Αγχώδεις διαταραχές Flashcards

1
Q

Ποια είναι τα είδη των αγχώδων διαταραχών ;

A
  1. Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή
  2. Ειδικές φοβίες
  3. Διαταραχή πανικού
  4. Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή

A

Η γενικευμένη αγχώδης διαταραχή ορίζεται ως ένα υπέρμετρο, μακροχρόνιο αίσθημα άγχους.

Τα επίπεδα εμφάνισης της γενικευμένης αγχώδης διαταραχής στον πληθυσμό είναι ανάλογα με το κοινωνικό και οικονομικό στρες και την χρονική στιγμή.

Είναι μία διαταραχή που ρυθμίζεται εν μέρει από γενετικούς παράγοντες από τον παραϊπποκαμπείο έλικα και του κυκλώματος Papez. Η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος εξαρτάται από τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης , της σεροτονίνης και του GABA.

Σύμφωνα με ψυχαναλυτικές θεωρίες , προκαλείται είτε από υπεβολική τιμωρία είτε από υπερβολική προστασία του ατόμου που οδηγεί σε διαστρεβλωμένες ερμηνείες του εκείνο και ανεπαρκείς μηχανισμούς άμυνας.

Σύμφωνα με την ανθρωπιστική θεωρία, είναι παρέκκλιση του ατόμου από την πορεία του προς την αυτοπραγμάτωση λόγω της επιβολής αξιών άλλων ατόμων σε αυτόν. Με αυτόν τον τρόπο διαστρεβλώνεται ο ιδανικός και ο πραγματικός του εαυτός.

Θεραπεύεται φαρμακολογικά πιο γρήγορα και αποτελεσματικά όμως οι γνωσιακές προσεγγίσεις είναι πιο αποτελεσματικές μακροπρόθεσμα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ειδικές φοβίες

A

Είναι ένας μη ρεαλιστικός φόβος για συγκεκριμένα ερεθίσματα.

Το DSM αναγνωρίζει 4 τύπους φοβιών :

  • φοβίες για ζώα
  • φοβίες για στοιχεία του περιβάλλοντος
  • φοβίες για αίμα, τραύμα , ενέσεις
  • φοβίες για άλλες καταστάσεις

Ψυχαναλυτικά, αυτό συμβαίνει από αγχώδεις αντιδράσεςι όταν καταπιέζονται οι ενορμήσεις του εκείνο. Συμπεριφοριστικά, πηγάζει από αρνητικές εξαρτημένες εμπειρίες που μάλλον έχουν να κάνουν με αυτό το αντικείμενο που τώρα τους προκαλεί φόβο. Γνωσιακά συμπεριφοριστικά, πηγάζει από κάποιες διαδικασίες όπως κλασσική εξαρτημένη μάθηση και μάθηση προτύπου και μετριάζεται από εμπειρίες με αυτό το φοβογόνο ερέθισμα ή με στρατηγικές αντιμετώπισης αυτού του ερεθίσματος.

Ο Selligman διατύπωσε την θεωρία ότι ίσως οι φοβίες να είναι καταγεγραμμένες στον εγκέφαλο μας : η θεωρία της ετοιμότητας.

Συνήθως θεραπεύεται με γνωσιακές ή συμπεριφορικές θεραπείες.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Διαταραχή πανικού

A

Εμφανίζεται όταν το άτομο βιώνει επανειλλημένα απροσδόκητες κρίσεις πανικού.

Συνήθως δεν συνδέεται κληρονομικά και προκαλείται από υψηλά επίπεδα νορεπινεφρίνης και χαμηλά επίπεδα GABA.

Τα γνωσιακά μοντέλα ερμηνεύουν αυτήν την κατάσταση ως μία καταστροφική συμπεριφορά των ατόμων σε εσωτερικά φυσιολογικά συνήθως ερεθίσματα.

Συνήθως το αντιμετωπίζουμε με CBT (cognitive behavioural therapy).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

A

Είναι αποτέλεσμα παραγόντων που το άτομο δεν μπορεί να ξεφύγει που του πυροδοτούν το άγχος. π.χ ότι ένα άτομο θέλει να ελέγξει 7 φορές ότι έχει κλείσει την πόρτα στο δωμάτιο του , το να έχει κλειστή την πόρτα στο δωμάτιο του είναι ένας παράγοντας που αναγκαστικά δεν μπορεί να αποφύγει.

Οι ψυχαναλυτικές και οι γνωσιακές προσεγγίσεις συμφωνούν ότι με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή το άτομο ακολουθεί ένα σύνολο από συνήθειες ασφαλείας (π.χ ελέγχει ότι έχει κλείσει την πόρτα 7 φορές) για να μετριάσει το άγχος που του δημιουργούν αυτοί οι παράγοντες. Αλλά διαφωνούν ως προς την φύση και τα αίτια της απειλής.

Μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης , που επηρεάζει την λειτουργία του πρόσθιου φλοιού και των βασικών γαγγλίων.

Σαν τρόπος θεραπείας ακολουθείται η γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία με έκθεση/ παρεμπόδιση της αντίδρασης (ERP :exposure response prevention ) παρόλο που είναι αμφιλεγόμενο το εάν είναι αποτελεσματικός αυτός ο τρόπος ή και η φαρμακολογία. Πολλές φορές είναι συχνή η υποτροπίαση μετά το τέλος κάποιας φαρμακευτικής αγωγής και έτσι μας μένει σαν έσχατη λύση η ψυχοχειρουργική.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly