Zaujímavosti Flashcards

1
Q

čo je Shining Path?

A

“Shining Path” je anglický název pro hnutí známé také jako “Sendero Luminoso” ve španělštině. Jedná se o maoistickou povstaleckou organizaci, která byla založena v Peru v 80. letech 20. století. Cílem tohoto hnutí bylo nastolit komunistickou vládu v Peru prostřednictvím ozbrojeného boje a revoluce.

Shining Path byla známá svou násilnou taktikou a teroristickými akcemi, včetně bombových útoků a únosů. Během svého působení způsobila tisíce obětí a vážně ovlivnila politickou situaci v Peru. V roce 1992 byl zatčen její vůdce Abimael Guzmán, což oslabilo hnutí, ale některé jeho frakce pokračovaly v ozbrojeném boji i poté.

Shining Path je často považována za teroristickou organizaci, a to nejen v Peru, ale i ve světě. Její aktivita vedla k mnoha lidským ztrátám a sociálním problémům v Peru. Postupem času se však její vliv snížil, a organizace již není tak aktivní jako v minulosti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

pod koho nadvládou bolo Peru?

A

Španieli od 16. storočia

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Minojská kultúra

A

Minojská kultúra bola civilizácia (kultúra) bronzovej doby na Kréte v rokoch 2800/2600 až 1100 pred Kr., pomenovaná archeológom sirom Arthurom Evansom na počesť bájneho kráľa Minoa bývajúceho v paláci v Knosse, ktorý Evans objavil.
Krétska civilizácia sa opierala o menšie kráľovstvá a neskôr, v období najväčšieho rozkvetu, t. j. 1700 – 1400 pred Kr., tvorila jednotnú monarchiu, na čele ktorej stál Minos (tak bol nazývaný kráľ) s neobmedzenou mocou. Mal najvyššiu štátnu, súdnu aj cirkevnú moc. Hlavným mestom bol Knossos.

Dôvodmi, prečo paláce nemali hradby, bol dlhodobý mier a silné loďstvo Kréty, ktoré chránilo ostrov. Vďaka tomuto loďstvu si Kréta podmanila skoro celé dnešné Grécko a ostrovy Egejského mora. Táto oblasť bola pod krétskou nadvládou do 16. storočia pred Kr. Od podrobených miest vyberala dane a tiež museli na Krétu posielať mladých ľudí, aby sa priučili miestnym zvykom napr. skákaniu cez býka, ale doma boli označovaní za rukojemníkov, hoci žili ako kráľovskí hostia v Knosse.

Vďaka loďstvu udržiavala Kréta čulé obchodné vzťahy s inými krajinami. Napr. s Egyptom spolupracovali už mnoho rokov a podarilo sa im preniknúť so svojou tvorbou do tejto ríše a naopak, v Knosse sa našli napodobeniny egyptských posvätných chrobákov, skarabeusov, označených pečaťou faraónov z niekoľkých dynastií. Z Egyptu bola dovážaná aj slonovina. Tiež sa ako prví plavili Kréťania do západného stredomoria, kde takisto zanechali stopy svojej kultúry.

Minojská civilizácia pravdepodobne skončila v 15. storočí pred n. l. Bola postihnutá sériou katastrofálnych udalostí, vrátane pravdepodobnej erupcie sopky na ostrove Santorini a inváziou mykénskych Grékov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

mykénska kultúra

A

Mykénska kultúra (alebo Mykénska civilizácia) bola poslednou fázou doby bronzovej v starovekom Grécku, ktorá trvala približne od roku 1750 do roku 1050 pred Kr. Predstavuje prvú vyspelú a výrazne grécku civilizáciu v pevninskom Grécku so svojimi palácovými štátmi, mestskou organizáciou, umeleckými dielami a systémom písania.
Mykénské Grécko zaniklo rozpadom kultúry doby bronzovej vo východnom Stredomorí, po ktorom nasledoval grécky temný stredovek, prechodné obdobie bez záznamov, ktoré viedlo k archaickému Grécku, kde došlo k významným posunom od centralizovaných k decentralizovaným formám sociálno-ekonomickej organizácie. (vrátane rozsiahleho používania železa).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

temné obdobie Grécko

A

Temné obdobie v gréckych dejinách označuje obdobie asi 1200 - 800 pred Kr., teda obdobie po páde mykénskej civilizácie až do vzniku tzv. archaického obdobia. V odbornej literatúre sa pre toto obdobie používajú aj názvy Homérske obdobie (nazvané podľa toho, že hlavným literárnym prameňom je Homérov epos Odysea) alebo Geometrické obdobie (nazvané podľa hlavného motívu výzdoby na keramike v druhej polovici tohto obdobia).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Homér

A

Homer je legendárny staroveký grécky básnik, ktorý je tradične považovaný za autora dvoch veľkých gréckych eposov, “Iliada” a “Odysea”. Tieto dve diela patria medzi najvýznamnejšie a najvplyvnejšie literárne a kultúrne pamiatky antického Grécka a celého sveta. Homer je jedným z najdôležitejších autorov v celej histórii literatúry a jeho pôsobenie sa datuje do 8. až 7. storočia pred n. l.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

grécko-perzské vojny

A

Grécko-perské vojny boli sériou konfliktov medzi antickým Gréckom a Perziou, ktoré sa odohrali v 5. storočí pred n. l. Tieto vojny patria medzi najvýznamnejšie udalosti starovekej histórie a mali hlboký vplyv na vývoj gréckej civilizácie a jej kultúry. Celý konflikt sa odohral v období, keď perzská ríša, vedená perskými kráľmi, sa pokúsila podmaniť grécke mestá-štáty na egejskom pobreží a iných oblastiach.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

peloponézska vojna

A

Peloponézska vojna bola dlhotrvajúcim a krvavým konfliktom medzi dvoma dominantnými gréckymi mestskými štátmi, Aténami a Spartou, a ich spojencami. Vojna sa odohrávala v období od roku 431 pred n. l. do roku 404 pred n. l. a patrila medzi najdlhšie a najznámejšie konflikty v antickom Grécku. Jej dôsledky mali veľký vplyv na vývoj gréckej politiky a spoločnosti.
Súperiace mocnosti: Atény a Sparta boli dve najvýznamnejšie a najmocnejšie moci v starovekom Grécku. Ich rivalita viedla k vzájomnej nevery a obavám z dominancie druhej strany.
Vojna skončila pádom Atén v roku 404 pred n. l. a uzavretím dohody známej ako Dohoda o tridsiatich rokoch. To prinieslo koniec aténskej námornej moci a Sparta sa stala dominantnou gréckou mocnosťou.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Alexander Veľký

A

Alexander Veľký bol jedným z najvýznamnejších vojenských vodcov v histórii a kráľom Makedónie. Narodil sa v roku 356 pred n. l. ako syn kráľa Filipa II. a kráľovnej Olympias. Alexanderova vláda a vojenské taženia mali veľký vplyv na históriu a kultúru starovekého sveta.

Tu sú niektoré z hlavných udalostí a aspektov v živote Alexandra Veľkého:

Vzdelanie pod Aristotelom: Alexander dostal vynikajúce vzdelanie od slávneho filozofa Aristotela. Toto vzdelanie mu poskytlo výnimočné znalosti v rôznych disciplínach, vrátane filozofie, vedy a umenia.

Nástup na trón Makedónie: Alexander nastúpil na trón Makedónie v roku 336 pred n. l. po smrti svojho otca Filipa II. Alexanderova nástupnická kráľovstvo sa stretlo s odporom a konfliktami, ale on rýchlo utvrdil svoju pozíciu.

Taženia do Perzie: Alexanderovým najslávnejším počinom boli jeho taženia na východ do Perzie a cez strednú Áziu. Jeho víťazstvá v bitkách pri Graniku, Issu a Gaugamelách ho priviedli k dobytiu perzskej ríše a založeniu svojej vlastnej ríše, známej ako Hellenistická ríša.

Kultúrny vplyv: Alexander podporoval grécku kultúru a spájal ju so zdôrazňovaním hellenistických kultúrnych prvkov v nových oblastiach, ktoré ovládol. Toto viedlo k šíreniu gréckej kultúry a vytvorilo helenistické obdobie.

Smrť a odkaz: Alexander Veľký zomrel v Babylone v roku 323 pred n. l. vo veku 32 rokov. Jeho smrť viedla k politickým konfliktom a rozpadu jeho ríše medzi jeho generálmi, ktorí založili vlastné kráľovstvá. Alexanderov odkaz spočíva v jeho vojenských dobytkoch, kultúrnom vplyve a rozširovaní gréckej kultúry a vedy na východ.

Alexander Veľký zostal legendárnou postavou v histórii a jeho vojenské úspechy a dobrodružstvá sú predmetom mnohých kníh, filmov a umelých diel. Jeho vojenská taktika a stratégia stále slúžia ako príklad pre štúdium vojennej histórie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

aký basebalový tím hrý v Los Angeles

A

Dodgers

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

golden state

A

Celkovo je prezývka “Golden State” výstižným opisom Kalifornie a jej bohatstva, ktoré sa týka nielen ekonomických zdrojov, ale aj kultúrnych a prírodných krás tohto štátu.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

prečo bol vytvorený nápis Hollywood v Kalifornii?

A

na propagáciu nehnuteľnosti

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Grécko súčasťou Rímskej ríše

A

(146/31 pred Kr.- 395 po Kr.)
Už od 2. púnskej vojny začali do Grécka prenikať Rimania. Kartaginský vojvodca Hannibal sa pokúsil uzavrieť dohodu s Macedónskym kráľom Filipom V., aby Rimania museli bojovať na dvoch stranách. Rimania však Hannibala a neskôr aj macedónskeho kráľa Filipa V. porazili.
Dobytie Korintu rímskym vojskom a podmanenie si ďalších gréckych miest znamenalo kultúrne vyplienenie Grécka

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Grécko v Byzantskej ríši

A

(395 – 1453 po Kr.)
Po rozdelení Rímskej ríše Theodosiom I. v roku 395 sa Grécko stalo súčasťou Východorímskej ríše s centrom v Konštantínopole.
Byzantská ríša je umelý názov pre východnú, grécko-orientálnu časť Rímskej ríše

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Jack Kerouac

A

bol americký prozaik a básnik francúzsko-kanadského pôvodu a najpopulárnejší člen Beat Generation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Beat generation

A

je hnutie amerických básnikov a prozaikov 50. – 60. rokov 20. storočia, ktorí svojimi dielami i životnými postojmi demonštrovali nesúhlas s konzumnou spoločnosťou a s konzervativizmom zakoreneným vo vtedajšej kultúre.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

drachma

A

Drachma bol názov troch novovekých gréckych mien. Prvá bola uvedená v roku 1832 a posledná bola nahradená eurom v roku 2002

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Parthenón

A

bol hlavným chrámom antických Atén. Bol zasvätený bohyni Aténe Parthenos (Panenskej).[1]. Postavili ho v rokoch 447 – 438 pred Kr. na aténskej Akropole, kde môžeme jeho trosky vidieť dodnes. Chrám bol postavený vedľa komplexu ďalších stavieb na Akropole v dobe najväčšieho rozmachu Atén počas vlády Perikla ako okázalá demonštrácia bohatstva a moci Atén a v neposlednom rade ako oslava demokracie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Parnassus (Parnas)

A

pohorie v Grécku

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

taverna

A

kaviareň alebo reštaurácia

21
Q

Božský Bruce

A

Bruce Almighty /ɔːlˈmaɪti/
Jim Carrey, Jennifer Aniston, Morgan Freeman

Božský Bruce je americká filmová komedie. Hlavní roli neúspěšného televizního reportéra Bruce Nolana, který od Boha (Morgan Freeman) dostane jeho moc, ztvárnil Jim Carrey, jeho přítelkyni Grace Connelyovou zahrála Jennifer Anistonová.

Děj
Neúspěšný reportér Bruce (Jim Carrey) bez ustání hořce obviňuje Boha za vše nepříjemné, co se mu v životě děje – výpověď po neúspěšné reportáži (ke které přispěla zákeřnost kolegy Evana), zmlácení pouličním gangem a hádka s přítelkyní Grace.

Jednoho dne dostane záhadný vzkaz s nabídkou práce. Když se tam dostaví, nalezne rozlehlou budovu a v ní muže (Morgan Freeman), který se mu představí jako Bůh:

Nějak hodně sis na mě naříkal, Bruci, a už mě to unavuje (…) Chci Ti nabídnout práci. Mou práci. Myslíš, že to dokážeš líp - máš možnost. Až odtud nyní odejdeš, budeš obdařen veškerou mou mocí.
Bruce však tuto moc využívá sobecky ve svůj prospěch: k pomstě Evanovi, oslnění Grace a získání slávy svými reportážemi. Když jej Grace přistihne při flirtu s kolegyní, dojde jí trpělivost s Brucovým dlouhodobým sobectvím a rozejde se s ním. Bruce je zdrcen a nedokáže tuto situaci unést. Chce svoji moc použít, aby donutil Grace změnit názor, ale nemůže, protože svoji moc nesmí používat k maření svobodné vůle druhých.

Když je zahlcen modlitbami, rozhodne se všechny vyslyšet, což vede k paradoxním situacím: hlavní výhru v loterii získá obrovský počet lidí, takže každému je vyplacena nepatrná částka. Výsledkem jsou nepokoje v ulicích. Bruce zděšeně žádá Boha o radu. Ten se mu zjeví a s otcovskou láskou mu radí:

(Bruce): Bylo jich tolik. Dal jsem jim to, co chtěli.
Jo? A odkdy vůbec někdo ví, co opravdu chce?
Co mám dělat?
Rozdělit polévku není zázrak, Bruci, to je kabaretní trik (…) Mladík, který řekne drogám ne a vzdělání ano, to je zázrak. Lidi po mně chtějí, abych dělal všechno, a přitom nevidí, že sami mají moc.
Bruce se změní, opouští svoji sebelítost, přestane se honit za slávou a tráví čas pomáháním druhým. Poté však zaslechne modlitbu Grace “Bože, pomoz mi zapomenout na Bruce, přestat jej milovat. Nechci už víc trpět.”

To Bruce zcela zlomí, takže před Bohem kapituluje a uzná, že Bůh ví lépe, co je pro něj správné. V ten moment jej srazí auto, ale Bůh jej nechá přežít.

V nemocnici se Bruce (již bez božské moci) smíří s Grace a společně začnou žít životem pro druhé, při němž Bruce odloží ego a využije svůj smysl pro humor v reportážích i v propagaci dárcovství krve.

22
Q

Wellingtonky

A

Gumené čižmy, názov z anglicka

23
Q

Whakairo

A

Tradičné maorské umenie vyrezávania do dreva, kameňa alebo kostí na Novom Zélande

24
Q

Raranga

A

označuje tradičné umenie tkania v maorskej kultúre

25
Q

silver fern (strieborná papraď)

A

Strieborná papraď je pôvodná novozélandská rastlina, ktorá je známa svojimi charakteristickými striebornobielymi listami. Je jedným z najikonickejších symbolov Nového Zélandu a má kultúrny, národný a športový význam. Strieborná papraď sa bežne spája s identitou Nového Zélandu a často sa používa na reprezentáciu krajiny, jej obyvateľov a kultúry.
Strieborná papraď sa často používa ako symbol v rôznych kontextoch vrátane novozélandského národného rugbyového tímu známeho ako “All Blacks”, ktorý nosí na dresoch emblém striebornej paprade. Emblém sa používa aj v rôznych oficiálnych logách a symboloch Nového Zélandu vrátane vládnych organizácií a vojenských insígnií.

26
Q

emblem

A

Slovenské slovo “emblém” označuje symbol, značku, nebo znamenie, ktoré sa používa na reprezentáciu, identifikáciu alebo označenie niečoho, ako napríklad organizácie, skupiny, štátu, alebo hnutia.

27
Q

kiwi

A

národný vták Nového Zélandu, jeden z mnohých domácich nelietavých vtákov

28
Q

moko

A

tradičné maorské tetovanie

29
Q

wharenui

A

Výraz “wharenui” je maorské slovo, ktoré doslova znamená “veľký dom”. Tieto stavby majú pre Māoriov veľký kultúrny a duchovný význam a používajú sa na rôzne dôležité stretnutia, obrady a spoločenské udalosti.

30
Q

hongi

A

“Hongi” je tradičné maorské privítanie, ktoré pochádza z Nového Zélandu. Toto privítanie je veľmi osobné a vyjadruje vzájomnú úctu a pripútanosť. Ako sa to robí? Osoby si pristúpia blízko k sebe a dotknú sa svojimi nosmi a čelami. Týmto spôsobom sa výmenou dychu spája duchovná energia a vzájomné porozumenie. Tento zvyk je v maorskej kultúre veľmi dôležitý a symbolizuje jednotu, pripútanosť a priateľstvo medzi dvoma ľuďmi.

31
Q

Hāngī

A

je tradičný novozélandský maorský spôsob prípravy jedla pomocou rozžeravených kameňov zakopaných v jame, nazývanej umu

32
Q

oficiálny názov Grécka

A

Helénska republika ( Hellenic Republic)

33
Q

ako vzniklo Grécko podľa legendy?

A

tak, že sa pôda preosievala cez sitko a kamene, čo zostali v sitku, boli použité na stavbu Grécka

34
Q

Kedy sa konali prvé olympijské hry?

A

776 pred našim letopočtom

34
Q

Koľko ostrovov má Grécko?

A

viac ako 2000, z toho 170 je neobývaných

35
Q

Nórsky kráľ

A

Harald V.

36
Q

Nobelova cena mieru

A

The Nobel Peace Prize - je jednou z piatich Nobelových cien. Udeľuje sa osobe alebo organizácii (čo cenu mieru robí výnimočnou), ktorá „vykonala najviac pre bratstvo medzi národmi, zrušenie alebo zmenšenie existujúcich armád či usporadúvanie a propagáciu mierových kongresov“.

37
Q

Pulitzerova cena

A

The Pulitzer Prize - je prestížne americké žurnalistické a umelecké ocenenie. Jej zakladateľom bol americký novinár maďarského pôvodu Joseph Pulitzer. Cena sa udeľuje od roku 1917 a v súčasnosti obsahuje 21 kategórií. Cena za beletriu je udeľovaná americkým autorom a ocenené dielo by sa malo prevažne zaoberať životom v USA.

38
Q

Academy Awards

A

=Oskar - je prestížne filmové ocenenie, ktoré každoročne udeľuje americká Akadémia filmových umení a vied

39
Q

farikal

A

nórske národné jedlo z baraniny a kapusty

40
Q

The Scream (Výkrik)

A

je názov expresionistického obrazu, najznámejším obrazom Edvarda Muncha

41
Q

Zrodenie Venuše (The Birth of Venus)

A

je obraz od talianskeho renesančného maliara Sandra Botticelliho.

42
Q

Komu daruje Nórsko každý rok vianočný stromček?

A

Anglicku ako symbol vďaky za podporu počas druhej svetovej vojny.

43
Q

perzekúcia

A

útlak násilné obmedzovanie, potláčanie ľudských a občianskych slobôd a práv: komunistický útlak, zbaviť sa útlaku

44
Q

bacalhau

A

portugalské národné jedlo z tresky

45
Q

Vasco da Gama

A

bol portugalský moreplavec a objaviteľ. Objavil námornú cestu do Indie z Európy okolo mysu dobrej nádeje a v Indii založil tam kolóniu Portugalského kráľovstva

46
Q

krištof kolumbus

A

taliansky moreplavec, 1492 objavil Ameriku

47
Q

barok

A

je označenie historického obdobia a umeleckého slohu, ktorý mu dominoval v 17. a 18. storočí v Európe