8) Hvordan skiller man eksplisitte- og implisitte hukommelsesprosesser i forhold til cerebrale prosesser? Flashcards

1
Q

Innledning:

A

Når vi snakker om hukommelse og minner er det vanlig å skille mellom eksplisitt og implisitt hukommelse. Disse samsvarer til ulike typer minner og cerebrale prosesser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Eksplisitt hukommelse

A

Eksplisitt hukommelse innebærer bevisste minner for hendelser og fakta.

Det er to former for eksplisitt hukommelse; episodisk minne og semantisk minne.

Begge typene avhenger av konseptuelt dreven ovenfra-ned prosessering, der en person reorganiserer data for å lagre det. Senere gjenhenting av informasjon er påvirket av måten informasjonen først var prosessert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Eksplisitt hukommelse: episodisk minne

A

Episodisk minne, også kalt autobiografisk minne, refererer en persons gjenkalling av enkeltstående hendelser. Den er svært annerledes fra andre nevrokognitive hukommelsessystemer ettersom den involverer hukommelse av livsopplevelser sentrert rundt personen selv.

En funksjon av episodisk minne er at den gir oss en følelse av kontinuitet. Dette betegnes som autonoetisk bevissthet eller selverkjennelse, som lar oss binde sammen bevisstheten av vårt selv som en kontinuerlig enhet gjennom tiden. Autonoetisk bevissthet lar oss også reise inn i en subjektiv tid, enten i fortiden eller fremtiden.

Pasienter med hippocampus eller frontal kortikal skade vil ofte miste denne selverkjennelsen og har problemer i dagliglivet som et resultat av en svekkelse i atferds selvregulering og evnen til å tjene på tidligere opplevelser for å ta fremtidige avgjørelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Eksplisitt hukommelse: semantisk minne

A

Semantisk minne er derimot kunnskap om verden - altså all ikke-autobiografisk minne.

Den inkluderer evnen til å gjenkjenne familie, venner og bekjente; informasjon lært på skolen slik som matematikk og skriving; og kunnskap om historiske hendelser og skikkelser.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nevralt grunnlag - eksplisitt hukommelse

A

Studier har vist at det stort sett er en temporal-frontal lapp nevral base for eksplisitt hukommelse – både for episodisk og semantisk hukommelse.

Dette er et nevralt system bestående av
- prefrontal cortex
- medial temporallapp
- subkortikale temporallapp strukturer, slik som hippocampus, rhinal cortex og forbindelser med ventral prefrontal cortex.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Implisitt hukommelse

A

Implisitt hukommelse innebærer ubevisst læring av ferdigheter og betingede reaksjoner. Hukommelsen viser seg i lærte evner og ferdigheter - ubevisst.

Det er mange ulike former for implisitt hukommelse, slik som;
- motoriske ferdigheter
- priming
- gjenkjenning
- klassisk betinging.

Å bruke språket eller å utføre en motorisk ferdighet, slik som å sykle, krever tilgang til implisitt hukommelse, som kodes på samme måte som den er mottatt. Prosessering er data drevent, eller nedenfra-opp prosessering, og avhenger av sensorisk og motorisk informasjon. Den trenger ikke manipulering på et høyere nivå av kortikal prosessering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Implisitt hukommelse: ofte bevart

A

Studier av pasienter med svekket eksplisitt hukommelse viser at deres implisitte hukommelse likevel kan være god. Dette gjelder særlig for pasienter med amnesi.

Dette ses gjerne ved at pasientene utfører ulike oppgaver, slik som en speil-test av motorisk minne. Her har pasienter med amnesi og svekket eksplisitt hukommelse vist en typisk læringskurve der de gjorde det bedre for hver gang. Derimot hadde de ingen eksplisitte minner av at de hadde utført denne oppgaven. Dette viser til en svekket eksplisitt hukommelse, men en intakt implisitt hukommelse - altså en tydelig uavhengighet hos den implisitte hukommelsen fra den eksplisitte.

Dette innebærer at en person med alvorlig amnesi, som ikke engang gjenkjenner sine nærmeste, likevel kan spille piano eller sykle.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Nevralt grunnlag: implisitt hukommelse

A

Det er to konkurrerende syn på de nevrale systemene som støtter implisitt hukommelse.

  • Den første sier at alle hjerneregionene, bortsett fra kretsløpet som er involvert i eksplisitt hukommelse er involvert i implisitt hukommelse.
  • Den andre sier at implisitt hukommelse har dens egne nevrale kretsløp.

En gjennomgang av litteraturen på nevralt grunnlag av implisitt hukommelse støtter synet om at implisitt hukommelse reflekterer endringer som tar sted i de mange hjerneregionene som prosesserer informasjonen.

Petri og Mishkin foreslår da at disse regionene er forbundet, og former et hjerne-kretsløp for implisitt hukommelse. De foreslår et kretsløp av kortikale forbindelser fra cortex til den basale ganglia og så til premotorisk cortex. I denne modellen kan den premotoriske cortex i sin tur virke som en kommando sentral for å produsere passende implisitt atferd.

I tillegg til den motoriske cortex, bidrar også den basale ganglie og cerebellum til implisitt hukommelse.
- Mangler i lærte motoriske ferdigheter og vaner er assosiert med skade på den basale ganglien
- Tap av betingede responser er assosiert med skade på cerebellum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Oppsummert

A

Oppsummert kan man si at eksplisitt hukommelse innebærer bevisst og viljestyrt lagring og gjenhenting av informasjon, mens implisitt hukommelse innebærer mer automatisk og ubevisst læring og gjenkalling.

Eksplisitt hukommelse innebærer konseptuelt dreven ovenfra-ned prosessering, mens implisitt hukommelse innebærer nedenfra-opp prosessering.

Disse prosessene er også relatert til forskjellige nevrale systemer; Det antas å være en temporal-frontal lapp nevral base for eksplisitt hukommelse. I implisitt hukommelse antas det at motorisk cortex, den basale ganglie og cerebellum bidrar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly