14. Appel, genoptagelse og retskraft Flashcards
(94 cards)
Hvad er for appel?
Prøvelse af retsafgørelse i en højere instans sker ved anke eller kære, som under ét kaldes appel.
Reglerne for disse retsmidler findes i retsplejelovens 5. afsnit kapitel 82-85, og retsmidler mod trufne afgørelser.
Hvornår er det muligt undervejs at kære eller anke?
Anke forudsætter, at hovedforhandlingen er afsluttet med en dom, hvorimod kære kan iværksættes både før og under hovedforhandlingen, såfremt betingelserne herfor er opfyldt
Hvad kan man sige om 2 instansprincippet?
Sager skal altid bedømmes i byretten.
U: Retsplejeloven åbner op for både udvidelser og indskrænkninger i to-instansprincippet.
Hvad er AM’s indskrænkningerne af 2 instansprincippet?
U1: Indskrænkning – Rpl § 902
• AM kan anke, når der efter loven kan idømmes andre offentlige retsfølger end bøde eller konfiskation
Hvad er tiltaltes indskrænkningerne af 2 instansprincippet?
U1: Indskrænkning – Rpl § 902
• T kan anke, hvis han/hun idømmes mere end 20 dagbøder, bøden er over 3.000 kr. eller konfiskation for samme værdi.
- Desuden skal T være mødt under hovedforhandlingen (fx kan sager fremmet efter rpl § 855, stk. 3, nr. 4, kun ankes på udmålingen, jf. stk. 3 – sagen kan i stedet genoptages)
o En bødevedtagelse eller vedtagelse af konfiskation eller en advarsel kan ikke ankes.
Hvad menes der med udvidelse af 2 instansprincipper?
U2: Udvidelse – Rpl § 932 (domme) og § 973 (kendelser)
• Med tilladelse fra PBN kan der appelleres til Højesteret.
o Kravet til tilladelse kan ikke fraviges af retten eller AM.
Hvad kræver det for at få PBN’s tilladelse til at anke/kære?
Landsrettens ankedomme kan således, hvis sagen er principiel karakter, eller særlige grunde taler derfor, indbringes for højesteret efter meddelt tredjeinstansbevilling.
Anken for højesteret kan også i denne situation angå sagens formalitet og angå spørgsmål, om Der er begået rettergangsfejl i under instanserne. Anken kan ydermere angå sagens realitet, hvor kun spørgsmål om subsumptionen han prøves.
Kan tiltaltes muligheder når denne er udeblevet fra HF og der laves en UDOM?
Er tiltalte udeblevet fra HF, kan sagen - trods tiltaltes udeblivelse - fremmes, hvis tiltalte ikke idømmes højere straf end ubetinget fængsel i 3 mdr. eller andre retsfølger end konfiskation, førerretsfrakendelse eller erstatning, og han har været tilsagt på en nærmere angivet måde, kan tiltalte dog anke, hvis anken ikke omfatter bedømmelsen af beviserne for tiltaltes skyld, og de ovennævnte betingelser om interaktion af en vis styrke i øvrigt er opfyldt, jf. Rpl § 902, stk. 3.
Kan kendelser og beslutninger altid kæres?
For kendelser og beslutninger gælder, at det derimod er Sådan, at hvis de afgives under hovedforhandling eller i dens forberedelse, som udgangspunkt ikke adgang til at kære, jf. Rpl §968, stk. 4.
- Det er kun muligt hvor lovgivning særligt hjemler kære adgang.
Den forholdsvis snævre kære adgang under HF skyldes blandt andet at retten så vidt muligt ikke skal belastes med kæremål.
Den forholdsvis snævre kære adgang under HF skyldes blandt andet at retten så vidt muligt ikke skal belastes med kæremål.
Hvad kan baggrunden være for at anke en dom for både AM og T?
Anklagemyndigheden skal ikke anke enhver frifindende dom, selvom dette måtte følge af objektivitetsforpligtelsen i Rpl § 96, stk. 2. Anklagemyndigheden skal kun anke, hvis det forventes, at Landsretten vil komme frem til et væsentligt andet resultat.
Tiltalte har kun sin egen interesse ved sine anke overvejelse, og tiltaltes beslutning om at anke byrettens bevisresultater til landsretten kræver ingen nærmere angivelse af anke grund, jf. Rpl § 912, stk. 3.
Hvad er opsættende virkning?
Er der anlagt klage over en juridisk afgørelse, stoppes den udførende del af dommen.
Har anke opsættende virkning?
• Ankes en fældende dom, så får det opsættende virkning ift. til fuldbyrdelse af dommen, jf. Rpl § 911, stk. 1. Dog vil der forsat kunne ske varetægtsfængsling efter dom, jf. Rpl § 769.
o højesteret kan efter rpl § 932, stk. 3 bestemme at fuldbyrdelsen af en straffedom skal udsættes eller standses, når Der er indgivet ansøgning om ankebevilling til procesbevillingsnævnet.
har kære opsættende virkning?
• Kære har som udgangspunkt ikke opsættende virkning, jf. Rpl § 969, stk. 2, men kan på begæring tillægges opsættende virkning.
o Såfremt formålet med et indgreb vil forspildes i tilfælde af, at kære instansen omgør under instansens afgørelse, taler meget for, at der træffes bestemmelse om opsættende virkning.
Hvem har kompetencen til at anke til Landsretten?
Kompetence:
• AM + T (personligt) kan anke en dom – forsvareren kan alene rådgive og anke på vegne af tiltalte, jf. Rpl § 906, stk. 4. Det er altså kun sagens parter, jf. Rpl § 901.
• % Forurettede og vidner kan ikke anke – forurettede kan dog anke spørgsmålet om erstatning i civilrettens former, hvis kravet har været påkendt under hovedforhandlingen i byretten, jf. Rpl § 996. Der skal reelt være taget stilling til det i 1. instans, så hvis spørgsmålet er henvist til civilretten, har det jo ikke været påkendt endnu.
kredsen af ankeberettigede parter er således snævrere end den personkreds, der kan iværksætte kære efter, jf. Rpl §968.
Hvem har kompetencen til at klage over afgørelse på AM side?
Statsadvokaten har kompetence til at anke byretsdommen til landsretten. Rigsadvokaten har kompetence til at anke til højesteret.
Kan en tiltalt under 18 år anke sin dom?
Er tiltalte under 18 år, tilkommer anke beføjelsen værgen.
Hvem har kæreadgang til landsretten?
1) Kære kan iværksættes af enhver, overfor hvem kendelsen eller beslutningen indeholder en afgørelse. kredsen af kære-apparatet er således ikke begrænset sagens parter som vil anke, om part har ikke kære adgang, hvis der ikke er truffet afgørelse over for den pågældende.
2) Tredjemand kan have en Sådan konkret og personlig interesse i afgørelsen, fordi den berører hans stilling på en Sådan måde, at bevirker tilladelse, uanset at afgørelsen ikke har gjort pågældende til part.
Hvornår laves afgørelser i kendelses eller beslutningsform?
En afgørelse i kendelses eller beslutningsform kan træffes før HF fx ved afgørelser om tvangsindgreb.
Hvornår stopper muligheden for kære afgørelser?
Adgang til at kære ophører normalt når Der er afsagt dom i sagen og dette forhold er i teorien også udtryk som et aktualitetskrav.
- Aktualitetskravet kan ikke opretholdes i alle tilfælde. interessen kan stadig bestå for en tredjemand efter at der faldet dom i sagen eller sagen i øvrigt er afgjort.
Sagens hovedparter må normalt være afskåret fra at kære, når dom er faldet, eller sagen på andenvis afgjort for eksempel ved påtaleopgivelse.
Har journalister kæreadgang?
Et eksempel er når retten ved afgørelse bestemmer at lukke dørene så har det ikke den virkning at de eventuelle tilhørere, der skal forlade retssalen, ikke får tillagt kære beføjelse. Dog er kære beføjelsen sidenhen udvidet til journalister - men det giver dem ikke nogen partsstatus i sagen.
Kan landsrettens kendelser og beslutning kæres?
Landsrettens kendelser/beslutninger kan normalt ikke kæres, jf. Rpl § 973. er spørgsmål af principiel karakter, eller taler særlige grunde derfor, kan procesbevillingsnævnet tillade kære eventuelt kun til den del af sagen.
Hvad er baggrunden for AM til at anke en sag?
Anklagemyndighedens anke – Rpl § 906 og § 907
• Der kan ankes både til fordel og ulempe for tiltalte, jf. Rpl § 906
• Ankemeddelelse til landsretten fra statsadvokaten, jf. Rpl § 907 (bonusinfo: Rpl § 907 blev ændret efter Tvind-sagen, idet man ikke kunne finde Amdi Petersen)
Hvad er vigtigt når AM fremsende ankemeddelelse?
anke meddelelsen skal være skriftlig, for anklagemyndigheden skal altså vidt muligt samtidig sende genpart af anke meddelelsen til tiltalte med almindeligt og anbefalet brev. Endvidere skal anklagemyndigheden sende en genpart af anke meddelelsen til byretten og tiltaltes forsvarer.
afgørende for anken fra anklagemyndighedens side af er således i første række, om meddelelsen har nået landsretten inden fristens udløb. Det er ikke afgørende om tiltagene er blevet bekendt, før fristens udløb.
- At ankemeddelelses ikke kommer frem inden fristen, anses for sent.
Anklagemyndigheden skal endvidere forkynde indkaldelsen til hovedforhandling for tiltalte med meddelelse om tid og sted for retsmødet,. Skyldes det tiltaltes forhold, at begyndelse af indkaldelsen ikke er mulig, kan tiltaltes bevisanke afvises.
Hvordan er det muligt for T at anke?
Tiltaltes anke – Rpl § 908
• Stk. 2 - anke kan ske til retsbogen (under HF), ved personlig henvendelse eller ved underskrevet skriftlig meddelelse til anklagemyndigheden eller byretten. Hvis T er varetægtsfængslet kan anke tillige ske til arrestpersonalet.
• Retten skal vejlede tiltalte om mulighederne for anke, herunder frister og konsekvenser.