6. Commitment and Consistency / Konsistens Flashcards

1
Q

Hva er Indre konsistens?

A

Mennesker har en tendens til å handle og tenke på måter som er i tråd med deres tidligere holdninger og handlinger.
Indre drivkraft til å opprettholde en form for konsistens eller harmoni mellom sine indre tanker, følelser og handlinger.
F.eks En identifiserer seg som en som bryr seg om miljøet. antagelig da så kildesorterer personen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Hva innebærer Status quo-prinsippet?

A

Prinsippet innebærer om å opprettholde eller beholde den nåværende tilstanden eller situasjonen. Det betyr at det er en tendens til å motsette seg eller være skeptisk til endring, og at man ofte vil foretrekke å holde seg til det som allerede er kjent eller etablert.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Hva sier friedman og cialdini om forpliktelse og konsistens?

A

Begge forskerne hevder at når mennesker gjør et valg eller en beslutning, vil de ha en tendens til å oppfylle forpliktelsene de har gjort seg selv og handle konsistent med dette valget.

Cialdini hevder at når mennesker gjør et valg eller tar en beslutning, vil de ofte føle en forpliktelse til å handle konsistent med denne beslutningen i fremtiden.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Hva er automatisk/ubevisst konsistent (automaticity)?

A

Når vi har gjort en bestemt handling eller tatt en beslutning mange nok ganger, og dette fører til at handlingen eller beslutningen blir en automatisk respons.

For eksempel kan en person som alltid kjøper samme merkevare av kaffe eller brød, ha utviklet en form for “automaticity” der de automatisk velger dette merket uten å tenke over det. Cialdini hevder at når denne formen for automatisering er på plass, vil det være vanskelig å endre atferden eller tankegangen uten å bevisst prøve å bryte mønsteret.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Har konsistensprinsippet en kraftig evne til å styre handlingene våre?

A

Ja, kraftig påvirkning på menneskers handlinger, og er en viktig motivasjonsfaktor som kan føre til atferdsendringer eller opprettholdelse av eksisterende atferd.

Når mennesker først har gjort en bestemt handling eller tatt en bestemt beslutning, vil de ha en tendens til å ønske å opprettholde konsistens i sine senere handlinger og beslutninger.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly