Week 3 Flashcards
pijn (39 cards)
definitie pijn?
pijn is een onaangenaam gevoel, geassocieerd met weefselschade.
welke ontstekingsmediatoren spelen een hoofdrol bij lichamelijk pijn?
histamine en prostaglandines
waar vind pijngewaarwording/pijninterpretatie plaats?
pas in de thalamus en hersenschors
reffered pain, koliekpijn en fantoompijn?
Reffered pain = wordt op een andere plaats dan de veroorzakende prikkel gevoeld
Koliekpijn = pijnaanvallen met bewegingsdrang
Fantoompijn = pijn die patiënt voelt in een geamputeerd lichaamsdeel.
wat doen prostaglandines remmers?
Pijnstillers, prostaglandine(synthetase)remmers blokkeren een enzym waardoor er minder prostaglandinen worden gemaakt, daardoor neemt de gevoeligheid van pijnreceptoren af en worden er dus minder pijnprikkels afgegeven.
wat zijn bijwerkingen van prostaglandine remmers en opiaten?
Bijwerkingen van prostaglandineremmers zijn maagzweren en bloedingen.
Opiaten en paracetamol wordt ook gebruikt als behandeling.
Bijwerkingen van opiaten zijn vooral obstipatie, misselijkheid, sufheid,
bloeddrukdaling.
welke 2 soorten pijn heb je?
- Nociceptieve pijn, heeft meestal een aanwijsbare fysiologische oorzaak
- Neuropathische pijn, wordt veroorzaakt door een neurologisch probleem dat een gewaarwording van pijn tot gevolg heeft. Precieze oorzaak is doorgaans moeilijk aan te wijzen en moeilijk te behandelen.
wanneer is het chronische pijn?
als de pijn langer dan 3 maanden aanhoudt
wat bevind zich aan de distale affarente nociceptieve neuronen?
bevinden zich nociceptoren (pijnreceptoren) die reageren op pijnprikkels als warmte, mechanische druk en chemische prikkeling
wat gebeurt er al de pijnreceptoren zijn gestimuleerd?
sturen deze neuronen zenuwimpulsen via het ruggenmerg naar de hersenen
wat is een nociceptor?
Nociceptoren, die in de meeste weefsels worden aangetroffen, zijn zenuwuiteinden die reageren op chemische, thermische en mechanische prikkels. Waar twee neuronen bij elkaar komen, vind je een synaps. Zenuwimpulsen springen van het ene naar het andere neuron, waarbij ze de synaptische spleet oversteken door middel van chemische boodschappers die neurotransmitters worden genoemd.
hyperalgesie, allodynie en paresthesie?
-Verhoogde gevoeligheid voor pijn
-Pijnreactie bij prikkels die normaal geen pijn doen
-Onprettig, tintelend en brandend gevoel ervaren
wat is de synaps, waar bestaat het uit, en hoe gaat een zenuwimpuls in de synaps.?
Is belangrijkste aangrijpingspunt voor opioïde geneesmiddelen. De synaps bestaat uit het axonuiteinde van het neuron (dat de prikkel genereert) en het celmembraan van het neuron (dat de prikkel ontvangt), met daartussen een smalle spleet, de synaptische spleet. De zenuwimpuls wordt in de synaptische spleet overgebracht door middel van neurotransmitters die het impulsoverbrengende neuron vrijmaakt.
welke 4 eiwitten komen in de synaps voor?
De vier eiwitten (receptoren, ionkanalen, enzymen en transporteiwitten) waarop geneesmiddelen aangrijpen komen allemaal in synapsen voor en kunnen een aangrijpingspunt zijn voor uiteenlopende geneesmiddelen.
wat doet het pijnstillingsysteem?
. Het pijnstillingsysteem remt de pijngeleiding in de synapsen van het ruggenmerg
wat is een ontsteking?
Ontsteking is een zorgvuldig geprogrammeerde, niet-specifieke immuunreactie op verwonding, schadelijke chemische stoffen en microbiële ziekteverwekkers.
in welke 5 symptomen uiten zich een onsteking?
- Roodheid (rubor)
- Warmte (calor)
- Zwelling (tumor)
- Pijn (dolor)
- Verstoring van de functie (functiolaesa)
uit welke 3 processen bestaat een ontstekingsreactie?
De vaatverwijding van kleine bloedvaatjes in het beschadigde gebied, waardoor de bloeddoorstroming toeneemt (wordt rood en warm)
2. Een toename van de vasculaire permeabiliteit, waardoor plasma (het vloeibare deel van het bloed, zonder de cellen) uit kleine bloedvaatjes weglektnaar het beschadigde gebied (veroorzaakt oedeem)
3. De migratie van neutrofielen uit het bloed naar het beschadigde gebied
welke eiwitten zorgen voor stimuleren vaatverwijding. Vergroten de permeabiliteit van bloedvaten en prikkelen pijnreceptoren?
kininen
wat doen mestcellen? tot welke groep cellen behoren ze, welke mediatoren geven mestcellen af? en waar zorgt dit voor?
Mestcellen (mastocyten) spelen een cruciale rol in de ontstekingsreactie. Ze worden aangetroffen in bindweefsel vlak naast bloedvaten. Bij verwonding of prikkeling door het immuunsysteem maken mestcellen allerlei mediatoren (lokaal werkende chemische stoffen) vrij. Mestcellen behoren tot een groep witte bloedcellen die granulocyten worden genoemd. Mestcellen geven uiteenlopende mediatoren af uit de granules, waaronder histamine. Histamine veroorzaakt vaatverwijding en vergroot ook de permeabiliteit van kleine bloedvaatjes.
welke prostaglandine wordt het vaakst afgegeven bij een ontsteking? door wat wordt prostaglandines afgegeven?
Prostaglandine E2 is de voornaamste bij een ontsteking betrokken prostaglandine. Het wordt afgegeven door mestcellen en andere immuun cellen, en versterkt de werking van histamine en bradykinine
hoe wordt een prostaglandine gemaakt?
een mestcel of een andere immuuncel met als grondstof het fosfolipidemembraan van de cel. Deze wordt omgezet in arachidonzuur, vervolgens in een cyclisch endoperoxide en ten slotte in een prostaglandine.
Het enzym cyclo-oxygenase (COX) heeft arachidonzuur als substraat en speelt bij dit proces een sleutelrol. De productie van COX neemt toe tijdens een ontsteking
verschil COX 1 en COX 2?
COX-1 is een enzym dat wordt aangemaakt in veel weefsels, waar het prostaglandinen en tromboxanen produceert die betrokken zijn bij de homeostase.COX-2 is een enzym dat voornamelijk in ontstoken weefsels wordt aangetroffen, waar het prostaglandine E2 produceert en zo de ontstekingssymptomen mede veroorzaakt
wat zijn leukotrienen?
Leukotriënen zijn nauw verwant aan prostaglandinen en tromboxanen en zijn betrokken bij astma. Ze activeren bepaalde witte bloedcellen die vernauwingen in de bronchiën veroorzaken.