KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS Flashcards

1
Q

MELY ELVEKBŐL ADÓDIK A TAGÁLLAMOKKAL SZEMBEN INDÍTOTT KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS?

A

Lojalitás klauzula: A tagállamoknak az Európai Unióról szóló szerződésből fakadó általános kötelezettsége, hogy a Szerződésekből, illetve az Unió intézményeinek intézkedéseiből eredő kötelezettségek teljesítésének biztosítása érdekében megtegyék a megfelelő általános vagy különös intézkedéseket, továbbá elősegítsék az Unió feladatainak teljesítését, valamint tartózkodjanak minden olyan intézkedéstől, amely veszélyeztetheti az Unió célkitűzéseinek megvalósítását.

Ha a tagállamok valamely uniós jogból folyó kötelezettségüket nem vagy nem megfelelően teljesítik, a Bizottság jogosult intézkedéseket tenni a jogsértőkkel szemben (pl kötelezettségszegési eljárás kezdeményezése)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS SZAKASZAI

A
  • INFORMÁLIS, BÍRÓSÁGI SZAKASZT MEGELŐZŐ RÉSZ
  • PANASZ BENYÚJTÁSA AZ EURÓPAI BIZOTTSÁGHOZ
  • PERES SZAKASZ
  • KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSBAN HOZOTT ÍTÉLET JOGKÖV
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉS ELJÁRÁS PERES SZAKASZA

A

Bíróság előtti keresetindítást jelenti. Keresetlevélben: okok jogsértés alátámasztására, amelyeket a pert megelőző eljárásban már közölt a tagállammal. Bizottság KÜLÖNÖSEN NAGY SÚLYÚ jogsértést állít, akkor a Bíróságnak lehetősége van ideiglenes intézkedéssel megtiltani a jogszabály alkalmazását a tagállam számára.
Felperesi pozícióban a Bizottság, alperes a tagállam. Ügyben nem érintett tagállam beavatkozóként támogathatja vmelyik felet. Több tagállammal szemben is kezdeményezhető egyidejű eljárás (pertársaság).
Egy ízben mindkét fél viszontválasz lehetőséget kaphat. Írásbeli szakaszt követi a szóbeli tárgyalás.
Bíróság belátása szerint bizonyítást folytat le, veszi igénybe FŐTANÁCSNOK véleményét.
Bíróság határozatával zárul az eljárás.
Amennyiben a kereset alapos, a Bíróság a kötelezettségszegés TÉNYÉT a Bizottság indokolt véleményében a tagállam számára a jogsértés megszüntetésére adott határidő UTOLSÓ NAPJÁRA nézve állapítja meg.

A BÍRSÁGNAK CSAK A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉST MEGÁLLAPÍTANI VAN HATÁSKÖRE, MARASZTALÓ HATÁROZAT HOZATALÁNAK NINCS HELYE.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉS ELJÁRÁS INFORMÁLIS SZAKASZA

A

Bizottság tudomására jut a tagállam jogsértése
diszkrecionális jogkörében eljárva dönthet az eljárás megindításáról
FIGYELMEZTETŐ LEVÉL küldése (letter of formal notice): jogsértés körülírása, 2 hónap határidő észrevétele írásban megtételére.
Tagállam köteles reagálni a levélre: elismeri a jogsértést és vállalja a sérelmes helyzet orvoslását (így az eljárás befejeződhet) vagy a jogsértést vitatja.
Jogsértés vitatása esetén a Bizottság felé az érveit tartalmazó részletes iratot kell küldenie. Kellően alapos érvek esetén az eljárás befejeződhet.

INDOKOLT VÉLEMÉNYt bocsát ki a Bizottság, ha a tagállami érvek nem elfogadhatóak (REASONED OPINION): tartalmaznia kell valemennyi olyan tényt és jogi indokot amire a Bizottság a tagállam jogsértését alapozza. Utóbb ugyanis az eljárás során más jogalapra, új jog érvekre, újabb jogsértésekre hivatkozni nem lehet. Ebben jogsértés megszüntetése érdekében határidőt tűz a tagállam számára, ált 2 hónap. Jogsértés megszüntetésére indokoltnak tartott intézkedéseket, helyzet orvoslására vonatkozó elképzeléseit is rögzíteni kell.

