Hoofdstuk 12 Flashcards

1
Q

Wat was Harlow’s procedure voor het bestuderen van hechting bij jonge apen, en wat vond hij?

A

Harlow presenteerde jonge resusapen met twee (robot)draagmoeders, waarvan er één van ijzerdraad was gemaakt van zachte stof. Ze zorgden allebei voor melk voor de jongen, maar alle jongen kozen voor de met stof bedekte moeder, wat wijst op hun neiging om zich emotioneel met een moeder te verbinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Welk gedrag van baby’s duidt volgens Bowlby op een sterke gehechtheid, en waarom zouden ze tot stand zijn gekomen in natuurlijke selectie?

A

Baby’s vonden meestal meer troost en drukten vreugde uit met nieuwe personen of omgevingen
wanneer hun moeder aanwezig was, en uitten verdriet wanneer hun moeders afwezig waren. Dit werd geëvolueerd om het kind onder toezicht van een volwassene en uit de buurt van gevaar te houden, vooral in nieuwe omgevingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vanuit een evolutionair perspectief, waarom versterkt hechting op ongeveer 6 tot 8 maanden
oud?

A

Dan begint zelfgeproduceerde voortbeweging begint. Een baby die zich zelfstandig voortbeweegt, zou meer gevaar lopen dan een baby die blijft zitten waar hij is achtergelaten, daarom vertonen de jongen een sterkere gehechtheid aan de moeder.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hoe beoordeelt de vreemde-situatietest de veiligheid van hechting?

A

Een onderzoek met een moeder, een baby en een vreemdeling kan worden gebruikt om vier
verschillende soorten hechting te beoordelen, afhankelijk van de reacties van baby’s wanneer de moeder de kamer binnenkomt waar het kind en de vreemdeling zich bevinden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Welk bewijs suggereert dat gevoelig ouderschap correleert met veilige hechting en de daaropvolgende emotionele en sociale ontwikkeling? Hoe interpreteerde Ainsworth de correlaties, en hoe zouden ze anders geïnterpreteerd kunnen worden?

A

Kinderen met grote consistentie reageren op de
gevoelige zorg van hun moeders, en deze verbinding vormt een algemeen model voor het kind om een basis te leggen voor zijn toekomstige relaties. Ainsworth heeft vastgesteld dat kinderen met een veilige gehechtheid aan hun moeder zelfverzekerder, emotioneel veiliger en beter in staat waren om problemen in het dagelijks leven op te lossen. Dit soort relatie kan worden gezien als een “multivitamine” die problemen voorkomt en de ontwikkeling helpt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Welk experimenteel bewijs ondersteunt de theorie dat gevoelige zorg een veilige hechting
bevordert?

A

Studies uitgevoerd met baby’s met een gemakkelijk prikkelbaar temperament hebben aangetoond dat gevoelige zorg van de moeders onmiskenbaar heeft bijgedragen aan het tot stand brengen van een veilige hechting, waarbij 62% van de baby’s veilige hechtingen heeft in tegenstelling tot 22% van de baby’s in een controlegroep. Ook ouderlijke training voor pleegouders heeft aangetoond dat sensitieve
zorg sterk bijdraagt aan de opgebouwde relatie en het gedrag van het kind.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Welk bewijs suggereert dat sommige baby’s relatief onkwetsbaar zijn voor negatieve effecten
van ongevoelig ouderschap?

A

Een gen is gevonden om de aard van de kind-moederrelatie te beïnvloeden, en kinderen die homozygoot zijn voor het lange type allel van het gen zijn minder gevoelig voor negatieve effecten van ongevoelig ouderschap en kunnen zich verbinden met hun moeders, ongeacht het ouderschapstype.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Wat zijn enkele verschillen in de manier waarop culturen voor jonge baby’s zorgen?

A

In niet-westerse, jager-verzamelaarssamenlevingen worden baby’s voortdurend verzorgd en verlaten ze bijna nooit fysiek contact met hun moeders of andere vrouwen en familieleden. Ze worden nooit alleen
gelaten om te huilen en hebben vaak naar believen toegang tot een borstvoeding.
Deze kinderen zijn waargenomen om te groeien tot buitengewoon coöperatief en dapper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Welke observaties suggereren dat jager-verzamelaars zeer toegeeflijk zijn tegenover zuigelingen? Welke opvoedingsstijlen onderscheiden de !Kung, Efe en Aka?

A

De !Kung-kinderen hebben bijna altijd contact met hun moeder; de Efe-kinderen staan ongeveer de helft van de dag in direct contact met hun moeder en de rest van de dag met verzorgers, familieleden en niet-verwante mensen; en de Aka-baby’s hebben ongeveer 20% van de tijd contact met hun vaders en de
vaders staan ‘s nachts met hen op. Deze kinderen worden nooit onbeheerd achtergelaten en nooit achtergelaten met een onbevredigde behoefte, in tegenstelling tot de minder toegeeflijke westerse opvoedingsstijlen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Hoe ontwikkelt empathie zich volgens Hoffman tijdens de kindertijd en vroege peutertijd?

A

Tijdens de kindertijd is empathie nog egocentrisch en reflexief, wat betekent dat het individu troost voor zichzelf zoekt wanneer anderen zich ongemakkelijk voelen, en het is vaak geen gecontroleerd gedrag. Na verloop van tijd probeert het kind het andere individu te troosten in ongemak, en het wordt vaak vergezeld en uitgevoerd door bewuste gedachten, wat nuttig blijkt rond de leeftijd van 2 jaar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Welk bewijs suggereert dat jonge kinderen van nature graag geven? Hoe doen de !Kung dat
plezier gebruiken voor morele training?

A

Studies uitgevoerd met kinderen variërend van 12 en 18 maanden oud hebben aangetoond dat kinderen spontaan voorwerpen en speelgoed aan anderen geven, ongeacht hun bekendheid en of ze erom hebben gevraagd of niet. Bovendien hebben studies uitgevoerd met kinderen tussen 18 en 30 maanden oud
aangetoond dat ze volwassenen graag helpen met klusjes en taken, vooral als ze lijken te worstelen met de taak. De !Kung-baby’s vertoonden hetzelfde gedrag.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Op welke leeftijd en onder welke voorwaarden delen kinderen?

A

Kinderen delen op elke leeftijd, maar in verschillende verhoudingen en met verschillende motieven. Kinderen van 1,5-2 jaar houden rekening met de wensen van de andere partij bij het verdelen van middelen, en ze lijken zich bewust te zijn van ongelijke verdelingen in het geval dat het zich voordoet, maar zullen minder snel spreken als ze het grootste deel krijgen. 3-jarigen zijn ook bijna elke keer waargenomen om te delen als de beloning is toegekend door samenwerking.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Wat is overimitatie, wie houdt zich ermee bezig en waarom zou het adaptief kunnen zijn?

A

Overimitatie is het exact kopiëren van een reeks acties die worden getoond om een taak te voltooien, ongeacht de noodzaak van elke afzonderlijke stap. Praktisch een breed scala aan mensen, van 3-jarigen tot zelfs volwassenen, overimiteert. Dit kan voortkomen uit het feit dat
kinderen de neiging hebben om volwassenen te zien als opzettelijke agenten, een middel om te leren wat ze willen bereiken, en ze vertrouwen op hun oordeel en acties tijdens het voltooien van een taak.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Welk bewijs is er dat kinderen nieuwe vaardigheden leren door naar andere kinderen te kijken?

A

Wanneer kinderen een nieuwe taak krijgen en het moeten voltooien, slaagden slechts een paar erin. Wanneer echter een van de kinderen de oplossing wordt geleerd, slagen alle andere kinderen er ook in door te leren van het ene kind dat de oplossing kende.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Wat zijn vier algemene opvoedingsstijlen die psychologen hebben geïdentificeerd en hoe
beïnvloeden ze de psychologische ontwikkeling van kinderen?

A
  1. Autoritair (authoritarian). De kinderen hebben vaak een laag zelfbeeld, slechte academische en ze hebben meer kans om afgewezen te worden door hun leeftijdsgenoten.
  2. Gezaghebbend (authoritative). De kinderen zijn vaak succesvoller, zowel academisch als professioneel, ze zijn sociaal en
    emotioneel en mentaal gezonder.
  3. Tolerant/toegeeflijke (permissive). De kinderen hebben vaak agressieproblemen en zijn impulsief, actie uit de hand gelopen.
  4. Nalatig/niet betrokken (neglectful/uninvolved). De kinderen hebben vaak de neiging om seksuele promiscuïteit, antisociaal gedrag en middelenmisbruik te vertonen, evenals internalisering van problemen zoals depressie.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Hoe illustreren observaties van twee Mexicaanse dorpen de rol van het spelen bij het overdragen van culturele vaardigheden en waarden van de ene generatie op de volgende? Hoe kan spel culturele vooruitgang bevorderen?

A

Sommige van de toneelstukken die de kinderen hebben tentoongesteld waren min of meer hetzelfde, maar een van de dorpen ging prat op het gebrek aan agressie en geweld, terwijl het in het andere deel uitmaakte van het dagelijks leven, daarom zijn kinderen van het laatste dorp waargenomen om zich meer bezig te houden met serieuze en spelende gevechten dan de kinderen van het andere dorp, wat aangeeft
dat kinderspelen vanuit hun omgeving worden beïnvloed of een bepaalde actie zou worden gezien als een noodzakelijke vaardigheid om onder de knie te krijgen. Renovaties en levensstijlen die in een samenleving werden geïntroduceerd, zouden ook door de kinderen worden omarmd en ze zouden voornamelijk in de vorm van spel worden bevorderd, zoals blijkt uit de introductie van computers in huishoudens.

17
Q

Welke ideeën presenteerden Piaget en Vygotsky over de waarde van spel in sociale ontwikkeling? Welk bewijs ondersteunt hun ideeën?

A

Piaget en Vygotsky hebben betoogd dat spelen een manier was voor kinderen om te leren over sociale en morele regels en om ernaar te handelen en hun gedrag te remmen om te passen bij de rol die ze hebben gekregen. Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen meer grip krijgen op sociale en morele regels als ze erover praten of spelen met hun leeftijdsgenoten dan met hun ouders. Kinderen die zich bezighouden met fantasiespelen waarbij ze een rol krijgen toegewezen die vereist dat ze bepaald gedrag remmen, zijn succesvoller geweest in sociale competentie en zelfbeheersing.

18
Q

Welke kenmerken van leeftijdsgebonden spel kunnen het bijzonder waardevol maken voor de
ontwikkeling van een kind?

A

Wanneer kinderen van verschillende leeftijden samen spelen, is het minder competitief omdat zowel oudere als jongere kinderen weten dat ze niets te winnen hebben bij het concurreren met elkaar, omdat de resultaten al duidelijk zijn. Bovendien leren de jongere kinderen van de oudere kinderen en ontwikkelen de oudere kinderen vaardigheden in het koesteren en gebruiken ze hun eigen kennis om de jongere te helpen.

19
Q

Wat zijn enkele van de manieren waarop meisjes en jongens verschillend worden behandeld
door volwassenen in onze cultuur, en hoe kan een dergelijke behandeling verschillende
ontwikkelingsgevolgen hebben?

A

Ouders zijn eerder geneigd om:
- te praten met hun dochters en met hun zonen niet.
- hun dochters meer bij te staan en te troosten met hun problemen dan hun zonen.
- directere bevelen te geven aan hun zonen dan aan hun dochters.
- denken dat wetenschappen en wiskunde niet zo geschikt zijn voor meisjes en wel voor jongens
- de onderliggende mechanismen van een of andere machine meer uit te leggen aan hun zonen dan aan hun dochters.
Dit gedrag kan meer aanhankelijke en sociale meisjes en meer zelfredzame en onafhankelijke jongens opleveren.

20
Q

Hoe vormen kinderen zichzelf volgens hun begrip van genderverschillen?

A

Wanneer ze een basisbegrip van genderverschillen verwerven, gedragen jongens en meisjes zich op manieren die duidelijk hun geslacht laten zien. Bij het voltooien van een taak doen ze het vaak op een opzettelijk andere manier dan het andere geslacht en generaliseren ze de informatie die ze hebben verkregen van een lid van het andere geslacht naar het hele geslacht.

21
Q

Welke functie zou de zelfsegregatie van kinderen naar geslacht kunnen dienen? Waarom zouden jongens in onze cultuur het spelen met meisjes meer kunnen vermijden dan andersom?

A

In deze gesegregeerde scènes oefenen beide geslachten de functies en vaardigheden die geschikt worden geacht voor hun geslacht. Het idee dat mannen superieur zijn aan vrouwen heeft zich gemanifesteerd in het feit dat die jongens die spelen en tijd doorbrengen met meisjes niet zo goedgekeurd zijn als meisjes die spelen en tijd doorbrengen met jongens, daarom vermijden jongens deel te nemen aan “meisjesachtige” activiteiten, meer dan meisjes vermijden deel te nemen aan “jongensachtige” activiteiten.

22
Q

Op welke manieren kunnen leeftijdsgenoten van meisjes en jongens als afzonderlijke subculturen worden beschouwd? Waarom zouden de verschillen in het spel van jongens en meisjes
groter kunnen zijn in leeftijdsgescheiden omgevingen dan in leeftijdsgebonden omgevingen?

A

Jongens houden zich bezig met meer competitieve activiteiten waarbij ze proberen hun superioriteit ten opzichte van elkaar te tonen, terwijl meisjes zich bezighouden met meer coöperatieve activiteiten waarbij samenwerking de sleutel is. Die kunnen worden beschouwd als subgroepen die los staan van elkaar. Omdat de concurrentie in een leeftijdsgebonden groep lager is dan in een leeftijdsgescheiden groep, wordt het motief voor competitie verminderd en kunnen deze twee “werelden” in deze setting meer op elkaar inwerken

23
Q

Wat is de typische aard van de zogenaamde adolescente rebellie tegen ouders?

A

Hoewel veel adolescenten hebben gemeld dat ze min of meer vrede hebben met hun ouders, kunnen sommige conflicten tussen de tiener en ouders optreden over verschillende opvattingen over persoonlijke onafhankelijkheid en zelfbeeld als volwassene, vergezeld van de zorgen van de ouders over de meer nieuwe aspecten van dit nieuwe tijdperk van het leven (seks, alcohol, drugs, auto’s enz.).

24
Q

Welk bewijs suggereert dat groepsdruk negatieve en positieve effecten kan hebben? Welk verschil in houding ten opzichte van groepsdruk zou er in China bestaan in vergelijking met de Verenigde Staten?

A

Volgens studies uitgevoerd in China en de VS wordt groepsdruk positief gezien door ouders,
onderwijsadviseurs en adolescenten, omdat academische prestaties zeer waardevol zijn in China en adolescenten elkaar aanmoedigen om succesvol te zijn. De situatie is meestal het contrast in de VS, met zeldzame validatie van academisch succes binnen en tussen groepen adolescenten.

25
Q

Wat zijn twee theorieën over hoe de segregatie van adolescenten van volwassenen kan bijdragen aan hun roekeloosheid en delinquentie?

A
  1. Door middel van handelingen die worden gezien als betrekking hebbend op volwassenen, proberen in de volwassen wereld te komen.
  2. Proberen te passen in hun eigen subcultuur van leeftijdsgenoten, die de volwassenen van de toekomst zullen zijn.
26
Q

Hoe hebben Wilson en Daly de roekeloosheid en delinquentie van adolescente mannen in evolutionaire termen verklaard?

A

Door de hele menselijke geschiedenis heen hebben risicovol gedrag en roekeloosheid mannen sociale statussen en bewezen kracht opgeleverd. Deze individuen, die genen hadden die dit gedrag bevorderen, waren ook aantrekkelijker voor vrouwtjes, wat het doorgeven van het gen aan het nageslacht mogelijk heeft gemaakt, tot op de dag van vandaag.

27
Q

Hoe beoordeelde Kohlberg moreel redeneren? Hoe kunnen zijn stadia worden omschreven als
de opeenvolgende verbreding van iemands sociale perspectief? Hoe helpt onderzoek met het systeem van Kohlberg om het idealisme van adolescenten te verklaren?

A

Hij beoordeelde moreel redeneren door middel van een reeks fasen, waarin elke opeenvolgende fase de verbrede versie van de vorige is in termen van aandacht voor anderen rond de individuele en maatschappelijke of universele regels en hun moraliteit. Onderzoek met betrekking tot dit systeem heeft aangetoond dat zeer weinig mensen de vijfde fase bereiken, en vaak stoppen bij de derde of vierde fase. Iemand die zich bezighoudt met morele filosofie betekent niet noodzakelijkerwijs dat hij een
moreel persoon is, maar de correlatie tussen de twee lijkt sterk te zijn.

28
Q

Welke correlaties zijn waargenomen tussen seksuele voorlichting en het aantal
tienerzwangerschappen?

A

Seksuele voorlichting verhoogt het gebruik van
anticonceptiemiddelen, waardoor het aantal tienerzwangerschappen aanzienlijk afneemt.

29
Q

Hoe kan het sekseverschil in verlangen naar ongecommitteerde seks in evolutionaire termen
worden verklaard?

A

Door Trivers’ theorie van ouderlijke investeringen (parental investments). Mannetjes investeren minder in het nageslacht dan vrouwtjes, en ze hebben een hogere kans om in een bepaalde
tijd te copuleren dan de vrouwtjes. Daarom zijn mannen vaak gretiger om seks te hebben zonder emotionele gehechtheid dan vrouwen van dezelfde leeftijd.

30
Q

Hoe kunnen seksuele terughoudendheid en promiscuïteit, bij beide geslachten, worden
verklaard als aanpassingen aan verschillende levensomstandigheden? Welk bewijs suggereert dat de aan- of afwezigheid van een vader thuis, tijdens de kindertijd, de balans kan doen doorslaan naar de ene of de andere strategie?

A

In omgevingen waar seksuele promiscuïteit bij mannen heerst, hebben vrouwen ook de neiging om promiscue te handelen, omdat het geen verstandige strategie zou zijn om te wachten op een trouwe partner. In omgevingen waar trouw de boventoon voert, hebben vrouwen de neiging om ook een enkele partner te vinden en zich eraan te houden. De aanwezigheid van een vader toont zowel mannen als vrouwen dat een vader voor zijn partner en kinderen zorgt, daarom hebben beide geslachten de neiging
om trouw te zijn en op zoek te gaan naar een trouwe partner. De afwezigheid van een vader kan erop wijzen dat de vader niet
verantwoordelijk is voor de zorg voor zijn gezin, daarom kan dit seksuele promiscuïteit bij beide geslachten veroorzaken, met als redenen dat een dergelijk rolmodel voor mannen is waargenomen en dat mannen over het algemeen als onbetrouwbaar worden beschouwd en het
nutteloos is om naar een betrouwbare voor vrouwen te zoeken.

31
Q

Hoe is romantische liefde als babygehechtheid? Welk bewijs suggereert continuïteit in
hechtingskwaliteit tussen de kindertijd en de volwassenheid?

A

Kenmerken van de twee relaties zijn enigszins vergelijkbaar, met nauw fysiek contact, strelen, lange blikken in elkaars ogen, koeren en kinderlijke praat, en de sensaties van exclusiviteit en onvervangbaarheid. De classificaties van gehechtheden van kinderen aan hun moeders en partners aan elkaar zijn op dezelfde manier geclassificeerd, en er is een verband tussen de beschrijvingen van mensen van hun relaties met hun ouders en romantische partners.

32
Q

Wat zijn enkele kenmerken van gelukkig getrouwde paren? Waarom zou het huwelijksgeluk nog meer afhangen van het vermogen van de man om dat aan te passen aan dat van de vrouw?

A

Ze zien elkaar vaak als hun beste vrienden en vertrouwelingen, ze definiëren hun relatie met betrekking tot hen beiden in plaats van individueel uit te leggen, ze drukken vaker hun individuele toewijding aan het huwelijk uit en hun bereidheid om voor het huwelijk te werken, en ze argumenteren veel constructiever en minder kwetsend. Bij ongelukkige paren reageert de vrouw meer op de onuitgesproken behoeften van de man dan andersom, omdat meisjes van kinds af aan beter zijn in het reageren op de emotionele behoeften van anderen dan jongens. Daarom moet de man zich misschien aanpassen om te reageren op de behoeften van de partner.

33
Q

Welk bewijs suggereert dat het soort baan dat iemand heeft iemands manier van denken en stijl van opvoeden kan veranderen en de ontwikkeling van zijn kinderen kan beïnvloeden?

A

Werknemers die van banen met minder zelfsturende aspecten naar die met meer gaan, zich psychologisch hebben ontwikkeld ten
opzichte van andere werknemers. Hun kijk op de wereld en het leven werd verstandiger en flexibeler, hun opvoedingsstijlen verschoven van autoritair naar een meer democratische manier en hun kinderen zijn meer zelfsturend geworden dan kinderen met gezaghebbende ouders.

34
Q

Welk verschil is er gevonden tussen het plezier van mannen en vrouwen in buitenshuis en
thuiswerk? Hoe verklaarden de onderzoekers dat verschil?

A

Mannen voelden zich meer ontspannen en gelukkig als ze in hun huis werkten en vrouwen waren meer tevreden als ze buiten werkten. Dit verschil kan voortkomen uit het feit dat buitenshuis werken algemeen wordt beschouwd als de verantwoordelijkheid van echtgenoten en daarom als een plicht voelt, en werken in huis - vaak met klusjes - wordt beschouwd als het werk van de vrouw om te doen, daarom voelt het ook als een plicht, en beide partijen genieten van het werken in een omgeving waar het werk dat ze doen niet voelt als een noodzakelijke verantwoordelijkheid of een last.

35
Q

Hoe verklaart de sociaal-emotionele selectiviteitstheorie de over het algemeen hoge
tevredenheid van ouderen met het leven?

A

Hoe ouder iemand wordt, hoe minder ze de noodzaak zien om hun huidige comfort op
te geven voor toekomstig gewin, daarom zijn ze over het algemeen meer tevreden, omdat ze zich
realiseren dat ze de voordelen van offers op de lange termijn niet meer nodig hebben.

36
Q

Hoe kunnen selectieve aandacht en selectief geheugen bijdragen aan tevredenheid op oudere leeftijd?

A

Selectief geheugen en selectieve aandacht stelt de oude volwassenen in staat om zich meestal positieve gebeurtenissen in hun leven te herinneren en nieuwe gebeurtenissen op een positievere manier te evalueren met minder aandacht voor de negatieve gebeurtenissen of negatieve aspecten van gebeurtenissen. Daarom zijn ze over het algemeen positiever en tevredener dan jongere volwassenen.