This class was created by Brainscape user Jelmer Faber. Visit their profile to learn more about the creator.

Decks in this class (4)

Signaalwoorden/signaalzinnen
Signaalwoorden geven het verband aan tussen (delen van) zinnen en tussen alinea's. Ze geven belangrijke informatie over de opbouw van een tekst of tekstgedeelte. Zo kunnen signaalwoorden een opsomming aankondigen of duidelijk maken dat er sprake is van een voorbeeld of een verklaring. Let dus goed op: bij het maken van vragen bij een tekst én bij het schrijven van een samenvatting zijn signaalwoorden een belangrijk hulpmiddel.
76  cards
Tekstsoorten
Men onderscheidt in zakelijke teksten de volgende schrijfdoelen: -Informeren -Uiteenzetten -Overtuigen (Betogen, een pleidooi houden) -Beschouwen (Ter overweging aanbieden) -Vermaken (Amuseren)
6  cards
Functie van tekstgedeelte
Een tekstgedeelte (een alinea of een groepje alinea's) heeft binnen een tekst een bepaalde functie: de schrijver heeft met dat tekstgedeelte een bedoeling hij geeft bijvoorbeeld bij een algemene uitspraak een toelichting. Of hij geeft argumenten om zijn stelling te ondersteunen. Bij de vragen naar de functie van een tekstgedeelte moet je altijd kiezen uit een gegeven reeks functiewoorden. Ga bij het beantwoorden van vragen van dit type systematisch te werk: -lees het betreffende tekstgedeelt
39  cards
Standpunten en argumenten
Argumenten worden gebruikt om een standpunt of mening te onderbouwen. Standpunten en argumenten zijn soms letterlijk in een tekst terug te vinden; soms ook moet je ze zelf formuleren op grond van gegevens uit de tekst.
11  cards

More about
nederlands

  • Class purpose General learning

Learn faster with Brainscape on your web, iPhone, or Android device. Study Jelmer Faber's Nederlands flashcards now!

How studying works.

Brainscape's adaptive web mobile flashcards system will drill you on your weaknesses, using a pattern guaranteed to help you learn more in less time.

Add your own flashcards.

Either request "Edit" access from the author, or make a copy of the class to edit as your own. And you can always create a totally new class of your own too!

What's Brainscape anyway?

Brainscape is a digital flashcards platform where you can find, create, share, and study any subject on the planet.

We use an adaptive study algorithm that is proven to help you learn faster and remember longer....

Looking for something else?

Nederlands
  • 19 decks
  • 287 flashcards
  • 1 learners
Decks: Food, Animals, Verbs, And more!
Nederlands
  • 38 decks
  • 733 flashcards
  • 4 learners
Decks: Dutch Assimil 1, Dutch Assimil 2, Dutch Assimil 3, And more!
Make Flashcards