Tagállam észrevételeket tehet.
A tagállam védekező iratának előterjesztését követően a Bizottság dönt, hogy elfogadja-e a tagállami választ. Ha nem, következhet a peres szakasz.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

MI A KÜLÖNBSÉG ANNÁL A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁSNÁL, AMIKOR AZ IRÁNYELV ÁTÜLTETÉSI KÖTELEZETTSÉG MIATT INDUL?

A

ha a tagállam nem tett eleget jogalkotsi eljárás keretében elfogadott vmely irányelv átültetésére elfogadott intézkedései bejelentésére vonatkozó kötelezettségének, a Bizottság, amennyiben megfelelőnek ítéli meg, meghatározhatja az érintett tagállam által fizetendő átalányösszegnek vagy kényszerítő bírságnak mértékét.

Ilyenkor a Bíróság a jogsértés megállapítása esetén a tagállammal szemben a Bizottság által megállapított összeget meg nem haladó összeg fizetésére kötelezheti a tagállamot.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

MELYIK AZ A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁS, AMIKOR AZ EGYIK TAGÁLLAM ÉSZLELI, HOGY A MÁSIK NEM TESZ ELEGET AZ UNIÓS JOGBÓL EREDŐ KÖTELEZETTSÉGEINEK ÉS KEZDEMÉNYEZI A KÖTELEZETTSÉGSZEGÉSI ELJÁRÁST?

A

SAJÁTOS ÉS igen ritkán előforduló eset.
Ilyenkor, mielőtt a tagállam keresetet nyújt be a másik ellen, az ügyet a Bizottság elé kell terjesztenie. Ha a Bizottság indokolással ellátott véleményt ad, miután a tagállamoknak lehetőséget biztosított arra hogy kontradiktórius eljárásban szóban és írásban nyilatkozzanak. Ezen eljárás végén a Bizottság, véleményétől függően, felperesként MEGINDÍTHATJA az eljárás bírósági szakaszát.

Ha a Bizottság az ügy előterjesztésétől számított 3 HÓNAPON BELÜL nem ad véleményt, a vélemény hiányától függetlenül az ügyben az eljárást kezdeményező tagállam az EUB-hoz fordulhat. Ilyen eljárásban

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

KÖTELEZETTSÉGSZEGÉST MEGÁLLAPÍTÓ ÍTÉLET VÉGREHAJTÁSA

A

(1) Ha az Európai Unió Bírósága megállapítja, hogy egy tagállam nem teljesítette a Szerződésekből
eredő valamely kötelezettségét, az adott államnak meg kell tennie az Európai Unió Bíróságának
ítéletében foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket.

Tagállamtól elvárható, ésszerű határidőn belül (jogsértés megállapító határozat nem mondja ki a határidőt).

Ha a Bizottság megítélése szerint az érintett tagállam nem teszi meg az Európai Unió Bíróságának ítéletében foglaltak teljesítéséhez szükséges intézkedéseket, a Bizottság – miután a tagállamnak
lehetőséget biztosított észrevételei megtételére – az Európai Unió Bíróságához fordulhat. A Bizottság
meghatározza az érintett tagállam által fizetendő átalányösszeg vagy kényszerítő bírság összegét,
amelyet az adott körülmények között megfelelőnek ítél.
Ha az Európai Unió Bírósága megállapítja, hogy az érintett tagállam nem tett eleget az ítéletében
foglaltaknak, a tagállamot átalányösszeg vagy kényszerítő bírság fizetésére kötelezheti.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

mit kell tartalmaznia a REASONED OPINIONNAK ÉS MIÉRT?

A

Tartalmaznia kell valemennyi olyan TÉNYT és JOGI INDOKOT amire a Bizottság a tagállam JOGSÉRTÉST ALAPOZZA. Utóbb ugyanis az eljárás során más jogalapra, új jog érvekre, újabb jogsértésekre hivatkozni nem lehet. + a jogsértés megszüntetésére határidőt tűz a tagállamnak (a Bíróság a határozatában ezen határidő utolsó napára nézve állapíthatja meg a kötelezettség tényét - ha a kereset alapos lesz)”.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly