WESTLEYEV IN MACLEANOV MODEL(1957) Flashcards

1
Q

kakšen je

A

Nadgrajuje Newcombov model (ABX) v smislu poudarka družbeni potrebi po informaciji – izrecno apliciran na množičnih medijih; temeljni spremembi glede na osnovni Newcombov komunikacijski model:

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

razlaga

A

sporočevalec A izbere in povzame X-e in jih kot sporočilo (X’) posreduje B-ju, ki lahko ima ali pa tudi ne del ali vse X-e v svojem senzoričnem območju (X1b); B namensko ali nenamensko posreduje odziv (fBA) A-ju
Množično komuniciranje: nov element C – uredniško komunikacijska funkcija (proces odločanja o tem, kaj in kako komunicirati)
A lahko razumemo kot poročevalca, ki pošlje zgodbo C-ju (njegovi redakciji), potem pa posredujeta zgodbo B-ju (občinstvo).
V modelu je B izgubil vsako neposredno ali takojšnjo izkušnjo X-a, saj je izgubil neposreden odnos z A. Bistvo: množični mediji razširjajo družbeno okolje. Ohranjen je Newcombov koncept: skupna orientacija do X-a je motiv za komuniciranje.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Implikativni vidiki W&MACL modela:

A

A in C prevzemata dominantni vlogi, B jima je prepuščen. Množična komunikacija je povečala družbeno okolje, do katerega se moramo orientirati.
B-jeva potreba po informacijah se je povečala, vendar je hkrati postala odvisna od množičnih medijev in njihove razpoložljivosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly