Tekst Kant: Was ist Aufklärung (verlichting)? Flashcards

1
Q

Wat is het verband tussen Kant en de verlichting?

A

Kant is een van de eerste filosofen die de term verlichting van de Franse filosofen overneemt. Kant geeft een filosofische definitie van het begrip verlichting. Hij wordt de grondlegger van de verlichtingsfilosofie. De verlichting is het uittreden van de mens uit zijn zelfonschuldige onmondigheid. De mens moet mondig worden en heeft dit vermogen ook. We hebben allemaal deel aan de rede, als we die niet gebruiken dan zetten we onszelf in een onvolwassen stadium: een stadium van onmondigheid. Het is dat we de rede vaak niet durven te gebruiken. Dus durf je rede te gebruiken (slogan van de verlichting).

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
2
Q

Wat is het onderscheid tussen privaat en publieke rede?

A

Privaat: de rede voor zover die opgesloten zit in een bepaald beroep. Bijv. in het leger moet je gewoon bevelen gehoorzamen. Maar als burger mag je wel tegen bevelen in handelen.

Publieke rede: de opdracht om vrij te spreken in het publieke. Waar vrij gedebatteerd kan worden ongeacht wat iemands achtergrond is. Kant maakt een duidelijke link tussen de verlichting en het publieke debat.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
3
Q

Wat is de taak van de soeverein in een samenleving?

A

De vrijheid garanderen. De taak van een verlicht vorst is niet vrijheid in het algemeen, maar om een publieke sfeer te garanderen waar vrije meningen met elkaar gegarandeerd kunnen worden. Dus bijv. vrije pers.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
4
Q

Waarom is de publieke vrijheid nog niet overal gevestigd?

A

In Pruissen bij Frederik de Grote is bijna de verlichting gevestigd, maar in Frankrijk en Engeland ziet men dit nog niet. Dus die verlichting moet nog helemaal afgerond worden. We zijn bezig om verlicht te worden, maar we zijn nog niet helemaal verlicht.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly
5
Q

Wat vond Kant van de Franse revolutie?

A

Kant was zeer positief over de Franse revolutie. Hij zag hier de ultieme verlichting in. In plaats van een dictatuur (absolute monarchie) van de vooroordelen en het onderdrukken van het vrije spreken, komt er vrijheid en is vrij spreken mogelijk. Natuurlijk was dit niet meer het geval toen de revolutie gebeurde. Maar daarvoor vond Kant het fantastisch.

How well did you know this?
1
Not at all
2
3
4
5
Perfectly