Sykdomslære Farmakologi Flashcards

1
Q

Nevn hva som menes med ordene farmakodynamikk og famakokinetikk.

A

Farmakodynamikk: virkemåten “hva legemiddelet gjør med kroppen”
Famakokinetikk: Vil si hvordan de tas opp, foreldes og skilles ut av kroppen. “hva kroppen gjør med legemiddelet”

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Nevn hva som er forskjellen mellom generisk navn og produktbetegnelsen for legemidler.

A

Forskjellen er at generisk navn er virkestoffet, og produktbetegnelsen er hva tabletten heter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv hvordan legemidler påvirker celler ved å binde seg til spesifikke molekyler i cellen.

A

Legemidler påvirker organfunksjonen ved å binde seg spesifikt til cellulære molekyler, som regel proteiner. Disse proteinene har gjerne nøkkeloppgaver i cellen. En viktig gruppe er reseptorproteiner som spesifikt binder hormoner og andre signalstoffer. En annen gruppe er enzymer som regulerer cellens kjemiske reaksjoner

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv hva som menes med at et legemiddel har en spesifikk virkning.

A

Vi ønsker helst å bruke legemidler som er så spesifikke som mulig, det vil si at de bare virker på molekyler i ett bestemt organ eller er knyttet til en enkelt funksjon. På denne måten blir virkningen så “skreddersydd” som mulig, og omfatter ikke andre funksjoner og organer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nevn hva som menes med at et legemiddel virker som en agonist eller en antagonist til en bestemt cellefunksjon.

A

Når er legemiddel er stimulerende for resepetorproteinet, kalles det for en agonist, mens når det er hemmende/blokkerende for reseptorproteinet, kalles det et antagonist

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Beskriv hvordan adrenerge agonister og adrenerge antagonister virker på hjertet.

A

Legemidler som stimulerer adrenerge reseptorproteiner på hjertemuskelcellene, altså adrenerge agonister, vil for eksempel etterlikne virkningen av hormonet adrenalin, og øke hjertefrekvensen og kontraktiliteten. Adrenerge antagonister har den motsatte virkningen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Beskriv forskjellen mellom vannløselige og fettløselige legemidler i virkemåte.

A

Vannløselige legemidler kan binde seg til kanalproteiner , reseptorproteiner og transportproteiner, som alle vender ut mot ekstracellulærvæsken, men får ikke tilgang til intracellulært rommet. Fettløselige legemidler kan der imot passere gjennom cellemembranen, og for eksempel binde seg til celleskjelettetproteiner og enzymer.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Nevn grunnen til at bare fettløselige legemidler kan påvirke hjernen.

A

Kan passere blod-hjerne-barrieren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Gjør rede for hvorfor effekten av de fleste legemidler øker med økende dose, men bare opp til et visst nivå.

A

Effekten av et legemiddel avhenger av doseringen, altså hvor store mengder pasienten får i seg. Gradvis høyere doser medfører stadig kraftigere effekter opp til et maksimalnivå; Her flater kurven ut, slik at ytterligere doseøkning ikke lenger gir noen økning av effekten. Denne situasjonen inntrer når legemiddelet hat bundet seg til alle tilgjengelige proteiner av en bestemt type.

Vi kan bruke adrenerge agonister som eksempel. Disse legemidlene etterlikner effekten av hormonet adrenalin ved å binde seg til spesifikke reseptorproteiner, noe som blant annet fører til høyere hjertefrekvens. Når man gir et slikt preparat i stadig høyere doser, vil hjertefrekvensen forsetter å stile helt til samtlige adrenerge reseptorproteiner på hjertemuskelcellene er bundet til et legemiddelmolekyl. Å øke dosen videre har ingen hensikt; der er jo ikke flere “ledige” reseptorproteiner som legemiddel kan påvirke.

Den maksimale effekten er forskjellig fra preparat til preparat innenfor sammen legemiddelgruppe. Hvor store dose som skal til for å oppnå 50% av den maksimale effekten, varierer også - denne egenskapen kalles preparatetes potens. Som et illustrerende eksempel kan vi forestille oss to adrenerge agonister, A og B. A kan for eksempel øke hjertefrekvensen fra 60 til 120 slag per minutt, mens B har større maksimal effekt slik at man oppnår er frekvensøkning til 140 slag per minutt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Beskriv hva det betyr at kroppen utvikler toleranse for et legemiddel.

A

Vedvarende bruk av et legemiddel i enkelte tilfeller kan føre til toleranseutvikling, på tilsvarende måte som for nikotin, alkohol og narkotiske stoffer. For å opprettholde en viss effekt må man altså stadig øke dosen. Årsaken er forandringer i de proteinene legemidlene binder seg til. Cellene gjør seg dermed delvis ufølsomme for det aktuelle legemiddelet. Et eksempel er morfin. Blir færre reseptorer i cellene ved overstimulering (blir inntatt legemidler). Obs, abstinenser ved bråslutt av legemiddelet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Beskriv hva det betyr at et legemiddel har et smalt terapeutisk vindu.

A

Det terapeutiske vinduet angir det doseringsområdet der man er sikret maksimal effekt av legemiddelet, samtidig som man ikke risikerer giftvirkninger. (morfin)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Beskriv en farmakodynamisk forklaring på at samme dose av et legemiddel kan ha ulik effekt på to forskjellige personer.

A

Sammenheng mellom dose og effekt er også forskjellig fra person til person. Slike forskjeller kan ha farmakokinetiske forklaringer, men årsaken kan også være ulik farmakodynamikk, for eksempel på grunn av genetiske variasjoner i strukturen til reseptorproteinene.

Som en tommelfingerregel har gamle mennesker økt følsomhet for de fleste legemidler, og skal derfor ha lavere doser. Hos pasienter som bruker legemidler fast, kan utvikling av en ny sykdomstilstand påvirke følsomheten, slik at doseringen må justeres. (doser må tilpasses individuelt)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Nevn hvilken størrelse som betyr mest for et legemiddels effekt på cellene: a) Tilført dose av legemiddelet eller b) konsentrasjonen av legemiddelet i væsken rundt cellene.

A

Det er ikke mengden av et tilført legemiddel som avgjør cellefunksjonen endrer seg, men konsentrasjonen i cellens omgivelser. Denne størrelsen er avhengig av plasmakonsentrasjonen, som i sin tur er intimt forbundet med farmakokinetiske forhold, altså hvordan det aktuelle legemiddelet omsettes i organismen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Beskriv hva som menes med uttrykkene absorbsjon, distribusjon og eliminasjon av et legemiddel.

A

Absorpsjon: Først må det aktuelle preparatet absorberes i blodet, noe som i mange tilfeller skjer via tarmen.

Distribusjon: Deretter må legemiddelmolekylene, på samme måte som næringsstoffene, transporteres i blodet til kapillærene, og så diffundere gjennom kapillærveggen til det ekstracellulærvæsken; enkelte passerer også gjennom cellemembranen inn i intracellulærvæsken.

Eliminasjon: I motsetning til næringsstoffene inngår legemidlene ikke i anabole eller katabole reaksjoner. De blir derfor ikke forbruket av cellene, men må i stedet elimineres ved nedbrytning i leveren eller utskillelse gjennom nyrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Beskriv ulike former for administrasjon av et legemiddel.

A

Dersom bare en del av kroppen skal utsettes for et bestemt preparat, snakker vi om lokal administrasjon. For eksempel brukes salver og kremer bare på utvalgte hud- og slimhinneområder, mens inhalasjonspreparater bare får tilgang til respirasjonsorganene.

Ved systematisk administrasjon blir legemiddelet transportert i blodet. Intravenøs administrasjon innebærer at preparatet sprøytes direkte inn i en vene, enten som injeksjon, der hele dosen tilføres på en gang, eller infusjon, der den forordnende mengden “drypper” langsomt inn i blodåren. Peroral administrasjon betyr at preparatet tas inn gjennom munnen og blir absorbert i blodet fra fordøyelseskanalen.
Tilgang til blodbanen kan også oppnås ved subkutan eller intramuskulær injeksjon, der legemiddelet deponeres i ekstracellulærvæsken i hud eller muskel, eller ved rektal eller sublingval administrasjon, der det absorberes fra slimhinnen i endetarmen eller munnhulen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Gjør rede for to prosesser som påvirker plasmakonsentrasjonen av et legemiddel etter peroral administrasjon, men ikke ved intravenøs administrasjon. Usikker på denne, boken formulerte det på en rar måte.

A

Intravenøs injeksjon innebærer at man “hopper over” absorpsjonsfasen.; dermed er man sikker på at plasmakonsentrasjonen straks øker til et visst maksimalnivå. Peroral administrasjon er mer usikker, fordi opptaket av stoffer fra tarmen kan variere betydelig fra person til person og i ulke situasjoner; det er for eksempel ikke likegyldig hva man spiser og om legemidler tas til eller utenom måltidene. Hvis pasienten kaster opp, er selvsagt opptaket av perorale legemidler sterkt redusert.

Alt blod fra tarmen ledes gjennom portvenen til leveren. Dette gjør at leveren kan fange opp og uskadeliggjøre mange giftstoffer. Leveren omdanner imidlertid også en rekke peroralt administrerte legemidler - dette kalles førstepassasjeeffekten.

Sammenliknet med intravenøs injeksjon er derfor peroral administrasjon av et legemiddel forbundet med både langsommere økning av plasmakonsentrasjon og lavere maksimalverdi. Også ved sublingval, rektal og subkutan og intramuskulær administrasjon er det usikkerhet og variasjon knyttet til hvor stor andel av legemiddelet som når blodbanen, selv om man ved disse administrasjonsformene ikke har førstepassasjeeffekt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Beskriv hva som menes med førstepassasjeeffekten ved peroral administrasjon av et legemiddel.

A

Førstepassasjeeffekten er et fenomen i farmakokinetikk der konsentrasjonen av et legemiddel reduseres før det når systemisk sirkulasjon. Dette skyldes hovedsakelig levermetabolisme og intestinal eliminering. Når et legemiddel tas oralt, absorberes det i tarmen og transporteres til leveren før det når resten av kroppen. I leveren kan enkelte legemidler metabolismers til inaktive forbindelser, mens andre kan bli mer aktive. Dette kan redusere mengden av det aktive legemidlet som når systemisk sirkulasjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Nevn de tre væskerommene i kroppen som kan inngå i distribusjonsvolumet til et bestemt legemiddel.

A

Ekstracellulærvesken, intracellulærvæske og plasma

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Beskriv to egenskaper ved molekylene i et legemiddel, som påvirker legemiddelets distribusjonsvolum.

A

Enkelte legemidler består av store som ikke passerer gjennom kapillærveggen til ekstracellulærvæsken, og som derfor forblir i blodbanen. Distribusjonsvolumet blir dermed det samme som plasmavolumet (ca. 2 liter hos en 70kg tung person) Slike legemidler kan bare virke på blodcellene og endotelcellene.

Mindre legemiddelmolekyler diffunderer gjennom kapillærveggen og fordeleres seg jevnt i blodet og i ekstracellulærvæsken, slik at distribusjonsvolumet blir lik summen av plasmavolumet og ekstracellulærvolumet (om lag 16 liter hos en 70 kg tung person). Slike legemidler får tilgang til de aller fleste celler i kroppen, bortsett fra nevroner i sentralnervesystemet, og kan i prinsippet påvirker ethvert protein på celleoverflaten.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
20
Q

Nevn hvor lang tid distribusjonen av et legemiddel vanligvis tar, og hvordan plasmakonsentrasjonen forandres under distribusjonen.

A

De fleste legemidler fordeler seg raskt (i løpet av minutter) i hele sitt distribusjonsvolum. Dermed synker plasmakonsentrasjonen, slik at verdien blir den samme som i de andre væskerommene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
21
Q

Beskriv hvordan eliminasjon av legemidler foregår i a) nyrene og b) leveren.

A

Nyrene er hovedansvarlige for vannløselige midler, som håndteres på tilsvarende måte som kroppens egen avfallsprodukter; enkelte filtreres i glomeruli, andre skilles ut til tubuli. Leveren omdanner og nedbryter en rekke legemidler. Omdanning i leveren er spesielt viktig for eliminasjon av fettløselige legemidler. Ved hjelp av ulike kjemiske reaksjoner forandrer levercellene den kjemiske strukturen til de aktuelle preparatene, slik at de mister eller endrer egenskaper.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
22
Q

Beskriv hva halveringstiden for et legemiddel er, og hvordan den varierer med plasmakonsentrasjonen av legemiddelet.

A

Halveringstiden er den tiden det tar å halvere plasmakonsentrasjonen av legemiddelet. Denne størrelsen er konstant: selv om eliminasjonen går langsommere jo lavere konsentrasjonen blir, tar det bestandig like tid å halvere konsentrasjonen. Halveringstiden kan variere fra noen sekunder opp til flere uker, men er for de aller fleste legemidler et sted mellom en og ti timer. Også på dette området er det betydelig variasjoner fra person til person.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
23
Q

Nevn hvor mange halveringstider det tar fra siste dose og til plasmakonsentrasjonen av et legemiddel har sunket til et ubetydelig nivå.

A

4-5 halveringstider

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
24
Q

Nevn hvordan forholdet mellom tilførsel og eliminasjon av et legemiddel må være for å få en vedvarende, jevn effekt av legemiddelet

A

om man øker infusjonstilførselen ytterligere, stiger konsentrasjonen langsomt inntil eliminasjonshastigheten blitt like høy som infusjonshastigheten, slik at konsentrasjonen holder seg stabil – det er altså en balanse mellom «innskudd» og «uttak».

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
25
Q

Beskriv hvordan plasmakonsentrasjonen varierer ved peroral administrasjon av et legemiddel.

A

Ved peroral administrasjon av et legemiddel endres plasmakonsentrasjonen på tilsvarende måte, man blir aldri helt stabil; i stedet svinger nivået rundt et gjennomsnittsverdi. Hver gang man gir en ny dose, stiger konsentrasjonen bratt, for deretter å synke igjen inntil neste dose tilføres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
26
Q

Nevn hva som menes med en farmakologisk interaksjon.

A

En farmakologisk interaksjon finner sted når ett legemiddel endrer virkningen av et annet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
27
Q

Beskriv forskjellen mellom en farmakodynamisk interaksjon og en farmakokinetisk interaksjon.

A

Ved en farmakodynamsik interaksjon endres virkningen av et legemiddel uten at plasmakonsentrasjonen påvirkes. Ved en faramkokinetisk interaksjon endres virkningen av et legemiddel fordi plasmakonsentrasjonen forandres.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
28
Q

Nevn hva som menes med en bivirkning av et legemiddel.

A

Bivirkninger innebærer at normale doser av et legemiddel har uønskede eller skadelige konsekvenser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
29
Q

Nevn hva som menes med en forgiftning av et legemiddel.

A

For at man skal bruke begrepet forgiftning må dosen ha vært unormalt høy.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
30
Q

Nevn fem organsystemer som ofte er utsatt for bivirkninger av legemidler.

A

Sentralnervesystemet, huden, beinmargen, leveren og nyrene.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
31
Q

Nevn et eksempel på en forutsigbar bivirkning av et legemiddel.

A

Søvnighet ved morfin skyldes for eksempel at dette stoffet virker generelt dempende på sentralnervesystemet.

32
Q

Beskriv hva som menes med en idiosynkratisk bivirkning av et legemiddel.

A

Uforutsigbare eller idiosynkratiske bivirkninger kan man ikke resonnere seg frem til på bakgrunn av kunnskap om det aktuelle legemiddelet. Det er vanligvis ikke doseavhengige, og opptrer som regel temmelig sjelden. Et eksempel er utslett ved penicillinallergi.

33
Q

Nevn to eksempler på senbivirkninger av legemidler.

A

Morfin kan for eksempel gi opphav til avhengighet og i verstefall alvorlig rusmiddelmisbruk.
Kunstig tilførsel av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen kan for eksempel bidra til utviklingen av brystkreft.

34
Q

Beskriv hvorfor en forgiftning hos noen kan oppstå selv ved normal dosering av et legemiddel.

A

Forgiftning er en uønsket eller skadelig virkning av legemidler ved overdosering. Kan oppstå selv om dosering følger retningslinjer, pga. individuelle variasjoner (farmakodynamikk og farmakokinetikk)

35
Q

Beskriv behandling av en legemiddelforgiftning med ventrikkelsonde.

A

Dersom det er gått kort tid (som regel mindre enn to timer) siden inntaket og det er mistanke om at dosen er høy, får pasienten innlagt ventrikkelsonde, altså en tynn plastslange gjennom munnhulen, svelget og spiserøret til magesekken. Med en kraftig sprøyte sørger man for å trekke opp, aspirere, så mye av innholdet i magesekken som mulig; ofte vil man da kunne få øye på halvfordøyde tablettrester.

36
Q

Nevn en behandlingsmetode ved inntak av sterk syre eller base.

A

Gi rikelig med drikke for å fortynne de etsende stoffene.

37
Q

Nevn en behandlingsmetode ved inntak av petroleumsprodukter.

A

Ofte er det nyttig å gi pasienten matolje eller fløte/iskrem som “binder” petroleumsproduktene i tarmen.

38
Q

Beskriv to tiltak som kan være aktuelle ved forgiftning når det har gått lang tid siden inntaket av giftstoffet.

A

I denne situasjonen kan det være aktuelt å forsøke å øke eliminasjonen, for eksempel ved å stimulere nyrens urinproduksjon (diuresen). I tillegg kan man ofte gi et antidot, det vil si en motgift med spesifikk effekt mot det aktuelle legemiddelet som er inntatt.

En sjelden gang kan det være nødvendig med svært spesialiserte behandlingstiltak, for eksempel hemodialyse; denne metoden, som ellers brukers

39
Q

Nevn hva som er forskjellen mellom bredspektrede og smalspektrede antibakterielle legemidler.

A

Vi skiller mellom bredspektrede midler, som virker på mange forskjellige bakterier, og smalspektrede midler, som har effekt på færre bakteriearter.

40
Q

Nevn det vanligste angrepspunktet for antivirale midler og hvorfor antivirale midler ofte har bivirkninger

A

Virus mangfoldiggjør seg hovedsakelig ved å snyte på syntensemaksineritet i kroppens egne celler som igjen er et vanlig angrepspunkt for antivirale midler. Cellene blir oftest umulig å ikke påvirke, så fleste antivirale midler gir dermed opphav til bivirkninger

41
Q

Beskriv hvordan en mikrobekoloni som er resistent mot et antimikrobielt legemiddel kan oppstå

A

Når en koloni utsettes for at antibiotikum, vil for eksempel de mikroorganismene som tilfeldigvis er motstandsdyktige mot legemiddelet, få spesielt gode livsbetingelser; alle “slektningene” blir jo drept, slik at det ikke lenger blir kamp om matfatet. Resultatet blir en raskt voksende resistent koloni, som ikke lenger påvirkes av det aktuelle preparatet.

42
Q

Nevn hva som menes med en multiresistent mikroorganisme.

A

At mikroorganismer er resistente mot flere kjente antibiotikum.

43
Q

Beskriv to hovedregler for antibiotikabruk med sikte på å forebygge at resistens oppstår.

A

Det er viktig å unngå unødvendig antibiotikabruk; pasienter med sår hals på grunn av forkjølelse - altså en virusinfeksjon - skal for eksempel ikke ha penicillin. I tillegg forsøker man å ha noen spesielle antimikrobielle legemidler “i bakhånden” til mikroorganismer som er resistente mot alle vanlige preparater.

44
Q

Beskriv hvorfor penicillin virker best mot grampositive bakterier.

A

Penicillin hemmer et bakterielt enzym som er nødvendig for syntesen av peptidoglykan, og hindrer dermed oppbyggingen av en funksjonell cellevegg, slik at bakteriene ødelegges av osmotisk svelling. Penicillin er altså et baktericid legemiddel med svært god effekt mot grampositive organismer.

45
Q

Beskriv bruk og bivirkninger av benzylpenicillin.

A

Penicillin har svært få bivirkninger og kan derfor gis intravenøst i store doser ved alvorlige infeksjoner ; det intravenøse middelet kalles benzylpenicillin. Enkelte pasienter reagerer allergisk, men vanligvis dreier det seg om beskjedene symptomer som kløe og utslett. En sjelden gang kan penicillin imidlertid gi en alvorlig allergisk reaksjon.

46
Q

Beskriv bruk og bivirkninger av fenoksymetylpenicillin.

A

Ved mindre alvorlige infeksjoner, som for eksempel luftveisinfeksjoner, brukes en peroral penicillinvariant som kalles fenoksymetylpenicillin. Absorpsjonen fra tarmen er god, men noen pasienter blir kvalme og får løs avføring. Pasienten kan også få allergiske reaksjoner med kløe og utslett.

47
Q

Beskriv hva som menes med penicillinasestabile penicilliner og nevn to eksempler på slike.

A

Penicillinresitent oppstår først og fremst blant stafylokokker og innebærer at bakteriene skiller ut enzymet penicillianse (kalles også betalaktamase), som spalter penicillinmolekylet før det rekker å skade bakteriens cellevegg. For å omgå dette problemet er det fremstilt penicillinasestabile penicilliner, altså legemiddelvarianter som ikke påvirkes av bakterieenzymene, eksempler er kloksacillin og dikloksacillin.

48
Q

Beskriv hva som kjennetegner meticillinresistente stafylokokker (MRSA).

A

Enkelte stafylokokkstammer har imidlertid utviklet resistens mot kloksacillin og dikloksacillin; her er mekanismen en endring av enzymene i peptidoglykansyntesen, slik at penicillinmolekylene ikke lenger virker hemmende.

49
Q

Nevn hva som kjennetegner virkningen av aminopenicilliner.

A

De har en bredere virkningsspekter enn vanlig penicillin og er baktericide for en rekke gramnegative organismer, men har dårligere effekt mot grampositive bakterier. De brukes ved urinveisinfeksjoner og lungebetennelse.

50
Q

Beskriv hvorfor kefalosporiner og karbapenemer kan brukes som startbehandling ved alvorlige infeksjoner.

A

Både karbapenemene og de nyeste kefalosporinene er svært effektive, samtidig som få bakteriestammer til nå har utviklet resistens. Disse midlene ønsker man derfor å ha i “bakhånd” til bruk mot spesielt alvorlige infeksjoner.

51
Q

Beskriv virkninger og bivirkninger av aminoglykosider, og hva slags infeksjoner de brukes mot.

A

Aminoglykosider har et svært bredt virkningsspekter, men med best effekt mot gramnegative bakterier. I motsetning til de fleste andre proteinsyntesehemmede antibiotika, har aminoglykosidene en kraftig baktericid effekt. Bivirkning som kan oppstå er for eksempel for pasienter med nyresvikt, da dette har økt tendens til å gi nyreskade. Ved langvarig bruk kan aminoglykosider ha skadelig virkning på hørsels- og likevekts sansen.

52
Q

Nevn i hvilke situasjoner makrolider kan brukes, og hvilke bivirkninger de kan ha.

A

Makrolider har omtrent samme antibakterielle spekter som penicillin, og kan derfor brukes til pasienter med penicillinallergi. De enkelte midlene i denne gruppen absorberes lett fra tarmen og har få alvorlige bivirkninger, men gir ofte ubehagelig kvalme og magesmerter.

53
Q

Nevn to typer infeksjoner som tetracycliner kan brukes mot.

A

Enkle infeksjoner som halsbetennelse, ørebetennelse og bihulebetennelse

54
Q

Nevn hvilken type infeksjoner trimetoprim og kombinasjonen av trimetoprim og sulfonamid (sulfa) brukes mot.

A

Trimetoprim: Hemmer celledelingen hos bakterier

Kombinasjon av trimetoprim og sulfonamid: kombinasjon av disse to legemidlene medfører gunstig farmakodynamisk interaksjon, der bakterienes folsyreproduksjon hemmes på to forskjellige steder, noe som forsterker effekten.

55
Q

Beskriv den felles virkningsmekanismen og virkningene av antihistaminer ved allergiske lidelser.

A

Antihistaminer er en fellsbetegnelse på legemidler som binder seg til reseptorproteiner for histamin slik at signalformidlingen blokkers - disse midlene fungerer altså som antagonister. Dermed motvirkes histaminutløst blodstrømsøking og ødem ved allergiske tilstander.

56
Q

Nevn når behandling med antihistaminer bør begynne ved pollenallergi.

A

For å sikre best mulig forebyggende effekt bør pollenallergikere begynne med antihistaminer flere uker før pollensesongen.

57
Q

Gjør rede for likheter og forskjeller mellom de tidligste og nyere antihistaminer når det gjelder deres virkninger og bivirkninger.

A

De tilgiste antihistaminene som kom på markedet, omtales gjenre som førstegenerasjonsprerparater. Disse midlene passerer blod-hjerne-barrieren og blokkerer reseptorproteiner for histamin, og i tillegg (ved uspesifikke effekter) også reseptorproteiner for serotonin og acetylokolin i sentralnervesystemet. Serotoninblokkeringen reduserer kvalmefølelse, spesielt ved reisesyke, mens antihistamineffekten og den antikolinerge virkningen hemmer effekten av retikulærsubstansens aktiveringssystem, noe som fører til døsighet og kan gi forverring.

Nyere antihistaminer (noen bruker betegnelsen andre- og tredjegenerasjonen) passerer ikke bod-hjerne-barrieren i nevneverdig grad. De forårsakes derfor ikke plagsom søvnighet, men kan heller ikke brukes til kvalmebehandling.

58
Q

Beskriv virkningene av ikke-steroide betennelsesdempende midler («NSAIDs») som for eksempel ibuprofen.

A

Et stort antall legemidler er nært beslektet med acetylsalisylsyre og har i hovedtrekk de samme effektene, det vil si motvirker hevelse, smerte og rødhet, bortsett fra en mindre hemmende virking på blodplatene. Disse midlene omfatter ibuprofen (ibux).

59
Q

Nevn hvordan acetylsalisylsyre og andre ikke-steroide antiiflammatoriske midler påvirker dannelsen av blodplateplugger.

A

Dessuten har acetylsalisylsyre en sterkt hemmede virkning på blodplater, og hindrer dermed dannelse av blodplateplugger.

60
Q

Beskriv virkningene av paracetamol.

A

Paracetamol har begrenset effekt på selve betennelsesprosessen; i hovedsak lindres utelukkende symptomer som smerte, feber og allmenn sykdomsfølelse.

61
Q

Beskriv hvorfor mange ikke-steroide antiinflammatoriske midler øker risikoen for magesår.

A

Prostanoider regulerer blodstrømmen i magesekkslimhinnen, noe som er viktig for å hindre at saltsyren gir etseskader. Når syntesen av slike stoffer hemmes, øker naturlig nok risikoen for utvikling av magesår. Mange ikke-steroide betennelsesdempende legemidler er dessuten direkte irriterende for slimhinnen; lette “syreplager” som halsbrann og svie øverst i buken er derfor svært vanlige bivirkninger.

62
Q

Beskriv hvordan ikke-steroide antiinflammatoriske midler kan bidra til å utløse hjertesvikt eller akutt nyresvikt.

A

Prostanoider bidrar til å regulere blodstrømmen gjennom glomeruluskapillærene i nyrene, som har betydning for urinproduksjonen. Ikke-steroide betennelsesdempende legemidler fører til redusert blodstrøm, lavere urinproduksjon og høyere blodvolum. I tillegg stiger blodtrykket. Dermed øker belastningen på hjertet, noe som selvsagt er spesielt uheldig hos pasienter med hjertesvikt.

63
Q

Beskriv hvordan ikke-steroide antiinflammatoriske midler kan bidra til økt blødningstendens.

A

Prostanoider er viktig for normal blodplatefunksjon. Heming av syntesen gir økt blødningstendens: denne effekten er spesielt kraftig for acetylsalisylsyre, men gjelder også i noen grad for de andre legemidlene i denne gruppen. Ikke-steroide betennelsesdempende legemilder skar derfor ikke brukes i forkant av kirurgiske inngrep. Kombinasjonen av redusert blodplatefunksjon og risiko for blødende magesår er selvsagt spesilet uheldig.

64
Q

Nevn seks bivirkninger som kan oppstå ved bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske midler («NSAIDs»).

A

Hodepine, svimmelhet og redusert stemmningsleise. Hos allergikere kan legemidler fremprovosere astmaanfall - i verste fall utvikles pasientnen anafylaktisk sjokk. Kan også få konsekvenser for infeksjonsforsvaret.

65
Q

Nevn tre faktorer som påvirker risikoen for bivirkninger ved bruk av ikke-steroide antiinflammatoriske midler («NSAIDs»).

A

Langvarigbruk, høye doser og alder

66
Q

Nevn hvilket naturlig hormon som er kjemisk utgangspunkt for legemidlene i gruppen glukokortikoider.

A

Kortisol

67
Q

Beskriv virkningene som glukokortikoider har på betennelsesprosessen og immunsystemets reaksjoner.

A

Glukokortikoider hemmer produksjonen av en rekke forskjellige betennelsestimulrende signalstoffer, blant annet porstanoider og ulike interlevkiner (cytokiner).

I tillegg blokkerer glukokortikoider flere av immunsystemetes reaksjoner. Av den grunn er disse legemidlene spesielt velegnet ved autoimmune sykdommer.

68
Q

Nevn de tre hovedgruppene av glukokortikoider og hvilken gruppe som har de mest potente stoffene.

A

Kortidsvirkende: Kortison
Middes langtidsvirkende: Prednisolon
Langtidsvirkende: betametason.
Gruppen med Langtidsvirkende stoffer er den gruppen med de mest potente stoffene.

69
Q

Beskriv bivirkninger av glukokortikoider når det gjelder infeksjoner.

A

Økt infeksjonsfare er en logisk konsekvens av både betennelsesreaksjonen og immunreakjonen hemmes. Glukokortikoider skal normal ikke gis til personer som har en påvist infeksjon.

70
Q

Beskriv bivirkninger av glukokortikoider som kan merkes i huden.

A

Svekket sårdannelse og dårlig sårtilheling. Glukokortiokoider hemmer også fibroblastene, som er vikitg for tilhelingsprosessene i et betennelsesområde. Langvarig bruk kan derfor føre til tynn, pregamentaktig hud, og i verste fall til kroniske sår

71
Q

Beskriv bivirkninger av glukokortikoidenes påvirkning av metabolismen.

A

Høy blodsukker, redusert muskelmasse og endret fettfordeling. Disse bivirkingene er en konsekvens av glukokortikoidenes effekt på metabolismen, som blant annet innebærer stimulert glukoneogenese kombinert med økt katabolisme av muskelprotiner. Dispornerte indivder kan utvikle diabetes. I tillegg blir armene og beina tynne på grunn av redusert muskelmasse, samtidig som endret fettfordeling fører til oppsvulmet buk og ansikt.

72
Q

Beskriv bivirkningen av glukokortikoiders påvirkning av beinvev.

A

Beinskjørhet (osteoporose) henger også sammen med glukokortikoidenes generelt nedbrytende virkning på kroppens proteinstrukturer, noe som over tid svekker beinbygningen.

73
Q

Nevn hvordan glukokortikoider kan påvirke blodtrykket.

A

Høyt blodtrykk kan forklares av at alle glukortikoider er kjemisk beslektet med aldostoren og andre minrerkortikoider, som reduserer urinproduksjonen og sørger for høyt blodvolum

74
Q

Nevn en mulig bivirkning av glukokortikoider i magesekkens slimhinne.

A

Magesår

75
Q

Beskriv psykiske bivirkninger som glukokortikoider kan medføre.

A

Endret stemningsleie og andre psykiske effekter. Mange blir i bedre humør av glukortikoidbehandling. Økt apetitt er vanlig og kan føre til vektøkning. Søvnløshet kan være et problem, noe som gjør at glukortikoider helst bør gis tidlig om dagen.

Ved høyere doser kan det oppstå ubehagelige stemmningssvingninger, ikke minst hos barn, mens eldre balt annet kan utvikle akutt forvirring eller depresjon. Slike fenomenrer blir i praksis ofte oversett.