Hoofdstuk 16 Flashcards

1
Q

Hoe is de reactie van de westerse samenleving op mensen met ernstige psychische stoornissen
door de eeuwen heen veranderd? Wat waren de doelen van de deïnstitutionaliseringsbeweging?

A

Tot voor kort beschouwden westerse samenlevingen mensen met stoornissen als inherent slecht en deden ze er alles aan om hen van de samenleving te vervreemden, inclusief het doden en sturen naar psychiatrische instellingen. De deïnstitutionaliseringsbeweging had als doel om de voordelen van medicijnen te gebruiken bij het beheersen van het gedrag van deze mensen en deze mensen actief in de samenleving op te nemen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe proberen assertieve gemeenschapsbehandelingsprogramma’s de ernstig geestelijk gestoorden en hun families te
helpen?

A

Met behulp van een team bestaande uit adequate professionals van verschillende vakgebieden, mensen met mentale ziektes en hun familie worden regelmatig bezocht en begeleiding aangeboden. Deze mensen zijn klaar
voor een crisis interventie wanneer dat nodig is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de belangrijkste categorieën van aanbieders van geestelijke gezondheidszorg?

A

Psychiaters, klinisch psychologen, counselingpsychologen, ggz-counselors, psychiatrisch maatschappelijk werkers en psychiatrisch verpleegkundigen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Volgens een onderzoek uitgevoerd in de Verenigde Staten, waar vinden mensen met psychische stoornissen meestal een behandeling en welke soorten behandeling vinden ze?

A

22% van hen had een behandeling gekregen van een professional in de geestelijke gezondheidszorg, 59% van hen had geen enkele behandeling gekregen en de meesten van hen hadden een behandeling gekregen van een arts of verpleegkundige die niet gespecialiseerd was in geestelijke gezondheid.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is er bekend over de mechanismen, effectiviteit en beperkingen van geneesmiddelen die worden gebruikt om schizofrenie, gegeneraliseerde angst en depressie te behandelen?

A

Deze medicijnen werken voornamelijk door het blokkeren van dopamine activiteit, en sommige
nieuwe generatie versies beïnvloeden receptoren voor andere neurotransmitters ook. Ze hebben
allemaal bijwerkingen; onderzoek naar atypische (nieuwe generatie) geneesmiddelen uitgevoerd door farmaceutische bedrijven hebben aangegeven dat ze effectiever waren en tot minder bijwerkingen leidden, maar recente grootschalige onbevooroordeelde studies hebben deze claims in twijfel getrokken.
Geneesmiddelen voor schizofrenie kunnen ernstige bijwerkingen hebben, dus veel patiënten stoppen met het innemen van het geneesmiddel voordat het zo is geïnstrueerd. Er zijn beweringen over de vraag of deze patiënten in de eerste plaats beter af zouden zijn zonder medicijnen, maar er zijn geen studies over dit onderwerp geweest. Kalmeringsmiddelen, gebruikt voor angst, functie door het vergroten van de werking van neurotransmitter GABA, die verantwoordelijk is voor remming.
Daarom vermindert de toename van GABA de neurale prikkelbaarheid. Hoewel kalmerende middelen in het algemeen als zeer effectief werden gezien, hebben recente studies deze beweringen weerlegd. Bovendien hebben ze ernstige bijwerkingen tijdens gebruik en terugtrekking. Ze zijn ook verslavend in verschillende mate en verhogen het effect
van alcohol.
Beide soorten geneesmiddelen (tricyclische geneesmiddelen en SSRI’s) voor depressie lijken enigszins effectief te zijn, vergeleken met
placebo- en controlegroepen, maar de effectiviteit neemt af naarmate de ernst van de depressie toeneemt. Ze hebben aanzienlijke bijwerkingen, maar artsen adviseren nog steeds het voortdurende gebruik ervan om de positieve effecten van het medicijn te behouden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Wat zijn drie verschillende redenen waarom de symptomen van een aandoening kunnen
afnemen na behandeling met een medicijn?

A

Spontaan remissie-effect is verbetering zonder enige behandeling.
Placebo-effect is elke verbetering aangetoond door de placebogroep die het spontane remissie-effect heeft overtroffen,
Het geneesmiddeleffect is de verbetering die wordt getoond door de ontvangers van werkelijke werkzame stoffen die verder gaat dan de verbetering die wordt getoond door die in de
placebogroep.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Welk bewijs suggereert dat slechts een klein percentage van de verbetering na medicamenteuze behandeling voor depressie het gevolg is van de chemische effecten van het medicijn? Waarom zou de kracht van suggestie, of verwachting, vooral effectief kunnen zijn bij de behandeling van depressie?

A

Studies concludeerden dat over het algemeen de helft van de getoonde verbetering kan worden
toegeschreven aan het placebo-effect. Een reden kan zijn dat het gevoel behandeld en verzorgd te worden kan helpen om een gevoel van belangrijkheid te herstellen en controle, die op zijn beurt prosociaal en creatief gedrag zou kunnen bevorderen dat zou kunnen bijdragen aan het effect van placebo en verbetering van iemands conditie.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Onder welke omstandigheden en hoe wordt ECT gebruikt om depressie te behandelen?

A

Als de depressie zo ernstig is dat deze niet reageert op een andere behandeling, kan ECT worden gebruikt. Het heeft een vrij hoog slagingspercentage, en de patiënt wordt eronder gezet om pijn en onvrijwillige spierbewegingen te voorkomen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Hoe worden moderne, verfijnde vormen van psychochirurgie tegenwoordig soms gebruikt bij de behandeling van obsessief-compulsieve stoornis (OCD)?

A

Door zeer specifieke delen van de hersenen die betrokken zijn bij OCD te vernietigen, kan ongeveer de helft van de patiënten worden verlicht van hun invaliderende stoornis; echter meestal ten koste van nieuwe bijwerkingen die soms behoorlijk ernstig kunnen zijn.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Wat is het voordeel van diepe hersenstimulatie ten opzichte van de huidige vormen van psychochirurgie?

A

Door kleine elektroden in de hersenen te implanteren, kunnen kleine valuta’s worden geactiveerd om neuronen te stimuleren die
produceren dezelfde effecten als een laesie, maar kan worden omgekeerd door simpelweg de
stroom uit te schakelen en heeft niet de bijwerkingen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Wat zijn volgens psychodynamische therapeuten de onderliggende bronnen van psychische
stoornissen?

A

Psychodynamische therapeuten beweren dat onbewuste gedachten, overtuigingen en herinneringen de onderliggende bronnen zijn van psychische stoornissen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Wat is volgens psychodynamische therapeuten de relatie tussen symptomen en stoornissen?

A

Symptomen zijn slechts waarneembare uitkomsten van de aandoening en deze symptomen kunnen vergelijkbaar zijn in gevallen met zeer verschillende onderliggende aandoeningen.
De aandoening moet aan de oppervlakte komen om de symptomen te overwinnen en de stoornis te behandelen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Hoe gebruiken psychodynamische therapeuten de vrije associaties, dromen en “fouten” van
patiënten als routes om meer te weten te komen over hun onderbewustzijn?

A

Psychodynamische therapeuten geloven dat wanneer de patiënt ontspant, zijn geest leegt en vrije associatie begint. Beginnend met een punt dat door de therapeut wordt verstrekt, kunnen ze onbewuste elementen afleiden uit wat ze zeggen. Dromen worden gezien als een pure vorm van vrije associaties, omdat logica meestal afwezig is en de onbewuste geest wordt bevrijd. Door de vermommingen in de droom te doorzien, kunnen therapeuten ook betekenis afleiden uit dromen. Uitglijders en fouten gemaakt tijdens het spreken worden ook geïnterpreteerd als het opduiken van onbewuste thema’s.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hoe dragen weerstand en overdracht in psychodynamische therapie bij aan het therapeutische proces?

A

Verhoogde weerstand duidt op het volgen van een juiste richting, omdat onbewuste verdediging
mechanismen worden geactiveerd. Overdracht, de richting van een onbewuste emotie naar
de therapeut, kan het individu ook bewust maken van zijn emoties en mogelijk zijn bron.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hoe brengen inzichten in de onbewuste conflicten van de patiënt volgens psychodynamische theorieën genezing tot stand?

A

Ware inzichten vergezeld van een intellectuele en emotionele acceptatie van het onbewuste
materiaal kunnen de patiënt bevrijden van zijn verdedigingsmechanismen en consumptie van
psychische energie die werd gericht naar deze kwestie. Zodra dit is gebeurd, kan de patiënt bewust en effectief werken aan een genezing.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Wat is het primaire doel van humanistische therapie? Hoe verhoudt dat doel zich tot de
existentialistische filosofie?

A

Humanistische therapie heeft als doel mensen te helpen zich weer bewust te worden van hun
verlangens en controle over hun leven. Dat is het ook over de cliënt die het therapeutische proces leidt en inzicht in zichzelf vindt.

17
Q

Hoe dragen de niet-gerichte benadering van de therapeut, empathisch luisteren en oprechte
positieve aandacht bij aan het herstel van de cliënt, volgens de humanistische therapeut?

A

Tijdens dit type therapie laat de therapeut de cliënt de weg wijzen, presenteert geen ongevraagde gevolgtrekkingen, luistert geduldig, moedigt de cliënt aan om te praten wanneer dat nodig is en maakt duidelijk dat hij luistert.
De cliënt kan reflecterend zijn op zijn eigen gedachten en uitdrukkingen door de empathische houding van de therapeut, en de cliënt kan zich vrij uiten in de positieve, niet-oordelende omgeving die de therapeut heeft gecreëerd.

18
Q

Hoe is noodbeheer gebruikt om het gedrag van kinderen te verbeteren en onthouding bij
drugsgebruikers te motiveren?

A

Door de actie- en beloningspatronen te veranderen in gewenste, kunnen gedragspatronen van kinderen en drugsgebruikers worden veranderd, zodat ze weten dat positief gedrag zal worden beloond.

19
Q

Wat is de theoretische reden voor de behandeling van specifieke fobieën door cliënten bloot te stellen aan de objecten of situaties?

A

Door de cliënt zonder enige schade bloot te stellen aan het gevreesde object of concept, kan de angst worden uitgeroeid door gewenning of uitsterven, omdat de geconditioneerde stimulus herhaaldelijk wordt gepresenteerd zonder de ongeconditioneerde stimulus.

20
Q

Wat zijn drie manieren om cliënten bloot te stellen aan gevreesde objecten of situaties, en wat zijn de voordelen van beide?

A
  1. Imaginaire blootstelling (kan worden gegeneraliseerd), zodat de patiënten de angst
    in veel verschillende contexten met hoge effectiviteit zullen overwinnen.
  2. In vivo blootstelling, hoewel het onpraktischer is dan denkbeeldige blootstelling, is het nog effectiever gebleken.
  3. De vrij recente virtual reality-blootstelling, die redelijk effectief, realistischer en goedkoper is.
21
Q

Hoe heeft de behandeling met virtuele blootstelling Miss Muffet geholpen haar angst
voor spinnen te overwinnen?

A

Door haar bloot te stellen aan veel extreme ontmoetingen met spinnen, konden de therapeuten haar onderbewustzijn laten begrijpen dat geen van de ontmoetingen die ze in het echte leven met spinnen zou hebben, zo eng zou zijn, waardoor ze met spinnen kon communiceren en haar verlammende fobie
kon overwinnen.

22
Q

Hoe onderscheidt gedragstherapie zich van cognitieve therapie?

A

Gedragstherapie houdt zich bezig met verontrustend gedrag.
Cognitieve therapie houdt zich direct bezig met de onaangepaste denkpatronen die aan deze symptomen ten grondslag liggen.

23
Q

Wat is volgens cognitieve therapeuten de bron van de gedrags- en emotionele problemen van
cliënten?

A

Voor cognitieve therapeuten storen mensen zichzelf met hun eigen onaangepaste gedachten en overtuigingen die het gevoel implementeren dat de wereld een slechte plek is en het leven niet de moeite waard is om te leven, wat kan worden vervangen door meer adaptieve manieren van denken om positief gedrag te bevorderen.

24
Q

Hoe verklaarde Ellis de negatieve emoties van mensen in termen van hun irrationele
overtuigingen?

A

Ellis bestempelde repetitief onaangepast gedrag en verklaarde de negatieve emoties van zijn cliënten door zijn ABC-theorie van emoties te implementeren, die het onaangepaste gedrag
of de gedachte (B) tussen de activerende gebeurtenis (A) en het emotionele gevolg (C) verklaart.

25
Q

Wat is het doel van huiswerk in cognitieve therapie?

A

Door de patiënten bewust te laten beoordelen, evalueren en alternatieven vinden voor hun
onbewuste reacties op gebeurtenissen, kunnen therapeuten deze onbewuste onaangepaste
processen vervangen door adaptieve processen.

26
Q

In welke zin is een cognitief therapeut in eerste instantie een leraar en later een consultant?

A

In eerste instantie sturen de therapeuten de gedachten en voortgang van de patiënt en wijzen ze huiswerk of verschillende taken toe. Wanneer de patiënt in staat is om de therapie in de juiste richting te sturen, fungeert de therapeut als een consultant om hen te helpen met advies wanneer dat nodig is.

27
Q

Hoe illustreert Becks behandeling van een depressieve vrouw zijn benadering van het
identificeren en corrigeren van onaangepaste, automatische gedachten?

A

Door haar onaangepaste gedachten aan te wijzen en te corrigeren en haar te instrueren om dit te doen, stelde Beck de depressieve vrouw in staat om haar eigen onaangepaste gedachten en emoties te vangen, te evalueren en te corrigeren, en haar uit een depressie te trekken. Dit patroon past bij de beschrijving van de overgang tussen een leraar en een consulent.

28
Q

Waarom moeten we vertrouwen op experimenten in plaats van casestudy’s om de effectiviteit van psychotherapie te beoordelen?

A

Casestudy’s geven ons specifieke en subjectieve resultaten met betrekking tot de effectiviteit van
therapie, die kunnen worden toegeschreven aan vele andere elementen van het leven van de
patiënt of het punt in het leven waarin ze zich bevinden.
Experimenten geven ons een duidelijker beeld van deze vragen, omdat ze de neiging hebben om mensen in en van verschillende omstandigheden te omvatten.

29
Q

Hoe heeft een experiment in Philadelphia de effectiviteit van gedragstherapie en
psychodynamische therapie aangetoond?

A

Door drie groepen te hebben, waarvan er twee de twee verschillende soorten therapie kregen en één geen therapie, verbeterden ze allemaal aan het einde van 4 maanden met therapiegroepen die de controlegroep overschreden en min of meer hetzelfde verbeteringspercentage hadden.

30
Q

Wat is het bewijs dat psychotherapie werkt en dat het voor sommige stoornissen net zo goed of beter werkt dan standaard medicamenteuze behandelingen?

A

Studies en experimenten hebben aangetoond dat therapie meestal effectiever blijkt dan geen therapie (uiteraard) en medicamenteuze therapie. Hoewel deze resultaten onderhevig kunnen zijn aan enkele voorwaarden die zijn verbeterd, de ongelijkheid is nog duidelijk.

31
Q

Welke algemene conclusies zijn getrokken uit onderzoek waarbij verschillende vormen van
psychotherapie worden vergeleken?

A

Hoewel verschillende soorten therapie effectief lijken te zijn voor verschillende soorten problemen, zijn ze over het algemeen min of meer even effectief, omdat ze veel overlappende technieken lijken te delen en in de praktijk niet zo verschillend zijn als in theorie.

32
Q

Hoe worden ondersteuning, hoop en motivatie geboden in het kader van standaard vormen van
psychotherapie? Welk bewijs suggereert dat deze gemeenschappelijke factoren bijdragen aan de effectiviteit van de therapie?

A

Een relatie tussen de cliënt en de therapeut die is gebouwd op wederzijds vertrouwen en ondersteuning is essentieel voor het verloop van de therapie, omdat veel cliënten verlangen naar
een veilige omgeving waarin ze zich kunnen uiten
zichzelf zonder vooroordelen of oordelen onder ogen te zien. Ook wanneer de patiënt - en de
therapeut - vertrouwen heeft in en vertrouwt op het therapeutische proces, is het waarschijnlijk
effectief, ook al is de bron van de hoop en het geloof verkeerd. Bovendien, wanneer het therapeutische proces een samenwerking wordt van de cliënt en de therapeut, in plaats van dat de therapeut de cliënt naar een bepaald punt sleept, wordt het proces veel effectiever en kan de cliënt actief reflecteren op zijn verleden, heden en toekomst.