Week 1: arbeidsovereenkomst? Flashcards

1
Q

HR Logidex (NV)

A

Als met het oog op de voltooiing van de opleiding een stage zozeer gericht is op het uitbreiden van de eigen kennis en ervaring van de stagiair(e), is er geen sprake van arbeid en dus geen sprake van een arbeidsovereenkomst.

Uit Hesseling/Ombudsman dat er geen sprake is van arbeid als de werkzaamheden in overwegende mate in het belang van de opleiding is en niet het op doen van werkervaring.
- Instructies volgen en productief resultaat op zichzelf niet voldoende voor aovk

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HR X/Gemeente Amsterdam

A

In het arrest X/Amsterdam heeft de HR geoordeeld dat of partijen een aovk hebben beoogd af te sluiten niet relevant is voor de vraag of er sprake is van een arbeidsovereenkomst. Om te beoordelen of er sprake is van een aovk, zouden twee fasen doorlopen moeten worden. De eerste fase is de uitlegfase en tweede fase is de kwalificatiefase.

In de eerste fase zouden de overeengekomen rechten en plichten van de partijen aan de hand van de Haviltex-norm vastgesteld moeten worden. In de tweede fase zou de overeenkomst gekwalificeerd moeten worden. Hierin wordt beoordeeld of aan de vereisten van de arbeidsovereenkomst wordt voldaan, namelijk: arbeid, loon en gezag.

Persoonlijke arbeid: moet van waarde zijn, aard v/d overeengekomen bezigheid niet relevant, vrijheid afwijzen opdrachten staat aovk niet in de weg

Loon: verschuldigde contraprestatie

Gezag: geven van bindende instructies

Volgens AG De Bock bestaat er ook een derde fase: het vaststellen van de gewijzigde inhoud van overeenkomst na de kwalificatie

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

ABN AMRO/ Malhi

A

Het antwoord op de vraag of een inleenovk stilzwijgend is gewijzigd, is afhankelijk wat partijen over en weer hebben verklaard en wat zij uit elkaars verklaringen en gedragingen hebben afgeleid en redelijkerwijs mochten afleiden.

In casu was aovk niet beëindigd en geen sprake van expliciete overname.

Rechtszekerheid verzet zich tegen het aannemen van een geruisloze omzetting van een uitzendovereenkomst met uitzendbureau naar een arbeidsovereenkomst met inlener. Onder bijzondere omstandigheden kan dat anders zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

STR/PGGM

A

Bij de beoordeling of er sprake is van een aovk, gaat het niet alleen om de bedoeling van partijen, aar ook om de feitelijke uitvoering ervan. In casu was het de bedeoling van partijen om een managementovk aan te gaan tussen opdrachtgever en opdrachtnemer, maar er is feitelijk aan de vw. van aovk voldaan

  • Derden kunnen geen beroep doen op rechtsvermoeden aovk
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

De Gouden Kooi

A

Bij de vraag of iemand recht heeft op een WW-uitkering moet onder meer worden onderzocht of iemand in een privaatrechtelijke dienstbetrekking heeft gestaan.
- Er moet naar alle omstandigheden van het geval worden gekeken en niet alleen wat partijen hebben bedoeld.
- In casu werden instructies gegeven en kon het regelboek worden gewijzigd

Dit waren voldoende aanwijzingen om een aovk aan te kunnen nemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Uber

A

Uber ontwikkelt technologische oplossingen waarmee diensten worden aangeboden. Een van deze diensten is de app waarmee wordt bemiddeld rond het personenvervoer per auto. De rechtsvraag in casu is of er sprake is van een arbeidsovereenkomst.

De kantonrechter past hier X/Amsterdam toe en constateert dat er moderne gezagsverhouding bestaat.

Gezag bestaat vanwege volgende kenmerken:

  • De chauffeurs kunnen zich alleen aanmelden via de app en kunnen niet onderhandelen over de gebruikersvoorwaarden. Ook wijzigen deze voorwaarden regelmatig eenzijdig.
  • Het algoritme bepaalt de wijze waarop de ritten worden verdeeld op basis van door Uber gestelde prioriteiten, een adviesroute en de ritprijs.
    Er is geen sprake van vrije onderhandeling tussen de chauffeur en passagier.
  • De chauffeur krijgen via de app een rating, die invloed kan hebben op de toegang tot het platform. Daarnaast kan een rating leiden tot een hogere rang (Platinum/Diamond) en bijhorende financiële voordelen.
  • De chauffeur mag te allen tijde een geaccepteerde rit alsnog annuleren, maar het herhaaldelijk annuleren leidt tot uitsluiting van de Uber-app.
  • Bij klachten van klanten beslist Uber eenzijdig over een eventuele oplossing

De feitelijke uitvoering heeft alle kenmerken van een arbeidsovereenkomst en dus gaat ‘wezen’ voor ‘schijn’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

HR Deliveroo

A

Of voldaan is aan de vereisten voor een arbeidsovereenkomst hangt af van de verdere omstandigheden van het geval, waarbij in het bijzonder van belang is wat geldt indien betrokkene wel verschijnt en een opdracht tot werk aanvaardt, en de frequentie waarmee en de duur waarvoor dat doorgaans geschiedt.

Van belang is in ieder geval:

  1. de aard en duur van de werkzaamheden,
  2. de wijze waarop de werkzaamheden en de werktijden worden bepaald
  3. de inbedding van het werk en degene die de werkzaamheden verricht in de organisatie en de bedrijfsvoering van degene voor wie de werkzaamheden worden verricht
  4. het al dan niet bestaan van een verplichting het werk persoonlijk uit te voeren
  5. de wijze waarop de contractuele regeling van de verhouding van partijen is tot stand gekomen
  6. de wijze waarop de beloning wordt bepaald en waarop deze wordt uitgekeerd
    7.de hoogte van deze beloningen
  7. de vraag of degene die de werkzaamheden verricht daarbij commercieel risico loopt.
  8. Ook kan van belang zijn of degene die de werkzaamheden verricht zich in het economisch verkeer als ondernemer gedraagt of kan gedragen, bijvoorbeeld bij het verwerven van een reputatie, bij acquisitie, wat betreft fiscale behandeling, en gelet op het aantal opdrachtgevers voor wie hij werkt of heeft gewerkt en de duur waarvoor hij zich doorgaans
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly