMBOLIC , CU UN TATA.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CARE ESTE IDEEA CENTRALA DIN STROFA 2?

A

IN STROFA 2, “CARTEA”, CREATIA ELEBORATA CU TRUDA DE POET, ESTE NUMITA METAFORIC “HRISOVUL VOSTRU CEL DINTAI”.

17
Q

CARE ESTE IDEEA CENTRALA DIN STROFA 3?

A

IDEEA CENTRALA DIN STROFA 3 ESTE PARALELISMUL SI SUPRAPUNEREA CU LUMEA OBIECTUALA.
ASTFEL, “SAPA”, UNEALTA FOLOSITA PENTRU A LUCRA PAMANTUL, DEVINE “CONDEI”, , UNEALTA DE SCRIS, IAR “BRAZDA” DEVINE “CALIMARA”.
POETUL ESTE UN NASCOCITOR SI UN MESTESUGAR AL CUVINTELOR, CARE TRANSFORMA “GRAIUL LOR CU-NDEMNURI PENTRU VITE” IN “ CUVINTE POTRIVITE”, METAFORA CE DESEMNEAZA POEZIA CA MESTESUG.

18
Q

CARE ESTE IDEEA CENTRALA DIN STROFA 4?

A

APARE IDEEA TRANSFIGURARII SOCIALULUI IN ESTETIC , PRIN FAPTUL CA DUREREA, REVOLTA SOCIALA SUNT CONCENTRATE IN POEZIE, SIMBOLIZATA PRIN METAFORA “VIOARA”, “DUREREA NOASTRA SURDA SI AMARA/O GRAMADII PE-O SINGURA VIOARA”
POETUL ANGAJAT FILTREAZA PRIN SUFLETUL SAU SUFERINTELE POPORULUI, SI LE TRANSPUNE ARTISTIC IN POEZIA DE REVOLTA SOCIALA, CU VALOARE JUSTITIARA.
LA FEL CA POETUL FRANCEZ CHARLES BAUDELAIRE IN VOLUMUL “FLORILE RAULUI”, ARGHEZI CONSIDERA CA ORICE ASPECT AL REALITATII , INDIFERENT CA ESTE FRUMOS SAU URAT, SUBLIM SAU GROTESC, POATE CONSTRUI MATERIAL POETIC: “ DIN BUBE , MUCEGAIURI SI NOROI/ISCAT-AM FRUMUSETI SI PRETURI NOI”.

19
Q

CARE ESTE IDEEA CENTRALA DIN STROFA 5?

A

ULTIMA STROFA EVIDENTIAZA FAPTUL CA ARTA CONTEMPLATIVA “DOMNITA”, “PIERDE” IN FAVOAREA MESTESUGULUI POETIC:” INTINSA LENESA PE CANAPEA/DOMITA SUFERA IN CARTEA MEA”.
POEZIA ESTE ATAT REZULTATUL INSPIRATIEI, AL HARULUI DIVIN, SUGERAT DE METAFORA “SLOVA DE FOC”, CAT SI REZULTATUL MESTESUGULUI, AL TRUDEI POETICE, DEDUS DIN METAFORA “ SLOVA FAURITA”; “SLOVA DE FOC SI SLOVA FAURITA /IMPERECHIATE-N CARTE SE MARITA”.
CONDITIA POETULUI ESTE REDATA DIN VERSUL’ROBUL A SCRIS-O, DOMNUL O CITESTE”, ARTISTUL ESTE UN “ROB”, UN TRUDITOR AL CONDEIULUI, IAR MUNCA LUI SE BUCURA FARA EFORT CITITORUL “DOMNUL”.

20
Q

MIJLOACE ARTISTICE

A

FIGURILE DE STIL SI IMAGINILE ARTISTICE SUNT PUSE IN RELATIE CU O CONCEPTIE NOUA, MODERNA, PRIVIND POEZIA, RESURSELE EI SI MISIUNEA POETULUI.
MATERIALITATEA IMAGINILOR ARTISTICE SE REALIZEAZA PRIN ASOCIERI SEMANTICE SURPRINZATOARE: COMPARATIA INEDITA “IMPERECHIATE-N CARTE SE MARITA/CA FIERUL CALD IMBRATISAT IN CLESTE”, EPITETUL RAR “ SEARA RAZVRATITA, DULCEA LUI PUTERE, TORCAND USURE” SI OXIMORONUL” VENINUL STRANS L AM PRESCHIMBAT IN MIERE/LASAND INTREAGA DULCEA LUI PUTERE”.

21
Q

PROZODIA

A

IMBINAND TRADITIE SI MODERNITATE, ESTE INEDITA, POEZIA CUPRINDE STROFE INEGALE CA NUMAR DE VERSURI, CU METRICA DE 9-11 SILABE SI RITM VARIABILE, IN FUNCTIE DE INTENSITATEA SENTIMENTELOR SI DE IDEILE INEDITE EXPRIMATE. RIMA TINE DE VECHILE CONVENTII, ESTE IMPERECHEATA.

22
Q

CONCLUZIE!!!!

A

POEZIA TESTAMENT DE T. ARGHEZI ESTE O ARTA POETICA DE SINTEZA PENTRU ORIENTARILE POEZIEI INTERBELICE, TRADITIONALISM SI MODERNISM.
AUTORUL PORNESTE DE LA ASPECTELE LIRICII TRADITIONALE SI OFERA ALTERNATIVE POETICE MODERNE , INTR-O OPERA POETICA ORIGINALA.