Paskutinis I semestro kolis 2-a dalis Flashcards

1
Q

Imuniteto reakcijų pritaikymo reikšmė ir galimybės

A

Imuniteto (serologinės) reakcijos – tokios reakcijos, kurių vienas komponentas yra serumas, o kitas – antigeno preparatas (organinė molekulė). Serume būna antikūnų, nukreiptų prieš antigenus. Vyksta dviem fazėm – specifinės fazės metu Ag specifiškai reaguoja su Ak, o nespecifinės fazės metu susidaro produktas (Ak – Ag kompleksas). Serologinės reakcijos pasižymi dideliu jautrumu (jautresnės už biochemines reakcijas) ir specifiškumu (Ak specifiškai reaguoja su tam tikru Ag).
Praktinis imuniteto reakcijų pritaikymas:
1) diagnozuojant infekcines ligas(serologinė infekcinių ligų diagnostika) – žmogui susirgus tiriamas jo kraujas ir ieškoma Ak prieš tam tikros ligos sukėlėjus. Pritaikant diagnostinius serumus galima ieškoti ir antigenų;
2) bakteriologinei diagnostikai – iš tiriamosios medžiagos išskiriamas sukėlėjas ir bandoma jį identifikuoti naudojant žinomus diagnostinius serumus; Galima ir MO identifikacija iš aplinkos
3) vertinant sveiko žmogaus imunitetą – tiriama, ar turi tam tikros ligos sukėlėją, ar ne;
4) vertinant imunizacijos efektyvumą – skiepijama grupė žmonių ir tada, naudojant serologines reakcijas, nustatomas vakcinos efektyvumas;
5) diagnozuojant imuninės sistemos ligas;
6) tiriant audinių suderinamumą.
7)Kraujo grupių nustatymas
8)Teismo medicinoje

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Toksino - antitoksino reakcijos

A

Šiose reakcijose veikia antigenas ir antikūnas. Antigenai yra toksinai, o antikūnai – antitoksinai (dažniausiai Ig), dar kitaip vadinamas antitoksiniu serumu. Reakcija vyks priklausomai nuo antigenų, nuo sąlygų, nuo kiekio, nuo temperatūros, nuo terpės, nuo medžiagų koncentracijos.
Kadangi toksinas yra baltymas, kurį gamina bakterija, šios reakcijos naudojamos egzotoksinams identifikuoti, kai reikia išsiaiškinti infekcinę ligą, kurios sukėlėjas gamina toksinus. Vyksta in vivo ir in vitro;
Viena iš pagrindinių reakcijų yra neutralizacijos, kai toksinas po reakcijos tampa neutralizuotas. Antitoksino toksinas neutralizuojamas,jis netenka savo toksinių savybių. Toksinai yra irgi baltymai, kurie susijungę su antitoksinais duoda tam tikrus reiškinius. Patikrinimui naudojami laboratoriniai gyvūnėliai.. Jeigu surištas toksinas, tai išlieka gyvūnėlis gyvas, jei nesurištas – tai negyvas. [506-507 knygoje]. Flokuliacija, precipitacija yra neutralizacijos rūšis.
Precipitatai yra smulkūs dribsniai, esantys skystyje, flokuliatai yra stambūs dribsniai. Esant labai mažoms koncentracijoms gali nebūti jokių reakcijų. Jei yra pašalinių baltymų ar yra perteklius antigenų ar antikūnų tada gali nesimatyti jokių išorinių požymių.
Taip pat šios reakcijos panaudojamos antitoksinių serumų titravimui – toksinu imunizuojami arkliai, jų organizme pasigamina antitoksinai (gaunamas antitoksinis serumas). Tada mėgintuvėlyje tiriama toksino galia. Titruojant vyksta neutralizacijos reakcija.
Inaktyvuotas toksinas gali būti panaudojamas vakcinų gamybai (kokliušo, difterijos ir stabligės, nes jų sukėlėjai gamina toksinus).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Agliutinacijos reakcijos (orientacinė, išplėstinė)

A

Agliutinacija yra tiesioginė ir netiesioginė. Ji vyksta izotoniniame natrio chlorido tirpale. Agliutinacija–tai korpuskulinių antigenų suspensioje sulipinimas su antikūnais ir iškritimas į nuosėdas. Ag vadinamas agliutinogenu, o Ak – agliutininu, o susidaręs specifinis antigeno ir antikūno kompleksas – agliutinatu.

Reakcija vyksta izotoniniame NaCl tirpale. Agliutinacijos fenomenas grįstas sąveika su antigeno determinantais, išsidėsčiusiais bakterijų, audinių ląstelių ir kitų korpuskulinių dalelių paviršiuje. Elektrolitų terpėje dalelės sukimba, pamažu nusėda į dugną dribsnių pavidalu ir dažniausiai yra matomi akimi.

• Tiesioginė/plokštelinė/orientacinė
o atliekama ant stiliuko ar plokštelės, naudojant fiksuotai skiestus serumus. Tiriamoji medžiaga dedama ant stiklelio, sumaišoma su serumu ir žiūrima, ar susidaro agliutinatas. Naudojamas kaip pagreitintas savitųjų antikūnų nustatymo ligonio kraujo serume metodas arba imunologiškai ligos sukėlėjui atpažinti. Vartojami diagnostiniai serumai, turintys monoreceptorinių antikūnų, arba monokloniniai antikūnai. Šis tyrimo būdas naudojamas, kai sukėlėjas yra auginamas dirbtinėse terpėse; Bakteriju identifikacijai.
o Mažai jautri
o Tik kokybinė

• Dar yra Netiesioginė/Tūrinė/išplėstinė:
o atliekama mėgintuvėliuose, naudojama nustatyti Ak kiekiui kraujo serume. Ši reakcija panaudojama ligos dinamikai stebėti, turi prognozinę reikšmę.
o Jautresnė
o Ir kokybinė, ir kiekybinė
Pagrinde naudojamos Orientacinė ir Išplėstinės (pagal pavadinimus).
Fazės: specifinė ir nespecifinė.
• Pirmojoje fazėje (specifinėje) specifiškai susijungia Ag ir Ak. Nesimato jokių požymių.
• Antroje - Nespecifinėje fazėje Ag-Ak praranda tirpumą, susidaro konglomeratai-nuosėdos-agliutinatas, galutinis r-jos rezultatas (kitaip tariant, dalyvaujant elektrolitams susidarę agregatai iškrinta nuodėdomis). Šios fazės gali ir nebūti, jei yra labai žymus Ak perteklius.
Agliutinacijoje yra būtinos tam tikros sąlygos, kai kas trukdo. Turi būti ekvivalentiški kiekiai, hipotoninis tirpalas, tam tikri baltymai. Yra O agliutinacija ir H agliutinacija. O agliutinacijos metu susijungia bakterijos be žiuželių. H – su žiuželiais. Bakterijos, turinčios žiuželių, paveiktos priešžiuželinių antikūnų, viena su kita sulimpa žiuželiais ir sudaro stambius purius dribsnius. H agliutinacijos atvejus susijungia greičiau.

Naudojama infekcinių ligų diagnostikai. Galima nustatyti iki pat rūšies, iki jos atstovo. Naudojami monoreceptoriniai, polivalentiniai, rūšiniai serumai.

Agliutinacija yra kompaktiška, smulkiagrūdė ir vyksta lėtai, per 18-22h.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Netiesioginė agliutinacijos reakcija

A

Kadangi Ag yra smulkus, reikalingas nešėjas (eritrocitas, latekso dalelės), kuris padarytų jį stambesnį. Eritrocitai yra nestabilūs ir greitai sensta, o lateksas – ilgaamžis. Šie nešėjai reikalingi tam, kad išryškintų nespecifinę agliutinacijos fazę. Taigi netiesioginė agliutinacija padeda nustatyti smulkius Ag, be to, agliutinacija su lateksu ~10 kartų jautresnė už paprastą agliutinaciją.

Netiesioginė/Tūrinė/išplėstinė:
o atliekama mėgintuvėliuose, naudojama nustatyti Ak kiekiui kraujo serume. Ši reakcija panaudojama ligos dinamikai stebėti, turi prognozinę reikšmę.
o Jautresnė
o Ir kokybinė, ir kiekybinė

nusiriebalinam stikleli, uždedam lašą fiziologinio tirpalo (kontrolė ) kitas lašelis - diagnostinis serumas (iš triušio) (Su AK!)

ligonio serumas ->

1) po 1 ml
2) ligonio serumas
3) 2-3 lasus diagnostikumo

Ag - bakteriju suspensija

Pnaudojimas: infekciniu ligu diagnostika

1) isskirtu bakt. iš ligonio tyrimui, identifikavimui
2) AK ligonių kraujo serume nustatymas

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Precipitacijos reakcija. atlikimo metodai.

A

Precipitacija yra gelyje (imunodifuzinė) ir žiedinė precipitacija. (yra ir flokuliacijos, ir visa kita…). Svarbiausia yra gelyje ir žiedinė.
Gelinė: yra naudojama lėkštelėje, pasėjamos bakterijų kultūros ir tada įdedama juostelė, kurioje yra Ak. Jei bakterija išskiria kažakokius toksinus, tai įvyksta praceiptiacija. Ir atsiranda vadinami „ūseliai“ – baltos mažos linijos.
Žiedinė: Paimame tuščią siaurą mėgintuvėlį ir įpilame pusę ml 0,5 ml precipitacinio serumo. Tada reikia įpilti 0,5 ml precipitinogeno. žiedinė precipitacija-į mėgintuvėli įpilame antitoksinio serumo ir užpilame sluoksnį. Tą reikia daryti labai atsargiai. Kai įpilame mėgintuvėlį, jį labai švelniai palenkiame ir tada pipetę priglaudžiame prie sienelės ir iš lėto supilame precipitinogeno. Esmė tame, kad stipriai nesusimaišytų su serumu ir labai nekratant pastatome į stovą. Čia esmė supylimo menas. Palaikius 2-10 min kambario temperatūroje, pamatysime tarsi žiedą, kuris bus skaidresnis.Kai Ag atitinka Ak, jiems jungiantis sąlyčio riboje greitai susidaro balkšvai drumzlinas, siauro žiedo arba disko pavidalo precipitatas, kuris pamažu platėja. Po kelių valandų gali iškristi nuosėdos. Reakcijoje dalyvaujantis Ag ir Ak turi būti skaidrūs.Ji atliekama marui, juodligei, meningokokinei infekcijai nustatyti
Precipitacija – drumzlių ir dribsnių susidarymas skaidrioje terpėje, sąveikaujant koloidiniams ir tirpiems Ag bei Ak. Precipitacijos reakcija naudojama, kai Ag yra smulkus ir tirpus. Ag vadinamas precipinogenu, Ak – precipitinu, o jų kompleksas – precipitatu. Ag yra skaidrus molekulinės struktūros tirpalas arba koloidas. Dalelių dydis lemia r-jos atlikimo ypatybes. Ši reakcija vyksta skysčiuose – tiriamajame skystyje ir serume, kuriame yra Ak. Skysčių sąlyčio vietoje susidaro baltas žiedas. Ji naudojama epidemiologiniais tikslais, retrospektyvinei diagnostikai, kai Ag yra labai mažai (pvz.: juodligės atveju) bei baltymų analizei. Precipituojančių serumų titras nustatomas pagal precipituojančio antigeno praskiedimo laipsnį. Greičiausiai įvyksta ir ryškaisia precipitacija ten, kur Ag ir Ak koncentracijos ekvivalentiškos. Paprasčiau yra nustatyti titrą, išmatuoti drumstumą ir kt.
2.Flokuliacijos reakcija Čia kaip precipitinogenas vartojamas toksinas arba anatoksinas, kuris susijungęs su imuninio serumo Ak sudaro purius dribsnius- flokuliatą. Flokuliacijos reakcija dažniausiai atliekama toksinui, anatoksinui arba antitoksiniam serumui titruoti. Į mėgintuvėlių eilę paeiliui pilama vis daugiau flokuliacinio serumo ir į visus po tiek pat Ag. Anksčiausiai r-ja įvyksta ten, kur Ag ir Ak koncentracijos ekvivalentiškos.
3.Imunodifuzija atliekama vandenyje tirpiems Ag nustatyti. Netolygaus dispersiškumo antigenai agare susiduria su Ak- precipitacijos sritys agare gerai matomos. Precipitacijos r-jai naud. labai skaidrus agaras. Precipitatas susidaro tik iš vieno tipo homologinių Ag ir Ak ir netrukdo kitiems Ag ir Ak toliaus skverbtis ir sudaryti kitas precipitacijos juostas. Pasitiktinė dvikryptė difuzija- agare karštu agaru padaromos duobelės: viena centre ir 8 aplink. Į centrinę duobelę pilamas Ak, o aplink skirtingi Ag arba įvairaus praskiedimo Ag tirpalai. Taip nustatomas Ag identiškumas arba jų koncentracija.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

hemolizės reakcija

A

Hemolizė

Tai yra lizės reakcijos, kuriose dalyvauja Ak – lizinai ir Ag – eritrocitas (hemolizės atveju).

Lizinais negali būti IgA, nes jie negali prijungti komplemento – jį prijungia IgG ir IgM. Komplementas yra trečiasis komponentas šiose reakcijose. Susidarius Ak-Ag kompleksui, prie jo jungiasi komplementas, kuris yra aktyvinamas ir susidaro membranas atakuojantis kompleksas, kuris lizuoja bakterijas. Ši reakcija panaudojama infekcinių ligų, pvz.: choleros, diagnostikai.

Hemolizės r-ja- jei gyvūnas imunizuojamas kitos rūšies gyvūno eritrocitais, tai serume atsiranda Ak (hemolizinų), kurie sąveikauja su komplementu ir esant terpėje Ca ir Mg jonų tirpina svetimus eritrocitus.

Hemolizinis serumas
Eritrocitai
Komplementas

Triušis imunizuojamas avino eritrocitais. Susidarys Ak prieš avino eritrocitus. Tokio triiušio kr. serumas hemolizinis. Hemolizinis serumas - inaktyvuotas (komplementas)
30 min 56 C pakaitiname

Avino eritrocitai (Ag-nas). Gaunami iš avino paėmus kraujo, praplauname, centrifuguojame ir turime. Komplementas - šaltinis yra naudojamas jūros kiaulytės šviežias serumas, liofilizuotas. Jo atskirai kaip eritrocitų neskiriame.

Hemolizinis serumas + avino eritrocitai + komplementas. Įvyko hemolizė. Kraujas pasidaro lakinis, ryškiai raudonas, nedrumstas.

Praktikoje:

  • kaip komplemento indikatorius. KSR ar jo yra, ar nėra
  • įvertinti komplemento aktyvumą tiriamame serume. Kiek jo yra, titruojama.
  • Ligų diagnostikoje naudojama
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Komplemento sujungimo r-ja

A

Naudojama diagnozuoti ligoms, kur agliutinavimo atveju nesusidaro vizualiai matomas agliutinatas. Kad agliutinacija taptų matoma, naudojamas komplementas, kuris jungiasi prie Ak-Ag komplekso. Daug jautresnė už agliutinacijos reakcijas. Naudojama diagnozuoti spirochetozes.
Ši reakcija yra daug kartų aktyvesnė, nei agliutinacijos. Yra bandomoji ir indikatorinė sistemos. Komplementas turi dvi savybes: sąveikauja su Ag-Ak kompleksu, antra sąvybė – kompementas hemolizuoja sensibilizuotus eritrocitus. Vertinama keturių balų sistema ( pliusiukai ) pagal nuosėdų išsidėstymą, storį ir t.t… [gauti iš Ingridos konspektą]
Komplementas jungiasi prie Ig Fc fragmento tik kai Ig susijungia su Ag.Susijungęs su Ig komplementas tampa aktyvus,jis lizuoja jo aktyvumo vietoje esančias ląst.
Jei Ag.yra eritrocitas tai priešeritrocitiniai Ak.susijungę su eritrocitu,nesukels jokių pokyčių.Tokie eritrocitų ir Ak.kompleksai vadinami sensibilizuotais eritrocitais.Pridėjus prie sensibilizuotų eritrocitų komplemento,įvyks eritrocitų lizė.Taigi sensibilizuoti eritrocitai yra komplemento indikatorius.Ši savybė naudojama komplemento sujungimo reakcijose.Į terpę,kur galėjo vykti Ag-Ak reakcija,pridedame komplemento.Jei reakcija įvyksta,komplementas surišamas,jei ne-lieka laisvas.
Sensibilizuotų eritrocitų pagalba sužinoma ar Ag-Ak reakcija įvyko, ar komplementas surištas.Laisvas komplementas sukels eritrocitų lizę,reakcija gana jautri(10k jautresnė nei agliutinacijos),todėl panaudojama ligų,kurių metu susidaro silpnas imunitetas(gonorėja),virusinių ligų diagnostikai. Taip pat jis nepriklauso nuo tiriamos infekcijos rūšies, todėl itnka daugelio bakterinių, riketsinių, virusinių, pirmuoninių, grybelinių ligų serodiagnostikai. KFC galima atskirti IgM ir IgG izotipų antikūnus.
[labai aiškiai parašyta Kauno vadovėlyje]

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Infekcinių ligų specifinė profilaktika ir terapija

A

Infekcinių ligų specifinė profilaktika atliekama pasyvios ir aktyvios imunizacijos principu. jos tikslas – apsaugoti nuo infekcinės ligos, sušvelninti ligos simptomus, patologinius procesus, užblokuoti bakterijų, jų toksinų bei virusų plitimą organizme. imunizacijos rūšys:

  • Pasyvi imunizacija
  • Aktyvi imunizacija
  • Inaktyvuotos vakcinos
  • Gyvos vakcinos
  • Vakcinacijos rūšys:

1) planinė – sudaromas kalendorius ir žmonės tam tikrą laiką vakcinuojami atitinkama vakcina;
2) pasirenkamoji/atrankinė – vakcinuojami žmonės, priklausantys rizikos grupėms, pvz.: miškininkai nuo erkinio encefalito;
3) skubi – kai kyla epidemijos pavojus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

I tipo Alergija

A

I tipo

Sukeliamos IgE ir yra susijusios su alerginėmis, atopinėmis ir anafilaksinėmis reakcijomis. IgE sintezė priklauso nuo Th-2 aktyvacijos ir jų gaminamo IL-4. Alergenas patenka į organizmą, kur jį paima Ag transportuojanti ląstelė ir nuneša į regioninius limfmazgius, kur vyksta Ag procesingas ir jis yra pateikiamas T limfocitams (Th-0) per MHC II klasės molekules. Alergenas skiriasi nuo paprasto Ag – jis neaktyvina makrofagų ir neskatina Th-1 išskirti citokinų. Be to, jie turi mažą molekulinę masę ir yra labai tirpūs skysčiuose. Vykstant procesingui, Th-0 virsta Th-2, kurie gamina IL-4, o jis B limfocituose perjungia Ig sintezę į IgE sintezę. IgE jungiasi prie Fc receptorių, esančių ant putliųjų ląstelių, bazofilų bei eozinofilų membranų ir tokiu būdu ląstelių paviršiaus receptoriumi alergenui. Kai alergenas patenka pakartotinai, jis iš karto jungiasi prie Ak, esančio ant putliosios ląstelės. Susijungimas sukelia putliųjų ląstelių degranuliaciją – iš granulių išsiskiria biologiškai aktyvios medžiagos, kurios aktyvina chemotaksį. Į pažeistą vietą pritraukiami neutrofilai, išsiskyręs histaminas, kininogenazė bei triptazė išplečia kraujagysles ir atsiranda edema. Išsiskyrę spazmogenai (histaminas, prostaglandinas, leukotrienai) tiesiogiai veikia lygiuosius raumenis, sukeldami jų susitraukimą bei skatina gleivių sekreciją, pvz.: bronchuose. IgE sąlygotos alerginės reakcijos vadinamos greito tipo, nes vyksta žaibiškai. Dėl kraujagyslių išsiplėtimo jos gali sukelti šoką ir žmogus gali mirti;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Imunofermentinis metodas

A

Imunofermentinis
Tai yra vienas iš naujesnių imunologinių metodų, skirtų tiek Ak, tiek Ag nustatymui. Šis metodas, kaip ir kiti imunologiniai metodai, taikomas ne tik infekcinių ligų diagnostikoje, bet ir kitose srityse, pvz.: įvairiems antikūnams ar antigenams nustatyti ir atpažinti. Imunofermentinis metodas dar vadinamas ELISA (ensyme linked imunosorbent assay).

Medžiagos ir reagentai:

  • Tiriamoji medžiaga su ieškomais antikūnais arba antigenais
  • Imunosorbentas (beslapvės, skaidrios, polichlorvinilinės plokštelės su duobutėmis, kurių dugnai yra plokšti)
  • Specifiniai antikūnai arba antigenai, žymėti fermentais

Šios reakcijos esmė: vienas iš komponentų surišamas su fermentu (dažniausiai tai bus krienų peroksidazė (naudojamas todėl, kad yra aktyvus ir stabilus fermentas)). Ta krienų peroksidazė veikia kokį nors substratą, pvz.: trimetilbenzidiną. Suoksiduotas regentas keičia spalvą, o spalvos pokyčius išmatuoja kalorimetras.

Imunofermentinio metodo tipai:

  1. Tiesioginis imunofermentinis metodas.
  2. Kiti dažniau naudojami imunofermentiniai tyrimai: sandwich. Jie taip pat būna tiesioginiai ar netiesioginiai.
    a. Tiesioginis sandwich metodas.
    b. Netiesioginis sandwich metodas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

II tipo alergija

A

sukeliamos Ak prisijungimo prie ląstelės paviršiaus molekulių ir po to sekančio komplemento aktyvinimo klasikiniu keliu, kai susidaro membranas atakuojantis kompleksas ir yra lizuojamos ląstelės, prie kurių prisišliejęs Ak. Šios reakcijos yra autoimuninės – Ak pasigamina prieš paties organizmo pakitusias ląsteles, pvz.:
• miastenia gravis – Ak pasigamina prieš acetilcholino receptorius;
• autoimuninė hemolizinė anemija;
• Rh konfliktas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

III tipo alergija

A

išsivysto dėl imuninių kompleksų ir komplementų. šiuo atveju organizme yra ryškus tirpaus Ag perteklius, todėl susiformuoja didelis Ag-Ak kompleksas, kuris nusėda ant kapiliarų sienelių (dažniausiai inkstuose). Klasikiniu keliu aktyvinama komplemento kaskada, o tai stimuliuoja uždegimines reakcijas. Tokios reakcijos pasitaiko esant persistuojančioms ilgalaikėms infekcijoms (hepatitui B), sergant autoimuninėmis ligomis (autoartritu) bei esant ilgalaikei Ag inhaliacijai į plaučius. Hepatito B atveju virusas persistuoja kepenyse, į kraują pastoviai išskiriami jo Ag, prieš kuriuos gaminami Ak – susidaro kompleksas, kuris nusėda inkstuose ir vystosi glomerulo nefritas;

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

IV tipo alergija

A

1) indukuoja T limfocitų sukeltos uždelsto tipo uždegiminės reakcijos. Šios reakcijos metu chemiškai modifikuojami savi baltymai. Juos apdorojo Ag prezentuojančios ląstelės, per MHC II pateikiami CD4 ląstelėms ir jos ima gaminti citokinus bei INF-γ. Šie citokinai stimuliuoja makrofagų chemotaksį ir vietines uždegimines reakcijas (lėto tipo). Audiniai pažeidžiami, nes iš makrofagų skiriasi hidroliziniai fermentai, deguonies radikalai, azoto oksidas. Šios reakcijos vystosi esant grybelinėms infekcijoms ir dėl intraląstelinių bakterijų.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Alerginės reakcijos

A

Padidinto jautrumo imuninės sistemos reakcijos vadinamos hiperjautrumo reakcijomis. Jos sukeliamos Ag susidūrus su Ak ir gali pasikartoti, į organizmą pakartotinai patekus tokiam pačiam Ag. Hiperjautrumo reakcijos klasifikuojamos priklausomai nuo imuninio atsako tipo ir efektorinio mechanizmo į IV tipus.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Atopijos

A

Atopijos – įgimtos greito tipo alerginės reakcijos, kurias galima priskirti prie I tipo hiperjautrumo reakcijų. Atopijomis sergantys žmonės turi padidėjusį alergenui specifiškų Th-2 kiekį ir padidėjusį IgE kiekį. Sveikų žmonių kraujyje vyrauja Igm arba IgG, o IgE yra mažai. Padidėjusi IgE sintezė yra paveldima, todėl atopijomis sergantys žmonės turi įgimtą jautrumą maisto ingredientams, žiedadulkėms, vaistams (pvz.: penicilinui). Vaistai chemiškai reaguoja su organizmo baltymų a.r. ir susidaro hapteno nešėjo konjugatai, kurie stimuliuoja IgE sintezę. gydoma desensibilizacija – į organizmą suleidžiamos mažos alergenų dozės, kurios sukelia IgG sintezę, o IgG sujungia alergenus ir neleidžia jiems prisijungti prie IgE, esančio ant putliųjų ląstelių, t.y. blokuoja degranuliaciją.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Alergijos klausimo turinys

A
  • Alerginės reakcijos
  • I tipo alergija
  • II tipo alergija
  • III tipo alergija
  • IV tipo alergija
  • Atopijos
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
17
Q

Agliutinacijos r-jų eiga

A

Reakcijų eiga

Reakcija pasireiškia priklausomai nuo Ag savybių.

Orientacinės eiga(bakterijų ag nustatymui): paimamas plokščias paviršius (objektinis stiklelis, keraminis ar koks bet koks kitas), nuo jo rūpestingai pašalinami riebalai, tada deda serumo, tada dedama diagnostikumo ar kokių nors bakterijų ir tada.

(Praskiesto serumo lašai užlašinami ant plokštelės paviršiaus. Į kiekvieną serumo lašą pridedama po lašą diagnostikumo ar nedidelį bakterijų kultūros lašą ir tolygiai sumaišoma. )

Kontrolei naudojamas lašas diagnostinio serumo fiziologinio tirpalo. Kadangi tai yra lašas, tai viską reikia daryti labai greitai. Jei išdžiūna, tai reakcijos nesimato, dėl to siūloma dėti po du lašus. Nereikai stengtis lašų išsklaidyti, nes tada jie greičiau išdžiūva. Padaryti lašus, kad jie patys kabotų. Padėti lašiukus toliau vieną nuo kito. Pasiimame bakterijų kultūrą, tada kaip visada, su sterilia kilpele pasidedame bakterijų kultūrą šalia lašo. Tada sumaišome fziologinį, nudeginame kilpelę ir tada sumaišome diagnostinį serumą. Kontrolė visada yra neigiama. Matysis tiesiog homogeninė masė – fiziologinis tirpalas su bakterijomis. Tuo tarpu diagnostiniame serume jei Ak atitiks Ag, tai susidarys dribsniukai, o pats skystis praskaidrėja. Kad reakcija vyktų greičiau, galima palaikyti stiklelį aukštai virš liepsnos. Bet visada reikai turėti galvoje, kad viskas greitai išgaruoja. Bakterijų reikia dėti visada nedaug.Kai reakcija teigiama, per keletą minučių, sąveikaujant Ag su imuninio serumo Ak, susidaro satambaus dispersiškumo agliutinatas, o skydtis praskaidrėja. [Diagnostinis serumas žymimas agliutinaciniu serumu.]

Išplėstinės eiga(Ak nustatymui): turime ligonio kraujo serumo, kuris bus praskiestas 50k. Paimame penkis mėgintuvėlius

(intarpas iš kito konspekto:Reakcija atliekama agliutinaciniuose mėgintuvėliuose. Nustatomi ne tik serume esantys agliutininai, bet ir jų titras, t.y. antikūnų titras.Vertinant r-ją būtina atsižvelgti į slenkstinį titrą. Maži serumo titrai gali sukelti agliutinaciją dėl serume esančių grupinių antikūnų.Serumai, su kuriais ketinama atlikti agliutinacijos reakciją, skiedžiami mėgintuvėliuose. Į kiekvieną praskiesto serumo mėgintuvėlį sulašinama diagnostikumo mėgintuvėliai sukratomi, dedami į termostatą, po to laikomi kambario temperatūroje).

Į visus mėgintuvėlius pripilame 1ml fiziologinio tirpalo. Tada imame pipetę ir darome skiedimus. 1 ml 50k skiesto ligonio serumo į 1 ml fiziologinio. Tada sumaišome ir iš vieno mėgintuvėlio perpilame į kitus tris. Paskutinis mėgintuvėlis paliekamas kontrolei. Gauname skiedimus 100 k, 200k, 400k ir 800k. Tada paimame diagnostikumo ir įlašiname į visus 5 mėgintuvėlius po tris lašus diagnostikumo. Tada ši reakcija laikoma nuo 1-4h kambario temperatūroje termostate. Agliutinacijos reakcija vertinama pliusais nuo 1 iki 4 ( + ; ++; +++ ; ++++ ). Reakcija įvyksta per 24 valandas. Tiksliai diagnozei nustatyti neretai reikia išsiaiškinti, ar rasti antikūnai nėra anksčiau persirgtos ligos ar vakcinacijos išdava. Sergant Ak daugėja. Serumo antikūnų dinamika suteikia papildomos informacijos apie gydymo efektą, ligos raidą ir baigtį.

Tiesioginės reakcijos metu Ag jungiasi su antigenu tiesiogiai be tarpininkų. Netiesioginės reakcijos metu antigenas susijungia su dideliu kažkokiu junginiu pvz ląstele. Netiesioginėje gali būti naudojamas diagnostikumas arba Ig arba Ag. Tai NĖRA ATVIRKŠTINĖ!!! Priklausomai nuo to, kas yra nešėjas. Jei naudojami nešėjui eritrocitai, tai vadinama netiesioginė hemagliutinacija. Gali būti nespecifinės reakcijos, kurios nusodina eritrocitus nedalyvaujant imuninės sistemos dalims: pvz eritrocitą nusodiną sulipę gripo virusai. Netiesioginės agliutinacijos reakcijos yra jautresnės ir labiau specifiškesnės. Paimami antigenai, kurie yra charakteringi tam tikroms rūšims.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
18
Q

Alergija. Sensibilizacijos ir anafilaksinio šoko mechanizmai.

A

1906m pasiūlė mokslininkas Pirke. Alergija- su imunine veikla susiję, tačiau pasireiškiantys nebūdingais imunitetui požymiais, reiškiniai. Anafilaksija- tai organizmo reakcija į pakartotinį antigeno patekimą. Anafilaksiją sukeliantys Ag- anafilaktogenai ar alergenai. Tai baltymai, g.b. ir neorganinės medžiagos, nes jų poveikyje pakinta naturalūs organizmo baltymai- tampa alergenais. Anafilaksiją sukelia tik giminigų rūšių baltymai, nes jie yra silpni Ag ir ilgai išlieka kraujyje- veikia imunines ląsteles. Patekus į organizmą alergenams (Ag) po indukcinės fazės susidaro produkcinė- susidaro Ak, kurie suriša kraujyje cirkuliuojančius Ag- nutraukiamas pažinimo procesas, susintetinami IgMIgG. Pirmąkart patekus silpnam antigenui skatinama IgE sintezę, kurie jungiasi FC fragmentais prie putliųjų ląstelių. Pakartotinai patekus silpnam Ag, jis jungiasi prie sensibiluotų putliųjų ląstelių IgE iš šių ląsteliu atsipalaiduoja biologiškai aktyvios medž (histaminas, serotoninas). Patekusios į audinius ar kraują šios medžiagos sukelia anafilaksinius reiškinisu. Kai šios medžiagos išplinta po organizmą- anafilaksinis šokas: trinka širdies veikla, krenta kraujospūdis. Todėl naudojant profilaktikai serumus pirma atliekama desensibilizacija - sušvirkščiamas nedidelis kiekis gydomojo serumo, kuris suriša ląstelių paviršiuje esančius IgE. Po 30-60 min švirkščiama likusi serumo dalis. Desensibilizacija atliekam visada, net jei žmogus tvirtina, kad jam gydomasis serumas niekad nebuvo skirtas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
19
Q

Atopijos. Atopijų rūšys. Atopijų profilaktika.

A

Atopijos- tai alerginės r-jos priklausančios nuo genotipo (pasireiškia fenotipiškai) tai anafilaksinio tipo r-jos į t.t. Ag: žiedadulkes, buitines dulkes, popieriaus. Atopijos yra paveldimos- tokių žmonių imuninė sistema į t.t. Ag atsako IgE sinteze. Atopijų tipai: 1)vaistinės- alergiją gali sukelti pats medikamentas arba jame esančios priemaišos (a/b, sulfanilamidai). Medikamentai turi pašalinį veikimą, kurį galima supainioti su alergija. Norint išvengti vaistinės alergijos reikia keisti medikamentą. 2)maistinės- sukelia nepastovūs alergenai, priklauso nuo maisto paruošimo, sudėties. Viename produkte gali būti skirtingi alergenai. Kartais maiste nėra alergenų, jie susidaro virškinimo trakte veikiant fermentams. Maistinės r-jos: a)lėto tipo hiperjautrumas, b)anafilaksija, c)intoksikacija (ne alergija), d)pesticidai (apsinuodijimai), e)intolerancija, f)anafilaktoidinės r-jos- dažnos vaikų tarpe į uogas, citrusinius vaisius, pomidorus- maiste esančios medžiagos veikia ląsteles tiesiogiai ir vyksta degranuliacija, g)farmakologinės (į kofeiną, etanolį). Šios atopijos pasireiškia virškinimo sutrikimais, vėmimu, viduriavimu, pykinimu. 3)namų dulkių sukeliama alergija- pasireiškia astma, rinitu. Namų dulkės kyla iš medvilnės, popieriaus, kur dauginasi erkutės. Žuvusios erkutės tai baltymai- jie sensibilizuoja organizmą, nesukelia anafilaksinio šoko. 4)naminiams gyvūnams- kačių seilėse yra baltymas, kuris sensibilizuoja. Katės laižosi baltymai patenka į orą per plaukus ir sukelią alergiją. 5)žiedadulkės- pasireškia pavsarį. 6)nariuotakojų nuodams. Specifinė profilaktika: Jei alergenas žinomas- gaunami geri rezultatai imunizuojant žmogų alergenu, to pasekoje susidaro normalus humoralinis imunitetas ir žmogus tampa nebejautrus šiam alergenui, nes: a)pašalinamos sąlygos plazminėms ląstelėms persijungti į IgE sintezę; b)kraujyje esantys IgM ir IgG suriša ten patenkančius antigenus, neleisdami jiems patekti į audinius ir jungtis su ant tukliųjų ląstelių esančiais IgE.

20
Q

Alergija sergant infekcinėmis ligomis.

A

Infekcinė alergija priklauso lėto tipo hiperjautrumo reakcijai- priskiriama ląsteliniam imunitetui, nors vykdo TH. Ši reakcija neperduodam nei su serumu, nei su krauju. Ši alergija pasitaiko sergant tbc, juodlige, mikozėmis, tuliaremija. Susidaro granuloma: MO fagocituojamas MkF ir juose nesunaikinamas. MakF išskiria citokinus, kurie skatina kitų MakF atėjimą, jungiamojo audinio vešėjimą aplink- susidaro granuloma, kurioje patogenas naikinamas bei apribojamas jo plitimas. (tbc- granuloma, sifilis- gumos).Tai panaudojama inf-nių ligų diagnozei: a)atliekami alerginiai mėginiai- naudojamas iš ligos sukelėjo išskirtas alergenas, sušvirkštimo vietoje jei žmogus sensibilizuotas atsiranda paraudimas- vadinasi jis turi imunitetą. Po vakcinacijos alerginiai mėginiai teigiami.

21
Q

Imuninės lizės r-ja. Praktinis hemolizės r-jos panaudojimas.

A

Svarbiausia imuninio serumo f-ja, tai gebėjimas suardyti MO ir kitas svetimas ląsteles. Tokie Ak vadinami lizinais. Bakteriolizė- tai imuniteto r-ja, kai jungiantis Ak su t.t. bakterijų homologiniais antigenais ir dalyvaujant komplementui- bakterijos pažeidžiamos lizuojamos. Hemolizės r-ja- jei gyvūnas imunizuojamas kitos rūšies gyvūno eritrocitais, tai serume atsiranda Ak (hemolizinų), kurie sąveikauja su komplementu ir esant terpėje Ca ir Mg jonų tirpina svetimus eritrocitus. Hemolizė yra labai ryški: drumsta eritrocitų suspensija virsta ryškiai raudonu skysčiu,dėl to ji naudojama komplemento sujungimo reakcijoje kaip komplemento adsorbcijos rodiklis. Komplemento fiksacijos testas. Ag ir Ak kompleksas visada adsorbuoja ir fiksuoja komplementą. Testas atliekamas dviem etapais. I etapas – antigeno, antikūno ir komplemento sąveika. II etapas – reakcijos indikacija. Jei Ag.yra eritrocitas tai priešeritrocitiniai Ak.susijungę su eritrocitu,nesukels jokių pokyčių.Tokie eritrocitų ir Ak.kompleksai vadinami sensibilizuotais eritrocitais.Pridėjus prie sensibilizuotų eritrocitų komplemento,įvyks eritrocitų lizė.Taigi sensibilizuoti eritrocitai yra komplemento indikatorius.Ši savybė naudojama komplemento sujungimo reakcijose.Į terpę,kur galėjo vykti Ag-Ak reakcija,pridedame komplemento.Jei reakcija įvyksta,komplementas surišamas,jei ne-lieka laisvas.sensibilizuotų eritrocitų pagalba sužinoma ar Ag-Ak reakcija įvyko ligonio serume, ar komplementas surištas.Laisvas komplementas sukels eritrocitų lizę,reakcija gana jautri(10k.jautresnė nei agliutinacijos),todėl panaudojama ligų,kurių metu susidaro silpnas imunitetas(gonorėja),virusinių ligų diagnostikai.

22
Q

Agliutinacijos r-ja, jos diagnostinė reikšmė

A

Agliutinacijos reakcija plačiai naudojama įvairioms infekcinėms ligoms diagnozuoti, m/o, išskirtiems iš ligonių ir bakterijų nešiotojų, identifikuoti, kolektyviniam imunitetui tirti profilaktinės imunizacijos metu. Agliutinacijos reakcija galima nustatyti Ak kraujo serume, audinių ekstraktuose, sekretuose.

Agliutinacijos reakcija naudojama:1) ligų serodiagnostikai, 2) mikroorganizmui, išskirtam iš ligonio nešiotojo organizmo ar aplinkos objektų, identifikuoti žinomais Ak. Teigiama r-ja rodo, kad nežinomas m/o identiškas tam, kuris buvo panaudotas kaip Ag diagnostiniam serumui gaminti.

23
Q

Paziuret mikros paveiksliukus is doc failu!

A

Ok

24
Q

Komplemento suj. reakcijos paveiksliukai

A

25
Q

Paziureti 13-to darbo paveiksliukus ir palygint

A

Ok

26
Q

Bakteriolizės r-ja

A

Tai yra lizės reakcijos, kuriose dalyvauja Ak – lizinai ir Ag – bakterinė ląstelė (bakteriozės atveju) .Lizinais negali būti IgA, nes jie negali prijungti komplemento – jį prijungia IgG ir IgM. Komplementas yra trečiasis komponentas šiose reakcijose. Susidarius Ak-Ag kompleksui, prie jo jungiasi komplementas, kuris yra aktyvinamas ir susidaro membranas atakuojantis kompleksas, kuris lizuoja bakterijas. Ši reakcija panaudojama infekcinių ligų, pvz.: choleros, diagnostikai.

Bakteriolizė

Ag - gyva bakterija. Ak specifiški konkrečiam antigenui. Antibakteriniai antikūnai. Imunizuojant triušį.

Bakteriolizė- tai imuniteto r-ja, kai jungiantis Ak su t.t. bakterijų homologiniais antigenais ir dalyvaujant komplementui- bakterijos pažeidžiamos◊ lizuojamos.

Komplementas

Vykdoma in vivo bei in vitro.

In vitro

Mėgintuvėlis: trušio imuninis serumas - bakterijų - komplemento. Dedam į termostatą. 1 val. laikom. Darom tepinėlį. Matome, kad suyra bakterijos, į fragmentus (komplementas ardo MO)

In vivo

bakterijos + Ak (triušio DS) imunizuotas

Imam 2 gyvūnelius (jūrų kiaulytė) triušis

Imunizuojam choleros vibrionu į pilvo ertmę, iš ten imame mėginius, darome tepinėlius ir matome panašų vaizdą. Čia nereikia komplemento. Ktias kaip kontrolė nieko nedaro. Į pilvo ertmę sušvirkščia MO. Kontrolinis žūna, nes pasidaugina, o tiriamasis išlieka, nes bakterijos lizuojamos. Mėginaii imami po 1,2,3 ir stebimos įvairios lizės stadijos.

Panaudojimas:

choleros vibrionui diagnozuoti, išskyrė vibrioną ir norime nustatyti.

27
Q

Komplemento sujungimo r-ja
is vadovelio pasiziuret ipade yra fotke.

A

ok

28
Q

Imunofluorescencija

A

Imunofluorescencijai naudojami Ak, prie kurių prijungta fluorescuojanti medžiaga. Metodas taikomas, kai tiriamojoje medžiagoje reikia surasti ligos sukėlėją ar tam tikrą Ag. Imunofluorescencijos rūšys:

1) tiesioginė – naudojami pirminiai Ak, sujungti su švytinčia medžiaga ir ieškoma konkretaus Ag tiriamojoje medžiagoje. Jei joje yra Ag, tai jie reaguoja su Ak. Tada yra plaunama, tačiau Ak-Ag kompleksas neišsiplauna ir mikroskopuojant liuminescenciniu mikroskopu švyti;
2) netiesioginė – naudojami dviejų tipų Ak (pirminiai ir antriniai, kurie yra sujungti su fluorescuojančia medžiaga). Tiriamoji medžiaga paveikiama pirminiais Ak, tada veikiama antriniais Ak, kurie yra nukreipti prieš pirminius. Jei įvyksta reakcija, susidaro didelis kompleksas – matomas švytėjimas. Netiesioginė reakcija yra jautresnė už tiesioginę.

Imunofluorascencija Atliekama kaip ir imunofermentinis metodas, tik kad va vietoj žymėtų fermentais antikūnų, naudojami žymėti ferochromais antikūnai ir tada stebima po mikroskopu.
Pritaikymas:
- Infekcinių ligų diagnostikai
- Nustatomi įvairių MO antigenai (labiausiai tinka virusams nustatyti), ypač jautrus metodas, ieškant pasiutligės sukelėjo audiniuose.
- Netiesioginis imunofermentinis metodas naudojamas Ak nedideliems kiekiams nustatyti. Pvz.: laimo-boreliozės ligai nustatyti naudojami fiksuoti komerciniai tepynėliai, tada reikia užpilti žmogaus kraujo, tada naitkūnų, žymėtų prieš žmogaus kraują.
Privalumai:
- Greitas tyrimas,
- Vienu metu galima ištirti daug mėginių,
- Lengva atlikti,
- Automatizuotas ir tikslus,
- Naudojami nebrangūs regentai.
Trūkumai:
- Nesuteikia informacijos apie antikūno ar antigeno biochemines sąvybes. Nesužinoma molekulinė masė, erdvinis išsidėstymas.

29
Q

netiesioginė agliutinacija su lateksu

A

neutralaus latekso dalelės naudojamos kaip neutralus Ag adsorbentas. Gerita r-ja, be to ant latekso galima adsorbuoti įvairios kilmės antigenus.

30
Q

Netiesioginė hemagliutinacija

A

Eritrocitai, adsorbavę Ag, tampa jautrūs homologiniams Ak. Veikiant specifiniams Ak sensibilizuoti eritrocitai sulimpa ir nusėda, sudarydami hemagliutinatą. Infekcinės ligos diagnozė nustatoma radus tiriamoje medžiagoje tam tikrų Ak. Eritrocitiniai diagnostikumai skirti netiesioginės hemagliutinacijos reakcijai. Reakcija atliekama mėgintuvėliuose. Ligonio serumas prasksiedžiamas,po to pridedama diagnostikumo, laikoma termostate ir. kambario temperatūroje. Kai r-ja teigiama, eritrocitų dribsniai plačiai nusėda mėgintuvėlio dugne, o kai reakcija neigiama, nuosėdos kompaktiškos, lygių kraštų, telkiasi įdubos viduryje. Atliekama ir atvirkštinė netiesioginės hemagliutinacijos r-ja, kai ant eritrocitų adsorbuojami diagnostinio serumo Ak ir hemagliutinacija įvyksta jiems sąveikaujant su homologiniu Ag. Tokio tipo reakcija padeda nustatyti ligos sukėlėją ar jo Ag.Netiesioginės hemagliutinacijos r-ja yra labai jautrus Ak nustatymo būdas. Kuo grynesnis Ag, tuo r-ja specifiškesnė. Ant eritrocitų galima adsorbuoti įvairių mikrobų, audinių, augalų antigenus. Rakcija plačiai naudojama infekcijai, invazijai, alerginėms ligoms, piktybiniams navikams diagnozuoti, patologinei būklei nustatyti.

31
Q

Kumbso reakcija

A

Kumbso reakcija padeda nustatyti nepilnus Ak.Nepilnų Ak susidaro esant patologinei būklei, rezus neatitikimui, vykstant autoimuniniam procesui. Nepilni Ac gali jungtis su Ag, tačiau turėdama tik vieną aktyvųjį centrą, Ac molekulė prisijungia tik prie vieno Ag receptoriaus ir nesudaro kompaktiško tinklo, daugiamolekulių kompleksų. Todėl in vitro nesukelia agliutinacijos, precipitacijos ar kitokių fenomenų. Kumbso reakcija skirstoma į tiesioginę ir netiesioginę. Abi jos labai specifiškos.Tiesioginė Kumbso reakcija padeda nustatyti fiksuotus nepilnus Ac.Tam reikia antiglobulininio serumo.Tiesioginė Kumbso reakcija padeda nustatyti naujagimių hemolizinę anemiją, autoimuninei hemolizinei anemijai nustatyti arba tada, kai buvo perpilta netapataus kraujo. Netiesioginė Kumbso reakcija padeda nustatyti nepilnus antikūnus laisvai cirkuliuojančius kraujyje ir lorganizmo skysčiuose.Tiriamasis serumas sumaišoma su žinomos kilmės Ag. Po to pridedama antiglobulininio serumo. Teigiama reakcija rodo, kad serume yra nepilnų antikūnų. Netiesioginė Kumbso reakcija padeda nustatyti nėščiųjų kraujo serume esančius nepilnus antikūnus ir rezus konflikto grėsmę, padeda parinkti kraują perpylimui.

32
Q

Pagreitėjusi agliutinacija pagal Noblę

A

Grįsta antigeno ir antikūno geru kontaktu dėl abiejų komponentų didelės koncentracijos ir mechaninio poveikio

33
Q

Hemagliutinacija

A

Vadinamas eritrocitų sulipimas, veikiant įvairiems nespecif. faktoriams. Hemagliutinaciją sukelia kai kurie virusai, bakterijos, jų apykaitos produktai, augalų, gyvatės nuodų ekstraktai.

34
Q

Komplementas - tai

A

Komplementas-tai 9 komponentų serumo baltymų sistema.Aktyvus komplementas stimuliuoja fagocitozę,lizuoja kai kurias B ir ląst.Kiti nespecifiniai apsaugos faktoriai kaip ir minėjau tai temperatūra… Komplementas-yra sudėtinga kraujo baltyminių frakcijų sistema,sugebanti lizuoti MO ir kitas svetimas ląst.pvz.:eritrocitus.Skiriama keletas komplemento komponentų C1,C2 ,C3,…Komplementas suyra prie 55 laipsnių,per 30min.Jis tai pat suyra sukratant,veikiant UV spinduliams.Komplementas aptinkamas ne tik kraujo serume,bet ir kituose organizmo skysčiuose,išskyrus akie priekinę kamerą ir nugaros smegenų skystį.

35
Q

Properdinas

A

Properdinas-kraujo normalaus serumo komponentų grupė,aktyvuojanti komplementą dalyvaujant magnio jonams.Jis panašus į fermentus ir vaidina didelį vaidmenį organizmo atsparume prie infekcijos.Properdino kiekio sumažėjimas kraujo serume rodo imuninių procesų nepakankamą aktyvumą.

36
Q

β-lizinai

A

β-lizinai-termostabilios žmogaus kraujo serumo medžiagos,pasižyminčios antimikrobiniu veikimu,ypač prieš G+ B.suyra veikiant UV spinduliams.

37
Q

γ-lizinas

A

γ-lizinas-termostabili medžiaga,išskirta iš karščiuojančių ligonių kraujo.Pasižymi savyde,nedalyvaujant komplementui,lizuoti b,ypač G-.Išlaiko šildymą iki 100laipsnių.

38
Q

Eritrinas

A

Eritrinas-išskirtas iš gyvulių eritrocitų.Veikia bakteriostatiškai į difterijos ir kai kuriuos kitus MO.

39
Q

Leukinai

A

Leukinai-bakteriocidinės medžiagos,išskirtos iš leukocitų.Termolabilūs.Aptinkamas kraujyje l.nedideliame kiekyje.

40
Q

Plakinai

A

Plakinai-panašios į leukinus medžiagos,išskirtos iš trombocitų.

41
Q

Lizocimas

A

Lizocimas-fermentas sudarantis mikrobinių ląst.apvalkalėlį.Jis aptinkamas selėse,ašarose,kraujo skysčiuose.Bakteriocidinėmis savybėmis taip pat pasižymi šlapimo sudedamosios dalys,įvairių audinių ekstraktai.Normaliame serume yra nedaug interferono

42
Q

pasyvi imunizacija

A

1) pasyvi imunizacija – serumo, turinčio Ak prieš tam tikrą bakteriją ar jos toksiną, suleidimas žmogui tam, kad būtų užtikrinta greita, laikina apsauga nuo infekcijos arba serumo suleidimas gydymo tikslais. Pasyvios imunizacijos atlikimo tikslai:
• apsaugoti žmones nuo infekcinės ligos po kontakto su žinomais infekcijos sukėlėjais;
• sušvelninti išsivysčiusios infekcinės ligos simptomus;
• apsaugoti imunosupresinius (turinčius imunodeficitines būkles) žmones;
• neutralizuoti bakterijų toksinų poveikį organizme.
Pasyviai imunizacijai naudojami žinomi Ak, kurie paruošiami iš seropozityvių žmonių kraujo plazmos arba iš gyvulių (dažnai arklių) kraujo plazmos. Specialūs didelio titro serumai naudojami poekspozicinei profilaktikai po kontakto su žinomu infekcijos sukėlėju. Žmogaus Ig tinka labiau, nes sumažėja rizika susirgti serumine liga, t.y. alergine reakcija. Yra preparatų, į kurių sudėtį įeina koloniniai Ak, pagaminti laboratorijose – pigiau;

43
Q

Aktyvi imunizacija. Inaktyvuotos vakcinos

A

aktyvi imunizacija – vakcinos suleidimas tam, kad apsaugoti nuo susirgimo infekcine liga ir sudaryti ilgalaikį imunitetą jai. Natūraliai gali imunizuotis žmogus, persirgęs tam tikra infekcine liga. Vakcinos skirstomos į dvi grupes:
• inaktyvuotos vakcinos – jose yra pakankamas kiekis Ag, kad stimuliuotų Ak susidarymą be rizikos susirgti infekcine liga. Jos gaminamos inaktyvuojant bakterijas, jų toksinus ar virusus cheminėmis medžiagomis, pvz.: formalinu, karščiu arba jas suskaldant ir išgryninant jų struktūros komponentus. Be Ag, į vakcinų sudėtį dar įeina adjutantai, kurie sustiprina vakcinos imunogenines savybes. Dabar naudojami adjuvantai, pagaminti iš bakterijų sienelės komponentų, iš bakterijų toksinų bei įvairūs sintetiniai polimerai ir liposomos. Inaktyvuotos vakcinos pasižymi saugumu, bet gali sukelti alergines reakcijas. Daugelis vakcinų prieš virusus yra gaminamos virusi kultivuojant vištos kaišinio embrionuose, todėl neturėtų būti skiriamos kaišinio baltymui alergiškiems žmonėms. Inaktyvuotos vakcinos apsiriboja tik Ak sintezė stimuliacija, jos nestimuliuoja ląstelinio imuniteto. Inaktyvuotų vakcinų trūkumai:
o susidaręs aktyvus imunitetas neišlieka visą gyvenimą;
o susidaręs imunitetas yra tik humoralinis, ne ląstelinis;
o nestimuliuoja vietinių IgA sintezės;
o reikalingos pakartotinės (busterinės) dozės;
o imunizacijai reikia naudoti didesnes dozes negu gyvų vakcinų;
Inaktyvuotų bakterinių vakcinų rūšys:
o toksoidas – inaktyvuotas toksinas;
o korpuskulinės vakcinos – į sudėtį įeina visa bakterinė ląstelė, bet ji yra negyva;
o subvienetinės vakcinos – į jas įeina bakterijų kapsulės arba baltymų subvienetai. jos gaminamos iš paviršinių MO Ag, kurie pasižymi dideliu imunogeniškumu. Jie gali būti pagaminti genų inžinerijos būdais – genai, koduojantys Ag įterpiami į mielių ląsteles ir jos sėkmingai jį sintezuoja, tada Ag išgryninamas ir dedamas į vakciną;

44
Q

Aktyvi imunizacija. Gyvos vakcinos.

A

aktyvi imunizacija – vakcinos suleidimas tam, kad apsaugoti nuo susirgimo infekcine liga ir sudaryti ilgalaikį imunitetą jai. Natūraliai gali imunizuotis žmogus, persirgęs tam tikra infekcine liga. Vakcinos:inaktyvuotos ir

• gyvos vakcinos – paruošiamos iš MO, turinčių ribotą sugebėjimą sukelti ligą. Imunizacija gyvomis vakcinomis kartoja natūralios imunizacijos eigą, stimuliuoja tiek humoralinio, tiek ląstelinio imuniteto eigą. Imunitetas trunka ilgai, kartais visą gyvenimą. Gyvų vakcinų trūkumai:
o vakcinoje esanti MO gali būti pavojingas imunosupresiniams žmonėms bei nėščiosioms;
o vakcinose esanti MO gali atgauti virulentiškumą ir sukelti ligą.
BCG vakcina (bacillus calmete guereu) – vakcina nuo tuberkuliozės. Gyvos virusinės vakcinos (wild type) yra pagaminto iš gyvų inaktyvuotų virusų, juo kultivuojant nefiziologinėse sąlygose, kad sumažėtų virulentiškumas. Gyvos virusinės vakcinos yra nuo tymų, kiaulytės, raudoniukės. DNR vakcinos – naujos, eksperimentinės. Genas, koduojantis baltymą, yra įterpiamas į plazmidę, o plazmidė suleidžiama į organizmą. Jame plazmidė pasigamina ląstelę ir ji pradeda sintezuoti geną, esantį joje. Ag yra ekspresuojamas ląstelės paviršiuje ir stimuliuoja imunitetą.

45
Q

Tiesioginis imunofermentinis metodas

A

Šio metodo esmė yra atsorbuotas antigenas ir žymėti fermentu antikūnai. Pradžioje antigenų mišinys yra frakcionuojamas gelyje arba elektros lauke. Taip gauname antigenų frakcijas. Dominuojančioje fakcijoje esantis antigenas elektros lauku perkeliamas ant plokštelės (adsorbuojamas). Po to veikiama žymėtais fermentų antikūnais. Jei tiriamoje medžiagoje buvo antigenų ir jie adsorbavosi ant plokštelės, tai užpylus žymėtų antikūnų, jie jungiasi su antigenais. Tada viskas nuplaunama, ten kur Ag ir Ak buvo susijungę, tai žymėti Ak su fermentais lieka, o ten kur buvo nesusijungę, tai nusiplauna, ir nelika nieko. Po to užpylus regento veikiant fermentui oksidazei, regentas keičia spalvą. [antigenai schemoje žymimi rombais]

46
Q

Tiesioginis sandwich metodas

A

Turime iš anksto paruoštą imunosorbentą su šulinėliu, ant kurio dugno sienelių yra adosrbuoti Ak Fc fragmentu. Taigi laisvi lieka FAB centrai, kurie sugebės sąveikauti su antigenais. Tada įpilame tiriamosios medžiagos, kurioje turi būti dominantys antigenai, jei tiriamoje medžiagoje yra Ag, susidaro Ag-Ak kompleksas. Tada šulinėlis praskalaujamas buferiniu tirpalu, pašalinami visi pertėkliai. Tada užpilame monokloninių žymėtų fermentu antikūnų tirpalu. Jei reakcija bus neigiama, tai Ak neturės kur jungtis, jei reakcija teigiama, tai prie fiksuotų Ak-Ag, jungsis naujai užpilti antikūnai, žymėti fermentais [Ak-Ag-Ak]. Nupilam antikūnų tirpalą, praskalaujame buferiniu tirpalu, ir į šulinėlį įpilame regento, kuris veikiamas fermento keičia spalvą.

47
Q

Netiesioginis sandwich metodas

A

Plokštelės šulinėliuose tvirtinami iš anksto žinomi antigenai. Į šulinėlį pilame tiriamo asmens kraujo serumą. Jei kraujo serume yra antikūnų, jie jungiasi su fiksuotu antigenu, jei nėra serume antikūnų – nesijungia (nesusidaro Ag-Ak kompleksas). Tiriamoji medžiaga yra nusiurbiama ir šulinėliai praplaunami buferiniu tirpalu. Užpilame fermentu žymėtų monokloninių antikūnų prieš žmogaus baltymą, arba imunoglobulinų prieš jų įvairių klasių sunkiąsias grandis, jei reakcija teigiama ir kraujyje buvo Ak prieš adsorbuotą antigeną, tai ir monokloniniai žymėti antikūnai jungsis prie susidariusių kompleksų. Viskas vėl nusiurbiama, praplaunama buferiniu tirpalu ir užpilame regento, kuris veikiamas fermento suoksidinamas ir keičia spalvą.