Vasculaire veroudering en regeneratie Flashcards

1
Q

Wat gebeurt er als je risicofactoren zoals hoog cholesterol, DM, roken en hoge bloeddruk weghaald met hartziekten en neurologische ziekten?

A
  • Hartziekten blijven voorkomen maar door een andere oorzaak.
  • Neurologische ziekten zullen toenemen.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Waarom blijven hartziekten aanwezig en zullen neurodegeneratieve ziekten toenemen wanneer de risicofactoren verwijderd zouden worden?

A

Het lijkt erop dat als risicofactoren voor hartziekten verminderen, andere factoren die niet direct met die risico’s verband houden, mogelijk een grotere rol gaan spelen bij het ontstaan van hartziekten. Tegelijkertijd kan de toename van aandacht voor preventie van hartziekten leiden tot een vergrote levensduur, waardoor mensen meer kans hebben om ouder te worden en daardoor mogelijk vatbaarder worden voor neurologische aandoeningen die vaak met veroudering samenhangen, zoals dementie of beroertes. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat de afname van hartziekten direct gelinkt is aan een toename van neurologische ziektes, maar eerder dat een veranderend patroon van gezondheidszorg en aandacht voor bepaalde ziekten een verschuiving in de prevalentie van verschillende aandoeningen kan veroorzaken.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly