2 Diskuter ulike måter oppmerksomhet kan påvirke prosesseringen av sensorisk stimuli Flashcards

1
Q

Nevn fem ulike måter oppmerksomhet kan påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli:

A
  • Selektiv oppmerksomhet
  • Delt oppmerksomhet
  • Oppmerksomhetsfangst
  • Uoppmerksom blindhet
  • Endringsblindhet
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva er oppmerksomhet og sensorisk stimuli? Hvordan henger de sammen?

A

Oppmerksomhet og sensorisk stimuli er to sentrale begreper innen kognitiv psykologi som spiller en avgjørende rolle i hvordan vi oppfatter og reagerer på verden rundt oss.

Oppmerksomhet referer til den kognitive prosessen som involverer evnen til å bevisst fokusere på bestemte stimuli, tanker eller oppgaver samtidig som man ignorerer eller undertrykker distraksjoner. Vi har derfor evnen til å konsentrere oppmerksomheten mot sensoriske stimuli, som er all den informasjonen vi mottar fra omgivelsene gjennom sanseorganene våre. Dette inkluderer informasjonen vi mottar gjennom synet, hørselen, luktesansen, smakssansen og følesansen. Vår evne til å oppfatte og forstå omgivelsene våre avhenger derfor både av hvordan hjernen vår filtrerer, prosesserer og reagerer på sensorisk informasjon, samt hvordan den fordeler oppmerksomheten vår til relevante aspekter av miljøet.

Oppmerksomhet kan påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli på flere ulike måter, og dette komplekse samspillet skal jeg gi noen eksempler på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva er selektiv oppmerksomhet? Hvordan kan selektiv oppmerksomhet påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli?

A

Selektiv oppmerksomhet (selective attention) er evnen til å bevisst begrense hva man oppfatter ved å styre oppmerksomheten mot et bestemt objekt eller en handling. På denne måten kan man filtrere ut irrelevant informasjon, og kontrollere og forbedre prosesseringen av den valgte sensoriske stimuli slik at vi husker og oppfatter den bedre og mer detaljert. Et eksempel på selektiv oppmerksomhet er dersom man befinner seg i et rom med mye støy, og fokuserer oppmerksomheten mot matteoppgavene sine og blokkerer ut støyet rundt.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er delt oppmerksomhet? Hvordan kan delt oppmerksomhet påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli?

A

Delt oppmerksomhet (divided attention) er en annen form for oppmerksomhet som påvirker prosesseringen av sensorisk stimuli, og dreier seg om evnen til å ta hensyn til, eller utføre, to eller flere forskjellige oppgaver samtidig. Da vil flere stimuli bli behandlet samtidig, og prosesseringen av informasjon fordeles mellom ulike stimuli. Oppmerksomheten vår er delt dersom vi kjører bil og følger med på veien, samtidig som vi følger med på GPS-en. Avhengig av oppgavenes vanskelighetsgrad, kan delt oppmerksomhet være en automatisk prosess som forekommer uten intensjon og som bruker få kognitive ressurser. For eksempel vil samtaler stoppe opp dersom oppgaven krever mye kognisjon, men flyte lett hvis man er svært kjent med oppgaven.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Hva er oppmerksomhetsfangst? Hvordan kan oppmerksomhetsfangst påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli?

A

Oppmerksomhetsfangst (attentional capture) dreier seg om en automatisk og ufrivillig endring av oppmerksomheten. Den er vanligvis forårsaket av en stimuli som høy lyd, sterkt lys eller brå bevegelser. Når oppmerksomheten vår bli fanget av en spesifikk stimuli, blir den automatisk prioritert over andre stimuli i miljøet. Dette kan føre til at vi oppfatter og prosesserer denne stimulien raskere og mer effektivt enn andre, utkonkurrerte stimuli. Oppmerksomhetsfangst kan både være nyttig for å oppdage viktig eller potensielt truende stimuli i omgivelsene våre, eller forstyrrende fordi stimulien er distraherende. Hvis man for eksempel hører en høy lyd, vil man automatisk rette oppmerksomheten mot lydkilden i et forsøk på å identifisere den.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hvilket fenomen referer uoppmerksom blindhet til? Hvordan kan uoppmerksom blindhet påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli?

A

En annen måte å forstå oppmerksomhetens påvirkning på prosesseringen av sensorisk stimuli er gjennom uoppmerksom blindhet, eller «inattentional blindness». Det referer til fenomenet der en person fokuserer på en spesifikk stimulus, og blir helt blind for andre stimuli som helt åpenbart er til stede. På grunn av personens manglende oppmerksomhet, blir man «blind» for stimuli som ellers blir ansett som tydelig eller viktig. Dette fenomenet understreker begrensningene i individets oppmerksomhet, og en manglende evne til å oppfatte og prosessere alt rundt oss når vi er opptatt med spesifikke oppgaver eller stimuli. Det er ulike eksperimenter som illustrerer uoppmerksom blindhet, hvor deltakerne er uviten om tydelig synlige stimuli hvis de ikke retter oppmerksomheten mot dem – som i eksperimentet av Simons og Chabris med ideen om at oppmerksomhet også kan påvirke persepsjon i en dynamisk scene – man blir bedt om å telle antall pasninger, og en gorilla går blant to lag som kaster ball: «the invisible gorilla», deltakerne oppdager ofte ikke gorillaen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Forskere har også demonstrert hvordan mangel på oppmerksomhet kan påvirke persepsjonen av sensorisk stimuli - endringsblindhet - hva dreier det seg om?

Hvordan kan endringsblindhet påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli?

A

Forskere har også demonstrert hvordan mangel på oppmerksomhet kan påvirke persepsjonen. Fenomenet, kalt «change blindness» eller endringsblindhet, dreier seg om at man ikke legger merke til en endring i en visuell scene eller stimuli, selv om endringen er åpenbar. Dette skjer selv når personen ser direkte på scenen/stimulien, og indikerer derfor en begrensing i vår evne til å oppfatte og behandle visuell informasjon. At endringsblindhet forekommer på grunn av begrensinger i oppmerksomheten vår har blitt illustrert i ulike eksperimenter, blant annet av Rensink (1997), hvor det ble presenterte ett bilde, etterfulgt av et tomt felt, etterfulgt av det samme bildet, men med et element som mangler, etterfulgt av et tomt felt, og så videre. Bildene ble vekslet på denne måten inntil observatører kunne finne ut hva som var forskjellig med de to bildene. Prosessen måtte repeteres mange ganger før forsøkspersonen oppdaget endringen. Samlet sett kan endringsblindhet påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli ved å redusere oppmerksomheten mot endringer, føre til feiloppfatning av miljøet, begrense evnen til å tilpasse seg endringer og utgjøre en sikkerhetsrisiko i visse situasjoner.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Oppsummering: hvordan oppmerksomhet kan påvirke prosesseringen av sensoriske stimuli

A

For å oppsummere kort kan vi si at oppmerksomhet avhenger av mange ulike faktorer som er avgjørende for hvordan vi prosesserer sensoriske stimuli. Oppmerksomheten bringer objekter og stimuli til bevisstheten vår, og kan forbedre vår evne til å oppfatte og respondere. Men manglende oppmerksomhet kan også hindre oss i å prosessere sensorisk stimuli, og kan gjøre at vi ikke oppdager viktige endringer eller hendelser rundt oss. Evnen til å behandle sensoriske stimuli i omgivelsene rundt oss er begrenset.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly