Διαταραχές προσωπικότητας Flashcards

1
Q

Ποιες είναι οι 3 ομάδες των διαταραχών προσωπικότητας;

A
  1. Περίεργοι-εκκεντρικοί
  2. Συναισθηματικοί-δραματικοί
  3. Αγχώδεις-φοβισμένοι
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Ποιες διαταραχές προσωπικότητας ανήκουν στην πρώτη ομάδα (περίεργοι-εκκεντρικοί);

A
  • παρανοειδή διαταραχή προσωπικότηταςΑισθάνεται συνέχεια καψυποψία για τα άτομα γύρω του
  • σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότηταςκοινωνική απομόνωση και την λίγη έως καθόλου ευχαρίστηση των διαπροσωπικών σχέσεων πέρα από συγγενικές σχέσεις
  • σχιζότυπη διαταραχή προσωπικότηταςπαράξενη εμφάνιση και τρόπο σκέψης , εκκενεντρικότητα και απώλεια στενών σχέσεων πέρα από τις οικογενειακές σχέσεις.

Θεωρείται ότι η βασική διαταραχή προσωπικότητας εξαρτάται κυρίως από γενετικούς παράγοντες ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης σχιζοφρένειας απαιτεί επιπρόσθετες γενετικές επιρροές και στρεσογόνους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Ποιες διαταραχές προσωπικότητας ανήκουν στην δεύτερη ομάδα (συναισθηματικοί-δραματικοί);

A

Σε αυτήν την ομάδα ανήκουν οι εξής συμπεριφορές :

  • οριακή διαταραχή προσωπικότηταςΦόβος εγκατάλειψης, δυσκολία αντιμετώπισης και διαχείρησης των έντονων συναισθημάτων και ο αυτοτραυματισμός σαν τρόπος αντιμετώπισης.Συνδέονται με εμπειρίες απόρριψης της παιδικής ηλικίας και με τραυματικές εμπειρίες που έχουν να κάνουν με την εαυτό και με αποσύνδεση στην οποία προβαίνει το άτομο για να μπορέσει να διαχειριστεί αυτό το βάρος και αυτά τα συναισθήματα.Είναι δύσκολο να διαγνωστεί εάν και συνήθως θεραπεύεται με CBT και από ότι φαίνεται δεν είναι αποτελεσματικό ως προς την φαρμακοθεραπεία.
  • ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότηταΜιλάμε για μία μακροχρόνια συνθήκη που έχει να κάνει με το άτομο να συμπεριφέρεται με υπεβολική σιγουριά και φαίνεται να έχει υψηλή αυτοεκτίμηση ενώ στην πραγματικότητα παλεύει με χαμηλή αυτοεκτίμηση.
  • οιστριονική διαταραχή προσωπικότηταςΟυσιαστικά παρουσιάζουν μία κραυγαλέα συμπεριφορά , υπερδραστήρια και ευέξαπτη με σκοπό της πρόκλησης της προσοχής σε αυτούς.
  • αντικοινωνική (ψυχοπαθητική) διαταραχή προσωπικότηταςΤα άτομα αυτά έχουν έλλειψη ενοχών για τον πόνο που προκαλούν (σωματικό κυρίως πόνο). Ξέρουν ποιο είναι το σωστό ή το λάθος απλώς δεν το ακολουθούν . Επίσης δεν αισθάνονται καμία συμπόνια για τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους. Οι μεγαλύτεροι κατά συρροήν δολοφόνοι είχαν αυτού του είδους την διαταραχή και μάλιστα πολλοί από το περιβάλλον τους έλεγαν ότι δεν είναι αντικοινωνικοί στην πραγματικότητα ήταν πολύ φιλικοί και με αυτόν τον τρόπο ουσιαστικά είχαν ισχύ και προσέλκυαν τα θύματα τους.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Ποιες διαταραχές ανήκουν στην 3 ομάδα (αγχώδεις-φοβισμένοι);

A
  • ΑποφευκτικήΈχει μεγάλο φόβο για την κριτική των άλλων και εάν δεν είναι σίγουρο ότι θα γίνει αποδεκτό είναι αντικοινωνικό και αποφεύγει την σύναψη σχέσεων
  • ΕξαρτητικήΑισθάνεται σε υπεβολικό βαθμό ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει μόνος του και έτσι γίνεται εξαρτώμενο μέλος σαν παράσιτο ίσως των ανθρώπων γύρω του
  • Ιδεοψυχαναγκαστική
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly