Spermatogenes, befruktning och manlig genitalia! Flashcards

Klara tenta, vad annars dah?

1
Q

Vilka strukturer ingår i funiculus spermaticus?

A
  • Fascia spermativa externa
  • Musculus cremaster
  • Fascia spermativa interna
  • Plexus pampiniformis
  • Arteria testicularis
  • Ductus deferens
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Vad heter kanalen funiculus spermaticus löper genom?

A

Inguinalkanalen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Beskriv spermatogenesen med beaktande av vilka celler som delar sig via mitos och vilka som går igenom eios. Jämför processen med den kvinnliga oogenesen.

A

Spermatogenesen består av tre efterföljande delprocesser;

  • Spermatocytogenes (produktion av spermatocyter från stamcellerna spermatogonier, där mitos dominerar).
  • Spermatidogenes, eller meios 1+2 (som producerar spermatocyt II respektive runda spermatider)
  • En terminal differentieringsprocess (spermiogenes) som gör att de runda spermatider blir morfologiska testikulära spermier. Spermatogenes är dykotomis, symmetrisk process (två lika celler ifrån varje cell delning) men skiljer mellan mitos (2 separata dotterceller) och meios (där dottercellerna ej separerar och bildar kluster). I kontrast till detta är oogenesen en assymetrisk prpcess där den ena dottercellen (oocyt I eller II) får mest cytoplasma medan den adndra dottercellen får minst (polkropp/er). Spermatogenes kompletteras i sädesepitelet mean oogenes genomgås i äggstocken (fast i första delen av Meios I i primordiala folliklar, fram till metafas meios II före ägglossning) respektive i äggledaren, under fertilisering.
How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Beskriv spermiernas väg längs kvinnans könsorgan, från spermadeponering vid samlag till att spermien penetrerar oocytens zona pellucida.

A

Vid samlag deponeras spermierna vid övre vaginan, var för att undvika den ytterst vaginal låg pH och inflammatoriska celernas fagocytos, de snabbt kontaktar den cervikala mukus och går genom cervix-kanalen, om spermierna har normal morfologi och motilitet. Vid livmodern hjälper muskelsammandragningar till att transportera dessa spermier fram till äggledarens öppning dit de når inom loppet av några minuter efter ejakulationen. Endast få tusen spermier når äggledaren och de stannar vid första segmentet (istmus) tlls den spontant ägglossningen sker. Spermiemotiliteten spelar alltid roll, inte för transport över stora distanser, men den är avgörande vid cervix och vid istmus (äggledaren). I äggledaren, och i samband med att ägglossningen sker, blir spermierna kapaciterade och uppvisar en hyperaktiverad motilitet, som hjälper spermien att dels avancera igenom äggledare dels penetrera zona pellucida. Kemotaxis kan hjälpa upphittande av äggen, men det återstår att visa om så är fallet hos människan.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Testosteron bildas ofta i överflöd och påverkar mest spermatogenesen. Vilken metabolit är en mest aktiva resten i kroppen? Vad reglerar dess förekomst?

A

I målvävnader kan testosteron metaboliseras av 5-a reduktas till DHT (dihydrotestosteron) som binder till AR-receptorn med en affinitet som är 100x större än testosteron. 5-a reduktas finns i exempelvis bitestikel och accessoriska könskörtlar.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
6
Q

Hur bildar spermien ATP från ADP? Motivera ditt svar.

A

Spermien har realtivt få mitokondrier varför nedbrytning av glukos till stor del sker genom glykolys till laktat för att bilda ATP. SPermien har dock en del mitokondrier så en del ATP bildas också via glykolys till pyruvat och citronsyracykeln ill elektrontransportkedjans oxidativa fosforylering och reduktion av syre. Som bränsle använder, förutom en del upplagrat glykogen, tar spermien upp gukos och frukos från sekretet i ejakulaionen.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly