Tijd van Burgers en Stoommachines Flashcards

1
Q

Omschrijf Tijdvak 8

A

Tijd van Burgers en Stoommachines

1800 - 1900

Nederland eerst Bataafse Republiek Koninkrijk Holland, dan deel Franse Keizerrijk, dan Koninkrijk der Nederlanden samen met België en uiteindelijk zonder België

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Omschrijf invoering Continentaal Stelsel

A

Verbod op handel met Engeland. Doordat Napoleon de macht kreeg was dit volledig te handhaven. Dit betekent het einde van de Nederlandse handel. Nederlandse overzeese gebieden worden door de Engelsen ingenomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Omschrijf Lodewijk Napoleon

A

Werd in 1806 de eerste koning van Nederland. Hij neemt zijn taak erg serieus, kijk naar de belangen van Nederland, neemt taallessen en probeert slechte ingevingen van zijn broer tegenover Nederland tegen te houden.

Wanneer de Engelse in 1809 Nederland binnenvallen en Lodewijk geen direct antwoord heeft moet hij afstand doen van Nederland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Omschrijf de invloed van het Franse keizerrijk op Nederland

A

Nadat Lodewijk Bonaparte afstand heeft gedaan van Nederland is Nederland geen koninkrijk meer, maar wordt het deel van het Franse keizerrijk. Nederland moest de volgende grondgebieden afgeven: Zeeland, Brabant en het land van Maas en Waal. Hierna werd Nederland opgedeeld in zeven departementen. Napoleon kon zonder verzet zijn gang gaan in Nederland.

In 1811 moeten alle inwoners zich melden voor de burgerlijke stand en een achternaam kiezen.

Napoleon introduceert het decimale stelsel van maten en gewichten, gebaseerd op de meter en de kilogram.

Er komt een invoering van dienstplicht en dit stuit op verzet. Dit verzet werd nog groter toen Nederlandse soldaten mee moesten vechten tegen Rusland.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Omschrijf de Franse nederlaag in Leipzig

A

Napoleon leidt een nederlaag bij Leipzig in 1813, wordt verbannen naar Elba, komt terug en wordt in 1815 beslissend verslagen bij Waterloo. Hij wordt verbannen naar ST. Helena, waar hij zijn memoires schrijft en in 1821 overlijdt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Koning Willem I’

A

Voor de Franse tijd was Nederland een Republiek. Na de nederlaag van Napoleon in 1813 werd Willem I gevraagd om koning te worden van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden, dat bestond uit Nederland, België en overzeese kolonies. Willem I stond bekend als de ‘koning-koopman’ en stimuleerde handel door kanalen en wegen aan te leggen. In 1830 kwamen de inwoners van Brussel in opstand tegen Willem I, wat resulteerde in de onafhankelijkheid van België. Willem I gaf uiteindelijk toe en zijn zoon, Willem II, werd koning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Omschrijf het Koninkrijk der Nederlanden

A

Onder leiding van Engeland ontstaat in 1814 het idee dat er een sterke staat ten noorden van Frankrijk nieuwe uitbreidingsplannen van Frankrijk tegen moet gaan. Daarom wordt besloten de negen provincies samen te voege met de Zuidelijke Nederlanden en Luxemburg. Zo ontstaat het Koninkrijk der Nederlanden

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Omschrijf het cultuurstelsel in Oost-Indië

A

Javanen moesten op 20% van hun grond verbouwen voor Nederland. Deze verplichte verbouw van producten voor de Europese markt staat bekend als het Cultuurstelsel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Omschrijf de Belgische Opstand

A

Door slechte arbeidsomstandigheden wilt België onafhankelijke worden. Ze gaan in opstand en het resultaat wordt behaald.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Omschrijf het canonvenster ‘De eerste spoorlijn’

A

In 1839 werd de eerste spoorlijn van Nederland geopend, waarmee de stoomtrein zijn intrede deed. De trein werd al snel populair en droeg bij aan de groei van de industrie en het toerisme. De trein zorgde ook voor een uniforme tijd in Nederland. Hoewel de auto in de twintigste eeuw een concurrent werd, blijft de trein een milieuvriendelijk alternatief voor lange reizen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Omschrijf Willem II koning van Nederland

A

Prins van Oranje, de zoon van Willem II. Nam het stokje van zijn vader over toen hij zijn macht verloor na het conflict met België.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Omschrijf Willem III koning van Nederland

A

Zoon van Willem II, die het stokje overnam van zijn vader toen hij plotseling overleed.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Omschrijf Emma moeder van Wilhelmina

A

Emma was de moeder van koningin Wilhelmina. Toen Willem III overleed waren zijn zonen ook al overleden. Dit betekent dat Wilhelmina het van hem over zou gaan nemen. Omdat Wilhelmina nog geen 18 jaar was heeft Emma, de vrouw van Willem III dit gedaan totdat Wilhelmina oud genoeg was.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Napoleon Bonaparte’

A

Keizer Napoleon speelde een belangrijke rol in de Europese geschiedenis en had ook veel invloed op Nederland. Hij greep de macht in Frankrijk in 1799 en voerde oorlogen tegen verschillende landen. In 1804 kroonde hij zichzelf tot keizer en heerste over bijna heel Europa. In 1806 benoemde Napoleon zijn broer Lodewijk Napoleon tot koning van Holland, waardoor Nederland voor het eerst een koninkrijk werd. Onder Napoleon werden er veel veranderingen doorgevoerd, zoals het invoeren van dezelfde maten en het creëren van de burgerlijke stand. In 1813 werd Napoleon verslagen en Nederland werd weer onafhankelijk, maar de veranderingen die hij had doorgevoerd bleven bestaan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Omschrijf de drie Franse wetboeken

A

Code Civil (burgerlijk wetboek), Code Pénal (wetboek van strafrecht) en Code de Commerce (werboek voor handelsrecht)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Omschrijf het canonvenster ‘De Grondwet’

A

De Grondwet is een belangrijke wet in Nederland die de rechten van burgers en de structuur van de regering beschrijft. Het bepaalt welke rechten Nederlandse burgers hebben en hoe de regering is georganiseerd. Het is opgesteld om ervoor te zorgen dat iedereen gelijke rechten heeft en dat degenen met macht zich aan de wetten moeten houden. Hoewel de grondwet moeilijk te veranderen is, zijn er in de loop van de tijd enkele aanpassingen geweest om de macht van de koning te verminderen en de rechten van burgers te vergroten. De Grondwet benadrukt ook dat discriminatie op basis van religie, overtuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of andere gronden niet is toegestaan

17
Q

Omschrijf de twee stromingen aan het einde van de 19e eeuw

A

Conservatieven: die de nadruk leggen op het behoud van de bestaande situatie

Liberalen: Die uitgaan van het vrije spel van de krachten op basis van de afspraken in de grondwet

18
Q

Omschrijf het canonvenster: ‘Aletta Jacobs’

A

Aletta Jacobs (1854-1929) groeide op in een groot gezin waarin haar vader, een arts, haar en haar zussen gelijk behandelde aan haar broers, wat destijds ongebruikelijk was. Ze schreef op zeventienjarige leeftijd een brief aan minister Thorbecke om toestemming te vragen om naar de universiteit te gaan, wat werd goedgekeurd. Ze studeerde af als de eerste vrouwelijke arts in Nederland en vestigde zich als huisarts in Amsterdam. Daar zette ze zich in voor vrouwenrechten, bood gratis spreekuren aan en leerde vrouwen over anticonceptie. Ze streed ook voor betere arbeidsomstandigheden voor vrouwen in winkels. Na een reis naar Londen in 1889 begon ze zich actief in te zetten voor vrouwenkiesrecht en werd ze voorzitter van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht. Uiteindelijk resulteerde haar inspanningen in het verkrijgen van kiesrecht voor vrouwen in 1919, toen ze zelf voor het eerst mocht stemmen op 68-jarige leeftijd.

19
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Het Kinderwetje van Van Houten

A

In de negentiende eeuw moesten kinderen vaak werken omdat hun ouders te weinig verdienden. Men geloofde dat werken goed was voor kinderen, maar met de opkomst van fabrieken nam kinderarbeid toe. Het werk was zwaar en gevaarlijk. Rond 1860 ontstond er kritiek op kinderarbeid en steeds meer mensen begonnen in te zien dat kinderen naar school moesten gaan. In 1874 werd het Kinderwetje van Van Houten ingevoerd, waardoor kinderarbeid verboden werd voor kinderen tot twaalf jaar oud. In 1901 werd met de Leerplichtwet alle kinderarbeid beëindigd en moesten alle kinderen van zes tot twaalf jaar verplicht naar school. Hoewel kinderarbeid wereldwijd verboden is als het ‘ongezond of schadelijk’ is, werkten er in 2019 nog steeds 152 miljoen kinderen, waarvan 73 miljoen onder gevaarlijke omstandigheden

20
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Max Havelaar’

A

Multatuli, de schuilnaam van Eduard Douwes Dekker, was een schrijver die als ambtenaar in Nederlands-Indië zag hoe de inwoners daar werden uitgebuit. Hij schreef het boek Max Havelaar als protest tegen deze misstanden. Het verhaal volgt de hoofdpersoon, Max Havelaar, die opkomt voor de onderdrukte bevolking van Nederlands-Indië. Het boek werd al snel populair en besproken in de Tweede Kamer. Het wordt nog steeds herdrukt en vertaald in verschillende talen.

21
Q

Omschrijf het canonvenster ‘Vincent van Gogh’

A

Vincent van Gogh, geboren in 1853 in Zundert, Nederland, was een kunstenaar die bekend staat om zijn donkere en sombere schilderijen, zoals het beroemde werk “De aardappeleters”. Na een mislukte studie en verschillende baantjes werd hij kunstenaar. In 1885 verhuisde hij naar Parijs, waar zijn broer Theo als kunsthandelaar werkte en hem steunde. Onder invloed van de Franse impressionisten begon Van Gogh kleurrijker te schilderen met korte strepen en stippen. Hij huurde het ‘Gele Huis’ in Arles, Zuid-Frankrijk, waar hij landschappen en zelfportretten schilderde. Van Gogh leed aan ongelukkigheid en geldzorgen, en na een ruzie sneed hij een stuk van zijn eigen oor af. Hij werd opgenomen in een psychiatrische inrichting en maakte daar beroemde schilderijen van cipressen en de sterrennacht. Op 27 juli 1890 pleegde hij zelfmoord door zichzelf in de borst te schieten. Pas na zijn dood werd Van Gogh wereldberoemd. Zijn werk is nu zeer waardevol en het Van Gogh Museum in Amsterdam trekt jaarlijks miljoenen bezoekers.