25) Forklar begrepet homeostase i et nevrobiologisk perspektiv, og hvordan homeostasefunksjoner påvirker motivasjon til atferd hos mennesker. Flashcards

1
Q

homeostase

A

Homeostase i et nevrobiologisk perspektiv er opprettholdelsen av et kjemisk og fysisk konstant internmiljø gjennom indre reguleringsprosesser.

Homeostase jobber med andre ord for å opprettholde likevekt i kroppens internmiljø.

Det handler om kroppens evne til å opprettholde et stabilt og optimalt internmiljø i møte med skiftende forhold – både i det indre og ytre miljøet.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Et homeostatisk system (ikke-kroppslig)

A

Homeostase ser man også utenfor kroppen. Et homeostatisk system krever et settpunkt, en feil-detektor og en feilrettende mekanisme.

Vi kan trekke en linje til en panelovn, som har i oppgave å holde et rom på en stabil temperatur i møte med endrede omgivelser. Her vil temperatur innstillingen være settpunktet, mens termostaten er detektoren og panelovnen er den korrigerende mekanismen. Sammen opprettholder de homeostase i rom temperaturen.

Disse tre kriteriene gjelder også for kroppen når det kommer til et homeostatisk system.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

autonome nervesystemet

A

Når man ser på homeostase i et nevrobiologisk perspektiv, kan vi knytte det til det autonome nervesystemet. Det autonome nervesystemet er en del av det perifere nervesystemet, som er den delen av nervesystemet som omfatter alt utenom hjernen og ryggmargen.

Det autonome nervesystemets oppgave er å kontrollere funksjonen til kroppens interne organer gjennom parasympatiske nerver (beroligende) og sympatiske nerver (opphissende). Man kan da si at dens funksjon er å balansere interne funksjoner slik at det blir en likevekt, samt at den består av to underavdelinger; det sympatiske og parasympatiske nervesystemet.

Disse to underavdelingene jobber motsatt av hverandre. Det parasympatiske roer ned kroppens organer, slik som å redusere hjertefrekvensen. Motsatt vil det sympatiske nervesystemet øke hjertefrekvensen ettersom den har en opphissende funksjon.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

hormonsystemet

A

Vi kan også knytte homeostase til hormonsystemet, ettersom det skiller ut homeostatiske hormoner, slik som leptin, ghrelin og insulin.

Homeostatiske hormoner regulerer kroppens interne miljø innenfor relativt konstante parametere.

Dette er fordi blodstrømmen, hjernen og andre strukturer i kroppen, samt alle celler i kroppen, krever en passende balanse av sukker, proteiner, karbohydrater, salt og vann.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

hormonsystemet - eksempler på funksjon

A

En typisk homeostatisk funksjon er å kontrollere blod-sukker nivåergjennom det homeostatiske hormonet insulin

Sult og spising er også påvirket av flere homeostatiske hormoner slik som leptin og ghrelin. Leptin hemmer sult, mens ghrelin fremkaller sult. Ghrelin skilles ut når magen er tom, og utskillingen stopper når magen er full. Slik bidrar disse hormonene til energi homeostase ved å kontrollere spising.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

ion bevegelse - konsentrasjonsgradienten

A

Ionbevegelse er en kritisk prosess for å opprettholde likevekt eller homeostase i kroppen.

Likevekt refererer til opprettholdelsen av stabile interne forhold, slik som konsentrasjonen av ioner og andre stoffer i kroppsvæsker.

For å opprettholde likevekt beveger ioner seg gjennom cellemembraner og i kroppsvæsker på ulike måter:

for eksempel er ionbevegelsen ved diffusjon spontan og er drevet av konsentrasjonsgradienten. Ioner vil bevege seg fra områder med høyere konsentrasjon til områder med lavere konsentrasjon inntil likevekt oppnås.

Dette skjer for eksempel når konsentrasjonen av natriumioner (Na+) i ekstracellulærvæsken er høyere enn i cellen. Når cellemembranen tillater, vil Na+ diffundere inn i cellen for å utligne konsentrasjonsforskjellen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

homeostase påvirker menneskets motivasjon

A

De fleste “motiverte atferdene” (slik som å spise, drikke, ha sex) kan tenkes å komme fra en homeostatisk prosess. Homeostasefunksjonene spiller altså også inn på menneskets motivasjon til å gjøre noe.

Som sagt ønsker kroppen å opprettholde et stabilt og optimalt internmiljø. Når det oppdages et avvik fra denne tilstanden oppfattes det som en ubalanse – og da noe som må rettes opp i for å oppnå likevekt igjen.

Da vil kroppen aktivere motivasjons systemer i hjernen for å korrigere ubalansen og opprettholde homeostase.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Eksempel på hvordan homeostase påvirker menneskets motivasjon - lavt blodsukker

A

Å opprettholde homeostase kan involvere fysiologiske og atferdsmessige prosesser:

Dersom avviket besto av et lavt blodsukker vil disse systemene kunne produsere en sultfølelse (for eksempel i form av utskillelse av sult hormonet ghrelin) slik at vi skal bli motiverte til å spise, ettersom denne handlingen vil øke blodsukkeret og da korrigere ubalansen.

Slik er altså sultfølelsen (fysiologisk prosess) motivasjonen som produseres av kroppen for å få oss til å utføre en bestemt handling (atferdsmessig prosess) som gjenopprette det stabile og optimale internmiljøet.

Her vil altså kroppen (feil-detektor) overvåke blodsukker nivået (settpunkt) og sette i gang tiltak, slik som å produsere en sultfølelse (feilrettende mekanisme), for å gjenopprette homeostase.

Når kroppen registrerer at blodsukker-nivået er optimalt igjen, vil kroppen sende ut signaler om metthet for å få oss til å stanse å spise.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Utfordring til den homeostatiske modellen

A

Men det er likevel utfordringer til den homeostatiske modellen som viser til at homeostatiske prosesser ikke kan forklare all motivert atferd, slik som spising.

Dette er særlig forventningsfull atferd som innebærer at vi kan utføre en handling for å tilfredsstille et fremtidig behov.

Mennesker og dyr vil forutsi fremtidig behov og handle etter tilgjengeligheten på ressurser i det nåværende miljøet.

Dette gjelder f.eks å spise når muligheten er der, og ikke fordi vi egentlig er sulten der og da. Derfor er ikke all spising kun resultat av homeostase mekanismer

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly