Kap 10. Kvasiexperimentell design och tillämpad forskning Flashcards

1
Q

Vad är tillämpad forskning till för?

A

Tillämpad forskning​ är designad för att främst öka vår kunskap om ett specifikt problem i vår omvärld med önskan om att lösa det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad sker tillämpad forskning framförallt?

A

Tillämpad forskning sker vanligtvis bortom laboratoriet, på kliniker, inom socialtjänst, i fängelser och i företagsmiljöer även om det finns undantag till detta.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Vilka problem kan ske vid tillämpad forskning som vanligt vis inte uppstår i laboratoriet?

A

● Etiska dilemman: en studie i fält kan ge upphov till problem relaterade till informerat samtycke och integritet. Samtal efter studien är inte alltid möjlig.

● En kompromiss mellan intern och extern validitet: forskaren kan förlora kontrollen över variablerna när studien utförs i fält. Dock kan ekologisk validitet vara ganska hög vid sådana studier eftersom omgivningen liknar verkliga livet

● Problem unika mellangruppsdesign: i tillämpad forskning är det nästan alltid omöjligt att randomisera för att få likvärdiga grupper vilket reducerar den interna validiteten. När matchning används för att skapa någon grad av likvärdighet kan
regressionsproblem uppstå.

● Problem med unika inomgruppsdesigner: det är inte alltid möjligt att motbalansera fullständigt i studier vilket leder till att studien kan ha okontrollerade sekvenseffekter.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Vad menar G & G boken är kvasiexperimentell design?

A

Forskning som inte lyckas med randomisering eller manipulation av OV.

Ett studie blir generellt ett kvasiexperiment när kausala
slutsatser inte kan dras på grund av att det inte finns fullständig kontroll över variablerna i studien, vanligtvis för att randomisering inte är möjlig.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Nämn fyra designer som kan betraktas som kvasi enligt G & G.

A

● Single-factor design med icke likvärdiga grupper, med två eller fler nivåer

● Nonequivalent groups factorial design (icke likvärdiga grupper, faktordesign)

● P x E faktordesign (P variabeln)

● All korrelationsforskning

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Vad menas med interrupted time series design?

A

Om mätningar utförs upprepade gånger under en längre tid för och efter en händelse eller behandling kallas det för interrupted time series design​.

O1 ,O2, O3, T, 05, 06, 07.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
7
Q

Vilka fördelar finns det med avbruten tidsseriedesign?

A

Den största fördelen med en avbruten tidsseriedesign är att den möjliggör för forskare att urskilja samt utvärdera trender​, d.v.s. urskilja förutsägbara mönster av händelser som sker med tidens gång.

Exempelvis kan man med denna typ av design se om det redan fanns en nedåtgående generell trend i cigarrettrökning när man vill mäta effekten av en anti-rökningskampanj. Utan denna typ av analys är risken stor att resultatet feltokas.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
8
Q

Vilka varianter finns det på avbruten tidsseriedesign?

A

Man kan jämföra denna med en jämförbar kontrollgrupp.

Man sätter in behandlingen igen vid ett annat tillfälle.

Man kan även mäta fler variabler.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
9
Q

Vad kan arkivdata vara som man använder sig av vid forskning?

A

· offentlig data såsom folkbokföring, domstolsbeslut (från både grova förbrytelser samt mindre förseelser), genealogiska data, årsrapporter från företag, patentdokument

· privat information såsom kredithistorik, hälsohistorik, uppgifter om utbildning, personlig korrespondens, dagböcker

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
10
Q

Vilka är styrkorna vid forskning med arkivdata?

A

Att använda arkivdata i studier är ett effektivt sätt att använda information om händelser som redan har inträffat. Detta möjliggör för forskare att testa hypoteser där variabler inte är tillgängliga för direkt experimentell manipulation

· Mängden information är i princip obegränsad!​ Den enda begränsningen är undersökarens egen kreativitet

· Informationen kan vara mycket lättillgänglig​, tack vare datorbaserade arkiv som blir allt vanligare vilket därmed troligtvis kommer utöka denna typ av forskning

· Participant reactivity​ – d.v.s. att försökspersoners beteende kan påverkas om de är medvetna om att de är en del av en studie – är inte ett problem här

· Effektivt sätt att använda information​ om händelser som redan inträffat​ och därmed möjliggör för forskaren att testa hypoteser där direkt experimentell manipulation inte är möjlig

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
11
Q

Vilka är svagheterna med forskning genom arkivstudier?

A

· Viss viktig info kan saknas​, exempelvis i en studie som undersöker innehållet i rådgivningskolumner har man ingen aning om vilka faktorer som avgjorde vilka brev/frågor som kom med då dessa endast är ett urval av alla brev/frågor ställda till rådgivningskolumnisten

· Tillgänglig data är kanske inte representativ för en viss population

· Experimenter bias​, d.v.s. att forskaren exempelvis endast väljer ut den information som understödjer dennes hypotes eller blir påverkad av sina egna förväntningar, vilket är en stor risk då det oftast finns mer data än som kan analyseras samt att flera tolkningar oftast är möjliga

· Omöjligt med randomisering

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
12
Q

Vad är en content analys?

A

Innehållsanalys kan definieras som all systematisk undersökning av kvalitativ information i form av definierade kategorier. Även om innehållsanalyser generellt sett används för verbalt material så är de inte begränsat till det.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
13
Q

Vad är programevaluering?

A

Programevaluering är en typ av tillämpad forskning som försöker bedöma effektiviteten i allmänna program, och ställer sig frågan “Finns det en effekt?”.

Program evaluering inkluderar procedurer för att bestämma om det finns behov av ett specifikt program och vem som skulle gynnas av det.

Det bedömer också om ett redan startat program följer planen (och om inte, vilka förändringar kan göras?).

Det används också metoder för evaluering av programmets utfall samt kostnadsanalyser för att avgöra om programmets fördelar rättfärdigar de bidrag som det fått.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
14
Q

Hur identifierar man behov av ett program vid tillämpad forskning?

A

Det finns flera olika sätt att identifiera det potentiella behovet av ett program, genom t.ex. populationsdata, undersökning av tillgängliga resurser, undersökningar av potentiella användare, nyckelinformanter, fokusgrupper och olika forum.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
15
Q

Vad menas med “formativ utvärdering”?

A

Att noggrant övervaka ett programs utveckling medan det pågår kallas formativ utvärdering​. Det den vanligast använda formen av aktivitetsutvärdering.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
16
Q

Vad menas med summativ utvärdering?

A

Summativa utvärderingar​ är en övergripande bedömning av ett programs effektivitet.

Om programmet inte är effektivt finns det ingen anledning att behålla det och det finns ingen anledning att betala personalen bakom programmet. Trots den politiska svårigheten så är summativ utvärdering kärnan i utvärderingsprocessen av program, vilket är en grundläggande aspekt av alla program som får statliga bidrag. Varje privat institution som önskar utveckla ett program med medel från staten måste visa att pengarna används effektivt.

17
Q

Vad menas med “cost-effective analysis”?

A

Kostnadsanalys.

Cost-effectiveness analysis​ görs genom att övervaka de faktiska kostnaderna för ett program och relatera dessa kostnader till effektiviteten av programmets utfall. Om två program med samma mål är lika effektiva med de första kostar hälften så mycket som det andra programmet så är det ganska uppenbart att det första programmet ska användas.

“Kostnadsanalyser kontrollerar den faktiska kostnaden för ett program och sätter de kostnaderna i förhållande till effektiviteten av programmets utfall.”