Stamceltherapie voor het juveniele brein Flashcards

1
Q

Wat zijn de oorzaken van neonatale hersenschade en wat zijn enkele gevolgen?

A

Neonatale hersenschade kan ontstaan door een beroerte of geboorte-asfyxie, veroorzaakt door zuurstoftekort bij de geboorte. Gevolgen variëren sterk en zijn afhankelijk van de locatie en omvang van de schade, waaronder spasmen, autisme en andere neurologische aandoeningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hoe reageert het brein op zuurstoftekort bij de geboorte en welke invloed heeft dit op de hersenen?

A

Zuurstoftekort veroorzaakt een cascade van gebeurtenissen: glucose- en ATP-tekort, lactaatvorming, celdood, en verstoorde balans. Het brein is hier gevoelig door zijn hoge energieverbruik. (25% van het ATP wordt door het brein gebruikt).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat zijn de behandelingsvensters voor neonatale hersenschade en hoe werken ze?

A

Er zijn twee behandelingsvensters: vroege neuroprotectie om de schade te minimaliseren en reparatie van al ontstane schade. De hypothermiebehandeling bij zuurstoftekortige pasgeborenen (gedurende 3 dagen op 33,5 graden) vermindert het metabolisme om de hersenschade te beperken. Echter, dit is alleen effectief binnen 6 uur na zuurstoftekort en slechts voor kinderen met milde tot matige schade.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Welke aanpak wordt overwogen voor het herstellen van hersenschade bij neonaten?

A

Er wordt gefocust op het bevorderen van reparatieprocessen na de initiële schade. Het brein heeft neurale stamcellen die nieuwe neuronen kunnen vormen, maar deze capaciteit neemt snel af na het eerste jaar. Mesenchymale stamcellen (MSC’s) tonen potentieel om reparatie te bevorderen door het vrijgeven van diverse eiwitten, waaronder trofische en immunosuppressieve factoren. MSC’s kunnen worden ingebracht om herstel te stimuleren, maar de effectiviteit hangt af van het tijdsvenster en chemotactische signalen in het brein. Na stamceltherapie is er verminderde activiteit van microglia en astrocyten in het brein.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly