פרק 5 Flashcards
ממראה חיצוני להסקה על תכונות אישיות
אנחנו מגיעים למסקנות כאלה במהירות רבה –מכאן נובע המונח snap judgment (שיפוט מהיר).
ניסוי 1 (ויחיס וטודרוב): ממראה חיצוני להסקה על תכונות אישיות
הראו לנבדקים מספר גדול של פרצופים והיה עליהם לדרג כמה הפרצופים האלה מושכים, אגרסיביים, חביבים, אמינים, וכמה כל אדם נראה בעל יכולת. חלק מהנבדקים קיבלו כמה זמן שהיו צריכים כדי להגיע להכרעה, וזה שימש כסטנדרט להשוואה- כרושם הכי מבוסס שאדם היה יכול להגיע אליו בהתבסס על תמונה. נבדקים אחרים היו צריכים לבצע אותו דירוג אך עם מגבלת זמן של שנייה, חצי שנייה או עשירית שנייה.
ממצאים: נמצא מתאם גבוה בין הזמנים השונים להכרעה ללא הגבלת הזמן, כלומר החלק המשמעותי של ההסקה נקבע ברגע.
ניסוי 2 (טודרוב): ממראה חיצוני להסקה על תכונות אישיות
הראה לנבדקים פרצופים רבים עם הבעה ניטראלית והיה עליהם לדרג אותם לפי מימדי אישיות רבים. כשבדק את המתאמים בין השיפוטים מצא 2 מימדים בולטים-
א. מימד חיובי/שלילי- למשל האם מישהו נראה אמין, אגרסיבי…
ב. מימד הקשור לכוח- הערכה האם אנשים נראים בטוחים בעצמם/ביישנים, דומיננטיים/פסיביים.
שיפוטים אלה הם יעילים כדי לקבוע האם צריך להתקרב או להתרחק (ציר 1), והאם סביר שהאדם נמצא בעמדת כוח (ציר 2).
ניסוי 3 (טודרוב) ממראה חיצוני להסקה על תכונות אישיות
ייצר פרצופים באמצעות מחשב כך שיכילו את שני המימדים האלה בצורות שונות, וגם בצורה הקיצונית ביותר בכל מימד, כאלה שלא נתקל בהם בחיים האמיתיים. מצא שפרצופים גבריים במיוחד כמו לסת בולטת מתקשרים לדומיננטיות, צורת הגבות והעיניים מצביעה על האם בן אדם אמין וניתן לבטוח בו. פנים צעירות, דמויות תינוק, מזוהות עם דמויות שניתן לבטוח בהן ולא דומיננטיות. פנים מבוגרות ופני תינוקות, מזוהות עם חוסר אונים וחוסר יכולת לפגוע.
לורנץ
מצא כי מבוגרים חושבים שתינוקות וגורים הם חמודים כי זו תגובה אוטומטית שמוודאת כי יינתן לצעירים חסרי האונים טיפול טוב. התגובה האוטומטית יחד עם המאפיינים הילדותיים מעלים את הסבירות להכללה ולכן נשפוט גם מבוגרים בעלי מאפיינים ילדותיים כחביבים.
זברוביץ
מצאה כי ההערכה של תכונות כגון דומיננטיות, תמימות, כניעות וכו’ מושפעת ממבנה הפנים. מבוגרים עם עיניים גדולות ועגולות, מצח גדול, גבות גבוהות וסנטר קטן ועגול נתפסים כבעלי תכונות ששייכות לצעירים מאוד - חלשים, תמימים, כנועים. מבוגרים עם עיניים קטנות, מצח קטן, וסנטר בולט נשפטים כחזקים, בעלי יכולת ודומיננטיים. ההשלכות של ההערכות האלה הן שבעלי פרצוף תינוק מקבלים טיפול מועדף בבתי משפט, אך קשה להם יותר להיתפס כמתאימים לעבודות של מבוגרים כגון בנקאים.
הדיוק של שיפוטים מהירים
הדיוק תלוי במה שהשיפוטים מנסים לנבא.
שיפוטים מהירים מנבאים טוב מאוד מה אנשים אחרים חושבים (מה הקונצנזוס).
ניסוי 1: דיוק של שיפוטים מהירים
הבזיקו תמונות של מועמדים רפובליקנים ודמוקרטיים לבחירות בקונגרס בארה”ב למשך שנייה, ושאלו מי מהמועמדים נראה הכי בעל יכולת.
ממצאים: המועמדים שנשפטו כבעלי יותר יכולת לפי מרבית הנבדקים זכו ב69% מהקולות.
מסקנה: לא משנה איך המועמד בפועל, ייתכן שהוא לא באמת יותר מוכשר, אבל מה שחשוב בתחזית תוצאות הבחירות הוא לא מה באמת נכון אלא מה הבוחרים חושבים שנכון.
ניסוי 2: דיוק של שיפוטים מהירים
הציגו קטעים קצרים של וידאו של פרופסורים וביקשו לדרג אותם במימדים של חרדה, יכולת, פעילות, מקצועיות, וחמימות.
ממצאים: ההערכות נמצאו במתאם עם הערכות של סטודנטים את הפרופסורים שלהם בסוף הסמסטר.
שוב, אנחנו לא באמת יודעים אם מי שנשפט כחם ומוכשר הוא באמת כזה אבל אלה שנשפטו כחמים ומוכשרים היו צפויים לקבל הערכות קורס טובות יותר.
עד כמה נבדקים מסיקים נכונה משיפוט מהיר לגבי המציאות?
האם אנשים עם פרצוף תינוק באמת חלשים וכנועים? יתכן שמישהו שמתנהגים כלפיו כחלש וכנוע יפתח אופי תלותי, כנ”ל לגבי מישהו עם תווי פנים דומיננטיות.
אין עדויות חד-משמעיות. חלק מהמחקרים מוצאים מתאם בין שיפוטים לפי תווי פנים ודיווחים עצמיים על אופי של הנשפטים. מנגד מחקרים אחרים מצאו שאין קשר בין השיפוטים לפי תווי פנים לדיווח העצמי, וכאשר משתמשים בתצפית התנהגותית (ולא בדירוג עצמי) כקריטריון של דיוק, קשה למצוא ראיות שאנשים יכולים להעריך במדויק אישיות של אנשים בהתבסס רק על מראה פנים. כלומר, כנראה שיש קשר חלש בין שיפוטים מהירים לגבי תווי פנים לבין המציאות. זה בעיקר נובע מהנטייה האוטומטית להכללת יתר מתווי פנים שטיפוסיים לצעירים, או רגשות (כמו כיווץ עיניים שמתקשר לכעס), כך שמסיקים שתווים של מבוגרים מתקשרים לתכונות של דומיננטיות או נאיביות.
ייחוס סיבתי - התהליך באמצעותו אנחנו מסבירים את ההתנהגות שלנו ושל אחרים.
יש לכך חשיבות רבה להבנה של התנהגות חברתית יומיומית, וזה משפיע על מחשבות רגשות וההתנהגות העתידית שלנו.
לדוגמא, כשמקבלים ציון של מבחן אנחנו לא “רק שמחים” או “רק עצובים”. אנחנו מבצעים ייחוס, האם אני חכם וחרוץ, או האם המבחן לא היה צודק. ייחוסים הם חלק מרכזי בחיים המנטאליים. הסיבות שאנשים טוענים שהייתה להם השפעה הן בעלות השלכות- הן יכולות להוביל למחשבות ורגשות כלפי אנשים אחרים. יש לייחוסים השפעות בתחומים כגון בריאות וחינוך. בתחום החינוך- מכשולים נחווים גם ע”י הסטודנטים הטובים ביותר (הרצאה לא ברורה, בוחן שלא צלח) והייחוסים שנעשים בעקבותיהם מתקשרים לכמה טוב הסטודנט מתפקד.
סגנונות הסבר וייחוסים: פטרסון וסליגמן
בדקו כיצד ייחוסים משפיעים על הצלחה אקדמית בהתבסס על סגנון ההסבר לביצועים אקדמיים בטווח הארוך.
סגנון הסבר - הדרך בה אדם מסביר אירועים, לפי 3 מימדים: פנימי/חיצוני, יציב/לא יציב, גלובלי/ספציפי.
כדי לבדוק את סוגי ההסבר בקשו מהנבדקים לדמיין 6 אירועים טובים שיקרו להם, ו-6 אירועים שליליים ולתת הסבר אפשרי מדוע כל אחד מהם קרה (האם הדבר התרחש בגללם או בגלל אנשים אחרים/ נסיבות, האם זה יקרה שוב בעתיד או לא, האם הדבר הזה משפיע על תחומים נוספים בחייהם וכו’).
- הסבר שקשור לסיבה פנימית מתקשר לעצמי (שוב אני מפשל), לעומת הסבר חיצוני (אלה היו שאלות לא הוגנות)
- הסבר יציב מתייחס לכך שדברים לא ישתנו.
- הסבר גלובאלי מתייחס לכך שהדבר ישפיע על תחומי חיים רבים, לעומת הסבר ספציפי המתקשר רק למעט תחומים.
3 המימדים יוצרים סגנון הסבר, הנמצא במתאם עם גורם אחר, כגון ציוני פסיכומטרי.
במחקר הנ”ל שלושת הממדים שולבו לאינדקס של סגנונות הסבר; למשל, סגנון הסבר פסימי - הנטייה להסביר אירועים שליליים במובנים יציבים, גלובליים ופנימיים, נמצא במתאם עם דברים רעים שיתרחשו בעתיד (מקבלים ציונים נמוכים יותר מאשר אנשים עם סגנון אופטימיסטי).
מחקר המשך - ההשלכה של סגנונות ההסבר על בריאות
פיטרסון וסליגמן למדו גם את ההשפעה של סגנונות הסבר שונים על בריאות. האם סגנון ההסבר בבגרות המוקדמת מנבא את הבריאות בהמשך החיים?
המחקר: העריכו את הבריאות של נבדקים בגילאי 25,30,35 וכו’ בסולם של 1-5 (5-מוות, 1 בריא). לאחר מכן ערכו מתאם בין כל גיל וסגנון ההסבר.
ממצאים: סגנון הסבר בתחילת הבגרות הוא מנבא משמעותי לבריאות גופנית מאוחר יותר בחיים.
אין מתאם גבוה בגילאים 30-40 כי מרבית המשתתפים היו בקו בריאות תקין לכן לא היה מה לנבא. כמו כן סגנון הסבר לא יהיה קשור לבריאות גופנית בגיל 100 בגלל שבגיל כזה כמעט כולם, ללא קשר לסגנון ההסבר, מתים.
הנטייה לייחס דברים לגורמים חיצוניים, לא יציבים וספציפיים גורמת לפחות מצוקה, ומעודדת ביצוע התנהגויות מונעות שיאפשרו חיים טובים יותר (לדוגמא, ללכת לרופא).
ויינר ואנדרסון סגנונות הסבר וייחוסים:
חיזקו את הטענה דבר השפעות ארוכות טווח של ייחוסים, בדגש על האם הייחוס מרמז על כך שהתוצאה היא ברת שליטה ולא האם התוצאות הן כלליות או ספציפיות.
ייחוסים על כשלון שמדברים על שליטה (למשל, חוסר מאמץ מספק או אסטרטגיית לימודים לא טובה) גורמים להתמדה. לעומת זאת, אם אירוע נתפס מעבר לשליטה זה מפתה (ואף רציונאלי) לוותר. יש לכך השלכות גם על שיפוט התנהגות של אחר; למשל אנשים שמתנגדים להומוסקסואלים מקבלים הומואים קצת יותר אם הם חושבים שזה משהו ביולוגי ולא בחירה לחיים. בנוסף, כאשר אדם מספק תירוץ בעבור התנהגות בעייתית מקבלים את זה יותר ברחמים וסלחנות אם זה היה מעבר לשליטתו (איחר כי היה פנצ’ר, ולא כי רצה לעצור בצד לנוח). חוקרים שקיבלו השראה ממצאים אלה הראו שאפשר לאמן אנשים לאמץ נטיות לייחוסים יותר פרודוקטיביים (בעיקר לייחס כישלון לחוסר מאמץ) ושיש לכך השפעות חיוביות על ביצועים אקדמיים- לגרום לאנשים להאמין שהם יכולים לשלוט על אירועים שלפני כן נחשבו מחוץ לשליטתם משיב את התקווה ומשחרר אנרגיה יעילה שעושה את ההצלחות העתידיות אפשריות יותר.
בלאקוול דווק ושות’
הראו שנערים בעייתיים בכו כאשר גרמו להם להבין שהציונים הלא טובים שלהם נבעו מחוסר במאמץ מאשר חוסר ביכולות שכליות. כשגורמים לאנשים להאמין שהם יכולים לשלוט על אירועים, שלפני כן הם האמינו שאין להם שליטה עליהם, זה מחזיר תקווה וגורם להם להיות פרודוקטיביים כך שבעתיד הצלחה סבירה יותר.
מחקר נוסף של דווק
מצא הבדלים בשיטת החינוך בביה”ס בין בנים ובנות, כאשר מלמדים אותם דרכים שונות לפרש את ההצלחות והכשלים שלהם;
בנים – גורמים להם לייחס הכישלון לאמונה שלא השקיעו מספיק מאמץ.
בנות – גורמים להם לייחס את הכישלון לחוסר יכולת.
כמעט כל הפידבק של מורות לבנות היה קשור לחוסר יכולת אינטלקטואלית (“זה לא נכון, ליסה”). מנגד 45% מהביקורת על עבודת הבנים התייחסה לגורמים לא אינטלקטואליים (“זה מבולגן, ביל”). הערכה חיובית של ביצועי הבנות התייחסה לאיכות הביצועים שלהם (אינטליגנציה) בפחות מ80% מהזמן. אצל בנים זה היה ב-94% מהזמן.
Dweck ועמיתיה
טענו שהבנות לומדות שביקורת מתייחסת לכך שאין להן את היכולות המספקות בעוד שהביקורת על בנים מתייחסת לכך שהם צריכים לעבוד קשה יותר.
הם הראו שאם נותנים את הפידבק שנותנים בד”כ לבנות גם לבנים, הם נוטים לייחס את הכישלון לחוסר היכולת שלהם. הייחוסים האלה מתבטאים גם במוטיבציה שיש להם בעתיד.
התהליך של ייחוס סיבתי
ההערכות של אנשים על סיבתיות אינן מקריות, ופועלות לפי חוקיות שניתנת לניבוי.
החוקים מאפשרים להבין את העבר, לפענח את ההווה ולנבא את העתיד. כשיודעים את הסיבה לאירוע ניתן להבין אותו כמו שצריך. כשאנשים מנתחים ומבצעים ייחוסים הם מנסים לקבוע האם תוצאה מסוימת נבעה מתכונות פנימיות של האדם, או מההקשר והנסיבות. מאז שקורט לווין הצביע על כך שהתנהגות היא פונקציה של האדם והסיטואציה, כל תיאוריות הייחוסים עסקו בתרומה היחסית של כל אחד מהגורמים הללו להערכות האנשים. מובן שהדיכוטומיה של פנים/חוץ לא תמיד חדה, ובהקשרים מסוימים ההבחנה ביניהם לא ברורה כמו האם אהבה לנגינה ותשוקה לפרסום ועושר זה פנימי או חיצוני? התשובה לכך היא שאהבה לנגינה בגיטרה זה פנימי כי לא חולקים את זה עם כולם או אפילו עם רוב האנשים, לכן הגיוני להתייחס לזה כמשהו אישי, שנותן לנו מידע פרטי על האדם. מנגד, רוב האנשים מוצאים את האפשרות של פרסום אטרקטיבית לכן זה לא אומר לנו משהו אישי על האדם והגיוני להתייחס לגורם זה כלא-אישי, כלומר חיצוני. אם כן, משתמע מכך שלקבוע אם פעולה מסוימת היא תוצר של גומרים פנימיים מול חיצוניים דורשת הערכות של כיצד רוב האנשים, ומה הרוב נוטה לעשות.
ייחוס ושונות משותפת (Covariation)
אנשים פועלים כמו מדענים ומנסים לפענח מה הסיבה שתמיד נמצאת כאשר אפקט מסוים קורה, וכאשר הוא לא נמצא התופעה לא מתרחשת. עקרון השונות המשותפת של קלי קשור לקביעה האם סיבות, פנימיות או חיצוניות, שקשורות לאדם מסוים או לכמעט כולם- נמצאות במתאם עם התופעה והאפקט אותם אנחנו מנסים להסביר. יש שלושה סוגים של שונות משותפת שמשפיעים במיוחד:
א. קונצנזוס- מה מרבית האנשים יעשו בסיטואציה מסוימת. ככל שההתנהגות משותפת ליותר אנשים (המימד גבוה) נייחס את הסיבה לסיטואציה ולא לאדם.
ב. ייחודיות- מה האדם עושה בסיטואציות שונות, כלומר האם ההתנהגות ייחודית לסיטואציה או מתרחשת בכל סצנה. ככל שההתנהגות מוגבלת לתחום מסוים (המימד גבוה) נגיד שזה פחות קשור לאופי האיש אלא יותר לסיטואציה.
ג. עקביות- מה האדם עושה בסיטואציה מסוימת באירועים שונים. כלומר האם ההתנהגות נשארת זהה גם בפעם הבאה או שהיא משתנה. ככל שהאדם מתנהג באופן ספציפי באירוע ספציפי (כלומר המימד נמוך) קשה להכריע ולייחס משהו לאדם או לסיטואציה, ופחות ניתן לצפות מה גרם לכך - התוצאה היא כנראה עקב שילוב פחות צפוי של נסיבות.
ייחוס נסיבתי
כאשר הקונצנזוס, ייחודיות ועקביות גבוהים.
ייחוס תכונתי
(= דיספוזיציוני, (dispositional- כאשר קונצנזוס וייחודיות נמוכים אך העקביות גבוהה.
ניסוי שונות משותפת
הציגו לנבדקים משפטים כגון “ג’ון צחק מהקומיקאי, כמעט כל מי ששמע את הקומיקאי צוחק (כלומר יש קונצנזוס), ג’ון לא צוחק מקומיקאים אחרים (ייחודיות). ג’ון כמעט תמיד צוחק מהקומיקאי הזה (עקביות)”. הנבדקים צריכים לדווח האם האירוע (הצחוק של ג’ון) נגרם בגלל האדם (ג’ון), הסיטואציה (הקומיקאי), הנסיבות (הפרטים הסובבים את הביצוע באותו היום) או משילוב כלשהו של הגורמים. מחקרים הראו שאנשים פועלים לפי היגיון של שונות משותפת. הממצא המפתיע הוא שלעיתים נבדקים מושפעים רק במידה מועטה ממידע של קונצנזוס – הדבר משקף את הנטייה להתמקד יותר במידע על האדם (ייחודיות ועקביות, כלומר מה האדם עשה באירועים אחרים או זמנים אחרים), מאשר במידע על השפעת ההקשר (קונצנזוס).
ייחוס ודמיון של אלטרנטיבות
שחקנים ותוצאות: הייחוסים שלנו לא מוגבלים למה שאנחנו יודעים שבאמת התרחש. לעיתים הייחוסים מופעלים לפי מה שאנחנו מדמיינים שהיה קורה תחת סיטואציה שונה או אם אדם אחר היה משתתף (למשל, אנו מדמיינים שאם היינו משתתפים בניסוי של מילגרם לא היינו פועלים כמו שאר הנבדקים). זה מוביל למסקנה שלא הסיטואציה גרמה לכך אלא האדם.
עקרון ההפחתה וההגדלה discounting and augmentation
לעיתים המידע הזמין לנו יכול להוליד מספר הסברים אפשריים להתנהגות מסוימת. זה מתרחש בעיקר כאשר אין מידע לגבי התנהגותו של האדם במצבים שונים (עקביות) או לגבי התנהגות של אנשים אחרים באותו מצב (קונצנזוס). במצב כזה, נשתמש בידע שלנו על העולם כדי להבין איך מרבית האנשים היו מתנהגים במצב זה ונשלב את הידע הזה עם מעט היגיון כדי להגיע לייחוס.
עיקרון ההפחתה (discounting
יש לייחס משקל נמוך יותר להסבר מסוים להתנהגות, אם הסברים חלופיים יכלו לגרום לה. הביטחון שסיבה מסוימת אחראית לתוצאה מסוימת פוחת כאשר יש הסברים אפשריים נוספים שיכלו לגרום לתוצאה, שכן לא ניתן לקבוע מה ההסבר האמיתי באופן חד-משמעי. אנחנו לא יכולים להיות בטוחים שמעשים של מישהו משקפים את מי שהוא באמת אם הנסיבות הם כאלה בהן הפעולות יתרחשו בכל מקרה (למשל מישהו תחת עינויים, הוידוי לאו דווקא אמיתי כי הוא היה מתוודה בכל מקרה).