catalanisme done right Flashcards

1
Q

Republicans i republicanisme federal

A

30 - 40 post Ferran VII: Republicans a Catalunya. Ramon Xaudaró, Abdó Terradas i F. de Paula Cuello.

Mov. per intel·lectuals i professionals, classes populars i petita burgesia. Molts provenen de liberalisme progressista més radical. Relacionaven a través de cenacles i publicacions de El Republicano (1842)

Republicanisme de la segona meitat del segle és desenvolupa lligat a idees de democràcia i federació. Republicans federals - sufragi universal, autonomia de municipis i regions. Francesc Pi i Margall, arriba a governar durant la Primera República 73-74. Federació millor sistema pol. i soc. pqpermet unitat sense destruir varietat.

68-74 apogeu i crisi del federalisme. Divisions, personalismes, insurrecció cantonalista, guerra carlina, Cubana, alfonsines, fa que la República fracasi. Primear periode de la restauració 75-98 republicanisme a mà de Valentí Almirall. Pare del catalanisme polític: particularisme

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

jocs florals

A

entre 24 agost 33: La pàtria i 1 maig de 1859, celebració del primer certament poètic en català; més gent escriu en català. Des de fa temps s’intenta recuperar el català com a llengua culta com a eix de la vindicació de la identitat diferenccial dels catalans.

Aquest procés arrenca amb la publicació d’Aribau dedicat al seu patró. Després poemes de Miquel Anton Martí Cortada i Joaquim Rubió i Ors i més autors inspirats. CUlmina en els Jocs Florals del 59, iniciativa d’Antoni de Bofarull, que atreu escritors com Narcís Oller.

Teatre de Frederic Soler, Pitarra. Com a base d’aquesta recuperaciò de la llengua es troba l’ús de la població incloent els lletraferits. A la segona meitat del segle molts poetes adoptaven pseudonims de rius/muntanyes.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

valentí almirall

A

Dinamitzador del catalanisme polític de l’últim quart del segle. En el partit demòcrata i posteriorment, el partit federal, evoluciona del republicanisme federalista a plantejaments més catalanistes. Fundador i director del DIari Català 79-81 , primer diari en català. Iniciatives del Primer Congrés Catalanista 1880, Centre Català 82, Segon congrés catalanista 83, principal redactor del Memorial de Greuges 85, lliurat a Alfons XII. 86 publica Lo catalanisme, formula el pensament particularista (catalanista)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

memorial de Greuges

A

Memorial de Greuges, Memoria en defensa de los intereses morales y materiales de Cataluña. Document per al rei Alfons XII el 85 per comissió de persones incloent Àngel Guimerà i Valentí Almirall

La buregisa catalana posa en manifest descontentament per els convenis comercials establerts amb França i UK i intents d’unificar el Codi civil. La mort del rei i recel dels cercles del govern impedeixen la traducció de les peticions. Primer manifest del catalanisme polític.

86 valentí almirall contribueix a la definició del catalanisme teòricament en el llibre Lo catalanisme. Punt de vista progressista, presenta particularisme regionalista català com solució dels problemes espanyols. Escissió del Centre català per la lluita contra el projete de l’Exposició Universal de Barcelona d’Almirall. Nova organització: Lliga de Catalunya 87. Defensa interessos morals, pol., ec. de Cat. sent conservadors.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

basses de Manresa

A

Unió catalanista, 91, vol coordinar accions de les entitats catalanes. Narcís Verdaguer i Callís. Primer president Lluís Domènech i Montaner, secretari, Enric Prat de la Riba.

25, 26, 27 /3/92 es celebra la primera assambre de delegats de l’organització a l’Ajuntament de Manresa, on aproven les Vases per a la constitució regional catalana. 17 bases que proposaven reorganització de les relacions entre Ejpanya i Cat. Atorgant al Principat autonomia política i ec.

Parlament espanyol: Eduardo dato, conservador, el considera tan utopic com el socialista i tan perillos com l’anarquista. Antoni Maura , liberal acusa de programa de disolució i negació de la pàtria.

Centralistes no accepten existència de realitats nacionals diferents al si d’Espanya, ja que eren restes d’un passat que dificulten la construcció de l’estat nacional modern. Contràriament, catalanistes entenen el centralisme espanyol com obstacle de desenvolupament català. Cloenda als actes de Manresa, Comènec i Montaner demana desempallegar-se de l’administració centrista.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

missatge

A

1888 Lliga de Catalunya s’adreça a la reina regent M.Cristina un missatge escrit en català, demanant un sistema autonòmic. Valentí almirall, Joan Mañé i Flaquer el consideran separatista, mostrant l’heterogeneïtat del mov. catalanista.

86 Centre escolar Catalanista, agrupació d’estudiants catalanistes del Centre Català, evolucionen de regionalisme a nacionalisme. Nombre d’entitats catalanistes augmenten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Campanya contra l’article 15 del codi civil

A

91, Congrés català de Jurisconsults s’oposa al projecta d’unificació . 89 el Senat aprova el Codi civil amb article 15, en contra dels drets forals. Campanya en contra de la redacció de l’article 15: persones nascudes fora del territori foral, malgrat establerts permanent ment a territori foral, es regirien per el nou Codi civil. Campanya liderada per la Lliga de Catalunya, escissió del Centre Català, i el Centre Escolar Catalanista, liderat per Narcís Verdaguer.

Setmanari catòlic la Veu del Montserrat portaveu de la campanya, mobilitza estudiants, seminaristes, advocats, notaris… en defensa del Codi civil català.

Les corts aproven el text al mes d’Abril pero art. 15 reformat al juliol per ser més favoralbe a regions forals gràcies a M.Cristina. Narcís Verdaguer: Primera victòria del catalanisme. Dona a coneixer la Lliga de Catalunya i dona un impuls al mov.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly