Σωματομορφικες διαταραχές Flashcards

1
Q

Ποιες είναι οι σώματομορφικες διαταραχές

A
  1. Σωματοποιητικη διαταραχή
  2. Υποχονδριαση
  3. Σωματοδυσμορφικη διαταραχή
  4. Διαταραχή μετατροπής
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Σωματοποιητική διαταραχή

A

Αυτό αφορά όταν το άτομο βιώνει σωματικά συμπτώματα χωρίς όμως να υπάρχει κάποια οργανική αιτία ή παθολογία.

Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με βιολογικά ή ψυχολογικά μοντέλα.

Τα βιολογικά μοντέλα αναφέρουν ότι η διαταραχή είναι αποτέλεσμα της ευαισθησίας του ατόμου σε σωματικές αισθήσεις όπως απορρύθμιση του σεροτονινεργικού συστήματος. Η ευαισθησία ενδεχομένως να προέρχεται από την καταστροφική ερμηνεία αυτών των αισθήσεων

Τα ψυχολογικά μοντέλα αναφέρουν είτε ότι το άτομο μιμείται τα σωματικά παράπονα των γονιών είτε ότι θέλει να τραβήξει την προσοχή και στο τέλος εκφράζει την δυσφορία (συναισθηματική) μέσα από το σώμα.

Μπορεί να διορθωθεί με SSRI (Selective Serotonin Reuptake Inhibitors) που είναι τα βασικά αντικαταθλιπτικά που χορηγούμε και στην περίπτωση της κατάθλιψης αλλά και η γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία βοηθάει

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Υποχονδρίαση

A

Ουσιασυκά είναι ο διαρκής φόβος του ατόμου ότι πάσχει από κάποια σοβαρή ασθέναι χωρίς να υπάρχουν οι ανάλογες ενδείξεις. Αυτό μπορεί να συμβαίνει γιατί ζητάει την συναισθηματική φροντίδα και έτσι εκφράζει σωματικά παράπονα.

Πολλές φορές η υποχονδρίαση προκύπτει από απειλή που πυροδότησε την ανησυχία του στην παιδική του ηλικία. Έτσι αυτό διαρκεί σε ανησυχία για τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και του προκαλεί δυσφορία.

Συνήθως το αντιμετωπίζουμε με γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία παρόλο που υπάρχουν ενδείξεις ότι το SSRI έχει κάποιες θεραπευτικές ιδιότητες.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Σωματοδυσμορφική διαταραχή

A

Είναι η έντονη ενασχόληση με ένα φανταστικό ελάττωμα του σώματος που συνοδεύεται από αρνητικά συναισθήματα άγχος, κατάθλιψη, αυτοκριτική κτλ. Αυτό μπορεί να διογκωθεί από τις απαιτήσεις της κοινωνίας για όλο και πιο τέλειο και αψεγάδιαστο σώμα.

Συνήθως αυτό πυροδοτείται από κρίσιμα ή τραυματικά γεγονότα που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση και διατηρούνται ή πολλές φορές με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Πάλι θεραπεύεται με γνωστική συμπεριφοριστική θεραπεία.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Διαταραχή μετατροπής

A

Είναι μία νευρολογική ή αισθητηριακή διαταραχή που προκαλεί αναπηρία χωρίς να υπάρχει οργανική αιτία.

Οι εξηγήσεις ακόμη δεν είναι σαφείς. Υπάρχουν θεωρίες που αναφέρουν ότι πρόκειται για μία σκόπιμη συμπεριφορά που είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου ή ότι μπορεί να προξενείται από στρες.

Συνήθως θεραπεύεται με γνωστική συμπεριφοριστική ή ύπνωση καθώς αναφέρεται ότι είναι μία διαδικασία αυτοϋπνωσης.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly