Thema 1 Flashcards

1
Q

Voordelen van eHealth

A
  • Efficiëntie
  • Patiënten kunnen zelf informatie verzamelen en zelftesten doen.
  • Gezond gedrag bevorderen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Telemedicine of telehealth

A

Een voorloper op de term eHealth. ICT werd gebruikt om tussen zorgverleners onderling informatie uit te wisselen of op afstand met patiënten te communiceren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

eHealth

A

Een breder begrip waarbij het gaat om levering van zorg onafhankelijk van tijd, plaats en zorgprofessional. Definitie: Het gebruik van nieuwe ICT, met name internet, om gezondheid en gezondheidszorg te ondersteunen of te verbeteren.
* Alle vormen van ICT die worden gebruikt om zorg voor welzijn en gezondheid te ondersteunen
* Communicatie tussen zorgverleners (docter to docter D2D)
* Communicatie tussen patiënten (communities, blogs, P2P)
* Communicatie tussen zorgverlener en patiënt (D2P)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

eMental Health

A

Ehealth voor mentale zorg

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Gezondheid 2.0/health 2.0

A

De trend waarbij patiënten steeds meer gebruik gaan maken van het internet als platform. Hierbij staat de eigen regie van de patiënt m.b.t. het nemen van beslissingen centraal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

eHealth in drie categorieën

A
  • Internettoepassingen, zoals websites en portals.
  • Mobiele toepassingen, ook wel mHealth genoemd, b.v. smartwatch
  • Overige toepassingen, zoals robotica, domotica of serious gaming.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Groei van eHealth door

A

eHealth heeft een vlucht genomen door de komst van internet maar ook door
* Capaciteitsproblemen in de zorg (vergrijzing, stijgende zorgkosten en bezuiniging)
* Verandering van patiënt. (Mondiger, meer behoefte aan betrokkenheid en regie)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Empowerment

A

Empowerment wijst op het bewust, sterk en weerbaar maken van patiënten, waardoor ze in staat worden gesteld eigenmachtig te beslissen en te handelen. Het is een proces van bewustwording van je mogelijkheden om invloed uit te oefenen. Controle en zeggenschap over eigen leven staan hierbij centraal. Het ontwikkelen van kritisch bewustzijn is hiervoor belangrijk en de dialoog tussen patiënt en zorgverlener zijn ook cruciaal.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Patiënt empowerment verhogen

A

Het verhogen van empowerment bij patiënten is gebaseerd op 4 aspecten, zijnde attitude, kennisinbreng, dialoog en samenwerking. Beide partijen moeten een attitude hebben, waarbij ze openstaan voor kennisinbreng van zowel professional als patiënt. Professionele en ervaringskennis spelen een rol bij het nemen van behandelbeslissingen. Om te komen tot overeenstemming is een dialoog nodig tussen patiënt en zorgverlener. Deze dialoog bestaat uit gedeelde zeggenschap en zelfbeschikking. De zorgverlener adviseert en de patiënt neemt de beslissing.
* Zeggenschap is de mate waarin de patiënt een gelijkwaardige rol heeft in de dialoog met de zorgverlener.
* Zelfbeschikking is het zelf kunnen bepalen van behandelkeuzen en het voeren van regie in de besluitvorming.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Domotica

A

Domotica betreft de integratie van technologie en diensten ten behoeve van een betere kwaliteit van wonen en leven. Hierbij gaat het met name om toepassingen binnen de woonomgeving om leven met
functiebeperkingen in deze omgeving mogelijk te maken. Dit is toezichthoudende technologie die de patiënt en/of zorgverlener ondersteunt. Vaak via zorg op afstand.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vier beperkingen voor eHealth en patiënt empowerment

A

eHealth kan bij alle 4 de aspecten van empowerment een positieve rol spelen, omdat ze autonomie kan bevorderen, kennisinbreng van beide partijen kan faciliteren, alsmede de dialoog en samenwerking. eHealth kent echter ook beperkingen:
* Niet iedereen is in staat om kennis over gezondheid te begrijpen en daarmee de eigen regie over het zorgproces op zich te nemen.
* Niet iedereen kan onderhandelen met een specialist. Je moet hiervoor mondig zijn en goed voor jezelf kunnen opkomen.
* Daarnaast kan er een discrepantie zitten tussen de professionele kennis van de zorgverlener en patiënt. Ook handelt de zorgverlener vanuit de eigen discipline, dus ruimte voor inbreng vanuit andere disciplines is daardoor beperkt.
* Mensen kunnen angst hebben voor het gebruik van digitale middelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Health literacy

A

‘Health literacy’ duidt op de gezondheidsvaardigheden die nodig zijn om goed met gezondheid en ziekte te kunnen omgaan. Veel mensen hebben moeite om informatie over gezondheid en ziekte op te zoeken, te begrijpen, te evalueren en correct toe te passen. Met name ouderen, lager opgeleiden en allochtonen hebben vaak een lager niveau van gezondheidsvaardigheden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Evidence based

A

Evidence based wil zeggen dat een interventie bewezen effectief dient te zijn. Dit is voor internettoepassingen wel relatief vaak gedaan, maar voor mobiele toepassingen nog maar weinig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Stichting Quality Assurance eHealth

A

Stichting Quality Assurance E-Health (QAEH) toetst of organisaties voldoen aan de NEN 8028 (medische informatica – kwaliteitseisen telemedicine).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Uitgangspunt zorginstituut Nederland

A

Uitgangspunt van Zorginstituut Nederland is dat als bestaande, verzekerde zorg aangeboden wordt als eHealth, dan blijft het verzekerd als hierdoor de samenstelling en effectiviteit niet wezenlijk wijzigen. Voor eHealth toepassingen is bekostiging in de praktijk desondanks vaak nog een probleem.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

CE markering

A

CE-markering zorgt dat medische hulpmiddelen voldoen aan Europese eisen voor veiligheid, gezondheid, milieu- en consumentenbescherming. Zonder CEmarkering mag een product niet de markt op. Veel apps worden gezien als medisch hulpmiddel

17
Q

NEN-normen

A

NEN-normen zijn Nederlandse Normen op gebieden als materialen en bescherming persoonsgegevens. Voor eHealth is de ‘NEN 7510 – Medische Informatica – informatiebeveiliging in de zorg’ van toepassing.

18
Q

De kansen van eHealth

A
  • Oplossing voor het capaciteitsprobleem in de zorg. eHealth kan de efficiëntie verhogen, door bijvoorbeeld patiënten zelf een deel van de monitoring en registratie taken te laten uitvoeren, de noodzaak voor face-to-face gesprekken weg te nemen en door middel van stepped care waarbij milde gevallen behandeld worden via eHealth.
  • Bereik doelgroep. Door de anonimiteit en 24-uursbeschikbaarheid zijn sommige eHealth-vormen laagdrempeliger dan reguliere zorg.
  • Decentralisatie van de zorg. De mogelijkheden om langer thuis te blijven wonen worden vergroot door gebruik van domotica of toezichthoudende technologie.
  • Flexibilisering van de zorg. Mogelijkheden als een ‘twitterspreekuur’, online advies of zelfhulp modules bieden nieuwe keuzemogelijkheden voor zorg.
  • Verhoging eigen regie. Doordat eigen informatie via internet toegankelijk is kan patiënt makkelijker zelf regie voeren. Ook kan een patiëntendossier online
    makkelijker aan de patiënt beschikbaar gesteld worden. eHealth faciliteert ook informatie-uitwisseling tussen patiënten.
19
Q

Blended care

A

Blended care is een combinatie van reguliere, face-to-face zorg met eHealthtoepassingen. In de toekomst zal dit steeds meer de standaard worden.

20
Q

Hoeveel gebruik wordt er gemaakt van eHealth

A

In 2017 bood 76% van de huisartsen de mogelijkheid om online een herhaalrecept te vragen en 62% om online een vraag te stellen. Echter slechts 18% en respectievelijk 4% van de patiënten maakten hier gebruik van. Dit is een goed voorbeeld van het feit dat het puur aanbieden van eHealth-mogelijkheden niet per se betekent dat patiënten er ook daadwerkelijk gebruik van (willen) maken. Bij chronische patiënten ligt dit percentage veel hoger. Zij hebben baat bij telemonitoring. Het bespaart ook de patiënt tijd en geld.

21
Q

Voordelen e-consult

A

Voordelen van een e-consult zijn dat het goed is voor het stellen van eenvoudige vragen, je zelf het moment kunt bepalen en je de informatie nog eens kunt teruglezen en je vooraf goed kan nadenken over de vraag die je wilt stellen. 58% van de medisch specialisten en 62% van de huisartsen vindt het e-consult goed te combineren met overige werkzaamheden.

22
Q

Meerwaarde online inzage in dossier

A

De meerwaarde van online inzage is betere voorbereiding op het gesprek, meer betrokkenheid bij de behandeling, controleren van gegevens, sneller en meer inzicht. Echter 27% van de patiënten ziet geen meerwaarde.

23
Q

Meerwaarde en kritiek om eMental Health

A

GGZ zet eMental Health in en ziet meerwaarde. Er is echter behoefte aan richtlijnen en doelstellingen en meer informatie over de effecten. Kritiek is ook dat het aanbod niet altijd goed aansluit op het opleidingsniveau en digitale vaardigheden van veel patiënten.

24
Q

Aanbevelingen voor gebruik eHealth

A
  • Kies bewust voor eHealth. Wat wil je er mee bereiken? Waarom kies je ervoor?
  • Bevorder verbetering van digitale gegevensuitwisseling en dubbele medicatiecontrole.
  • Stimuleer ervaring door opleidingen en nascholingen, creëer ambassadeurs.
  • Informeer, communiceer en begeleid.
  • Onderzoek good/bad practices.
25
Q

Twee categorieën van eHealth toepassingen

A
  • Via internet
  • In zorginstelling of woning patiënt.
26
Q

Serious gaming

A

Een spel dat kan worden gespeeld om bepaalde vaardigheden aan te leren.

27
Q

Virtual reality

A

Wordt gebruikt om een bepaald gedragspatroon te veranderen. Denk hierbij aan het ervaren hoe het is om gepest te worden.

28
Q

Experience sampling method (ESM)
Of ecological momentary assessment (EMA)

A

Een manier om middels zelfrapportage gegevens te verzamelen voor onderzoek. Smartphones en trackers vervangen hierbij de papieren dagboeken.

29
Q

Robotica

A

Gebruik van elektrische hulpmiddelen die verzorging van verzorghuizen vergemakkelijkt en/of waardoor een patiënt thuis verzorgd kan worden.

30
Q

Drie soorten internet eHealth toepassingen

A
  • Zelfhulp (online informatie, zelftest, social media, apps/trackers)
  • Samen met of op advies van hulpverlener (E-communicatie, online behandeling, online (zelfhulp)cursus, serious game, virtual reality.
  • Internet-based eHealth interventies.
31
Q

Drie vormen van preventie

A
  • Primaire preventie: voorkomen van ziekte en/of gezondheidsproblemen
  • Secundaire preventie: het vroegtijdig ontdekken van ziekten en/of gezondheidsproblemen
  • Tertiaire preventie: het optimaal leren omgaan met ziekten en/of gezondheidspr.
32
Q

Vier vormen van eHealth in een zorginstelling

A
  • Zorg op afstand
  • Videocommunicatie
  • Domotica
  • Robotica
33
Q

Voordelen zorg op afstand

A
  • Patiënt kan langer thuis blijven wonen.
  • Het in de gaten gehouden worden geeft gevoel van veiligheid
  • Kan kostenbesparend zijn.
34
Q

Nadelen zorg op afstand

A
  • Speciale apparatuur moet aangeschaft worden.
  • Patiënten moeten over nodige internet kennis beschikken
  • Real-life contact wordt gemist
  • Iemand thuis volgen kan iemands privacy aantasten.