ELŐZETES DÖNTÉSHOZATALI ELJÁRÁS Flashcards

1
Q

AZ EUB MELY KÉRDÉSEKBEN RENDELKEZIK HATÁSKÖRREL ELŐZETES DÖNTÉS MEGHOZATALÁRA nemzeti bíróságok kérelmére?

A
  • A SZERZŐDÉSEK ÉRTELMEZÉSE

- AZ UNIÓS intézmények, szervek vagy hivatalok JOGI AKTUSAINAK ÉRVÉNYESSÉGE ÉS ÉRTELMEZÉSE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Mikor opcionális kezdeményeznie a nemzeti bíróságnak az előzetes döntéshozatal eljárását?

A
  • Ha egy tanállam bírósága (TÖBB TAGÁLLAM ÁLTAL KÖZÖSEN SZERVEZETT BÍRÓSÁG) előtt
  • az uniós jog értelmezése vagy az intézmények által elfogadott jogi aktusok érvényességére VONATKOZÓ KÉRDÉS merül fel
  • és a bíróság úgy ítéli meg, hogy ítélete meghozatalához SZÜKSÉG VAN a kérdés eldöntésére.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

ELŐZETES DÖNTÉSHOZATALI ELJÁRÁSBAN BÍRÓSÁG FOGALMÁRA VONATKOZÓ KRITÉRIUMOK?

A

Dorsch Consult ügy

  • törvény alapján jött létre
  • állandó jelleggel működik
  • hatásköre kötelező jellegű
  • eljárása kontradiktórius jellegű
  • jogszabályokat alkalmaz
  • független és pártatlan
  • VB nem minősül annak
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Catesio-ügyben felmerült kérdésként, hogy a cégbíróság megfelel-e a bíróság sui generis uniós fogalmának?

A

A cégbíróság jogszabály alapította, közhatalmi funkciót látnak el, állandó jelleggel működnek, jogszabályok alapján hozzák meg döntéseiket, független bírák végzik a regisztrációs tevékenységet, hatáskörük kötelező. Nem kontradiktrius eljárásban történik. Alapvetően regisztrációs tevékenység. Nincs jogvita. Így cégbíróság bejegyzési, változásbejegyzési ügyekben nem terjeszthet elő előzetes dönthoz iránti kérelmet.

EZZEL SZEMBEN: A cégbíróság végzése elleni fellebbezési eljárás igazságszolg tevékenység, függetlenül attól, hogy ex parte zajlik!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

HA A FELEK ÉLNEK AZ ELŐZETES DÖNTÉSHOZATAL IRÁNTI KÉRELEMMEL, A BÍRÓSÁG EHHEZ KÖTVE VAN-E?

A

Nincs kötve. Nem csupán e kérdésekkel fordulhat az Európai Bírósághoz, hanem ekkor is van lehetősége hivatalból is kezdeményezni - más, általa felvetett kérdések tekintetében - az előzetes döntéshozatali eljárást.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

AZ ELŐZETES DÖNTHOZ KÖTELEZŐ ESETEI?

A
  • Ha egy tagállam olyan bírósága előtt folyamatban lévő ügyben merül fel előzetes dönthozatalra utalandó kérdés amelynek határozatai ellen a nemzeti jog értelmében NINCS JOGORVOSLATI LEHETŐSÉG, e bíróság KÖTELES az EUB-hoz fordulni. A jogorvoslat FOGALMÁT a sajátos magyar jogorvoslati szabályozásra figyelemmel szükséges értelmezni.
  • ha egy uniós jogi aktus érvénytelenségének kérdése merül fel, hiszen annak megállapítására csak az EUB rendelkezik hatáskörrel.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Cartesio ügy tanulságaként a jogorvoslat fogalmának értelmezése előzetes dönthoz eljárás tekintetében?

A

főszabály szerint
a felülvizsgálat lehetősége miatt
a másodfokú bíróságok nem tekinthetőek olyan bírságoknak
amelyek az uniós jog értelmezését érintő kérdés felmerülésekor kötelesek előzetes dönhoz eljárást kezdeményezni.
A magyar bírósági szervezetrendszerben a felülvizsgálat során eljáró Kúriát, valamint azt a bíróságot kell tekinteni, amelynek rendes perorvoslattan tovább nem támadható határozatával szemben az adott ügyre vonatkozó jsz-ok értelmében a felülvizsg, mint rendkívüli perorvoslat lehetősége nem feltétlenül biztosított vagy mindenképpen kizárt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

KIVÉTELEK AZ ELŐZETES DÖNTHOZATALI ELJÁRÁSBAN AZ ELŐTERJESZTÉSI KÖTELEZETTSÉG ALÓL?

A

CILFIT ügyben jöttek elő

  • végső soron eljáró bíróság számár sem keletkezik előterjesztési kötelezettség, amikor az uniós jogi értelmezési kérdésre adható válasz evidens, a a szóban forgó szabály értelmezését illetően ésszerű kétség nem merül fel (acte clair). Az alkalmazandó uniós norma szövege KÉTSÉGET KIZÁRÓ MÓDON, EVIDENSEN csak EGYFÉLEKÉPPEN értelmezhető, annak szövege világos.
  • amikor az adott ügyben felmerült kérdésben kialakult ítélkezési gyakorlat van már, az EUB a kérdést korábban már eldöntötte (acte éclairé)
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

ELŐZETES DÖNTÉSHOZATALI ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉSE HOGY TÖRTÉNIK?

A

alakszerű végzéssel kell kezdeményezni. az Európai Bíróság a feltett kérdésekre határozatban ad választ, melyet követően a tagállami bíróság folytatja az eljárást és meghozza a saját nemzeti ügyében a döntést.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

MILYEN HATÁLYOS MAGYAR POLGÁRI ELJÁRÁSJOGI SZABÁLYOK RENDEZIK AZ ELŐZETES DÖNTHOZ ELJÁRÁS KEZDEMÉNYEZÉSÉT?

A
  1. § (1) A bíróság az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárását az Európai Unió alapját képező szerződésekben foglalt szabályok szerint hivatalból vagy kérelemre kezdeményezheti.
    (2) Az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárásának kezdeményezéséről a bíróság végzéssel határoz, a bíróság e végzését maga is megváltoztathatja. A bíróság a végzésben meghatározza azt a kérdést, amely az Európai Unió Bírósága előzetes döntését igényli, valamint - a feltett kérdés megválaszolásához szükséges mértékben - ismerteti a tényállást, az érintett magyar jogszabályokat, a vonatkozó uniós jogi rendelkezéseket, valamint azokat a körülményeket és indokokat, amelyek az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezését megalapozzák. A bíróság végzését az Európai Unió Bírósága részére történő kézbesítéssel egyidejűleg tájékoztatásul megküldi az igazságügyért felelős miniszter részére is.
    (3) Ha a bíróság az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésére irányuló kérelmet elutasítja, erről végzéssel határoz, e döntését legkésőbb az ítéletében köteles megindokolni.
  2. § [Felfüggesztés az Európai Unió Bírósága, az Alkotmánybíróság, illetve a Kúria eljárásának kezdeményezésére tekintettel]
    (1) A bíróság a peres eljárást felfüggeszti, ha az Európai Unió Bírósága előzetes döntéshozatali eljárásának kezdeményezéséről határoz.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

büntető eljárási jsz hogy szabályozza az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezését?

A
  1. § (1) A bíróság az Európai Unió Bíróságának előzetes döntéshozatali eljárását az Európai Unió alapját képező szerződésekbe foglalt szabályok szerint hivatalból vagy indítványra kezdeményezheti.
    (2) Az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezéséről a bíróság végzéssel határoz, egyidejűleg az eljárást felfüggeszti. A bíróság a végzésben meghatározza azt a kérdést, amely az Európai Unió Bíróságának előzetes döntését igényli, valamint - a feltett kérdés megválaszolásához szükséges mértékben - ismerteti a tényállás és az érintett magyar jogszabályok lényegét. A bíróság a végzését az Európai Unió Bírósága számára való kézbesítéssel egyidejűleg tájékoztatásul kézbesíti az igazságügyért felelős miniszter részére is.
    (3) A bíróság az előzetes döntéshozatali eljárás kezdeményezésére irányuló indítvány elutasításáról végzéssel határoz.
  2. § (1) A bíróság e Fejezet és a LXXV. Fejezet szerinti eljárásában nincs helye fellebbezésnek az eljárásnak 490. § alapján történt felfüggesztése, valamint a 490. §-ban meghatározott eljárás kezdeményezésére irányuló indítvány elutasítása ellen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly