MARCEL DUCHAMP - 2016 Flashcards

1
Q
A
  • Kunstenaar: Marcel Duchamp.
  • Stroming: Dadaisme.
  • Ready Made.
  • Marcel Duchamp is een Franse kunstenaar actief in New York. Hij wilde aanvankelijk carrière maken in de satirische cartoons maar evolueerde in 1911 naar de schilderkunst. In eerste instantie (post)kubistisch maar later ook Dadaïsme. Met uiteindelijk zijn sleutelwerk: naakt, een trap afdalend in 1912.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vormkenmerken Readymade.

A

​MARCHEL DUCHAMP

  • Readymade betekent ‘reeds gemaakt’: de kunstenaar is niet betrokken bij het vervaardigen van het kunstwerk, het zijn reeds bestaande objecten.
  • Conceptuele werken: kunst is op de eerste plaats een ‘idee’, in dit geval een ‘intentie’:
    Duchamp ‘kiest’ een object en ‘roept het uit’ tot kunstwerk.
  • Visuele onverschilligheid: objecten zijn niet mooi of lelijk, esthetische kwaliteiten zijn niet aanwezig.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de waarde van techniek, eigenhandigheid en ambachtelijkheid in de kunst?

A

MARCEL DUCHAMP

  • Is een kunstwerk dat er technisch verbluffend uitziet méér kunst dan een kunstwerk dat geen technische virtuositeit etaleert ( “dat kan ik ook”)? Duchamp stelt de vraag door zijn keuze voor bestaande, alledaagse objecten.
  • Is een kunstwerk dat door de kunstenaar zelf gemaakt wordt méér kunst dan een kunstwerk dat door medewerkers/derden is uitgevoerd? Duchamp stelt de vraag door zijn keuze voor al bestaande (niet door hemzelf gemaakte) objecten.
  • Is een kunstwerk dat met de hand gemaakt is méér kunst dan een kunstwerk dat machinaal is gemaakt? Een vraag die in de hoogtechnologische samenleving alsmaar actueler wordt want de technische virtuositeit van machine overtreft in vele gevallen de handvaardigheid van de mens? Duchamp stelt de vraag door zijn keuze voor niet ambachtelijk vervaardigde objecten.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Wat is de waarde van een idee (concept) in de kunst?

A

MARCHEL DUCHAMP

Is het mogelijk voor een kunstenaar om iets te maken dat geen ‘kunst’ is? (Duchamp). Voorwerpen die door een professionele kunstenaar gemaakt worden noemen we kunst. Een onhandige schets van Van Gogh is altijd kunst, terwijl een mooie tekening van een amateur(kunstenaar) of een student op een academie geen kunst is.
Kunst heeft dus niets met schoonheid of techniek te maken, maar met de ‘status’ (of ‘intentie’) van de kunstenaar. In die zin zou je kunnen stellen dat het meest wezenlijke van kunst het ‘concept’ (of de‘idee’) is van de kunstenaar. Kan een ‘gedachte’ van een kunstenaar dan ook kunst zijn? (een vraag die terug opduikt in de Conceptuele kunst in de jaren ’70, zie verder).
Duchamp stelt de vraag naar de waarde van het concept in de kunst door eenvoudigweg bestaande objecten tot kunst ‘uit te roepen’.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat is de waarde van schoonheid in de kunst?

A

MARCEL DUCHAMP

  • Is een kunstwerk dat ‘mooi’ is meer kunst dan een kunstwerk dat ‘lelijk’ is? Is een kunstwerk waarbij het vormelijke aspect niet belangrijk (of zelfs afwezig) is minder kunst dan een kunstwerk dat wel vormelijke schoonheid bezit? Is met andere woorden esthetiek (‘schoonheid’) een noodzakelijk onderdeel van kunst? Duchamp stelt de vraag door te kiezen voor readymades die geen enkele opvallende vormelijke kwaliteit hebben (niet mooi, maar ook niet lelijk).
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly