Week 3: arbeidsongeschiktheid en arbeidsongevallen Flashcards

1
Q

HR KLM/De Kuyer (7:658 BW) jo 7:611 BW)

A

Wn. van KLM heeft tussen twee vluchten (wachttijd) schade opgelopen. De vraag was of de wg. aansprakelijk is voor de schade.

Volgens HR is aansprakelijkstelling op grond van 7:611 BW niet uitgesloten bij werkgerelateerde privésituatie. Privésituatie kan werkgerelateerd zijn indien deze:
1. Een sterke verwevenheid met de werkzaamheden heeft
2. Er sprake is van voor de wg. kenbaar risico

O.g.v. 7:611 BW mag van de wg. worden verwachten:
- Risico’s tot een minimum te beperken
- Risico’s voor zijn rekening te nemen
- Effectief waarschuwen voor bijzondere risico’s en de mogelijke gevolgen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
1
Q

HR Goldsteen/Roeland

A

Van de wg. mag verlangd worden dat deze de bestaande organisatie of arbeidsverdeling aanpast, om daarmee te kunnen voldoen aan het aanbod van de werknemer om in passende arbeid werkzaam te worden. Doet een werkgever dat niet, dan kan de werknemer dat werk afdwingen en bovendien heeft de werknemer dan aanspraak op loon dat hij had ontvangen wanneer wel in dat passende werk werkzaam was geworden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

HR Pollemans/Hoondert (7:658 BW)

A

Van bewust roekeloos handelen van de werknemer is pas sprake, indien deze zich tijdens het verrichten van zijn onmiddellijk voorafgaande gedraging van het roekeloos karakter van die gedraging daadwerkelijk bewust is

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Laudy/Fair Play

A

Wn. heeft letselschade opgelopen ten gevolge van een nieuw (of geslepen) broodmes. Vraag was of de wg. op grond van 7:658 Bw aansrpakelijk gesteld kon worden voor de schade doordat de wn. niet was geinformeerd over het nieuwe broodmes.

Volgens de Hoge Raad is het oordeel van de Rechtbank dat Fair Play haar werknemers niet hoeft waar te schuwen voor het nieuwe (of geslepen) broodmes niet onbegrijpelijk. Het is volgens de Hoge Raad van algemene bekendheid dat een mes dat geschikt is om zachte puntbroodjes mee te snijden zo scherp is dat de gebruiker daarvan het gevaar loopt zich bij dat werk te snijden. Een werkgever hoeft zijn werknemers niet te waarschuwen voor algemeen bekende gevaren

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

HR SGBO/MAK (7:628 BW)

A

Het gaat dan, kort samengevat, om de volgende vuistregels:

  • een werknemer die zich beroept op situatieve arbeidsongeschiktheid moet aannemelijk kunnen maken dat er sprake is van onwerkbare arbeidsomstandigheden
  • het moet duidelijk zijn dat de oorzaak van deze onwerkbare arbeidsomstandigheden in redelijkheid voor rekening van de werkgever moet komen
  • er moet sprake zijn van (dreigende) lichamelijke of psychische klachten waardoor in redelijkheid van de werknemer niet gevergd kan worden het werk te hervatten
  • de werknemer moet zich maximaal inspannen om de belemmeringen waardoor hij het werk niet kan hervatten, weg te nemen

Als aan alle bovenstaande vuistregels voldaan is, heeft een werknemer recht op doorbetaling van zijn loon ondanks het feit dat hij medisch gezien niet ziek is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

HR Rollerskates

A

Wg. kan aansprakelijk zijn op grond van 7:611 BW als wn.
tijdens een personeelsactiviteit schade heeft opgelopen.

Er moet dan sprake zijn van
1. een voldoende samenhang tussen activiteit en arbeidsovereenkomst
2. Het gaat om een activiteit waarbij een bijzonder risico voor schade verbonden is.
3. Niet aan zorg- en preventieplicht voldaan

een schending van de zorgplicht die geldt bij een activiteit waarbij een bijzonder risico voor schade verbonden is

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

HR De Rooyse Wissel (7:658 BW)

A

Bij gevaarlijk werk strekt de zorgplicht erg ver. Wg. moet een hoog veiligheidsniveau aanbieden door bijv. veiligheidsmaatregelen te treffen

Verzekeringsplicht o.g.v. 7:611 moet beperkt blijven tot de categorie werknemers die in de uitoefening van hun werkzaamheden te maken kunnen krijgen met verkeersongevallen. Geldt dus niet voor eenzijdige ongelukken in het verkeer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

HR Kummeling/Oskam

A

Als werknemer als gevolg van re-integratie andere (passende) werkzaamheden verricht zonder dat de passende arbeid de bedongen arbeid is geworden en hij na afloop van de periode van 104 weken opnieuw door ziekte uitvalt, de wg. niet gehouden is het loon door te betalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

HR Davelaar/Allspan (7:658 lid 4)

A

Een hulppersoon, zoals een ZZP’er, kan de opdrachtgever bij schade die hij tijdens het werk heeft opgelopen, op grond van 7:658 lid 4 BW aansprakelijk stellen, indien hij voor zijn veiligheid afhankelijk is van de opdrachtgever. Dit wordt beoordeeld aan de hand van:

  • De feitelijke verhouding tussen de betrokkenen;
  • De aard van de werkzaamheden;
  • De invloed van de ‘werkgever’ op de werkomstandigheden en veiligheidsrisico’s van de ‘werknemer’
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

HR Elkmokhtar/CSU

A

Weigering passende arbeid te verricht leidt tot verval van de gehele loondoorbetalingsplicht ex 7:629 BW, dus ook voor de uren die hij vanwege ziekte niet werkt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly