Ψυχοκοινωνικές ερμηνείες Flashcards

1
Q

Ως προς ποιους άξονες υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες στα ψυχικά προβλήματα

A
  1. Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο
  2. Διαφορά στο φύλο
  3. Μειονοτικές επιρροές
  4. Πολιτισμικές διαφορές
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο

A

Για να εξηγηθούν τα υψηλά νούμερα των ψυχικών διαταραχών στα χαμηλότερα κοινωνικο-οικονομικά στρώματα υπάρχουν 2 μοντέλα :

  • Κοινωνικά αίτιαΤο ότι ανήκεις σε ένα χαμηλότερο κοινωνικο-οικονομικό στρώμα επηρεάζει την ψυχική υγεία.
  • Κοινωνική ολίσθησηΌτι είσαι σε κακή ψυχική κατάσταση επηρεάζει το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο. Όταν κάποιος έχει ένα ψυχικό πρόβλημα συνήθως δεν μπορεί να παραμείνει στην εργασία του γεγονός που τον οδηγεί στο να πέσει κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Από τις έρευνες αυτό που έχει παρατηρηθεί είναι το κοινωνικό αίτιο. Έγινε μάλιστα μία έρευνα σε ομάδες ατόμων που είτε είχαν εμφανίσει ένα καταθλιψιακό επεισόδιο ή δεν είχαν εμφανίσει ποτέ κατάθλιψη. Για να τεστάρουν το μοντέλο του κοινωνικού αιτίου ουσιαστικά υπέθεσαν ότι τα παιδιά των εργατών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη από τα παιδιά των υπαλλήλων ενώ για να τεστάρουν την κοινωνική ολίσθηση είπαν ότι οι γονείς που είχαν κατάθλιψη θα επηρεάζαν το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο των γονιών. Αυτό βέβαια δεν αποδείχθηκε ενώ όντως τα παιδιά των εργατών είχαν 3Χ πιθανότητα να εμφανίσουν κατάθλιψη από τα παιδιά των υπαλλήλων.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Διαφορά στο φύλο

A

Έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας στις γυναίκες από ότι τους άνδρες. Οι περισσότεροι λένε ότι αυτό είναι συμπτωματικό με την έννοια ότι απλά οι γυναίκες είναι πιο δεκτικές στο να συζητήσουν και να εξωτερικεύσουν την ψυχική τους υγεία.

Υπάρχουν κάποια μοντέλα που εξηγούν αυτό το φαινόμενο :

  • Διαφορική έκθεσηΓενικότερα οι γυναίκες βιώνουν περισσότερο στρες στην ζωή τους από ότι οι άνδρες και αυτό κυρίως επειδή πρέπει να ισορροπήσουν την εργασία και το οικογενειακό περιβάλλον. Οι γυναίκες ακόμα που έχει διευθυντικές ή θέσεις ευθύνης και ηγεσίας στην εργασία τους βιώνουν ακόμα μεγαλύτερο στρες και πίεση όταν πρέπει να φροντίσουν επαρκώς και την οικογένεια και το σπίτι τους.Επίσης πολλές φορές οι γυναίκες πολύ συχνότερα από τους άντρες πέφτουν θύματα κακοποίησης επομένως και αυτό επηρεάζει την ψυχική υγεία.
  • Ευαλωτότητα στους στρεσογόνους παράγοντεςΟι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε κάποια ζητήματα από ότι οι άντρες π.χ η αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι. Γενικότερα τα παιδιά και η ανατροφή τους είναι πολλές φορές κομμάτι της αυταξίας των γυναικών . Για αυτό μπορεί να επηρεάσει πιο εύκολα την ψυχική τους υγεία.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Μειονοτική έκθεση

A

Μπορεί να αφορά την εθνότητα , την σεξουαλική επιλογή ή την εμφάνιση ή τις πολιτικές πεποιθήσεις.

  • Διαφορική έκθεσηΟυσιαστικά οι μειονοτικές ομάδες εκτίθενται σε μεγαλύτερο στρες από ότι πλειονοτικές και αυτό πολλές φορές συνδυάζεται με το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο. Οι Αφροαμερικανοί π.χ είναι σε μειονεκτική θέση όχι τόσο λόγω της φυλής αλλά ως απόρροια λόγω του επαγγέλματος που λαμβάνουν λόγω αυτής.Επίσης υπάρχουν κάποιες κοινωνικές συνθήκες που τις βιώνουν μόνο οι μειονοτικές ομάδες και επηρεάζουν την ψυχική υγεία που είναι π.χ ο ρατσισμός.Ακόμη πολλές φορές υιοθετούμε και απορρίπτουμε κάποια στοιχεία της κουλτούρας και του πολιτισμού άλλων ατόμων και μπορεί να αισθάνεται αποξένωση.Το ίδιο ισχύει και για όλες τις άλλες ομάδες π.χ gay, αριστεροί, θρησκευτικές αιρέσεις κτλ.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Πολιτισμικές διαφορές

A

Ουσιαστικά ανάλογα τον πολιτισμό που επικρατεί στην κάθε χώρα μία ψυχική ασθένεια μπορεί να πάρει πολλά ονόματα αλλά στην βάση της να είναι ίδια (π.χ διαφορετικές μορφές άγχους). Στον Αρκτικό υπάρχει κάτι που ονομάζεται kayak angst ενώ σε δυτικές κοινωνίες μπορεί να ονομάζεται διαταραχή πανικού με αγοραφοβία. Ακόμη στις ανατολικές κοινωνίες (Ινδία, Κίνα, Ιαπωνία ) θεωρούν ότι τα ψυχικά προβλήματα σωματοποιούνται ενώ στις δυτικές κοινωνίες μιλούν για ψυχικά προβλήματα μόνο.

Αυτή η διαφορά στην φύση του προβλήματος (είτε είναι ψυχική είτε είναι σωματική) ουσιαστικά έχει να κάνει με κοινωνικές πεποιθήσεις , με κουλτούρα , με στάσεις του κάθε πολιτισμού δεν είναι λανθασμένη δηλαδή αλλά ο καθένας το ερμηνεύει διαφορετικά. Επίσης σε περιοχές όπου η ψυχική υγεία δεν είναι ένα ελεύθερο θέμα προς συζήτηση τότε πιθανότατα τα άτομα θα εκφραστούν με όρους σωματικών προβλημάτων παρά ψυχικών.

Ανάλογα επίσης με την απόδοση που θα δώσουν στην ασθένεια θα ζητήσουν και την ανάλογη βοήθεια (γιατροί αντί για ψυχίατροι ή ψυχολόγοι, ιερείς , φυτικές θεραπείες κτλ.).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly