Προσέγγιση περιορισμένου βεληνεκούς Flashcards

1
Q

Να αναφέρετε μία εισαγωγή σχετικά με την προσέγγιση περιορισμένου βεληνεκούς

A

Το συμπέρασμα ότι καμία μεμονωμένη θεωρία δεν μπορεί να εξηγήσει όλες τις πτυχές της προσωπικότητας οδήγησε στην προσέγγιση του περιορισμένου βεληνεκούς.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι οι πρώιμες θεωρίες (Freud, Jung,Adler) ήταν βασισμένες σε κάποιους ασθενείς τους και έτσι μπορούσαν να επικεντρωθούν στα άτομα αυτά ως ολότητες και όχι μεμονωμένα σε κάποια χαρακτηριστικά.

Η προσέγγιση περιορισμένου βεληνεκούς ουσιαστικά είναι η διαδικασία που γίνεται σε εργαστήρια όπου αντικείμενο μελέτης είναι μία συγκεκριμένη μεταβλητή ή ένα μικρό σύνολο από μεταβλητές και ελέγχουμε την επίδραση που έχει αυτή/ αυτές στα υποκείμενα και μιλάμε για μεγάλο όγκο δεδομένων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Να αναφέρετε την θεωρία της έδρας επιπέδου ενίσχυσης και λιγα λόγια

A

Ο Rotter χώρισε τα άτομα σε δύο κατηγορίες σχετικά με το κομμάτι της ενίσχυσης που λαμβάνουν :

  • Εσωτερική έδρα ελέγχουΑυτά τα άτομα πιστεύουν ότι η ενίσχυση που λαμβάνουν προκύπτει από δικό τους εσωτερικό έλεγχο. Αυτά τα άτομα έχουν ισχυρότερη επιλογή, έχουν καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία , έχουν καλύτερη επίδοση και υψηλότερη αυτοεκτίμηση
  • Εξωτερική έδρα ελέγχουΤα άτομα αυτά δεν πιστεύουν ότι η ενίσχυση που λαμβάνουν προκύπτει από εσωτερικό έλεγχο και υπολείπονται σε όλα τα παραπάνω σε σχέση με τα άτομα εσωτερικής έδρας ελέγχου.

Τα άτομα όσο μεγαλώνουν και μέχρι την μέση ηλικία (50 χρονών) τείνουν να έχουν έναν εσωτερικό προσανατολισμό. Εξωτερικό προσανατολισμό έχουν τα άτομα που προέρχονται από χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα, μειονοτικές ομάδες και συγκεκριμένα πολιτισμικά υπόβαθρα.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποιοι είναι οι βασικοί διαχωρισμοί της αναζήτησης διεγέρσεων;

A

Ο Zuckerman ανέφερε ότι η αναζήτηση διεγέρσεων- έντονων συναισθημάτων είναι ένα κληρονομικό χαρακτηριστικό που προκύπτει από την ανάγκη του ατόμου για νέες εμπειρίες κια βιώματα.

Υπάρχουν 4 συστατικά στοιχεία στην αναζήτηση διεγέρσεων :

  • αναζήτηση ενθουσιασμού/ συγκίνησης και περιπέτειας
  • αναζήτηση εμπειριών
  • άρση αναστολών
  • ευαισθησία στην ανία

Αργότερα ο Zuckerman έκανε τον διαχωρισμό μεταξύ :

  • Θετικής αναζήτησηςΈχει κοινωνικό χαρακτήρα και καθόλου παρορμητικό
  • Αρνητικής αναζήτησης
    Δεν έχει κοινωνικό χαρακτήρα και είναι παρορμητικό και έχει υψηλότερες μετρήσεις σε επίπεδα ψυχωτισμού
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ποια ομάδα του πληθυσμού συνήθως έχει υψηλή αναζήτηση διαγέρσεων ;

A

Τα άτομα που παρουσιάζουν υψηλότερη αναζήτηση διέγερσης είναι λευκοί άνδρες, δυτικών κοινωνιών σε νεαρή ηλικία μέχρι τα 30.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει σε τέτοιου είδους άτομα είναι ότι είναι πιθανότερο να καπνίσουν, να κάνουν ναρκωτικά, να θέσουν την σωματική τους ακεραιότητα σε κίνδυνο, να παίξουν τυχερά παιχνίδια κτλ. Η προσωπικότητα τους είναι εξωστρέφεια, ευσυνείδητοι, δεν φοβούνται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους , ανεξάρτητοι κτλ.

Τα επαγγελματικά ενδιαφέροντα των ατόμων με υψηλή αναζήτηση είναι επιστήμη και υγεία συνήθως ενώ αυτών με χαμηλή αναζήτηση είναι υπαλληλικές θέσεις.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Να αναφέρετε την θεωρία της μαθημένης αδυναμίας/ ανημπόριας

A

Είναι μία θεωρία που αναπτύχθηκε από τον Seligman και προκύπτει από την αντίληψη του ατόμου ότι δεν μπορεί να ασκήσει έλεγχο επί του περιβάλλοντος του.

Η αισιόδοξη σκέψη και στάση απέναντι στην ζωή σίγουρα μπορεί να μετριάσει αυτό το αποτέλεσμα ενώ η απαισιόδοξη σκέψη θα το χειροτερεύσει.

Γενικά μπορεί να οδηγήσει σε σωματική ασθένεια και κατάθλιψη. Τα άτομα που αισθάνονται μαθημένη αδυναμία / ανημπόρια δίνουν εξήγηση σε αρνητικά γεγονότα με προσωπικό και γενικό τρόπο και έτσι μία μεμονωμένη κατάσταση γίνεται διαρκής και γενική.

Στην ουσία είναι μία διαδικασία απόδοσης αιτίων σε αρνητικά γεγονότα.

Οι απαισιόδοξοι άνθρωποι αποδίδουν τα αρνητικά γεγονότα σε εσωτερικές συνθήκες και σφαιρικά αίτια ενώ οι αισιόδοξοι άνθρωποι σε εξωτερικές συνθήκες και ειδικά αίτια. Οι τελευταίοι τείνουν να ζουν μία πιο ανέμελη ζωή με λιγότερο στρες και άγχος από τους πρώτους.

Γενικότερα είναι κάτι που μπορεί να προκύψει σε οποιαδήποτε ηλικία αλλά τα βρέφη είναι ιδιαίτερα επιρρεπή. Αυτό συμβαίνει σαν συσχέτιση της αντίδρασης τους με το αποτέλεσμα που μπορεί να έχει αυτή στο περιβάλλον. Όταν δηλαδή παρατηρούν ότι η αντίδραση τους π.χ κλάμα δεν επιφέρει κάποιο αποτέλεσμα τότε αισθάνονται αδυναμία/ ανημπόρια. Αυτό έχει ως αίτια την μητρική αποστέρηση και την έλλειψη υψηλών επιπέδων αναζήτησης και διέγερσης (δλδ το να μεγαλώνεις σε ένα περιβάλλον που να μην σου δίνεται αυτή η ευκαιρία).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly