Föreläsning kapitel 6 Flashcards

1
Q

Vad är alltid viktigt att ha i åtanke gällande psykopatologi?

A

Det finns inga kausala samband, det finns bara tydliga riskfaktorer. En riskfaktor är en riskfaktor, det behöver inte betyda mer än så.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad är alltid viktigt att ha i åtanke i arbetet som psykolog?

A

Det spelar roll hur vi ser på folk som söker hjälp hos oss. Inte tittar på dem som att vi vet hur det blivit så. Döm eller anta inte! Förenkla inte! Vi vet aldrig hela historien. Det finns alltid en komplexitet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Blir barn som sina föräldrar?

A

Det finns inget bevis för det. Hjärnan vill hitta en snabb förklaringsmodell, för så är det naturligtvis inte att barnet behöver bli som sin förälder. Omgivningens blick på en spelar så oerhört stor roll.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hur viktigt är flexibilitet som psykologer?

A

Väldigt viktigt. Ju mer flexibla mentalt psykologer är, desto bättre. Vi behöver flexibla psykologer och har ett genuint intresse av individen framför sig. Hur kan vi på bästa sätt hjälpa individen?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hur ska vi förhålla oss till teorier inom psykologin?

A

Teorier ska vara hjälpmedel, inte vara våra “masters”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad innebär stress-sårbarhetsmodellen?

A

Denna modellen visar att det för ett barn med hög grad av disposition (=svårt belastande genprofil) krävs relativt låg grad av miljömässig påfrestning för att sjukdom ska utvecklas, medan det för ett barn med låg grad av disposition (=milt belastande genprofil) krävs en extremt påfrestande miljö för att utveckla sjukdom.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vad innebär sårbarhet?

A

Sårbarhet är en egenskap hos barnet själv, t.ex. temperamentsdrag eller liknande

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vad innebär riskfaktorer?

A

Riskfaktorer finns i den omgivande miljön som barnet utsätts för, t.ex. belastat bostadsområde, föräldrar med psykisk ohälsa själva/missbruk, auktoritär eller försummande föräldrastil p.g.a svårare spegla sina barn i första- till andrahandsrepresentation.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Barn som föds med en sårbarhetsfaktor, innebär det automatiskt psykopatologi?

A

Nej, barn som föds med sårbarhetsfaktor - om man verkligen hamnar i ett sammanhang där man blir uppskattad och uppfattad för den man är - så kan man blomstra desto mer. Sårbarheten är nödvändigtvis inte en nackdel.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Om man får ett sätt förstå sin sårbarhet och ta hand om den, vad kan detta leda till?

A

Om man får ett sätt förstå sin sårbarhet och ta hand om den –> djup källa till livsvisdom. Viktig del i en människas livsberättelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vad kom studien som kallas “Risk and resilience in cohort study” fram till?

A

Denna studien är en erkänd och väletablerad studie. Oerhört många barn inkluderade i studien. 3 riskfaktorer både individuellt och kollektivt som förhöjde risken för dessa barn. Dessa var:
1. fattigdom
2. svåra livshändelser
3. belastat bostadsområde
En annan aspekt man kom fram till var att föräldrastil kunde mildra risker, positiva barn-föräldrar relationer bättre än större övertagande eller auktoritär disciplin

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är den starkaste skyddsfaktorn/resiliensen när det gäller riskfaktorerna?

A

Den starkaste resiliensen är att i alla fall ha 1 förälder som ser på en som en egen individ som man tar ett djupt intresse i, egna känslor, tankar och reaktioner som är värt respekt. Man blir erkänd som en egen individ i det här. Kunna utveckla en affektreglering: går från 1:a handsrepresentationer till 2:a handsrepresentationer. Mest skyddande: finns i alla fall 1 förälder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

På vilket sätt är Bronfenbrenners modell viktig (generellt sett)?

A

Viktig – illustrerar på ett enkelt sätt komplexiteten på ett barn som växer upp.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Förklara Bronfenbrenners modell.

A

Barnet i mitten –> kommer att direkt eller mer indirekt påverkas av de olika systemen som barnet lever i. Den tid och samhälle man lever i.
Mikrosystemet - föräldrarna/anknytningspersoner. Ser till barnets omvårdnad. Med tiden utvidgas detta till kompisar, förskolelärare, kompisars föräldrar etc.
Mesosystemet – hur funkar samspelet i sin tur mellan t.ex. föräldrar och omgivande viktiga vuxna och förskolelärare och kompisar.
Exosystemet - ännu vidare i sin bemärkelse. Stad/område man växer upp i, t.ex. barn växer upp i en kontext lantlig eller mindre stad där alla känner alla. Mindre av anonymitet till skillnad från en storstad. Storstad - större anonymitet.
Makrosystem – vad finns det för lagar kring barn i det samhälle som barnet växer upp i, aga förbjudet i Sverige men inte i England t.ex. Vem är det man lyssnar på? Föräldrar eller barnet? I omvårdnadstvister - vem lyssnar man på?

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad är en överdeterminerad kris?

A

Det man menar med överdeterminerade kriser är att en tidigare erfarenhet kan påverka utfallet av en senare belastning negativt. T.ex. diskoteksbranden i Göteborg - flera ungdomar från krigshärjade länder - posttraumatiskt stressyndrom p.g.a kombination traumatiska erfarenheter under tidig barndom och den nya extrema händelsen. Utvecklingspsykopatologiskt kan man säga att de första händelserna påverkat organiseringen av dessa ungdomars känslomässiga och beteendemässiga system, som träder i funktion i samband med en allvarlig livshändelse, på ett sådant sätt att möjligheten att hantera den nya traumatiska händelsen blev allvarligt försvårad. Denna sårbarhet märktes inte så länge ungdomarna inte behövde ta dessa system i anspråk.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad innebär vaccinationsanalogin?

A

En liten dos svårigheter tidigt i livet, som aktiverar men inte överbelastar barnets system för att bemästra stress, gör barnet bättre skickat att klara större svårigheter senare i livet. En stor dos svårigheter tidigt i livet, som övergår barnets bemästringsförmåga, gör däremot barnet sämre skickat att klara även mindre svårigheter senare i livet. Små doser av svårigheter i livet mer handlar om frustration istället för trauma.

17
Q

Vad innebär expressed emotion?

A

En annan aspekt av relationen mellan föräldrar och barn kallas på engelska för expressed emotion. Med begreppet avses dels i hur hög grad föräldrar uttrycker starkt kritiska, närmast fientliga, kommentarer om/till sitt barn, och dels i hur hög grad föräldern “överbeskyddar” barnet t.ex. genom att inte låta det själv svara på frågor om hur det känner sig eller vad som inträffat.

18
Q

Brukar skilsmässa och osämja mellan föräldrar leda till barns utveckling av psykopatologi?

A

Skilsmässan i sig brukar inte vara problemet. Utan istället vuxenkonflikter innan, under och efter skilsmässan som ställer till det.

Långdragna icke övergående konflikter mellan föräldrar tenderar ha mkt stor inverkan på barns mående.

Kortisol skjuter till höjden föräldrar bråkar.
Random person bråkar videoklipp inte alls samma stressreaktion/stresspåslag.

19
Q

Vad menar vi när vi säger individspecifik miljö?

A

Miljön skapas i samspelet mellan föräldern och barnet Syskon i en och samma familj har därför olika uppväxtmiljöer. “Nichepicking”. Även om flera syskon har vi unik uppväxt –> olika relationer till föräldrarna. Föds med olika temperamentsdrag etc. Syskon i en och samma familj har därför olika uppväxtmiljöer. Hitta strategier i föräldra & barn relationen –> renderar mest omsorg.

20
Q

Vad har tiden för betydelse inom psykopatologin?

A

Nästan alla former av psykisk ohälsa hos barn utvecklas gradvis under flera år. För att förstå de olika faserna i denna gradvisa utveckling delar vi upp sjukdomsutvecklingen i:

  • bakomliggande (något som har föregått sjukdomen)
  • utlösande (faktor som inträffat i direkt anslutning till sjukdomsdebuten) och
  • vidmakthållande faktorer (håller igång psykisk ohälsa och försvårar ett tillfrisknande)
21
Q

Vad finns det för olika typer av individuell motståndskraft?

A

Social kompetens, problemlösningsförmåga, jag-styrka, KASAM och att “slipa” sin mentaliseringsförmåga istället för att stänga ned den (Det finns barn som föds med en större förmåga till mentaliseringsförmåga. Från start ett större intresse psykologiska skeenden.)

22
Q

Vad kom studien fram till som kallas “Mentalization and transition to adulthood”?

A

Longitudinell studie. Låg på sluten avdelning tonåren. Svår psykisk ohälsa. Följde de under 10 års tid longitudinell studie. Hälften hospitaliserade andra hälften inte.

Förvånansvärt stor del – varit på sluten avdelning –> de fungerade i övre skiktet 10 år senare. De var alltså top notch trots stora svårigheter. Oerhört intresserade av just dem. Det som skilde ut dem –> viktig motståndskraft –> de tidigt i livet varit intresserade av psykologiska fenomen - både i de själva och i andra. De hade slipat sin mentaliseringsförmåga utifrån det. Det hjälpte de trots svårigheter hade de en framtidstro och de kunde se sig själva i framtiden jämfört med sina kompisar. Deras kompisar kunde inte tänka om sig själva och framtiden, de kunde inte se att livet kunde bli på ett annat sätt. De tar ansvar konflikter, villighet att identifiera känslor både hos sig själv och andra, etc. Värdesatt relationer, (inte att relationer är allt), utan andra kan se min situation på annat sätt. De har gjort ansträngningar - de drar sig inte undan för sociala relationer och sammanhang. Därför –> terapimodeller fokuserar på dessa saker i terapin för att hjälpa barnen på rätt spår igen.