2 Beskriv og sammenlign stimulusdrevet og målrettet oppmerksomhet Flashcards

1
Q

Hva er oppmerksomhet? Hva påvirker hva eller hvor vi retter oppmerksomhet mot?

A

Oppmerksomhet betegner en kognitiv prosess som involverer evnen til å fokusere bevisstheten på bestemte stimuli, tanker eller oppgaver samtidig som man ignorer eller undertrykker distraksjoner. Oppmerksomhet spiller derfor en avgjørende rolle i vår evne til å oppfatte, forstå og reagere på omgivelsene rundt oss. Hva eller hvor vi retter oppmerksomheten kan bli sett på som et resultat av et komplekst samspill mellom to uavhengige faktorer: målrettet og stimulusdrevet oppmerksomhet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er stimulusdrevet oppmerksomhet? + eksempel

A

Stimulusdrevet oppmerksomhet, også kjent som bottom-up oppmerksomhet, referer til situasjoner der oppmerksomheten vår blir fanget av eksterne stimuli som er fremtredende, plutselige eller uventede. Disse stimuliene tiltrekker seg automatisk vår oppmerksomhet, uten vår bevisste innsats eller intensjon. Fordi stimulusdrevet oppmerksomhet er drevet av egenskapene til stimuliene, er den viktig for at vi skal kunne oppdage eller reagere på potensielt viktige eller truende hendelser i omgivelsene våre.

For eksempel vil en høy lyd eller sterkt lys automatisk fange vår oppmerksomhet selv når vi er opptatt med andre oppgaver.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er målrettet oppmerksomhet? + eksempel

A

Målrettet oppmerksomhet, også kjent som top-down oppmerksomhet, referer derimot til situasjoner der oppmerksomheten vår blir styrt av våre mål, forventinger eller intensjoner. Vi retter frivillig oppmerksomheten vår mot spesifikke stimuli basert på interne mål, kunnskap og eventuelle oppgavekrav. Målrettet oppmerksomhet lar oss ignorere distraksjoner samtidig som vi opprettholder fokus på oppgaver eller stimuli som er relevante for oss i gitte situasjoner.

Vi bruker den målrettede oppmerksomheten dersom vi for eksempel leter etter en person i en stor folkemengde. Vi vil bevisst rette oppmerksomhet mot de personene som ligner vedkommende, samtidig som vi ignorerer irrelevante objekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Målrettet og stimulusdrevet oppmerksomhet: eksempel på når de samhandler og eksempel på når de konkurrerer

A

Stimulusdrevet og målrettet oppmerksomhet er alltid til stedet sammen, og de spiller en viktig rolle i vår kognitive prosessering og interaksjon med omgivelsene våre. De kan samhandle på komplekse måter for å regulere vår oppmerksomhet og respons.

For eksempel kan du sitte på en kafé å lese en bok (målrettet oppmerksomhet), men bli trukket mot en duft som kommer fra bakeriet deres (stimulidrevet oppmerksomhet).

I mange situasjoner kan likevel målrettet og stimulusdrevet oppmerksomhet konkurrere om våre begrensede kognitive ressurser.
For eksempel, hvis du prøver å fokusere på å gjøre en matteoppgave mens du sitter i et støyende klasserom, kan den ytre støyen og bevegelsen fra klassekamerater trekke oppmerksomheten din vekk fra oppgaven og dermed gjøre det vanskelig å opprettholde konsentrasjonen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Oppsummering

A

Som beskrevet er målrettet og stimulidrevet oppmerksomhet to distinkte oppmerksomhetstyper som skiller seg fra ved hverandre ved at målrettet oppmerksomhet styres av interne faktorer, og stimulidrevet oppmerksomhet styres av eksterne faktorer. De interne faktorene er primært basert på individets mål og intensjoner, mens de eksterne faktorene styres av egenskapene til stimuli. Derfor kan man si at målrettet oppmerksomhet er proaktiv og frivillig, mens stimulidrevet oppmerksomhet er reaktiv og refleksiv. Der stimulidrevet oppmerksomhet er nyttig for å oppdage viktige hendelser i omgivelsene våre, er målrettet oppmerksomhet viktig for å opprettholde fokus på oppgaver til tross for distraksjoner. Samlet sett er forståelsen av samspillet mellom stimulidrevet og målrettet oppmerksomhet viktig for å forstå hvordan vi styrer vår oppmerksomhet, og responderer på ulike situasjoner og stimuli.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly