Week 1: Economische wijze van rechtsregelanalyse Flashcards Preview

REM > Week 1: Economische wijze van rechtsregelanalyse > Flashcards

Flashcards in Week 1: Economische wijze van rechtsregelanalyse Deck (4)
Loading flashcards...
1
Q

Wat is het verschil tussen het ex post perspectief en het ex ante perspectief?

A

ex post
of statisch perspectief: de manier van kijken naar een rechtszaak waarin we terug kijken op de situatie die al gebeurd is. En hoe we de schade zoveel mogelijk goed kunnen maken.

ex ante
of dynamisch perspectief: kijken naar een rechtszaak vanuit het perspectief dat de beslissing over deze zaak invloed uitoefent op hoe mensen zich in de toekomst zullen gedragen. En dan vanuit die gedachte de beste beslissing maken.
hierbij zijn vooral de impulsen die de beslissing op de rechtszaak aan mensen geeft van belang. En in hoeverre deze impulsen bij een volgend geschil tot een andere uitkomst zullen leiden.

Rechtbanken gebruiken beide vormen van beslissingen maken.

2
Q

Wat is de aanname die de rechtseconomie doet over de mens?

A

Dat deze rationeel is.

dit doet zij niet omdat dat echt zo is maar omdat dat

3
Q

Wat is de kern van de economische rechtsregel analyse?

A

Dat rechtsregels niet moeten worden beoordeeld aan de hand van de uitkomst die ze in het specifieke geval dat op tafel ligt in de rechtszaak hebben.
Maar aan de hand van de prikkels die deze interpretatie van de rechtsregel geven en het daar mogelijk uit voortvloeiende gedrag van mensen.

4
Q

Wat is de oplossing van Marshal op het meetprobleem van de economische efficiëntie (van een rechtsregel)?

A

Hij stelt dat je iedereen moet vragen hoeveel ze zouden betalen om de baten van de verandering van de rechtsregel te verkrijgen of hoeveel hij zou betalen om de rechtsregel te voorkomen wanneer het in zijn nadeel is. Wanneer de totale baten hoger zijn dan de totale verliezen dan spreek je van een economische vooruitgang.