H5: 5.3 Aandachtsstoornissen Flashcards

1
Q

Aandachtsstoornissen

A

Ontwikkelingsstoornissen: de aandacht ontwikkelt zich niet normaal (bv. ADHD)

Verworven stoornissen: men heeft aandachtsproblemen ten gevolge van een trauma aan de hersenen

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Aandachtsdeficientie bij kinderen (ADHD)

A

ADHD = attention-deficit hyperactivity disorder
is een ernstige ontwikkelingsstoornis met als kenmerken hyperactiviteit, aandachtstekort en impulsiviteit.

Er zit een genetische component in de gevoeligheid voor ADHD maar ook omgevingsinvloeden kunnen ADHD bij kinderen bevorderen. (bv. gebruik van tabak, alcohol, drug tijdens zwangerschap, stress tijdens zwangerschap, vroeggeboorte, problemen bij de geboorte, herseninfecties etc).
De symptomen van ADHD kunnen verergerd worden door allergieen en voedselintoleranties. (er heerst onzekerheid omtrent de oorzaak en de meest aangewezen behandeling)

ADHD geneest vanzelf wanneer het kind volwassen is maar dit is niet altijd het geval.

andere symptomen: moeite hebben met aandacht op relevante signalen in de omgeving te richten, moeite hebben om aandacht voor lange tijd bij iets te houden, beginnen veel dingen maar maken weinig af, zijn druk en rusteloos, reageren soms overdreven agressief (hebben woede buien), zijn slecht georganiseerd, hebben moeite om met andere kinderen te spelen door hun impulsiviteit (ze dringen zich op, zijn ongeduldig, flappen dingen eruit, etc ), hebben last van sterk wisselende stemmingen, etc

subjectiviteit van de diagnose leidt tot discussie

ADHD heeft vooral te maken met een tekort aan inhibitiecontrole; patienten hebben dus niet zozeer een teveel aan energie maar eerder een tekort over de signalen die op hen afkomen. Daardoor worden ze gemakkelijk afgeleid en zijn ze impulsief. Daarom helpen opwekkende middelen om hun impulsiviteit en hyperactiviteit in check te houden, doordat hun energieniveau verhoogt worden ze selectiever in de stimuli waarop ze reageren.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Aandachtsproblemen na een hersenaandoening

A

Hersenaandoeningen komen relatief vaak voor.

De meest voorkomende hersenaandoening is een beroerte. 80% van de beroertes zijn veroorzaakt door een herseninfarct (=een bloedvat in de hersenen geraakt verstopt waardoor een deel van de hersenen geen zuurstof meer krijgt). De overige 20% zijn veroorzaakt door hersenbloedingen (= een bloedvat barst waardoor bloed in de hersenen terechtkomt

Andere oorzaken van hersentrauma’s zijn (verkeers)ongevallen en degeneratieve aandoeningen (bv. dementie).

Hersenaandoeningen nemen toe door de vergrijzing, het feit dat meer mensen hersentraumas overleven en het feit dat het verkeer toeneemt.

De meest voorkomende gevolg van een hersentrauma is een andachtstoornis (in 80% van de gevallen).

Een ander fenomeen dat vastgesteld wordt na een beroerte is hemineglect (= patient besteedt geen aandacht meer aan stimuli uit de helft van de omgeving door schade aan de paritale lob in de rechterhemisfeer).
In sommige gevallen van hemineglect negeert men alle stimuli aan de linkerkant, in andere gevallen negeert men alle linkerhelften van alle stimulusen overall. Dit toont nogmaals aan dat aandacht niet alleen plaatsgebonden is maar ook voorwerpsgebonden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly