RANDOM VRAGEN - 2016 Flashcards

1
Q

Geef drie voorbeelden van waarden of regels van het Modernisme + de reactie van de postmodernisten.

A
  1. Geloof in vooruitgang en evolutie.

Modernisten: Akantgarde-Stromingen zoeken steeds weer vernieuwing door te breken met het verleden, want er moet in de kunst ‘vooruitgang’ worden geboekt’.

Postmodernen: Vooruitgang bestaat niet in de kunst, het is niet omdat de moderne kunst nieuwer is dat ze per definitie ook beter is dan oude kunst.

  1. Geloof in originaliteit en vernieuwing.

Modernisten: Een kunstenaar die de grenzen aftast en vernieuwing zoekt, maakt per definitie betere kunst dan een kunstenaar die de kunst van zijn voorgangers herhaalt en verzet.

Postmodernen: Echte originaliteit bestaat niet, alles is reeds een keer gezegd of gedaan. Kunst is gedoemd om zich te herhalen, je kan dus niet meer doen dan een nieuw kleedje vinden voor een oude vorm.

  1. Geloof in eigenhandigheid.

Modernisten: Het persoonlijke handschrift van de kunstenaar is uniek en onovertroffen, het kan niet worden nagemaakt en bezit een artistieke waarde op zich.

Postmodernen: Het persoonlijke handschrift biedt geen meerwaarde, in het huidige hightech geindustrialiseerde tijdperk kan de machine niet alleen elk handschrift perfect namaken, hij biedt zelfs een betere kwaliteit dan met de hand mogelijk is.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly