Νεο-ψυχαναλυτική προσέγγιση - Adler Flashcards

1
Q

Ποια ήταν η διαφορά του Adler από τον Freud (σε ποια σημεία διαφωνούσαν);

A

Ο Adler υπήρξε κομμάτι της φροϋδικής προσέγγισης και αργότερα αποσχίστηκε από αυτήν. Ο λόγος ήταν ότι ο Adler προσέγγιζε πιο κοινωνικά και πολιτισμικά την διαμόρφωση της προσωπικότητας από τον Freud. Επίσης διαφωνούσε με το κομμάτι της προσκόλλησης του Freud στην σεξουαλικά καταπιεσμένη ενέργεια. O Adler θεωρούσε ότι το άτομο διαμορφώνει συμπεριφορά στα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του και έχει σημασία η αντίληψη που έχει για τις παρελθοντικές και παιδικές εμπειρίες. “Δεν έχει σημασία τι είμαστε όταν γεννιόμαστε αλλά τι κάνουμε με τις ικανότητες που έχουμε”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Η ατομική προσέγγιση με λίγα λόγια

A

Η ατομική προσέγγιση βασίστηκε στο εξής : “Το άτομο μπορεί να επηρεάζει ενεργά το περιβάλλον του και δεν είναι παθητικός αποδέκτης των βιολογικών και περιβαλλοντικών επιταγών του”. Πέρα από αυτό βασίστηκε επίσης πολύ στο κομμάτι της κοινωνικής ευθύνης.

Η κοινωνική ευθύνη προσεγγίζεται με την έννοια ότι κάθε άτομο που ανήκει σε ένα κοινωνικό σύνολο θα πρέπει να έρθει σε μία ισορροπημένη σχέση με τον συνάνθρωπο του και να δείχνει αλληλεγγύη ως προς αυτόν.

Εάν δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε κάποιες από αυτές τις υποχρεώσεις του τότε αρχίζει και εμφανίζει κομμάτι ψυχοπαθολογίας.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Βασικές αρχές της Αντλεριανής θεωρίας

A

Ο Adler συμφωνούσε με τον Freud όσον αφορά την σημασία του υποσυνείδητου(1) στην διαμόρφωση της προσωπικότητας του ατόμου. Διαφωνούσε όμως με το περιεχόμενο του υποσυνείδητου όσον αφορά το κομμάτι της σεξουαλικά καταπιεσμένης ενέργειας και της λίμπιντο.

Ο τρόπος που προσέγγιζε την ανθρώπινη φύση είναι πιο ουδέτερος(2). Ουσιαστικά θεωρεί ότι δεν υπάρχει ένα εμφυτό καλό ή κακό μέσα μας. Οι πράξεις μας είναι αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής και σε αυτήν του την άποψη συμφωνεί πολύ με τον φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Επίσης ένα άλλο κομμάτι της διαφορετικότητας του κάθε ατόμου(3) και κλινικά ψυχοθεραπευτικά.

Επίσης ο Adler έβλεπε το άτομο σαν μία αδιαίρετη και αδιάσπαστη ενότητα. Μάλιστα για αυτήν την έννοια έθεσε τον όρο individuum(4) που σημαίνει αδιαίρετη ενότητα. Αυτό έρχεται σε ρήξη με την θεωρία του Freud που ουσιαστικά κατακερμάτισε την δομή της ανθρώπινης φύσης σε εγώ, εκείνο και υπερ-εγώ.

Επίσης σημαντικό είναι το κομμάτι της στάσης του ατόμου απέναντι στην ίδια του την ζωή (5). Ουσιαστικά αυτό κολλάει με την άποψη ότι το άτομο δεν επηρεάζεται παθητικά από το περιβάλλον του αλλά επιδρά ενεργητικά σε αυτό. Επομένως αυτό θα διαμορφώσει και την προσωπικότητα του.

Αίσθημα της κοινωνικής ευθύνης (6) που ουσιαστικά είναι και από τους βασικούς θεραπευτικούς στόχους του.

Τρόπος ζωής(7) , ουσιαστικά η διαμόρφωση της προσωπικότητας βασίζεται στην αντίληψη που έχει το άτομο για το πώς λειτουργεί ο κόσμος γύρω του. Αυτές οι αντιλήψεις επηρεάζονται από συνειδητές και ασυνείδητες λειτουργίες και από άμεσες και συσσωρευμένες εμπειρίες της ζωής του που το οδηγούν να συμπεριφερθεί με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Επίσης η διαμόρφωση της προσωπικότητας έχει να κάνει με την αντίληψη που έχει να κάνει με τον εαυτό του. Η ικανότητα του ατόμου να δημιουργεί αντιλήψεις σχετικά με τον κόσμο γύρω του μπορεί να οδηγήσει και σε συναισθηματική δυσφορία κάτι που ονομάζεται βασικά λάθη και αυτό είναι επίσης ένας στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης.

<aside>
💡 **2 θεραπευτικοί στόχοι** στην ατομική προσέγγιση του Adler : το αίσθημα της **κοινωνικής ευθύνης** και η επίλυση των **βασικών λαθών**

</aside>

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ποια ήταν η άποψη του Adler σχετικά με τα καθηκόντα της ζωής ;

A

Ουσιαστικά το άτομο πρέπει να είναι αντάξιο σε κάποια καθήκοντα ζωής και καλείται να αντιμετωπίσει τα εξής :

  • Εργασιακή απασχόληση
  • Κοινωνικές σχέσεις
  • Γάμος και αγάπη
  • πνευματικότητα και ανάπτυξη του εαυτού
  • τεκνοποίηση και δημιουργία οικογένειας

Θεωρούσε ότι όταν ένα άτομο έχει πρόβλημα σε κάποιο από αυτά τα στάδια τότε θα έρθει σε θέση για ψυχανάλυση και ουσιαστικά προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο (δυσλειτουργική και λανθασμένη αντίληψη) με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο ζωής.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly