5 Viktige begreper fra forelesning/boka Flashcards

1
Q

Oppfattelsen av fonemer, ord og bokstaver

A
  • Fonemer = individuelle lydenheter - det korteste segmentet av tale, og hvis det endres, endrer hele betydningen av et ord (lyd) -> varierer fra språk til språk fordi ulike språk har ulike lyder
  • Morfem = den betydningsbærende delen av et ord (mening)
     Fonemer og morfemer er byggesteinene i ord
  • Leksikon = samlingen av alle ordene i et gitt språk, en persons kunnskap om hva ord betyr, hvordan de høres ut og hvordan de brukes i relasjon til andre ord
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hvordan mening påvirker vår oppfatning av lyder

A

Det er nemlig en nær sammenheng mellom hvordan vi oppfatter lydene i et språk og betydningene som disse lydene skaper. Denne sammenhengen kan illustreres av den fonemiske restaureringseffekten - som oppstår når fonemer oppfattes i tale når lyden av fonemet dekkes av fremmed støy. Forestill deg at du lytter til noen som snakker, og plutselig er det en kortvarig støy, som en hoste eller en dør som smelles igjen, som skjuler deler av et ord. Til tross for avbrytelsen, fyller hjernen din sømløst inn de manglende fonemene for å oppfatte ordet som om det var fullstendig. Vi har denne evnen fordi hjernen vår bruker kontekstuell informasjon til å tolke og fylle inn manglende sensorisk informasjon, og fordi den lager forutsigelser om innkommende informasjon basert på tidligere erfaringer og forventinger. Den fonemiske restaureringseffekten viser at våre perseptuelle systemer er tilpasningsdyktige og kan kompensere for manglende eller degradert sensorisk informasjon for å opprettholde forståelse.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hvordan mening påvirker vår oppfatning av lyder - vår evne til å oppfatte individuelle ord i setninger

A

Evnen til å oppfatte enkeltord i samtaler hvor det ikke er pauser mellom ordene i lydsignalet kalles talesegmentering. Talesegmentering avhenger av kunnskap om språket - at vi har evnen til å skille mellom ulike ord. Kunnskapen om hvilken lyder som følger hverandre i et ord, og at noen lyder er mer sannsynlig atskilt med mellomrom mellom to ord, har også betydning for segmenteringen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hvordan kontekst spiller en rolle i å oppfatte skrevne brev

A

«The word superiority effect» = referer til oppdagelsen av at bokstaver er lettere å gjenkjenne når de er en del av et ord, enn når de står alene eller er innehold i noe som ikke er et faktisk ord -> ord overlegenhetseffekten. Effekten viser at bokstaver i ord ikke behandles én etter én, men at hver bokstav påvirkes av konteksten den opptrer i.
- Eksempel: Reichers demonstrerte effekten ved å be deltakerne velge hvilken av de to presenterte bokstavene de nettopp hadde sett, og det viste seg at de valgte raskere og mer nøyaktig når bokstaven hadde vært el av et ord enn presentert alene eller som del av noe som ikke faktisk var et ord.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Faktorer som påvirker hvordan vi forstår betydningen av ord

A

Evnen til å oppfatte skrevne ord avhenger av hvor ofte de forekommer i leksikonet vårt.

The word frequency effect (ordfrekvens-effekt):
Fenomenet med raskere responstid for høyfrekvente ord enn for lavfrekvente ord.

Har blitt demonstrert ved “Lexical desicion task” - deltakerne leser ord og skal avgjøre om det er ord eller ikke-ord

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Leksikalsk tvetydighet
Hva menes med betydningsdominans?

A

At ord kan ha mer enn én betydning kalles leksikalsk tvetydighet, og det faktum at noen betydninger forekommer hyppigere enn andre kalles betydningsdominans. Kontekst vil likevel gå foran et ord med dominans hvis den mindre dominerende betydningen er indikert av konteksten.
For eksempel kan det engelske ordet «bug», både referere til en innsekt, en skjult lytteenhet eller det å være plagsom. For å unngå misforståelser må vi derfor ta hensyn til betydningsdominans og kontekst for å forstå hva som menes med «bug» i en setning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Hvordan avgjør betydningsdominans og kontekst hvordan betydningen av tvetydige ord blir tilgjengelig mens du leser en setning?

A

Prosessen med å få tilgangen til den faktisk betydningen av et tvetydig ord er kompleks og påvirkes av flere faktorer. For det første vil frekvensen av et ord avgjøre hvor lang tid det tar å behandle betydningen av både ord for ord, men også hele setningene (word frequency effect). For det andre, vil konteksten til setningen avgjøre hvilken betydning vi vil få tilgang til. Til slutt avhenger også vår evne og kunnskap for å få tilgang til den riktige betydningen av et ord - både frekvens og når det er tvetydig - en kombinasjon av betydningsdominans og kontekst.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

For å forstå hvordan ord skaper betydningen av en setning, må vi først skille mellom to egenskaper ved setninger: semantikk og syntaks

A

Semantikk = grammatikk, reglene om hvordan man setninger skal bygges opp (Wernickes område)

Syntaks = læren om språkets innhold, betydningen av ord og setninger (Brocas område)

Eksempel:
Å forandre setningen “kattene vil ikke spise” til “kattene vil ikke bake”, er en semantisk feil fordi betydningen ikke gir mening; å forandre setningen til “kattene vil ikke spising” er en feil i syntaks fordi grammatikken er feil.

Forskning av hjerneskadde pasienter viser at syntaks og semantikk behandles i ulike hjerneområder:
–>Brocas område (frontallappen) knyttes til syntaks - og pasienter med skader i frontallappen viste treg og anstrengt tale, og hadde ofte rotete setningsstruktur = Brocas afasi. De får problemer med å prosessere bindeord, og får vanskeligheter med å forstå handlingen i setninger.
–> Wernickes område (temporallappen) knyttes til semantikk. Pasienter med skader i temporallappen pratet flytende og grammatisk korrekt, men usammenhengende = Wernickes afasi. Språket er meningsløst, og de har forståelse med å forstå tale og skrift. Altså mer utbredte vansker med forståelse, altså involvert i semantikk.

Syntaks og semantikk kan også skilles ved å måle hendelsesrelaterte potensialer (ERP)

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Forstå setninger: parsing

A

Når vi leser eller lytter til en setning, møter vi en rekke ord som følger hverandre. Når dette skjer, utfolder betydningen av en setning seg, avledet fra både betydningen av ordene og hvordan ordene er gruppert sammen i fraser. Grupperingen av ord i fraser, kalt parsing, er en sentral prosess for å bestemme betydningen av en setning.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Garden path sentences (illustrerer midlertidig tvetydighet)

A

Setninger som i starten ser ut til å bety én ting, men som så ender den opp med å bety noe annet kalles «garden path sentences», fra uttrykket «leading a person down the garden path». Slike setninger illustrerer midlertidig tvetydighet, fordi de første ordene i setningen er tvetydige – de kan ha mer enn én betydning, men betydningen blir først tydeliggjort mot slutten av setningen. Det er mulig å lage et uendelig antall setninger, men vi må likevel følge de grammatiske reglene for at de skal få rett betydning. Mange setninger kan likevel være tvetydige, at det er forskjellige måter å tolke dem på.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

To måter å tolke tvetydige setninger på:

A

Språkforskere har brukt setninger med midlertidig tvetydighet for å hjelpe til med å forstå mekanismene som virker under parsing. Et av de tidlige forslagene for å forklare parsing, og spesielt garden path sentences, kalles syntaks-først-tilnærmingen til parsing. Et annet forslag, som kom noe senere, kalles den interaksjonistiske tilnærmingen til parsing

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Oppfatningen av tale: syntaks-først-tilnærmingen til parsing

A

Forskere har brukt setninger med midlertidig tvetydighet for å forstå mekanismene som virker under parsing, og spesielt under “garden path sentences”, og den kalles syntaks-først tilnærmingen til parsing. Tilnærmingen forklarer at når folk leser en setning, er deres gruppering av ord til fraser i utgangspunktet og utelukkende styrt av en rekke regler basert på syntaks (setningsgrammatikk). Annen informasjon, som leksikalsk eller pragmatisk informasjon, utøver sin innflytelse på et senere tidspunkt. Eksempel på en slik regel: “late closure” = prinsippet sier at når en person møter et nytt ord, antar personens analysemekanisme at dette ordet er en del av den gjeldende frasen, så hvert nytt ord legges til den gjeldende frasen så langt det er mulig - “etter at musikeren spilte…” -> man antar at alle ordene er en del av setningen, også når man legger til “piano”. Men når prinsippet om “late closure” også legger til ordet “var” = “etter at musikeren spilte piano var..”, skjer det noe feil - prinsippet har villedet oss!

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Oppfatning av tale: den interaksjonistiske tilnærmingen til parsing

A

Parsing er prosessen der ord i en setning grupperes i fraser. Gruppering i fraser er en viktig faktor for betydningen av en setning. Den interaksjonistiske tilnærmingen forsøker å forklare parsing ved å ta utgangspunkt i at informasjon gitt av både syntaks og semantikk tas i betraktning samtidig som vi leser eller lytter til en setning. De fleste moderne forskere støtter denne tilnærmingen, fordi leseren tildeles en aktiv rolle som kontinuerlig vil forutse hvilke ord som er de neste i en setning - ikke bare basert på setningsstruktur (som kan betraktes som bottom-up informasjon), men også leserens kunnskap om ordets betydning, miljø og språkkonstruksjon (som kan betraktes som top-down informasjon).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Gi et eksempel som viser hvordan parsing kan påvirkes av flere faktorer i tillegg til syntaks

A

En måte å demonstrere en rolle for semantikk er å vise hvordan betydningen av ord i en setning kan påvirke parsing helt fra begynnelsen av setningen. De følgende setningene har samme struktur, men kan, avhengig av betydningen av ordene, være enten tvetydige eller entydige. Tenk for eksempel på følgende setning:

“Spionen så mannen med kikkerten”

Denne setningen har to betydninger, som representerer ulike forhold mellom ordene i setningen. Den er tvetydig - ser spionen på mannen gjennom kikkerten, eller ser spionen på en mann som har en kikkert?

Vi kan endre setningen til at den kun har én betydning:
“Mannen så på fuglen med kikkerten”
Kunnskapen vår påvirker tolkningen vår og utelukker den tvetydige betydningen.

–> Parsingen påvirkes ikke bare av syntaks (grammatikk), men også av semantikk (innhold, betydning) og vår kunnskap (top-down).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Hva støttes den interaksjonistiske tilnærmingen av?

A
  • Måten ord med ulik betydning (tvetydighet) påvirker tolkningen av en setning
  • Tolkningen av en setning påvirkes også av meningen av stedet vi observer/befinner oss i: “visual world paradigm”
  • Prediksjoner basert på en persons kunnskap om miljøet
  • Prediksjoner basert på kunnskap om språkkonstruksjoner
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Betydningen av slutninger

A

Akkurat som setninger er mer enn summen av betydningen av individuelle ord, er historier mer enn summen av betydningene til individuelle setninger. I en velskrevet historie er setninger i en del av historien relatert til setninger i andre deler av historien. Leserens oppgave er å bruke disse relasjonene mellom setninger for å skape en sammenhengende, forståelig historie.

En viktig del av prosessen med å lage en sammenhengende historie er å trekke slutninger – å bestemme hva teksten betyr ved å bruke vår kunnskap til å gå utover informasjonen som teksten gir. Noen av disse slutningene skjer nesten automatisk, mens andre involverer trening og må undervises.

17
Q

Slutninger - hvordan vi forstår historier og tekst

A

Forskning er opptatt av hvordan lesernes forståelse av en historie bestemmes av informasjonen som gis av mange setninger samlet.

Inferens/slutninger skaper forbindelser som er essensiell for å skape sammenheng i tekster, og å gjøre disse slutningene kan implisere innsats og kreativitet av leseren.

18
Q

Hva er en anaforisk slutning?

A

 Anaforisk slutning = inferenser som kobler et objekt eller en person i en setning, til et objekt eller en person i en annen setning kalles anaforiske slutninger. Eksempel: “John, den berømte skiløperen, vant konkurransen. Han har nå vunnet de tre siste rennene han har deltatt på”. Vi har vanligvis små problemer med å gjøre anaforiske slutninger på grunn av måten informasjon presenteres på i setninger og vår evne til å bruke kunnskap vi bringer til situasjonen.

19
Q

Hva er en instrument-slutning?

A

 Instrument-inferens = Konklusjoner om verktøy eller metoder er instrumentslutninger. For eksempel, når vi leser setningen “William Shakespeare skrev Hamlet mens han satt ved skrivebordet sitt,” slutter vi fra det vi vet om tiden Shakespeare levde at han sannsynligvis brukte en fjærpenn (ikke en bærbar datamaskin!) og at skrivebordet hans var laget av tre. På samme måte vil det å slutte fra passasjen om John og fuglehuset at han bruker en hammer til å banke spikrene være en instrumentslutning.

20
Q

Hva er en kausal slutning?

A

 Årsaksslutning = konklusjoner om at hendelser som beskrives i setninger var forårsaket av hendelser som skjedde i en tidligere setning.
For eksempel når vi leser setningene: “Sharon tok en aspirin. Hodepinen gikk bort.” Trekker vi en anaforisk slutning om at “henne” refererer til Sharon, og vi trekker en kausal slutning om at inntak av aspirin førte til at hodepinen forsvant

21
Q

Situasjonsmodell

A

En annen tilnærming til å forstå hvordan folk forstår historier er å vurdere naturen til den mentale representasjonen som folk danner når de leser en historie. Dette kalles situasjonsmodelltilnærmingen til tekstforståelse.

22
Q

Diskursassosiert prosessering

A

For å lage situasjonsmodeller må man knytte setningsbetydninger sammen og relatere dette til et bredere tema. Enkeltsetninger må dermed tolkes i sammenheng med det som er sagt tidligere som en del av den såkalte bredere diskursen.

-

Sammen antyder disse funnene at vi skaper, mens vi leser, en slags mental representasjon av historiens overordnede mening eller hovedinnhold (dvs. en situasjonsmodell) og at påfølgende setninger tolkes med dette i tankene.

23
Q

The given-new contract

A

To eller flere personer er vanligvis involvert i en samtale, og hver person må ikke bare ta hensyn til hva andre sier, men også hva den eller de andre vet om emnet som diskuteres. Når folk snakker om et tema, tar hver person med sin egen kunnskap til samtalen. Samtaler går lettere når deltakerne har med seg felles kunnskap. Derfor, når folk snakker om aktuelle hendelser, hjelper det hvis alle har fulgt med på nyhetene; det er vanskeligere når en person nettopp har kommet tilbake fra seks måneders meditasjon i et isolert kloster.

24
Q

Common ground

A

Felles kunnskap og oppfatninger letter kommunikasjonen mellom mennesker:

Et annet aspekt av denne prosessen med å dele informasjon er ideen om «common ground» - felles grunn, talerens gjensidige kunnskap, tro og antakelser. Nøkkelordet i denne definisjonen av felles grunnlag er gjensidighet, fordi for at en samtale skal lykkes må hver person forstå kunnskapen som den andre personen bringer til samtalen.
Eksempel: leger antar vanlig is at pasienter har begrenset kunnskap om fysiologi og medisinsk terminologi, og bruker derfor lekmannsterminologi som hjerteinfarkt istedenfor myokardinfarkt.

25
Q

Hva er syntaktisk koordinering?

A

Syntaktisk koordinering er prosessen der folk bruker lignende grammatiske konstruksjoner -> fordi både felles grunn og syntaktisk koordinering er viktig for at vi skal forstå hverandre.

26
Q

Hva menes med syntaktisk priming?

A

Syntaktisk priming = å høre et utsagn med en bestemt syntaktisk konstruksjon øker sjansene for at et utsagn som følger blir produsert med samme konstruksjon. Med en bestemt syntaktisk konstruksjon øker sjansene for at en retursetning blir produsert med samme konstruksjon. Syntaktisk priming er viktig fordi det hjelper folk til å koordinere den grammatiske formen til utsagnene deres under en samtale.